начало

Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна

Престъпление по чл. 313 от НК

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Престъпление по чл. 313 от НК

Мнениеот ilian_todorov » 10 Ное 2015, 11:35

Извършено ли е от обективна страна страна престъпление по чл. 313 от НК, ако неверните данни, които деецът е заявил за да бъде освободен от държавна такса по адм. дело не са заявени в декларация, а в особено искане? В последното деецът е декларирал неистина, че не притежава имоти и адм. съд го е освободил от държавна такса. Ако това "особено искане" не се смята за декларация, защо тогава е бил освободен от такса, като не е изпълнил условието на чл. 83, ал. 2 от ГПК? РП отказва да образува ДП. Мисля да го обжалвам пред ОП.
ilian_todorov
Активен потребител

Re: Престъпление по чл. 313 от НК

Мнениеот teogeo » 10 Ное 2015, 16:26

ilian_todorov написа:Извършено ли е от обективна страна страна престъпление по чл. 313 от НК, ако неверните данни, които деецът е заявил за да бъде освободен от държавна такса по адм. дело не са заявени в декларация, а в особено искане? В последното деецът е декларирал неистина, че не притежава имоти и адм. съд го е освободил от държавна такса. Ако това "особено искане" не се смята за декларация, защо тогава е бил освободен от такса, като не е изпълнил условието на чл. 83, ал. 2 от ГПК? РП отказва да образува ДП. Мисля да го обжалвам пред ОП.

Извършено е и още как... Това дали декларацията е изготвена върху бланка, образец или е декларацията е част от друг документ, не променя съставомерността на деянието.
Аватар
teogeo
Активен потребител

Мнениеот ilian_todorov » 10 Ное 2015, 23:45

teogeo написа:
ilian_todorov написа:Извършено ли е от обективна страна страна престъпление по чл. 313 от НК, ако неверните данни, които деецът е заявил за да бъде освободен от държавна такса по адм. дело не са заявени в декларация, а в особено искане? В последното деецът е декларирал неистина, че не притежава имоти и адм. съд го е освободил от държавна такса. Ако това "особено искане" не се смята за декларация, защо тогава е бил освободен от такса, като не е изпълнил условието на чл. 83, ал. 2 от ГПК? РП отказва да образува ДП. Мисля да го обжалвам пред ОП.

Извършено е и още как... Това дали декларацията е изготвена върху бланка, образец или е декларацията е част от друг документ, не променя съставомерността на деянието.

Сигурен ли си? Можеш ли да ми дадеш съдебна практика? Днес обжалвах в ОП.
Според РП деянието е несъставомерно.
ilian_todorov
Активен потребител

Мнениеот teogeo » 11 Ное 2015, 11:05

1. Не, не съм сигурен. Поствам по някоя глупост ей-така, за да става лаф.

2. Ти можеш ли да ми намериш практика, че човешките крайници имат 5 пръста?

3. Прокуратурата може да си пише каквото си иска. За тях кражбите са вещни искове, изнасилванията - неуредени отношения по семейния кодекс. Всичко го обръщат на "спорове от гражданскоправен характер" или "няма достатъчно данни". Жалка картинка са...

4. И как се аргументира мухльото от РП ?
Аватар
teogeo
Активен потребител

Мнениеот ilian_todorov » 11 Ное 2015, 11:57

teogeo написа:

4. И как се аргументира мухльото от РП ?

Мухлата...ето как:

Предвид гореизложеното считам, че не са налице данни за извършено престъпление по чл. 313, ал.1 от НК, с оглед липсата на елемент от обективна страна от състава на престъплението - а именно "писмена декларация", която води до несъставомерност на деянието.
Предвид разпоредбата на НПК - чл. 207, ал.1 от НПК досъдебното производство се образува, когато са налице законен повод и достатъчно данни за извършено престъпление, като законодателят е въвел кумулативност, а не алтернативност на предпоставките. С оглед гореизложеното считам, че следва да се приеме, че не са установени достатъчно данни, които позволяват да се направи основателно предположение за извършеното престъпление от общ характер по смисъла на чл. 313, ал. 1 от НК поради което не следва да се образува наказателно производство, а настоящата преписка да се прекрати.
ilian_todorov
Активен потребител

Мнениеот teogeo » 11 Ное 2015, 12:25

Писмена декларация - уведомяване за наличието / липсата на обстоятелства в писмена форма. Без значение е самото наименование на документа - декларация, уведомление, молба и т.н.

Практика да искате... Не ми се рови.

Необходимо е определена законова норма (закон или друг НА, указ, постановление на МС, но не и наредба / инструкция на някое министерство) изрично да задължава /да изисква/ от дееца да удостовери истинността на декларираните обстоятелства.
Аватар
teogeo
Активен потребител

Мнениеот ilian_todorov » 11 Ное 2015, 15:43

teogeo написа:Писмена декларация - уведомяване за наличието / липсата на обстоятелства в писмена форма. Без значение е самото наименование на документа - декларация, уведомление, молба и т.н.

Практика да искате... Не ми се рови.

Необходимо е определена законова норма (закон или друг НА, указ, постановление на МС, но не и наредба / инструкция на някое министерство) изрично да задължава /да изисква/ от дееца да удостовери истинността на декларираните обстоятелства.

Чл. 83, ал. 2 от ГПК какво е? Не ми прилича на наредба. :D

Ако и ОП ми откаже, ще трябва да посоча съдебна практика пред АП. Ще те помоля да ми дадеш.
ilian_todorov
Активен потребител

Назад към Наказателно право