Здравейте,
имам нужда от съвет. Спечелих дело срещу институция, която вече ми беше отдържала доста голяма сума. Казаха ми, че трябва да извадя обратен изпълнителен лист, като обаче преди това трябва да посетя ЧСИ-то, за да ми даде извлечение. След това ако извадя обратен изпълнителен лист, трябва да намеря друго ЧСИ, за да може да си взема парите от институцията.
Така ли е ? Мислите ли че човек може да свърши всичко това сам и дали не трябва адвокат ?
- Дата и час: 19 Ное 2024, 23:33 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Обратен изпълнителен лист
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
3 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Обратен изпълнителен лист
Да, ЧСИ, който е събрал сумата, трябва да издаде удостоверение за размера на събраните суми. Въз основа на това удостоверение трябва да се иска издаване на обратен изпълнителен лист от съда и след това сумите да се съберат. Ако се касае за държавна институция /пишете "институция"/, няма да може да си съберете парите чрез ЧСИ а трябва да предявите обратния изпълнителен лист в оригинал. Ако не е държавна институция, може да се съберат чрез ЧСИ (или ДСИ), дори може при същия ЧСИ, който вече е събрал сумата, няма пречка.
Дали можете да се справите или не без адвокат - това си е Ваше право и зависи от Вашата преценка. Адвокатът може да помогне, ако не можете сам/а, а дали можете да се справите, няма как да знаем.
Дали можете да се справите или не без адвокат - това си е Ваше право и зависи от Вашата преценка. Адвокатът може да помогне, ако не можете сам/а, а дали можете да се справите, няма как да знаем.
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
https://www.16personalities.com/infj-personality
- kalahan2008
- Активен потребител
Re: Обратен изпълнителен лист
kalahan2008 написа:Да, ЧСИ, който е събрал сумата, трябва да издаде удостоверение за размера на събраните суми. Въз основа на това удостоверение трябва да се иска издаване на обратен изпълнителен лист от съда и след това сумите да се съберат. Ако се касае за държавна институция /пишете "институция"/, няма да може да си съберете парите чрез ЧСИ а трябва да предявите обратния изпълнителен лист в оригинал. Ако не е държавна институция, може да се съберат чрез ЧСИ (или ДСИ), дори може при същия ЧСИ, който вече е събрал сумата, няма пречка.
Благодаря за съдействието. Институцията не е държавна. Мисля че няма да се оправя без ЧСИ , тъй като делото се точи 3 години и до колкото съм запознат, поне като морална утеха, не толкова като средства ми се дължат лихви върху неправомерно удържаната сума. Мисля че също ще ми трябва адвокат, тъй като ме е страх да не допусна грешка, която в последствие да ме лиши от възможността, да си прибера сумата
- julian90
- Нов потребител
3 мнения
• Страница 1 от 1
|
|