- Дата и час: 19 Ное 2024, 20:24 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Бързи кредити
|
|
9 мнения
• Страница 1 от 1
Бързи кредити
Здравейте, в началото на годината останах без работа и прибегнах до тегленето на бързи кредити от Фератум и Неткредит. Става въпрос за малки суми, а съответно 600лв от Фератум и 500лв от Неткредит. Получавам висока заплата и прецених, че няма да ми е проблем да ги върна дори след седмица работа в указаният срок, понеже не исках да искам от приятели и роднини. Случи се така обаче, че се контузих и не бях работоспособен няколко месеца, и през това време съм внесъл вноски само за първият месец по план, след което не съм внасял нищо в продължение на 4-5 месеца. В момента получавам писма, в които ми се обяснява, че задълженията ми са прехвърлени на колекторски фирми, и общата стойност на всичко до пълно погасяване към Фератум е 1128лв. и Неткредит 1090лв. , като допълнително имам и внесени вноски до като кредитите бяха редовни, също така ме заплашват със съд. В момента имам възможност да погася всичко, но редно ли е да го правя, при положение, че лихвите и изискуемите суми ми се струват изключително завишени и може ли да се предяви иск за понижаването им ако са незаконосъобразни? Благодаря предварително!
- alexey
- Нов потребител
Re: Бързи кредити
Зависи с какво сте се съгласил, когато сте взели бързите кредити.
Вариант - плащате си сумите, за да спрат да растат лихви и разходи, след което съдите дружествата за неоснователно обогатяване. Ако имате основание разбира се. Ако нямате - студена вода.
Вариант - плащате си сумите, за да спрат да растат лихви и разходи, след което съдите дружествата за неоснователно обогатяване. Ако имате основание разбира се. Ако нямате - студена вода.
- venia
- Нов потребител
С колко са повишени сумите според Вас ? С 200 лв ? С 500 лв ?
Прочетете си договорите, сметнете си лихвата и преценете с колко са повишени. Бъдете честен пред себе си и вземете впредид, че може да сте бил вече осъден по заповедното производство, но да не искате да го приемете. Ако е последното - сумите са горе-долу точни, даже може и да са малко. Все пак... колекторските фирми нямат практика да купуват кредити, които не са установени с влязло в сила решение по основание и размер.
Ако прецените, че вероятно са Ви превишени с повече от 400 лв. - отидете на адвокат и си платете поне за консултация. Носете документи. Ще Ви излезе по-изгодно.
Истината е, че никой не може да Ви даде отговор на въпроса. Преразказът Ви е лишен от правнорелевантни факти.
Успех.
Прочетете си договорите, сметнете си лихвата и преценете с колко са повишени. Бъдете честен пред себе си и вземете впредид, че може да сте бил вече осъден по заповедното производство, но да не искате да го приемете. Ако е последното - сумите са горе-долу точни, даже може и да са малко. Все пак... колекторските фирми нямат практика да купуват кредити, които не са установени с влязло в сила решение по основание и размер.
Ако прецените, че вероятно са Ви превишени с повече от 400 лв. - отидете на адвокат и си платете поне за консултация. Носете документи. Ще Ви излезе по-изгодно.
Истината е, че никой не може да Ви даде отговор на въпроса. Преразказът Ви е лишен от правнорелевантни факти.
Успех.
- hristev
- Потребител
Без юрист-специалист, който да прегледа всички документи, свързани с тези договори - самите договори и най-вероятно общите условия, трудно ще се справите сам. На пръв поглед, ако чистите суми по кредитите са били в порядъка на 600 и 500 лв., а после след погасяване и неплащане са нараснали почти двойно, аз лично имам съмнение, че кредитодателите най-вероятно са начислили вземания по неравноправни клаузи. Обикновено фирмите за бързи кредити обичат да вмъкват клаузи дали в договорите, дали в общите условия, които предвиждат допълнителни суми - примерно големи неустойки при неизпълнение, "глоба" при забава, разходи за уведомяване за предсрочна изискуемост, разходи за събиране на просрочено вземане - има най-различни вариации. Някои кредитодатели поставят даже и условия, които са практически неизпълними - ако за 600 лв. главница потребителят в 3-дневен срок не предостави обезпечение под формата на двама поръчители с общ доход около 2300 лв. (за сума от 600 лв. що е туй свръхобезпечение?), то той ще дължи неустойка в размер на 400 лв. примерно. Така че първата Ви работа е да огледате внимателно клаузите и общите условия, защото почти няма фирма за бързи кредити, която да не пробутва подобни клаузи. После, естествено, прехвърля вземането на колектор, има законово изискване (чл. 26 от Закона за потребителския кредит) това да бъде изрично предвидено в договора или общите условия, по принцип не пропускат да го включат.
Иск за "понижаване" в буквален смисъл не може да се води. Първо си прегледайте клаузите, щото ако има такива, които водят до недействителност на договора, Вие ще дължите само сумата, която Ви е отпусната - чл. 23 от Закона за потребителския кредит. Тук проблемът е, че всеки съд сам си майстори практиката кога един договор е недействителен и кога не е, следователно оттам ще зависи колко ще дължите като крайна сума, е, сигурно ще бъде близка до първоначално изтеглената, не във фрапантен размер. След като установите колко е "законосъобразната" сума на Вашия дълг, тогаз вече може да мислите да предявявате иск, с който да установите недължимостта на останалата част от общите задължения или да искате от съда да обяви клаузи от договора за недействителни. Според мен няма да Ви е трудно да си намерите адвокат, някои от тях може да са съгласни да поемат защитата безвъзмездно, защото повечето от тези дела са с голям процент на успеваемост и те могат да си вземат възнаграждението след успешното приключване на делото директно от кредитодателя или колектора. Има една уличка из централна София, където са разположени адвокатски кантори, които са се специализирали почти изцяло в изкуството на съдебните дела по бързи кредити, знаят и номера как да набият канчетата на такива кредитодатели и колектори и да ги източват за още пари.
Иск за "понижаване" в буквален смисъл не може да се води. Първо си прегледайте клаузите, щото ако има такива, които водят до недействителност на договора, Вие ще дължите само сумата, която Ви е отпусната - чл. 23 от Закона за потребителския кредит. Тук проблемът е, че всеки съд сам си майстори практиката кога един договор е недействителен и кога не е, следователно оттам ще зависи колко ще дължите като крайна сума, е, сигурно ще бъде близка до първоначално изтеглената, не във фрапантен размер. След като установите колко е "законосъобразната" сума на Вашия дълг, тогаз вече може да мислите да предявявате иск, с който да установите недължимостта на останалата част от общите задължения или да искате от съда да обяви клаузи от договора за недействителни. Според мен няма да Ви е трудно да си намерите адвокат, някои от тях може да са съгласни да поемат защитата безвъзмездно, защото повечето от тези дела са с голям процент на успеваемост и те могат да си вземат възнаграждението след успешното приключване на делото директно от кредитодателя или колектора. Има една уличка из централна София, където са разположени адвокатски кантори, които са се специализирали почти изцяло в изкуството на съдебните дела по бързи кредити, знаят и номера как да набият канчетата на такива кредитодатели и колектори и да ги източват за още пари.
- bvoykov
- Потребител
Благодаря на всички за адекватните съвети и отговори. Мисля да платя всичко и след това евентуално ако специализиран адвокат по бързи кредити каже, че имам основание за предявяване на иск и частично възвръщане на определена сума, тогава да се боря, тъй-като обмислям тегленето на ипотечен кредит Декември месец и би било по-благоприятно за мен да се вижда в кредитният регистър, че нямам актуални задължения, пък ако се получи нещо - получи, ако не, една студена чашка вода за 1400лв и така.
- alexey
- Нов потребител
от 600 лв ИЛ едно факир чси прави 3000 някак.
тия кредити ако си имат и договор най-добре да ги съдите май.
тия кредити ако си имат и договор най-добре да ги съдите май.
https://i.imgur.com/ZwdhZ7r.jpg
- tyronne
- Потребител
alexey написа:Здравейте, в началото на годината останах без работа и прибегнах до тегленето на бързи кредити от Фератум и Неткредит. Става въпрос за малки суми, а съответно 600лв от Фератум и 500лв от Неткредит. Получавам висока заплата и прецених, че няма да ми е проблем да ги върна дори след седмица работа в указаният срок, понеже не исках да искам от приятели и роднини. Случи се така обаче, че се контузих и не бях работоспособен няколко месеца, и през това време съм внесъл вноски само за първият месец по план, след което не съм внасял нищо в продължение на 4-5 месеца. В момента получавам писма, в които ми се обяснява, че задълженията ми са прехвърлени на колекторски фирми, и общата стойност на всичко до пълно погасяване към Фератум е 1128лв. и Неткредит 1090лв. , като допълнително имам и внесени вноски до като кредитите бяха редовни, също така ме заплашват със съд. В момента имам възможност да погася всичко, но редно ли е да го правя, при положение, че лихвите и изискуемите суми ми се струват изключително завишени и може ли да се предяви иск за понижаването им ако са незаконосъобразни? Благодаря предварително!
Иди при кредитора който и да е той и се спазари да платиш някаква сума, а той да прекрати делото и се откаже от претенциите си. Примерно предложи общо да дадеш около 1800 лева, може и да се съгласят.
- ilian_todorov
- Активен потребител
Един не юридически, а практически съвет - ако можете, платете бързо и забравете!
Тези 600 лева от Фератум са станали 1128, а другите 500 са станали 1090.
Знам случай - от стотина лева крайната сума беше станала над 1000. След лихви, дело, такси, адвокатски хонорари и такива - за ЧСИ.
Тези 600 лева от Фератум са станали 1128, а другите 500 са станали 1090.
Знам случай - от стотина лева крайната сума беше станала над 1000. След лихви, дело, такси, адвокатски хонорари и такива - за ЧСИ.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“
Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“
Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
- guest1
- Активен потребител
9 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Изпълнително и обезпечително производство
|
|