Здравейте, самоосигуряващо се лице съм. Наскоро взех болничен, но виждам, че е спрян поради неплатени осигуровки за периода, за който е взет. Действително имам забавяне на плащанията на осигуровки с два месеца. Въпросите ми са следните:
1. Ще се изплати ли болничния след плащането на осигуровките за съответния период.
2. Понеже е първичен болничен, ще спрат ли и последващия след това.
3. Трябва ли да предпремам някакви действия след като платя осигуровките за съответния период.
Благодаря предварително
- Дата и час: 19 Ное 2024, 22:39 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Спрян болничен заради забавени осигуровки
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
5 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Спрян болничен заради забавени осигуровки
Ни вест, ни кост от никои
Внесох осигуровките, сега ще подавам молба до НОИ за преразглеждане на решението. Ако някой се интересува,да пише, за да уведомя за резултата.
Внесох осигуровките, сега ще подавам молба до НОИ за преразглеждане на решението. Ако някой се интересува,да пише, за да уведомя за резултата.
- valtro
- Младши потребител
valtro написа:Здравейте, самоосигуряващо се лице съм. Наскоро взех болничен, но виждам, че е спрян поради неплатени осигуровки за периода, за който е взет. Действително имам забавяне на плащанията на осигуровки с два месеца. Въпросите ми са следните:
1. Ще се изплати ли болничния след плащането на осигуровките за съответния период.
2. Понеже е първичен болничен, ще спрат ли и последващия след това.
3. Трябва ли да предпремам някакви действия след като платя осигуровките за съответния период.
Благодаря предварително
1 - Не.
2 - Зависи от статуса Ви към момента на издаване на следващите болнични листове.
3 - Не.
Чл. 39. (6) Здравноосигурителният статус, необходим за упражняване на здравноосигурителните права на лицата по чл. 33, се формира въз основа на данните за здравно осигуряване от заявления и декларации по този закон, вписвания в официални публични регистри, писмени доказателства, предоставени от лицата, и внесените или дължимите здравноосигурителни вноски.
- jhoro
- Активен потребител
Дори и да са Ви начилсени, но невнесени осигурителните вноски пак няма да Ви издадат болничен лист, когато се направи проверка за осигуряването...отивате внасяте си осигуровките и ще В ибъде изплатен болничния лист, стига да ги внесете за периода на неосигуряването. Следващите болнични, в случай , че имате такива ще Ви бъдат изплащани
- elichkaa
- Младши потребител
Внесох осиуровките за съответния период, пуснах молба в съответния НОИ, в която исках да се преразгледа решението за спиране на болничния и вече са изплатени.
- valtro
- Младши потребител
5 мнения
• Страница 1 от 1
|
|