начало

Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна

Каква е разликата между архитектурни чертежи и скица на имот

Казуси за недвижими имоти

Каква е разликата между архитектурни чертежи и скица на имот

Мнениеот val4o123 » 01 Яну 2022, 09:29

Каква е разликата между архитектурни чертежи на имот и скица на имот, или са едно и също?
val4o123
Младши потребител

Re: Каква е разликата между архитектурни чертежи и скица на

Мнениеот berto » 02 Яну 2022, 10:49

Разликата е, че чертежите се отнасят до сградата, а скицата на имота - до имота, който може и да е парцел (по терминологията на ЗТСУ), до поземления имот (по новата терминология) и се отнася до границите и съседите на имота.
berto
Потребител

Мнениеот ivanov_p » 02 Яну 2022, 12:49

Валчо, седни си на дирника и си намери адвокат за да не търсиш наказателен такъв. Успокой топката, говорим за недвижим имот, те съществуват по милиони години, парцелите, и по 200-300 сградите върху тях. Има време за всичко.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот guest1 » 02 Яну 2022, 23:09

В сайта на АГКК пише

ЗА КАКВО СЛУЖИ СКИЦАТА (СХЕМАТА) НА НЕДВИЖИМ ИМОТ ОТ КАДАСТРАЛНАТА КАРТА?

В територия с одобрени кадастрална карта и кадастрални регистри, за извършване на разпоредителна сделка с недвижим имот – поземлен имот, сграда или самостоятелен обект в сграда, се изисква скица на поземления имот или сградата, или схема на самостоятелния обект в сграда. Скицата (схемата) на недвижимия имот се издават на специална бланка, съдържаща логото на Агенцията по геодезия, картография и кадастър, от службата по геодезия, картография и кадастър по местонахождение на имота. Скицата (схемата) съдържат данни от кадастралната карта и кадастралния регистър на недвижимите имоти.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Мнениеот Melly » 03 Яну 2022, 20:20

guest1 написа:В сайта на АГКК пише

ЗА КАКВО СЛУЖИ СКИЦАТА (СХЕМАТА) НА НЕДВИЖИМ ИМОТ ОТ КАДАСТРАЛНАТА КАРТА?

В територия с одобрени кадастрална карта и кадастрални регистри, за извършване на разпоредителна сделка с недвижим имот – поземлен имот, сграда или самостоятелен обект в сграда, се изисква скица на поземления имот или сградата, или схема на самостоятелния обект в сграда. Скицата (схемата) на недвижимия имот се издават на специална бланка, съдържаща логото на Агенцията по геодезия, картография и кадастър, от службата по геодезия, картография и кадастър по местонахождение на имота. Скицата (схемата) съдържат данни от кадастралната карта и кадастралния регистър на недвижимите имоти.

И какво като пише. Не виждам ТВОЕТО мнение по поставения от автора на темата въпрос.
цитат: "Тъп си Саше, много си тъп..."
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот guest1 » 03 Яну 2022, 20:54

Melly написа:И какво като пише. Не виждам ТВОЕТО мнение по поставения от автора на темата въпрос.

За това им говоря с притчи, защото гледат и не видят, слушат и не чуят, нито разумеват.
Матей 13:13

guest1
Активен потребител

Мнениеот Melly » 03 Яну 2022, 21:38

guest1 написа:
Melly написа:И какво като пише. Не виждам ТВОЕТО мнение по поставения от автора на темата въпрос.

За това им говоря с притчи, защото гледат и не видят, слушат и не чуят, нито разумеват.
Матей 13:13

Толкова си нагъл и безочлив, че нямам думи просто 8)
Ти ли бре - цитат: "куха лейко" ще ми обясняваш на мен защо ръсиш простотиите си :?:
ЗАБРАНЯВАМ ти да пишеш след мен като ме коментираш/обясняваш защо РЪСИШ безплодните си коментари!!!
Докога ще олайняваш този форум???
СТИГА ТОЛКОВА - до тук!!! :twisted: :twisted: :twisted:
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот guest1 » 03 Яну 2022, 21:42

Melly написа:Толкова си нагъл и безочлив, че нямам думи просто 8)
Ти ли бре - цитат: "куха лейко" ще ми обясняваш на мен защо ръсиш простотиите си :?:
ЗАБРАНЯВАМ ти да пишеш след мен като ме коментираш/обясняваш защо РЪСИШ безплодните си коментари!!!

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

guest1
Активен потребител

Мнениеот Melly » 03 Яну 2022, 22:21

guest1 написа:
Melly написа:Толкова си нагъл и безочлив, че нямам думи просто 8)

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Душевна перверзност, граничеща с налудност....
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот stozashto » 04 Яну 2022, 04:23

Разликата е ОГРОМНА!
1. Архитектурни чертежи от НЕОДОБРЕН проект - представляват комплект графични материали с изображения на разпределения, разрези, фасади, детайли и т.под., притежаващи определени атрибути и целящи максимално изясняване на проекта и/или изпълнението на сградата или съоръжението. До одобряването им от оправомощена специализирана администрация са само "чертежи", а след одобряването им се превръщат в "строителна документация по част Архитектура от ОДОБРЕН инвестиционен проект", за което "чертежите" е нужно да бъдат изготвени и авторизирани от дипломиран архитект проектант, притежаващ съответната проектантска правоспособност.
2. Архитектурни чертежи по част Архитектура от ОДОБРЕН инвестиционен проект - включват архитектурните чертежи по т. 1, заедно с допълваща ги и поясняваща ги текстова част (обяснителна записка - неразделна част към графичната), с положени върху тях подпис и печат на архитекта проектант, заедно с подпис и печат на съответния одобряващ орган. Намират се в архива (голяма рядкост...) на собственика на сградата/съоръжението И в архива на одобряващия орган (където би трябвало да се с съхраняват безсрочно...).
3. Скица на "имот" - документ, включващ информация от имотните регистри, заедно с графична част - извадка от КАДАСТРАЛЕН ПЛАН или от КАДАСТРАЛНА КАРТА:
а) скица на ПОЗЕМЛЕН ИМОТ (ПИ) от КАДАСТРАЛНИЯ ПЛАН - представлява документ за НЕУРЕГУЛИРАН ПОЗЕМЛЕН ИМОТ, издаден от общинската техническа служба, при липса на влязла в сила кадастрална карта за територията; съдържа информация за собствеността и подробна кадастрална информация, вкл. и специализирана; след влизане в сила на кадастрална карта издаването на този документ се преустановява;
б) скица на УРЕГУЛИРАН ПОЗЕМЛЕН ИМОТ (УПИ) от КАДАСТРАЛНИЯ ПЛАН - представлява документ за УРЕГУЛИРАН ПОЗЕМЛЕН ИМОТ, издаден от общинската техническа служба, при липса на влязла в сила кадастрална карта за територията; съдържа информация за собствеността и подробна кадастрална и регулационна информация, вкл. и специализирана; след влизане в сила на кадастрална карта издаването на този документ се преустановява;
в) скица на ПОЗЕМЛЕН ИМОТ от КАДАСТРАЛНАТА КАРТА - представлява документ за ПОЗЕМЛЕН ИМОТ, независимо от регулационния му статут, издаден от съответната териториална Служба по геодезия, картография и кадастър по местоположението на имота, при наличие на влязла в сила кадастрална карта за територията; съдържа информация от кадастралния и имотния регистър за имота;
ВНИМАНИЕ!!! Независимо, че сред кадастралните данни може да са вписани и данни за урегулирането на поземления имот, скицата по буква "в" НЕ Е идентична със скицата по буква "б"!
ВАЖНО!!! При наличие на влязла в сила кадастрална карта за урегулирания поземлен имот, задължително се набавя И комбинирана скица, съчетаваща информация за поземления имот от кадастралната карта и за съответстващия му урегулиран поземлен имот от действащия регулационен план, в доказателство на изпълнението на разпоредбите на §5 от ЗКИР, съгласно които ПИ и УПИ следва да бъдат идентични, т.е. контурите им да съвпадат и площите им да са еднакви!
г) скица на сграда (също недвижим "имот") от КАДАСТРАЛНАТА КАРТА - представлява документ, издаден от съответната териториална Служба по геодезия, картография и кадастър по местоположението на поземления имот, в който се намира сградата; издава се само при наличие на влязла в сила кадастрална карта за територията; съдържа информация от кадастралния и имотния регистър за сградата; кадастралните данни са съобразно последния одобрен инвестиционен проект по част Архитектура за сградата.
4. Схема на самостоятелен обект в сграда (СОС) от КАДАСТРАЛНАТА КАРТА - представлява документ, издаден от съответната териториална Служба по геодезия, картография и кадастър по местоположението на имота; издава се само при наличие на влязла в сила кадастрална карта за територията; съдържа информация от кадастралния и имотния регистър за СОС; кадастралните данни са съобразно последния одобрен инвестиционен проект по част Архитектура, засягащ съответния СОС.
Това е.
stozashto
Младши потребител

Мнениеот guest1 » 04 Яну 2022, 12:32

stozashto написа:Разликата е ОГРОМНА!
...
Това е.

Мога да кажа само - БРАВО!
Както за подробното описание, така и за усилието - да го напишете.

guest1
Активен потребител

Мнениеот stozashto » 05 Яну 2022, 08:20

guest1 написа:
stozashto написа:Разликата е ОГРОМНА!
...
Това е.

Мога да кажа само - БРАВО!
Както за подробното описание, така и за усилието - да го напишете.

Благодаря за оценката!
При цялото ми уважение към юристите тук, смятам, че за всички е добре първо ясно да се разграничат и систематизират термини, наименования, понятия, професионален жаргон, разговорни думички и т.н., а после да дойдат повече или по-малко полезните съвети към незнаещите и повече или по-малко благородните спорове между знаещите...
Пък усилието не е кой знае какво - отдавна се канех да си направя този списък (за четене), че започнаха да ми тежат времеемките многократни устни обяснения и пояснения, където и усилията са много по-натоварващи, а в резултат отреща кимат "разбиращо" с глава, но в очите им се чете "пак нищо не разбрах"...
stozashto
Младши потребител

Назад към Имотни казуси