Здравейте, след доста четене и допълнително объркване от новата материя, реших да попитам знаещи, относно следния казус:
Поземлен имот закупен през 2018г. с преминаващ по границата му далекопровод 110 kV. Смелостта за покупката на ПИ с подобна тежест, бе подплатена с неприет към момента ПУП.
Без особени мъки и страдания, имота е с издаден индивидуален ПУП, определен като зона за жилищно строителство (ЖМ2 - Община Варна), с ясно очертано строително петно, съобразено със сервитута на далекопровода, а именно 7 метра от среден проводник. При съгласуване на комбинирана скица с Енерго-Про, получавам отказ, поради несъответствие с новите изисквания( промяна от 2008 в Наредба 16/2004г.) е необходимо да са 14м. от среден проводник или общо 28м.
Проблема явно идва от това, че при изготвяне на индивидуалния ПУП, са използвани данни от проект за ПУП-ПРЗ от 2007 г. и не са предвидени промените. Реално със "новият" сервитут от 14 м. строителното ми петно остава със широчина около 3 м., което категорично не ме устройва. По продължението на далекопровода има множество къщи, включително и в граничният до мен парцел. За жалост съм първият собственик с индивидуален ПУП в зоната на сервитута, а със съседи и други засегнати, нямам каквото и да е връзка. Моля, за някакъв съвет за излизане от тази "чудесна" ситуация, към момента съм ангажирал адвокат, но поради заетост от негова страна, само сме "маркирали" стъпките, а именно: изходни данни от изготвилите ПУП, жалба към КЕВР или молба към Енерго-Про за един вид признаване на завареното положение, което ме устройва.
- Дата и час: 19 Ное 2024, 23:30 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Сервитут на далекопровод в УПИ
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
16 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Сервитут на далекопровод в УПИ
Здравейте!
Започвате с Наредба № 16 от 9 юни 2004 г. за сервитутите на енергийните обекти и продължавате с ЗЕ и ЗУТ.
Започвате с Наредба № 16 от 9 юни 2004 г. за сервитутите на енергийните обекти и продължавате с ЗЕ и ЗУТ.
Чл. 67. (2) В случай на невъзможно постигане на целесъобразно застрояване или когато сервитутните ивици заемат повече от 1/3 от площта на урегулиран поземлен имот, с подробния устройствен план имотът се предвижда за съответната мрежа, като отчуждаването се извършва за сметка на съответния собственик на мрежата или съоръжението при спазване изискванията на чл. 206.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“
Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
- guest1
- Активен потребител
Благодаря за насоката, по този линия на мисли ще се тръгне, а каквото сабя покаже.
- iddonew
- Нов потребител
iddonew написа: с преминаващ по границата му далекопровод 110 kV. ....
Без особени мъки и страдания, имота е с издаден индивидуален ПУП, определен като зона за жилищно строителство (ЖМ2 - Община Варна), с ясно очертано строително петно, съобразено със сервитута на далекопровода, а именно 7 метра от среден проводник. При съгласуване на комбинирана скица с Енерго-Про, получавам отказ, поради несъответствие с новите изисквания( промяна от 2008 в Наредба 16/2004г.) е необходимо да са 14м. от среден проводник или общо 28м.
Как се получиха 2х14м при 110кV?
Съгл.приложение 1 от Наредбата: ІІ. Линейни; ПО ТРАСЕТО НА ВЕ, ИВИЦА С ШИРОЧИНА:
"1. При трасе през населени места и селищни образувания:
За ВЕ 110 - 400 kV; хоризонталното разстояние между крайните проводници при максимално отклонение, плюс: 8 m за ВЕ 110 kV, по 4 m от двете страни";
Истината рядко е чиста и никога проста
-
wladi - Потребител
wladi написа:Как се получиха 2х14м при 110кV?
Съгл.приложение 1 от Наредбата: ІІ. Линейни; ПО ТРАСЕТО НА ВЕ, ИВИЦА С ШИРОЧИНА:
"1. При трасе през населени места и селищни образувания:
За ВЕ 110 - 400 kV; хоризонталното разстояние между крайните проводници при максимално отклонение, плюс: 8 m за ВЕ 110 kV, по 4 m от двете страни";
А колко е "хоризонталното разстояние между крайните проводници при максимално отклонение"?
- guest1
- Активен потребител
Отказа на ЕРП север, който беше нанесен на комбинираната скица под формата на резолюция, която гласи следното: " Не е спазена нар. 16/2004 и изменението и от 2008г. за сервитута на енерг. обекти ". След което аз поисках пояснение и ми се отговори следното:
1. По трасе през въздушни електропроводи (ВЕ), ивица с широчина:
- 10 и 20 kV - по 7м. от оста на ВЕ;
- 110 kV - по 14м от оста на ВЕ.
и следват хиляда уверения, че ЕРП-Север спазват нормативните уредби, понеже бе по-язвително написано писмото ми. Така че имам черно на бяло техните тълкования на наредбата.
п.с. Извинявам за късният отговор, но по някаква причина съм спрял да получавам известия от форума.
и следват хиляда уверения, че ЕРП-Север спазват нормативните уредби, понеже бе по-язвително написано писмото ми. Така че имам черно на бяло техните тълкования на наредбата.
п.с. Извинявам за късният отговор, но по някаква причина съм спрял да получавам известия от форума.
- iddonew
- Нов потребител
iddonew написа:Отказа на ЕРП север ...
Не разбирам само - какво общо има ЕРП Север (респ. Енерго Про) с далекопровод 110 kV (както сте написали в началото).
Мрежата „високо напрежение“ е под юрисдикцията на Електроенергийния Системен Оператор.
- guest1
- Активен потребител
iddonew написа:Отказа на ЕРП север, който беше нанесен на комбинираната скица под формата на резолюция, която гласи следното: " Не е спазена нар. 16/2004 и изменението и от 2008г. за сервитута на енерг. обекти ". След което аз поисках пояснение и ми се отговори следното:
колкото и да не Ви харесва, техният отговор има подкрепа в наредбата. просто никой от обсъждащите досега не чел на вярното място. ЕРП-Север имат малка грешка, изменението от 2008 г. не пипа сервитутите в населени места, а изменението от 2020 г. въвежда нова материя:
Наредба №16 от 9 юни 2004 г. за сервитутите на енергийните обекти написа:Чл. 1.
...
(2) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 39 от 2020 г.) Наредбата се прилага и за сервитутите, възникнали по силата на Закона за енергетиката и енергийната ефективност (отм.), съгласно § 26 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за енергетиката (обн., ДВ, бр. 107 от 2003 г.; изм. и доп., бр. 18 от 2004 г.).
Чл. 2.
...
(3) (Нова - ДВ, бр. 39 от 2020 г.) Разпоредбата на ал. 2 не се прилага за съществуващите към влизането в сила на Закона за енергетиката енергийни обекти, за които са възникнали сервитути по чл. 1, ал. 2, както и за площите на засегнатите имоти, включени в границите на сервитутните им зони.
Чл. 7. (1) Минималните размери на сервитутните зони за отделните групи енергийни обекти са определени във:
...
5. (нова - ДВ, бр. 39 от 2020 г.) приложение № 5 - за линейни енергийни обекти за пренос и разпределение на електрическа енергия, за които са възникнали сервитути по силата на Закона за енергетиката и енергийната ефективност (отм.), съгласно § 26 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за енергетиката.
...
Приложение № 5 към чл. 7, ал. 1, т. 5
(Ново - ДВ, бр. 39 от 2020 г.)
Минимални размери на сервитутните зони за линейни енергийни обекти за пренос и разпределение на електрическа енергия, за които са възникнали сервитути по силата на Закона за енергетиката и енергийната ефективност (отм.), съгласно § 26 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за енергетиката
№
1.
Вид на обекта/съоръжението
Въздушни електропроводи (BE) за 10 kV, 20 kV, 110 kV, 220 kV, 400 kV и 750 kV
Минимални размери на сервитутната зона, m
По трасето на BE, ивица с широчина:
1. При трасе през населени места и селищни образувания:
- 10 и 20 kV - по 7 m от оста на BE;
- 110 kV - по 14 m от оста на BE;
Предназначение на сервитутната зона
Изграждане, поддържане, експлоатация и ремонт
- bozyo
- Потребител
bozyo написа:колкото и да не Ви харесва, техният отговор има подкрепа в наредбата. просто никой от обсъждащите досега не чел на вярното място.
Не разбирам причината за такава категоричност!
Или факта, че не навлизам в подробности - ме изключва от категорията „обсъждащи“?
- guest1
- Активен потребител
guest1 написа:bozyo написа:колкото и да не Ви харесва, техният отговор има подкрепа в наредбата. просто никой от обсъждащите досега не чел на вярното място.
Не разбирам причината за такава категоричност!
Или факта, че не навлизам в подробности - ме изключва от категорията „обсъждащи“?
пак четете на грешното място. никой не Ви изключва от категорията "обсъждащи". напротив, включвам и Вас. но също Ви включвам в подкатегория четящи не на вярното място, защото не обсъждате ограничение "ивици вляво/вдясно от центъра" по приложение №5, а обсъждате ограничение "вляво+ширина+вдясно" по приложение №1: https://lex.bg/forum/viewtopic.php?t=69973#p619666.
- bozyo
- Потребител
bozyo написа:пак четете на грешното място. никой не Ви изключва от категорията "обсъждащи". напротив, включвам и Вас. но също Ви включвам в подкатегория четящи не на вярното място, защото не обсъждате ограничение "ивици вляво/вдясно от центъра" по приложение №5, а обсъждате ограничение "вляво+ширина+вдясно" по приложение №1: https://lex.bg/forum/viewtopic.php?t=69973#p619666.
Има една мисъл, която вероятно сте пропуснали:
На умен човек е достатъчно, да покажеш плевнята! Той сам ще намери вратата и ключа.
Още в първия си пост-отговор съм цитирал (с линк) ЦЯЛАТА Наредба.
guest1 написа:Здравейте!
Който се интересува - ще я отвори и ще прочете членовете, параграфите и всички 5 приложения!
Няма нужда информацията да се дава „сдъвкана“!
Колкото до следващия ми пост - беше конкретен въпрос към wladi. Който изобщо не отговори - колко е тази „ширина" по приложение № 1.
Но не съм твърдял, кое приложение се прилага. Защото няма информация - КОГА Е ВЪЗНИКНАЛ СЕРВИТУТА?
Закона за енергетиката от 2003 г. отменя непълно Закона за енергетиката и енергийната ефективност от 1999 г, който пък е отменил Закона за електростопанството от 1975 г.
Но кога е построен далекопровода ...
- guest1
- Активен потребител
Кога е построен далекопровода нямам информация, по данни на комшии е на минимум 30 години, при което отиваме към 90'. Ще се разходя до първият стълб, за да му видя името и ще се поразровя, но е свързан с подстанцията над ТЕЦ-Варна, което ме навежда на мисълта, че вероятно е доста по-стар.
- iddonew
- Нов потребител
Кога е построен далекопровода нямам информация, по данни на комшии е на минимум 30 години, при което отиваме към 90'. Ще се разходя до първият стълб, за да му видя името и ще се поразровя, но е свързан с подстанцията над ТЕЦ-Варна, което ме навежда на мисълта, че вероятно е доста по-стар.
- iddonew
- Нов потребител
iddonew написа:Кога е построен далекопровода нямам информация, по данни на комшии е на минимум 30 години, при което отиваме към 90'. Ще се разходя до първият стълб, за да му видя името и ще се поразровя, но е свързан с подстанцията над ТЕЦ-Варна, което ме навежда на мисълта, че вероятно е доста по-стар.
ТЕЦ-Варна е строен 60-те години, но ... има и друго.
Необходимо е ЕРП да ви покажат документ, че въпросното „ограничено вещно право“ е вписано в кадастралната карта. Защото едно време много неща са правени „по целесъобразност“, без подробно оформяне на документи.
Знам доста случаи, когато електропроводи минават над частни имоти, а съответното дружество не може да докаже правата си.
- guest1
- Активен потребител
guest1 написа:Необходимо е ЕРП да ви покажат документ, че въпросното „ограничено вещно право“ е вписано в кадастралната карта. Защото едно време много неща са правени „по целесъобразност“, без подробно оформяне на документи.
я помогне, я по-скоро не. има достатъчно съдебна практика по точно тези сервитутни казуси, че сервитутът е възникнал "ex lege" и че правата по него съществуват и без вписване. кой знае по-добре въпросната практика и ще цитира само удобната нему, разпределителните дружества, дето са само три в цялата страна, или собственикът на имот, който за пръв път се сблъсква и не знае откъде да почне?
- bozyo
- Потребител
bozyo написа:я помогне, я по-скоро не. има достатъчно съдебна практика по точно тези сервитутни казуси, че сервитутът е възникнал "ex lege" и че правата по него съществуват и без вписване.
кой знае по-добре въпросната практика и ще цитира само удобната нему, разпределителните дружества, дето са само три в цялата страна, или собственикът на имот, който за пръв път се сблъсква и не знае откъде да почне?
Хубав въпрос, но ... никога не знаеш категорично - с кого ще се срещнеш!
Пък и нали затова е форумът - да си показваме „подводните камъни“, на които може да се стъпи?
- guest1
- Активен потребител
16 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Строителство и регулация
|
|