начало

Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна

МОЛЯ ЗА ПРЕВОД на "Fuck off, if you please!"

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

МОЛЯ ЗА ПРЕВОД на "Fuck off, if you please!"

Мнениеот Melly » 24 Фев 2024, 10:33

Пускам свободна тема с молба за превод на израза "Fuck off, if you please!", отправен до мен в темата:
viewtopic.php?f=22&t=70098&p=620394#p620405
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Re: МОЛЯ ЗА ПРЕВОД на "Fuck off, if you please!"

Мнениеот bvoykov » 24 Фев 2024, 11:34

Ако репликата беше казана в англоезичен филм, предназначен за българска аудитория, най-вероятно щеше да бъде преведена като "върви на м@йн*** си, ако обичаш", т.е. груб или вулгарен начин да кажеш на някого "чупката". На български има и по-тежък еквивалент - "върви се е**", макар че на английски това би звучало буквално "Go fuck yourself", което не е изключено отново да се преведе и също като "върви на м@й**** си". Думата "fuck" като възклицание често я превеждат "м@мк@ му", не знам дали има същото "силно" значение като българското "да е***", като глагол "fuck" се превежда и като "чук@м" в сексуален смисъл, което е подобно и на българското вулгарно "е**".

П.П. Първоначално опитвайки се да напиша преводите, същите бяха автоматично цензурирани от форумния алгоритъм, затова съм ги написал по "странен" начин. Забавното е, че "вулгарните изрази" на английски не са цензурирани :lol:
bvoykov
Потребител

Мнениеот doondie » 24 Фев 2024, 20:47

Не мога да се съглася с предложения превод. За мен удачен би бил „Разкарай се, ако обичаш!”, изразявайки досадата на автора. Глаголът не е "fuck", а „fuck off”. Аналогичен на „piss off", „go away”, както и израза „get lost" например. Обидно би било във вариант „Fuck you!”, което е нашето „...... ти!”. Макар че и тогава е ОК между познати хора.

В допълнение, възклицанието „Fuck!” е нецензурният вариант на „(God) Damn it!” - „По дяволите!” vs. „Мaмка му!” и „Да (го) е*а!”/„Де*ба!”. В същото време може да е израз и на задоволство, особено във вариант „Fuck, yeah!” За глагола е ясно - „(из)ч*кам/е*а”.

Може да споменем и „fucking” в смисъл „мръсен/ши*ан/скапан” или просто за усилване на значението на следващата дума - съществително или прилагателно. Например „fucking stupid” е не просто „глупав”, а „много глупав/прост”, съответно „fucking bastard" - „ши*ано к*пеле”.
'The best way to predict the future is to invent it!'
Аватар
doondie
Потребител

Мнениеот admin » 25 Фев 2024, 17:38

bvoykov написа:П.П. Първоначално опитвайки се да напиша преводите, същите бяха автоматично цензурирани от форумния алгоритъм, затова съм ги написал по "странен" начин. Забавното е, че "вулгарните изрази" на английски не са цензурирани :lol:

Форумът има настроен основен език български и филтрите важат за него. Нищо забавно няма в това, ако настроите езика на една машина на А и напишете нешо вулгарно на език Б, В и т.н., да се учудвате, че то не е цензурирано :)

Ако забележите вулгарни изрази на какъвто и да е език, използвайте системата за докладване.

Благодарим!
admin
Младши потребител

Назад към Общи дискусии