- Дата и час: 20 Ное 2024, 06:27 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Условна присъда - свидетелство за съдимост.
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
21 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Условна присъда - свидетелство за съдимост.
Бях осъден за шофиране след употреба на алкохол. Присъдата е 3 месеца лишаване от свобода, заменено с 3 години изпитателен срок. Изпитателния срок изтече на 10-ти февруари тази година. Имам нужда от точен отговор, ще бъда ли реабилитиран по право и ако да, кога? Трябва ми свидетелство за съдимост, за работа с взривни материали, в което да пише НЕ ОСЪЖДАН. Ако не бъда реабилитиран по право, ви моля да ми кажете какъв е реда това да стане. Благодаря ви предварително!
- chamsi
- Нов потребител
Re: Условна присъда - свидетелство за съдимост.
Ще бъдеш реабилитиран по право, но в СС ще пише РЕАБИЛИТИРАН, защото за пълна реабилитация трябва да изтекат 2 години от изтичането на изпитателния срок. Виж чл. 88а НК
...И те така...
-
law_master - Активен потребител
law_master написа:Ще бъдеш реабилитиран по право, но в СС ще пише РЕАБИЛИТИРАН, защото за пълна реабилитация трябва да изтекат 2 години от изтичането на изпитателния срок. Виж чл. 88а НК
Ако присъдата е три години условно с пет години изпитателен срок, колко време трябва да чака човекът по чл. 88а от НК, че да пише неосъждан?
- ilian_todorov
- Активен потребител
Написано е колко, ако можеш, прочети! Ако си юрист, в което силно се съмнявам, би трябвало да знаеш, че има два вида реабилитация и какви са разликите между тях!
...И те така...
-
law_master написа:Написано е колко, ако можеш, прочети! Ако си юрист, в което силно се съмнявам, би трябвало да знаеш, че има два вида реабилитация и какви са разликите между тях!
Не съм юрист, но правото ми е хоби.
Да, бива два вида - по право и съдебна реабилитация. В конкретният случай става въпрос за реабилитация по право, тъй като човекът не е бил никога друг път осъждан.
Според мен трябва да чака десет години след като изтече изпитателният срок, но предното ти мнение ме хвърли в размисъл.
Чл. 88а. (Нов - ДВ, бр. 28 от 1982 г.) (1) (Доп. - ДВ, бр. 89 от 1986 г.) Когато от изтърпяването на наказанието е изтекъл срок, равен на този по чл. 82, ал. 1 и осъденият не е извършил ново умишлено престъпление от общ характер, за което се предвижда наказание лишаване от свобода, осъждането и последиците му се заличават независимо от предвиденото в друг закон или указ.
Чл. 82. (1) Наложеното наказание не се изпълнява, когато са изтекли:
1. (изм. - ДВ, бр. 153 от 1998 г.) двадесет години, ако наказанието е доживотен затвор без замяна или доживотен затвор;
2. петнадесет години, ако наказанието е лишаване от свобода повече от десет години;
3. десет години, ако наказанието е лишаване от свобода от три до десет години;
4. пет години, ако наказанието е лишаване от свобода по-малко от три години, и
5. две години за всички останали случаи.
- ilian_todorov
- Активен потребител
за да може да работи с такива материали трябва да няма и полицейски регистраця
- n0ex17
- Младши потребител
n0ex17 написа:за да може да работи с такива материали трябва да няма и полицейски регистраця
Това го решава работодателя.
Тия "регистрации "си стоят вовеки Веков. Няма такова нещо. Освен ако иде реч за МО, МВР, където служебно си правят справка и такава една регистрация (не каква да е, а такава, почиваща на осъждане все пак )може да бъде взета предвид субективно. И макар да няма правна пречка, да не го вземат.
По въпроса иначе.
Не съм съгласен с Law master, че в св. съдимост ще пише "реабилитиран". Пише си неосъждан! Ще пише "осъждан" само ако св. съдимост е за работа, за която изрично в закон или указ се изисква пълна реабилитация (ЗМВР, ЗСВ, ЗННД и някои други ).
Тогава вече се чака по - дългия срок.
- svettoslav
- Активен потребител
ilian_todorov написа:Не съм юрист, но правото ми е хоби.
Добре, че медицината не ти е хоби.
Пет години след изп. срок настъпва пълната реабилитация, къде ги сметна тези 10?
- svettoslav
- Активен потребител
svettoslav написа:
По въпроса иначе.
Не съм съгласен с Law master, че в св. съдимост ще пише "реабилитиран". Пише си неосъждан! Ще пише "осъждан" само ако св. съдимост е за работа, за която изрично в закон или указ се изисква пълна реабилитация (ЗМВР, ЗСВ, ЗННД и някои други ).
Това имах предвид и аз, досега не съм попадал на такова СС и не знам как точно го отразяват, но именно, когато специален закон го изисква, ще излезе осъждането, преди да е настъпил срока за пълна реабилитация.
...И те така...
-
svettoslav написа:n0ex17 написа:за да може да работи с такива материали трябва да няма и полицейски регистраця
Това го решава работодателя.
Тия "регистрации "си стоят вовеки Веков. Няма такова нещо. Освен ако иде реч за МО, МВР, където служебно си правят справка и такава една регистрация (не каква да е, а такава, почиваща на осъждане все пак )може да бъде взета предвид субективно. И макар да няма правна пречка, да не го вземат.
По въпроса иначе.
ТАКА това го решава КОС към Мвр и трябва да нямаш Полицейски регистраця(за работа с взривни ). Не знам дали може да се снеме след условна присъда. Ако знаеш дали може, ако да как и при какви условия кажи ?
- n0ex17
- Младши потребител
n0ex17 написа:...ТАКА това го решава КОС към Мвр и трябва да нямаш Полицейски регистраця(за работа с взривни ). Не знам дали може да се снеме след условна присъда. Ако знаеш дали може, ако да как и при какви условия кажи ?
Зависи за какво престъпление е условната.
- kpts_
- Потребител
Примерно по чл.343б и 354а за притежание малознчиимо и употреба при шофиране на Нв или при алкохол и шофираненад 1'2
- n0ex17
- Младши потребител
Няма възможност за снемане.
Само при неумишлено престъпление би се получило, но тогава едва ли ще има регистрация.
Само при неумишлено престъпление би се получило, но тогава едва ли ще има регистрация.
- kpts_
- Потребител
svettoslav написа:ilian_todorov написа:Не съм юрист, но правото ми е хоби.
Пет години след изп. срок настъпва пълната реабилитация, къде ги сметна тези 10?
Ами погледни какво пише в НК - десет години. Става въпрос за тригодишна условна присъда.
- ilian_todorov
- Активен потребител
ilian_todorov написа:svettoslav написа:ilian_todorov написа:Не съм юрист, но правото ми е хоби.
Ами погледни какво пише в НК - десет години. Става въпрос за тригодишна условна присъда.
Къде става въпрос?
Аз отговарям на въпроса на питащия . Там са три месеца.
- svettoslav
- Активен потребител
[quote] Къде става въпрос?
Аз отговарям на въпроса на питащия . Там са три месеца. [quote]
Погледни първото ми мнение по темата. Питал съм за тригодишна условна присъда, защото питания твърдеше, че трябва да се чака само две години за тримесечна условна присъда, а това не е вярно. Срокът е пет години, както ти сам си написал.
Аз отговарям на въпроса на питащия . Там са три месеца. [quote]
Погледни първото ми мнение по темата. Питал съм за тригодишна условна присъда, защото питания твърдеше, че трябва да се чака само две години за тримесечна условна присъда, а това не е вярно. Срокът е пет години, както ти сам си написал.
Последна промяна ilian_todorov на 06 Мар 2017, 00:51, променена общо 1 път
- ilian_todorov
- Активен потребител
kpts_ написа:Няма възможност за снемане.
Айде бе, няма възможност за снемане!? Имах три и ми ги махнаха, а бяха за умишлени престъпления. Получих писмо от министъра на вътрешните работи.
(6) Полицейската регистрация се снема въз основа на писмена заповед на администратора на лични данни или на оправомощени от него длъжностни лица служебно или след писмено мотивирано искане на регистрирания, когато:
1. регистрацията е извършена в нарушение на закона;
2. наказателното производство е прекратено с изключение на случаите по чл. 24, ал. 3 от Наказателно-процесуалния кодекс;
3. наказателното производство е приключило с влязла в сила оправдателна присъда;
4. лицето е освободено от наказателна отговорност и му е наложено административно наказание;
5. лицето е починало, като в този случай искането може да бъде направено от неговите наследници.
(7) Редът за извършване и снемане на полицейската регистрация се определя с наредба на Министерския съвет.
- ilian_todorov
- Активен потребител
С писмо не се снема полицейска регистрация.
Напиши ни на кое от посочените в ал. 6 основания ти снеха регистрациите.
Може би то т. 5.
Може би то т. 5.
- kpts_
- Потребител
kpts_ написа:С писмо не се снема полицейска регистрация.
Може би то т. 5.
Получих писмо от министъра, че и трите полицейски регистрации са снети. Естествено преди това бях му написал молба. Чаках близо два месеца и пристигна писмото.
На основание т.2.
- ilian_todorov
- Активен потребител
ilian_todorov написа:kpts_ написа:С писмо не се снема полицейска регистрация.
Може би то т. 5.
Получих писмо от министъра, че и трите полицейски регистрации са снети. Естествено преди това бях му написал молба. Чаках близо два месеца и пристигна писмото.
На основание т.2.
То това изобщо не е въпрос.
Контекста на разговора е ясен. Става дума за осъдено лице. Не можеш и посмъртно да я махнеш.
- svettoslav
- Активен потребител
21 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
|
|