Здравейте,
Разведена съм от дълги години. С бракоразводното дело бе определено аз и дъщеря ми, да ползваме семейното жилище докато тя учи. Този срок изтече и сега трябва да си разделим имота. Бившия ми съпруг не е съгласен да го продаваме на трето лице, нито e съгласен аз да му платя неговия дял, нито той да ми плати моя дял. Аз искам да му изплатя неговия дял, и да придобия целия имот, но той пак не е съгласен.
Моля, за отговор какъв е начина, ако стигнем до делба, може ли съда да определи аз да изкупя неговата част?
Благодаря!
- Дата и час: 19 Ное 2024, 22:30 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
делба на семеен имот след развод
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
4 мнения
• Страница 1 от 1
Re: делба на семеен имот след развод
Опитайте първо с доброволна делба, ако не се получи - тогава пристъпете към съдебна делба.
- katerinakuch
- Активен потребител
violina7272 написа:Здравейте,
Разведена съм от дълги години. С бракоразводното дело бе определено аз и дъщеря ми, да ползваме семейното жилище докато тя учи. Този срок изтече и сега трябва да си разделим имота. Бившия ми съпруг не е съгласен да го продаваме на трето лице, нито e съгласен аз да му платя неговия дял, нито той да ми плати моя дял. Аз искам да му изплатя неговия дял, и да придобия целия имот, но той пак не е съгласен.
Моля, за отговор какъв е начина, ако стигнем до делба, може ли съда да определи аз да изкупя неговата част?
Благодаря!
Да, това е начинът. Съдебна делба. Ще се извърши оценка на имота, оттам ще се даде възможност на съделителите да изкупят имота. Ако няма такава възможност - изкарва се на публична продан. Доброволна е безсмислено упражнение, след като бившият и съпруг не иска. Няма как хем доброволно, хем насила да го заведете при нотариус да се разделите
-
teogeo - Активен потребител
Има начини, те са плод на дълги години майсторлък, но естествено - че не трябва да се споделят публично. Колегите тук са правилно посочили, но то е конвенционално, тоест ординарно, тоест нещо обикновено.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
4 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Съсобственост и делба
|
|