Здравейте,
Интересуват ме следните два въпроса:
1. Мога ли да използвам свободоно снимки взети от интернет/youtube в книгата си? Тъй като книгата е документална публицистика във връзка със съдържанието се налага да публикувам снимки на различни известни лица, имам ли подобно право? Трябва ли да крия лицата (примерно с черна линия на очите) или мога да ги ползвам нецензурирано?
2. Вторият ми въпрос е свързан с моите авторски права върху текста. Тъй като ми прави впечатление, че на всички книги пише "Всички права запазени..", къде се запазват тези права?
Защото съм се регистрирал като издател и съм получил ISBN номер за книгата, но от там ми казаха, че това не е равносилно на запазени авторски права. Било просто международен номер на книгата.
Благодаря!
- Дата и час: 19 Ное 2024, 20:49 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Два въпроса за авторски права и книги
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
3 мнения
• Страница 1 от 1
Два въпроса за авторски права и книги
Последна промяна sclass на 18 Фев 2021, 15:48, променена общо 1 път
- sclass
- Младши потребител
Re: Два въпроса за авторски права и книги
Тук е за общи лафове или конкретни неща. Пишете книга, което е сериозно занимание и е най-добре да се обърнете към специализирана кантора, която се занимава с авторски права. Правата ви като автор не се запазват никъде, от момента на създаване на произведението те са си ваши. Може да публикувате чужди снимки по определен ред, но там е дълга история и зависи от конкретната снимка.
- ivanov_p
- Активен потребител
Re: Два въпроса за авторски права и книги
ivanov_p написа:Тук е за общи лафове или конкретни неща. Пишете книга, което е сериозно занимание и е най-добре да се обърнете към специализирана кантора, която се занимава с авторски права. Правата ви като автор не се запазват никъде, от момента на създаване на произведението те са си ваши. Може да публикувате чужди снимки по определен ред, но там е дълга история и зависи от конкретната снимка.
Блгодаря, но нали затова са специализираните форуми за обмяна на опит в дадената област. Мисля че темата е в правилния раздел, не мога да ви разбера какво точно имате в предвид под "общи лафове", едва ли тук им е мястото.
Останолото, което сте написал ми е полезно, може ли малко повече разяснения за този "определен ред" за публикуване на снимките или направо линк към българския или международен закон, който го урежда.
Благодаря още веднъж!
- sclass
- Младши потребител
3 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Интелектуална собственост
|
|