Здравейте,
имам бизнес за почистване в който работя сам, но искам да си наема служител който да извършва маркетинг срежу комисионна, за всеки клиент който доведе получава 50 лева примерно.
Трябва ли договорът да бъде граждански или комисионнен. Намерих един примерен комисионнен договор тук https://www.mirela.bg/naemi/%D0%9A%D0%B ... i1549.html
Също така, какви документи се пускат към държавата, трябва ли създавам Трудовото досие? Трябва ли наетото лице да предостави същите документи които се искат за трудов договор? https://lex.bg/laws/ldoc/-551266300
Извинете за незнанието ми, пробвах да потърся повече информация в интернет, но се оказа по несистематизирана от колкото ми се иска.
- Дата и час: 19 Ное 2024, 22:25 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Какъв тип договор ми трябва за наемане служител?
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
8 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Какъв тип договор ми трябва за наемане служител?
Какво имате предвид с това "да си наема служител" ?
- nikolov_
- Нов потребител
nikolov_ написа:Какво имате предвид с това "да си наема служител" ?
Точно това питам и аз, коя е коректната правна форма когато даден човек работи стриктно срещу комисионна без заплата, не на трудов договор, сам си решава колко и кога ще работи.
- borisss
- Нов потребител
Точно „Комисионен договор“ е.
Прочетете лекцията - обяснено е доста подробно.
Прочетете лекцията - обяснено е доста подробно.
Последна промяна guest1 на 24 Окт 2023, 15:52, променена общо 1 път
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“
Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
- guest1
- Активен потребител
Говорите за така наречения 'граждански договор'.
След като изготвите клаузите на договора, имате нужда от счетоводител, който да помогне в частта с осигуряването и данъците.
След като изготвите клаузите на договора, имате нужда от счетоводител, който да помогне в частта с осигуряването и данъците.
- svegrigorov
- Потребител
svegrigorov написа:Говорите за така наречения 'граждански договор'.
Можеше са си спестите поста.
Понятието "граждански договор" е измислено, защото изключва селяните! Има Трудов договор по КТ и Договори по ЗЗД, които са много видове.
Колкото до счетоводството - щом питащия има дейност, вероятно има и счетоводител.
А за данъците и осигуровките на комитента - говорим за доходи по извънтрудови правоотношения. Комисионерът само ще подаде справката по чл. 73.
- guest1
- Активен потребител
guest1 написа:svegrigorov написа:Говорите за така наречения 'граждански договор'.
Можеше са си спестите поста.
Понятието "граждански договор" е измислено, защото изключва селяните! Има Трудов договор по КТ и Договори по ЗЗД, които са много видове.
Колкото до счетоводството - щом питащия има дейност, вероятно има и счетоводител.
А за данъците и осигуровките на комитента - говорим за доходи по извънтрудови правоотношения. Комисионерът само ще подаде справката по чл. 73.
Два поста две мнения.
Къде ще е най евтино да се изготви такъв договор, направих си фирмата през адвокатами.бг излезе евтино, някакви алтернативни препоръки?
- borisss
- Нов потребител
borisss написа:Къде ще е най евтино да се изготви такъв договор, направих си фирмата през адвокатами.бг излезе евтино, някакви алтернативни препоръки?
Персонални препоръки не давам - по принцип, но един по-общ съвет - не гледайте само парите.
Понякога евтиното излиза скъпо!
- guest1
- Активен потребител
8 мнения
• Страница 1 от 1
|
|