начало

Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна

Търся Адвокат за София

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Търся Адвокат за София

Мнениеот marakan » 22 Фев 2024, 20:33

Здравейте,

Търся правоспособен адвокат за София, който не е претоварен от работа и има време за клиентите си.

Делото е за въвеждане във владение което вече е спечелено на две инстанции

В момента ответниците обжалват на Касационен

Трябва да се направят следните неща

- Да се отговори на Касационният съд
- Ако делото бъде допуснато да ни представлява пред съда
- Да подаде заявление и да получи изпълнителен лист
- Да ангажира съдя изпълнител за принудително изпълнение

Който има интерес нека да ми изпрати цена и телефон за контакти на ЛС

Поздрави
marakan
Младши потребител

Re: Търся Адвокат за София

Мнениеот atom22 » 26 Фев 2024, 12:35

В София ще има поне 500 такива, които нямат какво да правят по цял ден. Но как ще прецениш кой е добър?
atom22
Потребител

Мнениеот dimist » 26 Фев 2024, 14:36

Въпросът е защо сте недоволни от адвоката, който е спечелил делото на първите две инстанции ? А и какво разбирате под това - "да има време за клиентите си"? Под това аз разбирам да обсъдя делото с клиента, и да съгласувам с него защитата, след което да си свърша работата, и да го информирам при ново развитие. Някои клиенти разбират под това постоянни контакти, и обсъждане на въпроси, които вече са обсъдени и е взето решение, и няма нищо ново, което да налага изменение. А и не се отговаря на ВКС, а се подава отговор на исковата молба, и най вече се оспорват основанията за допускане до касация. Успех Ви желая.
dimist
Потребител

Мнениеот marakan » 26 Фев 2024, 15:05

atom22 написа:В София ще има поне 500 такива, които нямат какво да правят по цял ден. Но как ще прецениш кой е добър?

По същата логика няма как и да преценя кои от тези дето са претоварени ще свършат работа, защото не им достига време
marakan
Младши потребител

Мнениеот marakan » 26 Фев 2024, 15:11

dimist написа:Въпросът е защо сте недоволни от адвоката, който е спечелил делото на първите две инстанции ? А и какво разбирате под това - "да има време за клиентите си"? Под това аз разбирам да обсъдя делото с клиента, и да съгласувам с него защитата, след което да си свърша работата, и да го информирам при ново развитие. Някои клиенти разбират под това постоянни контакти, и обсъждане на въпроси, които вече са обсъдени и е взето решение, и няма нищо ново, което да налага изменение. А и не се отговаря на ВКС, а се подава отговор на исковата молба, и най вече се оспорват основанията за допускане до касация. Успех Ви желая.

Адвоката беше мой близък от години и за съжаление покрай това дело си развалихме отношенията

Преди да започнем делото го попитах колко ще струва той ми отговори да не се притеснявам понеже се познаваме отдавна ще ме таксува по "минималната" тарифа

Няма смисъл да ви казвам че на втора инстанция дори съдията отсъди че исканото възнаграждение е прекомерно и му намали хонорара с няколко стотин лева и въпреки това остана доста над минималното
marakan
Младши потребител

Мнениеот atom22 » 27 Фев 2024, 00:22

marakan написа:
atom22 написа:В София ще има поне 500 такива, които нямат какво да правят по цял ден. Но как ще прецениш кой е добър?

По същата логика няма как и да преценя кои от тези дето са претоварени ще свършат работа, защото не им достига време

Аз зададох откровен въпрос, за да науча друга гледна точка. Не изразявах мнение. Да се отсяват кадърни от некадърни професионалисти е нещо което се случва на всеки много пъти, не е нужно да са адвокати, може да са счетоводители, плочкаджии, автомонтьори и много други. Особено когато се опира до малко натоварени такива(с други думи безизвестни) е трудно. Аз съм допускал грешки в това отношение, уж съм се поучавал от тях, изградил съм си някаква система която мисля помага но винаги се радвам да чуя и чужди идеи.
atom22
Потребител

Мнениеот marakan » 27 Фев 2024, 01:43

atom22 написа:
marakan написа:

Аз зададох откровен въпрос, за да науча друга гледна точка. Не изразявах мнение. Да се отсяват кадърни от некадърни професионалисти е нещо което се случва на всеки много пъти, не е нужно да са адвокати, може да са счетоводители, плочкаджии, автомонтьори и много други. Особено когато се опира до малко натоварени такива(с други думи безизвестни) е трудно. Аз съм допускал грешки в това отношение, уж съм се поучавал от тях, изградил съм си някаква система която мисля помага но винаги се радвам да чуя и чужди идеи.

Няма как да прецениш още повече че това не е плочкаджия да му видиш нагледно работата

Ситуацията с адвокатите в БГ е толкова трагична че вече единственото ми изискване е да не е претоварен и да видга телефона или да връща обаждане.
marakan
Младши потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 27 Фев 2024, 05:46

Искрено се надявам да си промените поне частично мнението за адвокатите.

Ще ви разкажа една истинска история - с Радой Ралин - той е писател, има невероятни попадения - като за мен е перфектен - не всички го харесват - но това е също по темата - един харесва едни типове - друг други - аз примерно не мога да чета Шекспир. Скучен.

Истинската история е - че Радой Ралин - създава филмът "Невероятна история", а в този филм - невероятното попадение е - образът на адвокат - сега ми е рано още - на мозъка, но създава много характерен образ.

След този филм - в условията на бесният соц сме - цялото войнство на адвокатите се надигат като един и не харесват точно това - което е показал Радой Ралин - алчен и меркантилен типаж на адвокат.

Добре - всичко хубаво - ама самият Радой Ралин му се налага да ползва адвокат - рано или късно се случва - дано да не е често - аз самият съм адвокат - но разбирам стопанската отговорност и т.н.

Е - всички адвокати в София отказват на Радой Ралин - касае се за негови имоти - делба и т.н.

Не е излишна професията ни.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот marakan » 28 Фев 2024, 02:16

ivan_lawyer написа:.......

Не е излишна професията ни.

Не съм казал че е излишна обаче това дето ми видяха очите и ми чуха ушите за последните 2 месеца надмина всичките ми очаквания

Всъщност става въпрос за 2 дела с различни адвокати

Първото дело е това за което писах, въвод във владение

За 3 години успя да го добута на 2 инстанции и накрая по "минималната" тарифа поиска 3 пъти по високо възнаграждение от това на адвоката на ответника и както казах съдията му го намалил след протест на другият адвокат до двойно.

С явяването му евентуално на касационен съд общо трябваше да му платя около 10 000лв
Далеч съм от мисълта да оценявам труда на хората, но все си мисля че ако смяташ да поискаш около 10 000 лв за елементарно дело като въпросното е редно да го кажеш предварително.

Благодарение на горното за мое щастие установих че пък вторият адвокат по дело за съдебна делба (би трябвало да ти е адаш) за 3 години не си е мръднал пръста
По въпросното дело за делба след повече от 2 години миналата година октомври поиска да му преведа парите за държавната такса и хонорар и каза че делото е насрочено за този февруари който минава

Звъннах му и казах че съм прекратил отношенията си с другият адвокат и го попитах дали иска той да го довърши - Ако има обжалване да се яви на касационен да извади изпълнителен лист и да го занесе на съдия изпълнител

Той каза че няма проблем. Това беше малко преди нова година
След 3 седмици го попитах какво се случва той ми каза че е подал за изпълнителен лист и че няма обжалване и че се е забавило малко докато го върнат в районният съд но вече всичко е наред и до седмица ще е готово
След още около седмица пак му звънях пак същото

Това което ме накара да се усъмня че нещо не е наред беше че за този един месец той не мина да вземе, както се бяхме разбрали заявление за оттеглянето на предишният адвокат и неговото пълномощно той да ни представлява.

Накрая се обадих за справка в съда и установих, че всъщност делото е обжалвано на касационен, въобще не е върнато на районен съд както той твърдеше и че вероятно въобще не е и подавал за изпълнителени лист, защото все си мисля че без пълномощно не би трябвало да може да подаде но както и да е.

На базата на горното ме обзе лошото предчувствие че след като ме е подвел за тези неща аз не мога да съм сигурен какво всъщност прави по делото за делбата.
Настойчиво започнах да му звъня и да го питам за коя дата е назначено делото и да ми изпрати исковата молба за да се запозная с нея, той в продължение на 2 седмици не може да ми отговори

Накрая аз вече бях сигурен че всъщност такова дело въобще не заведено и че просто ни е загубил 3 години
На 8-ми Февруари му звъннах за пореден път и му казах :
- Слушай, ако не си го пуснал това дело по добре не го пускай въобще защото минаха повече от 3 години и за мен е по добре да изчакам да станат 10 години и да го придобия по давност
- Той се обиди че се не му вярвам и тн и тн

На следващата седмица направих справка и се оказа че на 12-ти е внесъл иск въпреки че му казах ако не е да не го прави.

Прекратих му пълномощията и поисках делото да бъде закрито и вече е закрито.

Съгласи се да ни върне парите за държавната такса, отказа да върне над 2000лв които му бяхме платили до този момент за хонорар

Но ми остана проблема с касационният съд.
Викам си сигурно проблема е в мен че се занимавам с познати и реших да звънна на някоя известна адвокатска кантора Разгледах в интернет и звъннах на адвокатска кантора "Р-----ки" поискаха ми 150лв за консултация която трябваше да е след 3-4 дни защото са много претоварени - Още чакам да ми изпратят банковата им сметка.

Та така се стигна до тук да пусна тази тема само с едно изискване, адвокатът да не е претоварен и да има свободно време
marakan
Младши потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 28 Фев 2024, 06:48

Аз ме е страх - че понякога се случват всякакви перипетии, на мен са ми проблем личните сътрудници, за съжаление - не мога да разчитам на никого и това вече е абсурда. Опитах се тук да намеря някой партньор - за съжаление - няма. А става въпрос - за гигантска империя от клиенти - но все ми е тая.

Именно заради това - не поемам никакви дела - ако не може да се гарантира поне нормално общуване - единият ми сътрудник е на трудов договор - но все е зает с нещо по негови си задачи - не може да му се осигури явно заетост - доста странна фигурация, освен това е - безкрайно алчен - говори за някакви - хиляди левове.

Досега съм сменил - 4 цвята на косата си - от нерви, включително и зеленият цвят - честно - нещо ненормално е - жалко, че така се случва и с други колеги - че аз ме е срам да кажа - че съм адвокат, дотам стигнахме - че и 1 клиент не можем да обслужим качествено, това е масово явление, а и ето какви - злоупотреби.

Пожелавам искрено - късмет в мероприятието.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот kalahan2008 » 28 Фев 2024, 11:35

marakan написа:Здравейте,

Търся правоспособен адвокат за София, който не е претоварен от работа и има време за клиентите си.

Поздрави

Информацията, която давате, е непълна.
Минималното адвокатско възнаграждение се определя на базата на материалния интерес по делото.

Съгласно чл.9, ал. 3 от Наредба № 1 за минималните адвокатски възнаграждения за изготвяне на отговор по касационна жалба с основания за допускане на касационно обжалване по чл. 280, ал. 1 ГПК без процесуално представителство възнаграждението е в размер 3/4 от възнаграждението по чл. 7 или 8, но не по-малко от 1200 лв.
Съгласно чл. 7, ал. 5 от Наредба № 1 за процесуално представителство, защита и съдействие по искове по чл. 75, 76 и 108 ЗС възнаграждението се определя съобразно интереса на представляваната страна според правилата на ал. 2, но не по-малко от 800 лв. за движими вещи и не по-малко от 1500 лв. за недвижими имоти или вещни права върху тях. Възнаграждението се определя на база пазарната цена на имотите, а ако имотите нямат пазарна цена - на база данъчната оценка.
Съгласно чл. 7, ал. 2 от Наредба № 1 за процесуално представителство, защита и съдействие по дела с определен интерес възнагражденията са следните:
1. при интерес до 1000 лв. - 400 лв.;
2. при интерес от 1000 до 10 000 лв. - 400 лв. плюс 10 % за горницата над 1000 лв.;
3. при интерес от 10 000 до 25 000 лв. - 1300 лв. плюс 9 % за горницата над 10 000 лв.;
4. при интерес от 25 000 лв. до 100 000 лв. - 2650 лв. плюс 8 % за горницата над 25 000 лв.;
5. при интерес от 100 000 лв. до 500 000 лв. - 8650 лв. плюс 4 % за горницата над 100 000 лв.;
6. при интерес от 500 000 лв. до 1 000 000 лв. - 24 650 лв. плюс 3 % за горницата над 500 000 лв.;
7. при интерес от 1 000 000 лв. до 10 000 000 лв. - 39 650 лв. плюс 1,5 % за горницата над 1 000 000 лв.;
8. при интерес над 10 000 000 лв. - 174 650 лв. плюс 0,6 % за горницата над 10 000 000 лв.

Горното касае отговора на касационната жалба.
Минималното възнаграждение за процесуално представителство по изпълнителното дело е отделно и се изчислява по реда на чл. 10 от Наредбата:
-за образуване на изпълнително дело - 200 лв.;
- за процесуално представителство, защита и съдействие на страната по изпълнително дело, което има за предмет въвод или опразване на недвижим имот - 1/2 от съответните възнаграждения по чл. 7, ал. 2 на база стойността на имота.

Така че - на първо време следва да конкретизирате материалния интерес, който се определя на базата на пазарната стойност на имота, въз основа на който ще се определи минималния размер на адвокатското възнаграждение.
Тук следва да се има предвид, че изпълнителните дела за въвод във владение са може би едни от най-тежките, затова трябва да се съобрази и конкретиката на съответния казус. Това не е просто да се наложи един запор на банкови сметки и да се съберат вземанията. Важно е - какъв е имотът, кой е длъжникът, по какъв начин би могъл да окаже съпротива. Важни са дори неща като местоположението на имота, защото въводът във владение задължително се осъществява със съдействието на органите на МВР, а те не съдействат напълно на всички съдебни изпълнители и във всички райони на София. Аз лично съм имал сериозни проблеми с Второ РПУ в София. В Младост съм имал пълно съдействие.
Много е важно кой е съдебният изпълнител (без значение дали е ЧСИ или ДСИ) - повечето не искат да се занимават с въводи.
Така че - оферта през интернет в свободна форма, без съобразяване на спецификите на казуса, звучи много несериозно при казус с въвод във владение. Може да получите такава оферта и една кошница обещания, но дали ще получите бързо желания резултат - не е сигурно.
Що се отнася до мнението Ви за адвокатите - видно е, че сте спечелили делото поне на въззивна инстанция, което значи, че адвокатът си е свършил работата до тук.
Що се отнася до комуникацията между адвокат и клиент, въпросът има две страни.
Адвокатът, макар и да упражнява свободна професия, неговата свободна професия не е като някои други свободни професии, т.е. не е на повикване. Няма задължение да е на разположение на клиента 24/7. Много клиенти смятат, че имат пълното право да безпокоят адвоката: вечер след 18 часа, когато клиентът се е върнал от работа и се е сетил за адвоката, но адвокатът пък иска вече да си почине; събота и неделя - същото.
Клиентът също така изобщо не се интересува, че адвокатът има още един куп други клиенти, всеки от които е с претенции и иска да му се свърши работа час по-скоро, ако може и да без пари.
Ако ресторантът е празен, аз не влизам да вечерям вътре, защото сигурно има защо да е празен. Ако адвокатът е твърде свободен да е на разположение на клиента по всяко време, значи има защо - просто не го търсят други клиенти. Всяко нещо си има граници и клиентът трябва да уважава границите на адвоката, както и той да уважава интересите на клиента. Най-важното е адвокатът да спазва процесуалните срокове, определени от закона или от съда, а сроковете на клиента са ирелевантни - никой адвокат не може да се справи с претенциите на всички свои клиенти едновременно.
Аз лично съм си изградил следните критерии за приоритет: първо са тези, които са най-неотложни като процесуални срокове; после са клиентите, които са си платили - те имат предимство пред тези, които искат да платят, след като им е свършена работата, а не преди това; следващият критерий е финансов - в зависимост от размера на хонорара. Едва след това идват критериите за спешност на клиента.
Адвокатската работа е съпътствана от много стрес и мъдрият адвокат си подбира клиентите, за да си минимизира стреса от комуникацията с клиенти, съд, институции и т.н. Аз лично избягвам заядливи, мнителни клиенти или такива с психични проблеми. Например имах случай, при който клиентката плати, след това нещо й прищрака в мозъка и параноята й каза, че съм се наговорил с противната страна. Затова поиска да прекратим договора и да й върна парите. Не й ги върнах, защото би било глупаво да връщам парите на всеки, на кой звездите му проговорят.
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот dimist » 28 Фев 2024, 11:53

В светлината на актуалните минимални възнаграждения, 10 000 лева за касационна инстанция си е напълно в реда на нещата за тристаен в Младост. Въпреки, че имам чувството, че става дума за по апетитен имот. Може и да греша. Но , както казва депутатът Костя - "Всеки сам си преценя" , след като на човекът му е по важно да разговаря с адвоката си по всяко време, отколкото адвоката да постигне резултат, избора е негов.
Апропо, казвате , че адвоката Ви е взел тройно на минималните възнаграждения, и след възражение за прекомерност, съдът го е намалил , но не до размера на минималното , а в двоен размер. Това ми говори, че съдът е преценил, че се касае за дело с голяма фактическа и правна сложност.
И последно, за представителство пред ВКС и за образуване и водене на изпълнително дело се дължи възнаграждение. С риск да засегна някои колеги, не мисля, че след като адвокат е представлявал страна поне пред последната инстанция, и ще образува изпълнително дело, трябва да се таксува представителството по издаване и получаване на изпълнителен лист. То дори е имало случай, в който делото е спечелено от друг колега, и клиента се е сетил след време, че трябва да вземе ИЛ и да образува изпълнително дело, съм го таксувал само за изпълнителното дело, все пак да погледнем къде е систематичното място на издаването на ИЛ в ГПК
dimist
Потребител

Мнениеот kalahan2008 » 28 Фев 2024, 12:06

dimist написа:С риск да засегна някои колеги, не мисля, че след като адвокат е представлявал страна поне пред последната инстанция, и ще образува изпълнително дело, трябва да се таксува представителството по издаване и получаване на изпълнителен лист. То дори е имало случай, в който делото е спечелено от друг колега, и клиента се е сетил след време, че трябва да вземе ИЛ и да образува изпълнително дело, съм го таксувал само за изпълнителното дело, все пак да погледнем къде е систематичното място на издаването на ИЛ в ГПК

И аз така мисля. Тъй като за разноските в производството по издаване на изпълнителен лист също ще трябва да се издаде отделен изпълнителен лист, излиза, че и за него ще трябва нов хонорар. И така до безкрай.
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот marakan » 29 Фев 2024, 02:48

kalahan2008 написа:
marakan написа:Здравейте,

Поздрави

Информацията, която давате, е непълна.
Минималното адвокатско възнаграждение се определя на базата на материалния интерес по делото.

Съгласно чл.9, ал. 3 от Наредба № 1 за минималните адвокатски възнаграждения за изготвяне на отговор по касационна жалба с основания за допускане на касационно обжалване по чл. 280, ал. 1 ГПК без процесуално представителство възнаграждението е в размер 3/4 от възнаграждението по чл. 7 или 8, но не по-малко от 1200 лв.
Съгласно чл. 7, ал. 5 от Наредба № 1 за процесуално представителство, защита и съдействие по искове по чл. 75, 76 и 108 ЗС възнаграждението се определя съобразно интереса на представляваната страна според правилата на ал. 2, но не по-малко от 800 лв. за движими вещи и не по-малко от 1500 лв. за недвижими имоти или вещни права върху тях. Възнаграждението се определя на база пазарната цена на имотите, а ако имотите нямат пазарна цена - на база данъчната оценка.
Съгласно чл. 7, ал. 2 от Наредба № 1 за процесуално представителство, защита и съдействие по дела с определен интерес възнагражденията са следните:
1. при интерес до 1000 лв. - 400 лв.;
2. при интерес от 1000 до 10 000 лв. - 400 лв. плюс 10 % за горницата над 1000 лв.;
3. при интерес от 10 000 до 25 000 лв. - 1300 лв. плюс 9 % за горницата над 10 000 лв.;
4. при интерес от 25 000 лв. до 100 000 лв. - 2650 лв. плюс 8 % за горницата над 25 000 лв.;
5. при интерес от 100 000 лв. до 500 000 лв. - 8650 лв. плюс 4 % за горницата над 100 000 лв.;
6. при интерес от 500 000 лв. до 1 000 000 лв. - 24 650 лв. плюс 3 % за горницата над 500 000 лв.;
7. при интерес от 1 000 000 лв. до 10 000 000 лв. - 39 650 лв. плюс 1,5 % за горницата над 1 000 000 лв.;
8. при интерес над 10 000 000 лв. - 174 650 лв. плюс 0,6 % за горницата над 10 000 000 лв.

Горното касае отговора на касационната жалба.
Минималното възнаграждение за процесуално представителство по изпълнителното дело е отделно и се изчислява по реда на чл. 10 от Наредбата:
-за образуване на изпълнително дело - 200 лв.;
- за процесуално представителство, защита и съдействие на страната по изпълнително дело, което има за предмет въвод или опразване на недвижим имот - 1/2 от съответните възнаграждения по чл. 7, ал. 2 на база стойността на имота.

Така че - на първо време следва да конкретизирате материалния интерес, който се определя на базата на пазарната стойност на имота, въз основа на който ще се определи минималния размер на адвокатското възнаграждение.
Тук следва да се има предвид, че изпълнителните дела за въвод във владение са може би едни от най-тежките, затова трябва да се съобрази и конкретиката на съответния казус. Това не е просто да се наложи един запор на банкови сметки и да се съберат вземанията. Важно е - какъв е имотът, кой е длъжникът, по какъв начин би могъл да окаже съпротива. Важни са дори неща като местоположението на имота, защото въводът във владение задължително се осъществява със съдействието на органите на МВР, а те не съдействат напълно на всички съдебни изпълнители и във всички райони на София. Аз лично съм имал сериозни проблеми с Второ РПУ в София. В Младост съм имал пълно съдействие.
Много е важно кой е съдебният изпълнител (без значение дали е ЧСИ или ДСИ) - повечето не искат да се занимават с въводи.
Така че - оферта през интернет в свободна форма, без съобразяване на спецификите на казуса, звучи много несериозно при казус с въвод във владение. Може да получите такава оферта и една кошница обещания, но дали ще получите бързо желания резултат - не е сигурно.
Що се отнася до мнението Ви за адвокатите - видно е, че сте спечелили делото поне на въззивна инстанция, което значи, че адвокатът си е свършил работата до тук.
Що се отнася до комуникацията между адвокат и клиент, въпросът има две страни.
Адвокатът, макар и да упражнява свободна професия, неговата свободна професия не е като някои други свободни професии, т.е. не е на повикване. Няма задължение да е на разположение на клиента 24/7. Много клиенти смятат, че имат пълното право да безпокоят адвоката: вечер след 18 часа, когато клиентът се е върнал от работа и се е сетил за адвоката, но адвокатът пък иска вече да си почине; събота и неделя - същото.
Клиентът също така изобщо не се интересува, че адвокатът има още един куп други клиенти, всеки от които е с претенции и иска да му се свърши работа час по-скоро, ако може и да без пари.
Ако ресторантът е празен, аз не влизам да вечерям вътре, защото сигурно има защо да е празен. Ако адвокатът е твърде свободен да е на разположение на клиента по всяко време, значи има защо - просто не го търсят други клиенти. Всяко нещо си има граници и клиентът трябва да уважава границите на адвоката, както и той да уважава интересите на клиента. Най-важното е адвокатът да спазва процесуалните срокове, определени от закона или от съда, а сроковете на клиента са ирелевантни - никой адвокат не може да се справи с претенциите на всички свои клиенти едновременно.
Аз лично съм си изградил следните критерии за приоритет: първо са тези, които са най-неотложни като процесуални срокове; после са клиентите, които са си платили - те имат предимство пред тези, които искат да платят, след като им е свършена работата, а не преди това; следващият критерий е финансов - в зависимост от размера на хонорара. Едва след това идват критериите за спешност на клиента.
Адвокатската работа е съпътствана от много стрес и мъдрият адвокат си подбира клиентите, за да си минимизира стреса от комуникацията с клиенти, съд, институции и т.н. Аз лично избягвам заядливи, мнителни клиенти или такива с психични проблеми. Например имах случай, при който клиентката плати, след това нещо й прищрака в мозъка и параноята й каза, че съм се наговорил с противната страна. Затова поиска да прекратим договора и да й върна парите. Не й ги върнах, защото би било глупаво да връщам парите на всеки, на кой звездите му проговорят.

Не съм сигурен че приложените от вас тарифи касаят въпросният казус защото по тази логика явяването на 3 инстанции щеше да отиде на 20 000лв ако тарифите за първа и втора инстанция са подобни на цитираните от вас за трета инстанция

Имотът е закупен за около 80 000 лева и сделката е изповядана на реалната цена, ако вземем тази сума за материален интерес тогава таксата трябваше да бъде над 7000лв за една инстанция

В същото време по спомен адвоката на ответника се явява на първа и втора инстанция с хонорари около 1000лв

Моят адвокат си е поискал на втора инстанция (защото аз това го виждам в последствие) 2500лв и след като е протестирано от другият адвокат, съдята постановява че е прекомерно и му го намалява на 1700лв

Или има много голяма разлика в минималните цени за различните инстанции или тази тарифа не касае въпросният казус
marakan
Младши потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 29 Фев 2024, 07:52

Не съм съгласен - че трябва да е толкова скъпо, аз имам клиенти - които се отказаха в крайна сметка, когато цените на адвокатските услуги станат непосилни - и те са си прави, напълно одобрявам мнението им - защото - да издържаш освен семейство и - още няколко храненици - това е доста трудна задача, а адвокатите са си безотговорни по принцип, нито влагат някакви страшни умения в работата си.

Гледа да вземе поръчката - после - с години няма известие.

Най-страшното е - че напълно е възможно - самите адвокати да нямат екипност и да вършат нещата съвсем неграмотно, което си личи в един момент.

Трябва навреме да се избягва съмнителен юрист, аз лично ползвам само проверени кадри за работа, то това ми е мисълта, както казва другарят Илън Мъск - кадрите решават всичко.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот kalahan2008 » 29 Фев 2024, 11:52

marakan написа:Не съм сигурен че приложените от вас тарифи касаят въпросният казус защото по тази логика явяването на 3 инстанции щеше да отиде на 20 000лв ако тарифите за първа и втора инстанция са подобни на цитираните от вас за трета инстанция

Приложими са, на основание чл. 36, ал. 2 от Закона за адвокатурата:
Чл. 36. (1) (Доп. - ДВ, бр. 97 от 2012 г.) Адвокатът или адвокатът от Европейския съюз има право на възнаграждение за своя труд.
(2) (Доп. - ДВ, бр. 97 от 2012 г.) Размерът на възнаграждението се определя в договор между адвоката или адвоката от Европейския съюз и клиента. Този размер трябва да бъде справедлив и обоснован и не може да бъде по-нисък от предвидения в наредба на Висшия адвокатски съвет размер за съответния вид работа.
Чл. 132. Дисциплинарно нарушение е виновното неизпълнение на задълженията по този закон и Етичния кодекс на адвоката, на наредбите и решенията на Висшия адвокатски съвет и на решенията на адвокатските съвети и общите събрания, както и:
..........
5. уговаряне на възнаграждение от клиенти, по-ниско от предвиденото в наредбата на Висшия адвокатски съвет за съответния вид работа освен в случаите, когато в този закон и в наредбата е предвидена такава възможност;

marakan написа:Имотът е закупен за около 80 000 лева и сделката е изповядана на реалната цена, ако вземем тази сума за материален интерес тогава таксата трябваше да бъде над 7000лв за една инстанция

При материален интерес 80000 лв. според сега действащата Наредба за минималните адвокатски възнаграждения минималното адвокатско възнаграждение наистина възлиза на около 7000 лв. (7050 лв., ако трябва да сме точни).
Но зависи кога са сключвани договорите за правна помощ и са уговаряни възнагражденията, защото до 04.11.2022 г. минималните адвокатски възнаграждения бяха по-ниски:

За процесуално представителство, защита и съдействие по дела с определен интерес възнагражденията са следните:
1. при интерес до 1000 лв. – 300 лв.;
2. при интерес от 1000 до 5000 лв. – 300 лв. + 7 % за горницата над 1000 лв.;
3. при интерес от 5000 до 10 000 лв. – 580 лв. + 5 % за горницата над 5000 лв.;
4. при интерес от 10 000 лв. до 100 000 лв. – 830 лв. плюс 3 % за горницата над 10 000 лв.;
5. при интерес от 100 000 лв. до 1 000 000 лв. – 3530 лв. плюс 2 % за горницата над 100 000 лв.;
6. при интерес от 1 000 000 лв. до 10 000 000 лв. – 21 530 лв. плюс 1 %
за горницата над 1 000 000 лв.;
7. при интерес над 10 000 000 лв. – 111 530 лв. плюс 0,5 % за горницата над 10 000 000 лв.

Тогава при материален интерес 80000 лв. минималното адвокатско възнаграждение беше 2930 лв.
Не знам защо съдията го е намалил на 1700 лв., но това е под минимума. Може би заради новата мода съдът да намалява под законоустановения минимум заради едно решение на Съда на Европейския съюз.
Можете да оспорите намаляването на възнаграждението на основание чл. 248 от ГПК в срока за обжалване, т.е. в едномесечен срок от получаване на съобщението за постановеното въззивното решение.
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 29 Фев 2024, 15:29

Няма кой да плати 7 000 лева, аз считам - че има хипербола тук, но това е мое мнение - аз лично като стопанин ще търся други варианти, камо ли да давам на юнак Репонко пари - да ми оправя плетовете - впрочем - къде е и възвръщаемостта - то става - като такси на Слънчев бряг тарифата, има някаква граница - примерно 1 000 - 2000 лева - ок, но да ми се влезе - с кални обувки - в центъра на дневната и да ми се искат и пари освен това.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот kalahan2008 » 29 Фев 2024, 15:47

Идеята на тези минимални ставки на адвокатските възнаграждения е да се възпре дъмпингът между адвокатите. Доколкото знам, не само в България има такива минимални ставки. Въпросът е, че реално тези минимални ставки не спират дъмпинга.
Има различни начини да се заобиколят. Обикновено се използва като способ - в договора за правна помощ пише, че е платено в брой, а всъщност не е платено. Така съдът осъжда ответната страна да плати адвокатското възнаграждение. Тук рискът е за адвоката, защото после клиентът може да се направи на луд и да твърди, че всъщност е дал парите на адвоката, а всъщност на ги е дал. Така клиентът реално ощетява адвоката и се обогатява за негова сметка с разноските за адвокат, които са му присъдени, макар и да не са сторени.
Друг начин, който обаче много по-рядко се ползва, е да се договори минималното възнаграждение, но да се плати само толкова, колкото реално са се разбрали адвокатът и клиентът. Тук обаче рискът е за клиента, защото за разликата клиентът става длъжник на адвоката.
По мое мнение при определянето на минималните адвокатски възнаграждения липсва обективен критерий. Използва се като уж обективен критерий материалният интерес, но това не е достатъчно, защото пък липсва обективен критерий каква да е ставката, върху която се изчислява възнаграждението. Защо при материален интерес минималното възнаграждение е точно 7050 лв.? Как е определена тази сума? Висшият адвокатски съвет трудно може да обясни как точно я е дефинирал.
Според мен един от начините да се преодолее този проблем е като се възприеме много по-диференциран подход. Т.е. за всяко отделно процесуално действие да има отделна минимална ставка, а не - както е сега - общо за цялото дело. Например за искова молба и отговор на искова молба - еди-колко си; за всяко допълнително становище - еди колко си; за разпит на всеки един свидетел - по еди-колко си; изслушване на една експертиза - еди-колко си; писмени бележки - еди-колко си; въззивна жалба, касационна жалба и т.н. Няма логика възнаграждението за първа и въззивна инстанция да е еднакво - всички знаят, че във въззивната инстанция рядко се събират доказателства, а доказването е най-трудоемката част от процеса, заедно с писането на правни аргументи - в исковата молба, в писмените бележки и т.н. Писането на касационна жалба може да се приравни на писането на отговор на касационната жалба, но за касатора има допълнитен труд - да формулира основанията за допустимост и правно значимите въпроси. Като цяло, писането на касационна жалба е доста по-трудно от писането на въззивна жалба, а възнагражденията са еднакви.
Мисля, че така би било по-справедливо. И да се възприеме единен подход за минималната часова ставка, защото не смятам за правилен подходът на съда да изчислява тази ставка за труда на адвоката като еквивалентна на труда на хигиениста. Това наистина е много обидно и на такива съдии, които изчисляват адвокатското възнаграждение на базата на минималната ставка за труд изобщо им пожелавам един ден да станат самите те адвокати.
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот dimist » 29 Фев 2024, 17:07

Всички знаем в чий интерес бяха приети значително по високите нива на адвокатските възнаграждения. Действително в тия тарифи за минимални възнаграждения има въпиюща несправедливост. Като в делото на питащия. То поначало имота и да е за 80 000 лева/като в случая/ или за 8 милиона лева, няма кой знае каква разлика за труда на нашего брата, разликата идва от фактическа и правна сложност на делото, която обикновено не зависи от цената на иска. Разликата в повече е в отговорноста, която поемаме при по висок материален интерес. Но на практика се получава за еднакъв труд - коренно различно възнаграждение. Но пък и да калкулираме всяко процесуално действие ми се вижда нереално, да не сме електроснабдително дружество.
И друго по тия тарифи и решенията на СЕС. Наскоро по дело, по което се явявах по чл. 38 от ЗАдв, като си поисках възнаграждението, помолих съда, изхождайки именно от това прословуто решение, да ми определи възнаграждението за сметка на ответника по справедливост, изхождайки от фактическата и правна сложност. Посочих, че смятам за разумен размер да се присъди в размера на възнаграждението на адвоката на ответника, което бе значително над минимума, не направих възражение за прекомерност. Днес гледам, печеля делото, радост за клиента. Но присъденото ми възнаграждение е по ниско не само от това на адвоката на ответника, но и почти наполовина на минимума. Нали вече съдът не е обвързан с тая тарифа. Като си знам колко труд хвърлих, и като извадя данъците и осигуровките от възнаграждението, ще остана основно с гордоста, че съм свършил работа на приятел. Което също не е малко, но все пак .....
Апропо, някой спомня ли си кой съдия от СРС беше изложил в решение подробни разсъждения колко пари са нужни за живот на един адвокат, колко осигуровки и данъци дължи,и на тая основа му беше изчислил почасовото възнаграждение, което умножил по считаното от него необходимо по делото време, за да му определи възнаграждението. Ако може и линк към това творение :D
dimist
Потребител

Мнениеот hristev » 29 Фев 2024, 17:58

dimist написа:Апропо, някой спомня ли си кой съдия от СРС беше изложил в решение подробни разсъждения колко пари са нужни за живот на един адвокат, колко осигуровки и данъци дължи,и на тая основа му беше изчислил почасовото възнаграждение, което умножил по считаното от него необходимо по делото време, за да му определи възнаграждението. Ако може и линк към това творение :D

И аз го очаквам с интерес.
hristev
Потребител

Следваща

Назад към Общи дискусии