начало

Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна

Подмяна на чуждестранна шофьорска книжка с българска

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Подмяна на чуждестранна шофьорска книжка с българска

Мнениеот adamdxb » 29 Авг 2023, 08:38

Здравейте, в края на юли беше обнародван в държавен вестник, закон за измениние и допълнение на закона за българските лични документи в който имаше включена точка в която променят закона за движенито по пътищата и по спецялно отмяна за предоставяне на копие от завършено образование при подаване на документите за подмяня на чуждестранно СУМПС с българско. Прикачвам и линк: https://www.parliament.bg/bg/desision/ID/164721 - точка 26 е точния текст: "в чл.151 ал.9 се изменя така:
„(9) При издаване на дубликат или при подмяна на българско свидетелство за уравление на моторно превозно средство или на свидетелство за управление на моторно превозно средство, издадено от друга държава, не се изисква копие от документ за завършено образование, а от българските граждани, пребиваващи в друга държава извън Европейския съюз, не се изисква попълване на декларация по чл. 151, ал. 5 за удостоверяване на обичайно пребиваване в Република България. Подмяна на свидетелство за управление на моторно превозно средство се извършва при изтичане срока на валидност, при подмяна на стар образец с нов и при промяна в данните на водача и при замяна на чуждо свидетелство за управление на моторно превозно средство. Дубликат на свидетелството за управление на моторно превозно средство се издава при повреждане, унищожаване, изгубване или кражба.“..

Въпроса ми е, влезнали ли са в сила тези промени и от КАТ дали са запознати?
Последна промяна adamdxb на 29 Авг 2023, 10:13, променена общо 1 път
adamdxb
Нов потребител

Re: Подмяна на чуждестранна шофьорска книжка с българска

Мнениеот doondie » 29 Авг 2023, 12:32

Привет,

Според мен промените вече са влезли в сила, тъй като са обнародвани в ДВ и няма ограничение за влизането им в сила от по-късна дата.
Дали КАТ са запознати е въпрос, на който не мога да отговоря. Логично е да са запознати. А ако някой служител не е, то ще се запознае, когато се сблъска с подобен казус.
Аз правих замяна (или подмяна) на чуждестранно СУМПС с българско преди точно 2 години. Нямам абсолютно никакъв спомен обаче дали съм давал копие от диплома за основно/средно образование. Най-вероятно съм, тъй като все още фигурира като изискване в сайта им:
Подмяна на свидетелство за управление на моторно превозно средство, издадено от друга държава, с българско
Какъв е проблемът всъщност? Нямате оригинал на дипломата си за основно/средно образование ли?
'The best way to predict the future is to invent it!'
Аватар
doondie
Потребител

Мнениеот adamdxb » 29 Авг 2023, 13:24

Предполагам че сайта им на мвр не е актуализиран от много години понеже вътре законите са закачени от преди няколко години последно, без всичките промени които са правени през следващите години.
Проблема ми е че от скоро се прибрахме в българия за постоянно и съм завършил преди много години в чужбина и сега трябва да си легализирам дипломите което ще отнеме време а пук книжката ми изтича скоро.
Предположих и че е в сила но нали както споменахте в сайта им още е описано като изискване изках да проверя дали някой се е сблъсквал с този касус от скоро или е наясно с тези промени за да си спестя опашките пред КАТ преди да отида.
Благодаря ви все пак за отговора.
adamdxb
Нов потребител

Мнениеот doondie » 29 Авг 2023, 17:55

adamdxb написа:Предполагам че сайта им на мвр не е актуализиран от много години понеже вътре законите са закачени от преди няколко години последно, без всичките промени които са правени през следващите години.
Проблема ми е че от скоро се прибрахме в българия за постоянно и съм завършил преди много години в чужбина и сега трябва да си легализирам дипломите което ще отнеме време а пук книжката ми изтича скоро.
Предположих и че е в сила но нали както споменахте в сайта им още е описано като изискване изках да проверя дали някой се е сблъсквал с този касус от скоро или е наясно с тези промени за да си спестя опашките пред КАТ преди да отида.
Всъщност, на страницата, която цитирах, по отношение на документ за образование е посочено следното:
Не се изисква от заявителите, представили свидетелство за управление на МПС, издадено от държава - членка на Европейския съюз, Исландия, Лихтенщайн, Норвегия, или Конфедерация Швейцария
Горното е по аргумент от чл. 17, ал. 4 от Наредба № I-157.
Ако случаят е такъв — държава от ЕС или ЕИП, или Швейцария, тогава няма какво да го мислите.

Според мен тази нова редакция на чл. 151, ал. 9 от ЗДвП е непрецизирана и не следва да се отнася до всички случаи на замяна на чуждестранно СУМПС.
Аватар
doondie
Потребител

Мнениеот adamdxb » 30 Авг 2023, 09:37

doondie написа:
adamdxb написа:Предполагам че сайта им на мвр не е актуализиран от много години понеже вътре законите са закачени от преди няколко години последно, без всичките промени които са правени през следващите години.
Всъщност, на страницата, която цитирах, по отношение на документ за образование е посочено следното:
Не се изисква от заявителите, представили свидетелство за управление на МПС, издадено от държава - членка на Европейския съюз, Исландия, Лихтенщайн, Норвегия, или Конфедерация Швейцария
Горното е по аргумент от чл. 17, ал. 4 от Наредба № I-157.
Този текст беше същия в тази радакция преди да го редактират, редакцията е направена за да включи и останалите държави които имат сключено споразомение между двете страни за признаване на книжките и от двете дъражави (имаше го в ниякоя друга наредба кои чуждестранни книжки подлежат на подмяна от сътоветната държава и на какво трябва да отговарят но не помня коя).
Ако случаят е такъв — държава от ЕС или ЕИП, или Швейцария, тогава няма какво да го мислите.
Не е от тези държави затова го мисля но има спораумение между българия и тази страна за признаване и подмяа на книжките.

Според мен тази нова редакция на чл. 151, ал. 9 от ЗДвП е непрецизирана и не следва да се отнася до всички случаи на замяна на чуждестранно СУМПС.
adamdxb
Нов потребител

Мнениеот guest1 » 30 Авг 2023, 09:56

Здравейте!
Както много неща напоследък - тези промени са „мислени-недомислени, гледани-недогледани“!
adamdxb написа:Прикачвам и линк: https://www.parliament.bg/bg/desision/ID/164721
Въпроса ми е, влезнали ли са в сила тези промени и от КАТ дали са запознати?

На страницата от линка (препратката) си пише:
§ 27. Параграф 2, т. 1, § 17 и 18 влизат в сила от 1 септември 2023 г.

Което означава, че другите текстове влизат в сила, от момента на обнародването!

Що се отнася за текста
... При издаване на дубликат или при подмяна на българско свидетелство за управление на моторно превозно средство ... не се изисква копие от документ за завършено образование ...

това е пълен нонсенс (безмислица). Такова копие И ДОСЕГА не се искаше при издаване на дубликат или при подмяна на СУМПС.
Това изискване е по Наредба № I-157 и важи САМО при първоначалното издаване на СУМПС - чл. 13.
doondie написа:Аз правих замяна (или подмяна) на чуждестранно СУМПС с българско преди точно 2 години. Нямам абсолютно никакъв спомен обаче дали съм давал копие от диплома за основно/средно образование.

Прави разлика, между вариантите:
    1. българско СУМПС заменено за чуждестранно, а после - пак българско;
    2. СУМПС издадено в друга държава и замяна с българско.
В първия случай - трябва да има данни в архивите на Пътна полиция.
Във втория случай важи
Чл. 13. (1) Първоначалното издаване на свидетелство за управление на МПС се извършва въз основа на служебно изпратен от съответните областни отдели на ДАИ оригинален протокол за успешно положен изпит, като лицето представя:
7. ... а в случай че образованието е завършено в чужда държава - уверение по чл. 110, ал. 2 от Наредба № 11 от 1 септември 2016 г. за оценяване на резултатите от обучението на учениците.

Пп. А за този въпрос
doondie написа:Какъв е проблемът всъщност? Нямате оригинал на дипломата си за основно/средно образование ли?

си има цяла тема тук - задържане на диплома за средно образование от ВУЗ
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Мнениеот dimist » 30 Авг 2023, 11:37

doondie написа:Какъв е проблемът всъщност? Нямате оригинал на дипломата си за основно/средно образование ли?

Практиката показва, че една категория хора, със СУМПС издадено в чужбина, никога не са имали диплома поне за основно образование. Как им издават СУМПС в чужбина, не знам, и не говоря за случаите на фалшиви свидетелства. Което , не означава , че твърдя , че автора на темата е в тази категория. :D
dimist
Потребител

Мнениеот doondie » 30 Авг 2023, 11:57

guest1 написа:Прави разлика, между вариантите:
1. българско СУМПС заменено за чуждестранно, а после - пак българско;
2. СУМПС издадено в друга държава и замяна с българско.
Правя разлика, след като прочетох Наредбата вчера. Твоята т. 1 е чл. 17, ал. 3 от Наредбата, а т. 2 е чл. 17, ал. 2 и ал. 4 от Наредбата. Това вече е без значение обаче, щом са променили ЗДвП.

adamdxb написа:Не е от тези държави затова го мисля но има спораумение между българия и тази страна за признаване и подмяа на книжките.
Оказва се, че според мотивите към ЗИДЗБЛД новата редакция е целяла именно премахване на това изискване — завършено образование — при всички случаи на подмяна на книжка. Така че смело напред — нямат основание да откажат извършване на услугата. Ако кажат, че по наредба (която посочих в предходния ми отговор) се изисква и документ за образование, им покажете промяната в закона. Наредбата е подзаконов нормативен акт, затова законът има превес. Наредбата все някога ще я обновят. Ако все пак проявят некомпетентност и откажат да приемат заявлението, задължително поискайте писмен отказ, който да можете да обжалвате.
Успех!

dimist написа:Практиката показва, че една категория хора, със СУМПС издадено в чужбина, никога не са имали диплома поне за основно образование.
Явно това вече не стои на дневен ред.
... с оглед на обстоятелството, че се касае за признаване на вече придобита правоспособност за управление на моторно превозно средство, а изискването за образование е национално и е относимо към първоначално издаване на СУМПС.
И тук възниква въпросът, който засягаш — оправдава ли това „улесняване на заинтересованите лица” възможността да се случи именно това — неграмотно лице да получи българска книжка. Да отговори Гълъб Донев защо МС е направило това предложение, както и съответните комисии и НС защо са го приели.
Аватар
doondie
Потребител

Мнениеот guest1 » 30 Авг 2023, 12:58

doondie написа:Правя разлика, след като прочетох Наредбата вчера. Твоята т. 1 е чл. 17, ал. 3 от Наредбата, а т. 2 е чл. 17, ал. 2 и ал. 4 от Наредбата. Това вече е без значение обаче, щом са променили ЗДвП.

Четеш и ти ... както дяволът чете евангелието!
Двата варианта са описани в чл. 13, ал. 1, т. 7.

Чл. 17 е към темата - шофиране с чуждестранно СУМПС.
Чл. 17. (1) Признаване и подмяна на чуждестранно национално свидетелство за управление на МПС се допуска, ако:
1. страната, издала съответното свидетелство, е подписала и ратифицирала Конвенцията за движението по пътищата (Виена, 1968 г.) и свидетелството отговаря на приложение № 6 към конвенцията;
2. страната, издала съответното свидетелство, е подписала и ратифицирала Конвенцията за движението по пътищата (Виена, 1968 г.) и е подписала споразумение с Република България за взаимно признаване и преиздаване на свидетелствата за управление на МПС;
3. страната, издала съответното свидетелство, е държава - членка на Европейския съюз, или друга държава - страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство, или Конфедерация Швейцария.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Мнениеот adamdxb » 31 Авг 2023, 11:23

dimist написа:

Практиката показва, че една категория хора, със СУМПС издадено в чужбина, никога не са имали диплома поне за основно образование. Как им издават СУМПС в чужбина, не знам, и не говоря за случаите на фалшиви свидетелства. Което , не означава , че твърдя , че автора на темата е в тази категория. :D

Разбирам че в българия проблема с "неграмотните" е факт но явно има и единични случаи като моя в който съм живял 30 години извън българия, шофьор от 22 години и със сигорност съм навъртял 2милиона километри в поне 10 държави включително и българия и сега изведнъж да ходя на курсове за книжка понеже дефакто оставам без такава след като изтече скоро?!
adamdxb
Нов потребител

Назад към Общи дискусии