Здравейте!
Мястото на темата може би не е тук, но се надявам че някой може да помогне. Консултирах се с познати адвокати и юристи и получих различни мнения. Ако има светлина в тунела, готова съм да наема адвокат за да бъде заведено съответното дело. Казуса е следния:
През 2016г. сключих предварителен договор за покупко-продажба на недвижим имот, в който живеех под наем. До окончателен договор обаче не стигнахме, тъй като аз се разболях и заминах на лечение извън България. Прибрах се през януари месец тази година и разбрах, че собственичката на имота е починала. Тя беше сама, съпруга й и единствената й дъщеря бяха починали преди години. При справка в имотния регистър установих, че въпросния апартамент (за който имам предварителен договор) е станал собственост на някакъв господин уж по завещание, след което е продаден на трето лице. Най-странното е, че аз ползвам жилището и до днес и никой не ме търси за нищо. Въпроса ми е имам ли шанс да обявя предварителния договор за окончателен? Ако не - кой ще ми върне платените суми по договора?
Предварително благодаря.
- Дата и час: 20 Ное 2024, 02:20 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Проблем с предварителен договор
|
|
6 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Проблем с предварителен договор
За да искате обявяването на предварителния договор за окончателен трябва да сте изпълнили задълженията си по него, т.е. в съответните срокове да сте направили плащанията. Може да търсите арите си от наследниците на починалата, които е добре да потърсите, защото те могат да оспорят завещанието, съответно продажбата. Може да се обърнете и към прокуратурата, като тъжбата или искането за проверка се направи от адвокат.
- ivanov_p
- Активен потребител
Здравейте,
Да. Иск с пр. осн. – чл. 19, ал. 3 от ЗЗД (виж също и чл. 362 и сл. от ГПК)
Така, ще вметна някои допълнения вкл. и съвет:
Има значение дали договорът е сключен в изискуемата от закона форма. Заплатена ли е цялата или част от сумата по договора. Така също и дали е налице срок с точно определен ден за изпълнение на задължението, т.е. хипотезата на чл.84, ал.1 от ЗЗД, неспазването на който не може да има за последица прекратяване действието на предварителния договор и лишаването Ви от възможността да предявите иск по чл.19, ал.3 от ЗЗД. И не на последно място, казвате, че имотът е закупен от трето лице, което се явява т. нар. „добросъвестен купувач” и в случай, че е придобил имота в период от 5 години, то нещата стават „ажурни”
И именно от горното се извежда и съветът ми към Вас – АДВОКАТ!!! Обърнете се по най-бързия начин към адвокат!
„...имам ли шанс да обявя предварителния договор за окончателен?”
Да. Иск с пр. осн. – чл. 19, ал. 3 от ЗЗД (виж също и чл. 362 и сл. от ГПК)
Oпасявам с, че никой...„ Ако не - кой ще ми върне платените суми по договора?”
Така, ще вметна някои допълнения вкл. и съвет:
Има значение дали договорът е сключен в изискуемата от закона форма. Заплатена ли е цялата или част от сумата по договора. Така също и дали е налице срок с точно определен ден за изпълнение на задължението, т.е. хипотезата на чл.84, ал.1 от ЗЗД, неспазването на който не може да има за последица прекратяване действието на предварителния договор и лишаването Ви от възможността да предявите иск по чл.19, ал.3 от ЗЗД. И не на последно място, казвате, че имотът е закупен от трето лице, което се явява т. нар. „добросъвестен купувач” и в случай, че е придобил имота в период от 5 години, то нещата стават „ажурни”
И именно от горното се извежда и съветът ми към Вас – АДВОКАТ!!! Обърнете се по най-бързия начин към адвокат!
- nikodim77
- Активен потребител
Принципно искът по чл. 19, ал. 3 ЗЗД е основното решение при предварителните договори, но мисля, че в настоящия случай е неприложимо, защото имотът е прехвърлен от наследника по завещание. Дори и при смърт на продавача по предварителния договор мисля пак е възможно да се иска обявяването му за окончателен, но докато имотът все още е на разположение поне на наследниците. В този случай според мен пътят на защита е друг - наследникът отговаря за задълженията на наследодателя, нищо че е такъв по завещание. Защитата в този случай се явява чрез иск за връщане на даденото на отпаднало основание (цената, която сте платили по предварителния договор) - чл. 55, ал. 1 ЗЗД, поради разваляне на договора. Естествено, добра идея е първо да влезете в контакт с наследника по завещание, ако не иска доброволно да Ви плати - тогава. Обърнете се към адвокат за повече информация.
П.П. Само ще допълня по отношение заявената във втория пост необходимост ищецът по иска за обявяване на предварителния договор за окончателен да е изпълнил своето задължение, считам, че това не е необходимо предвид разпоредбата на чл. 362, ал. 1 ГПК, според която съдът се произнася с решение, заместващо окончателния договор, но при условие ищецът да изпълни своето задължение в 2-седмичен срок. Ако това не бъде сторено, решението се обезсилва по искане на ответника.
П.П. Само ще допълня по отношение заявената във втория пост необходимост ищецът по иска за обявяване на предварителния договор за окончателен да е изпълнил своето задължение, считам, че това не е необходимо предвид разпоредбата на чл. 362, ал. 1 ГПК, според която съдът се произнася с решение, заместващо окончателния договор, но при условие ищецът да изпълни своето задължение в 2-седмичен срок. Ако това не бъде сторено, решението се обезсилва по искане на ответника.
- bvoykov
- Потребител
Може да има владение, макар, че е прекъснато с продажбените действия, завещанието - дали е тип-топ - давността за парите не е изтекла, но - лихвените - тоест обезщетение за забавата - засега - нямате, тоест ще получите някаква сумичка.
По принцип съм в стихията си - когато става въпрос за Предварителни договори - по ред причини съм изучил основно нещата.
По принцип съм в стихията си - когато става въпрос за Предварителни договори - по ред причини съм изучил основно нещата.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
Никакви пори няма да се вземат от наследника, той е безимотен циганин. Трябва да се оспори завещанието и да се развали сделката. това може да стане като се установят наследниците, ако такива раднини няма ще е общината. и те трябва да борят завещанието. Другият път е по НК, с грамотно написан сигнал до прокуратурата, най-добре от адвокат който се е занимавал с такива дела и познава разследващи и прокурори. Като се събори завещанието идва ред на сделката и тогава ще търси обявяване на договора за окончателен, ако кредиторът не е бил в забава, а и да е бил, може да се търсят част от парите, ако в договора има такава възможност.
Друг вариант е давностно владеене, като тук трябва да е налице държане повече от 10 години до продажбата, наемът да не е обявен в общината и данъчно и пълно спотайване по предварителния договор. Ако тези предпоставки са налице се вади КНА и се чака.
Друг вариант е давностно владеене, като тук трябва да е налице държане повече от 10 години до продажбата, наемът да не е обявен в общината и данъчно и пълно спотайване по предварителния договор. Ако тези предпоставки са налице се вади КНА и се чака.
- ivanov_p
- Активен потребител
6 мнения
• Страница 1 от 1
|
|