начало

Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна

Отказ от собственост

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Отказ от собственост

Мнениеот nickolay_s » 09 Апр 2023, 21:54

Здравейте,
Придобил съм собственост върху имот по наследство. В такъв случай мога ли да подам молба за отказ от собственост по чл.100 от ЗС? Или задължителното имотът, от който се отказвам трябва да е придобит чрез покупка? Мисля, че не попадам в хипотеза на отказ от наследство, понеже вече съм го приел, подал съм искания за скици, както и данъчна оценка на имота, от което ясно личи, че съм го приел.
nickolay_s
Младши потребител

Re: Отказ от собственост

Мнениеот berto » 09 Апр 2023, 23:20

Можете да се откажете, да, но говорете с нотариус. Един съвет от мен, имотите са благо, за което на много хора им отнема време да съберат пари. Добре си помислете дали ще се откажете, защото направите ли го веднъж, връщане назад няма. Предполагам, че това е в следствие на някакви задължения, които сте наследили от наследодателя си. Дано да е така. Желая Ви успех!
berto
Потребител

Мнениеот nickolay_s » 10 Апр 2023, 00:22

Няма задължения върху имота или поне не знам. Но фактическата обосновка е, че лозята са 900 кв., а наследниците 16 броя. Моят дял е 0,050 дка. Не можем да го продадем понеже е малко като площ и не искат да ни го купят, същото е с дарение, разходите за нотариус не го оправдават. Ако имаше на кого да го даря с удоволствие бих го направил. Имотът не го обработваме. Не извличам дивиденти от него към момента. Аз съм от хора, които не обичам да задържам неща, които не ползва, това са моите убеждения.
nickolay_s
Младши потребител

Мнениеот vili_spasova » 10 Апр 2023, 09:37

Здравейте, много внимателно преценете по какъв начин искате да се "отървете" от имота. Имайте предвид, че с една декларация за отказ от право на собственост ще вкарате общината/държавата/ като съсобственик и тогава имотът наистина става непродаваем с оглед времеемките административни процедури при разпореждане на съсобствен с община/държава недвижим имот. Може би е добре да го дарите/замените на някой от съсобствениците, за да уголемите дела му, или да помислите за друг вид сделка, но не Ви съветвам да ползвате точно отказ от право на собственост.

Успех
Не си въобразявай!
vili_spasova
Потребител

Назад към Съсобственост и делба