начало

Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна

лека телесна повреда от работодател

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

лека телесна повреда от работодател

Мнениеот serina » 19 Окт 2015, 17:09

Здравейте,
Вече бившият ми работодател ми нанесе лека телесна повреда. Извадих си медицинско. Консултирах се с адвокат, който ми каза, че може държавата да го съди, а не аз, и за целта да подам жалба в полицията и прокуратурата. От прокуратурата обаче ми казаха, че ще образуват дело, ако могат да се хванат за нещо освен леката телесна повреда и ми казаха за нея да подам жалба в съда (т.е. аз да го съдя). Адвокатът ми ми казва, че това било престъпление от общ характер и да не си плащам таксата в съда (понеже още не съм го сторила) и да се прекрати там делото и да чакам становището на прокуратурата.
Моля за мнение дали е прав или не. Престъплението от общ или от частен характер е и къде в крайна сметка трябва да подам жалба?
Благодаря предварително!
serina
Нов потребител

Re: лека телесна повреда от работодател

Мнениеот vassilnnikolov » 19 Окт 2015, 21:50

serina написа:Здравейте,
Вече бившият ми работодател ми нанесе лека телесна повреда. Извадих си медицинско. Консултирах се с адвокат, който ми каза, че може държавата да го съди, а не аз, и за целта да подам жалба в полицията и прокуратурата. От прокуратурата обаче ми казаха, че ще образуват дело, ако могат да се хванат за нещо освен леката телесна повреда и ми казаха за нея да подам жалба в съда (т.е. аз да го съдя). Адвокатът ми ми казва, че това било престъпление от общ характер и да не си плащам таксата в съда (понеже още не съм го сторила) и да се прекрати там делото и да чакам становището на прокуратурата.
Моля за мнение дали е прав или не. Престъплението от общ или от частен характер е и къде в крайна сметка трябва да подам жалба?
Благодаря предварително!

Здравейте,
ако имате желание ние можем да защитим вашите права и да доведем до край вашия казус. Имайте предвид, че трябва да се действа бързо. При интерес очаквам да се обадите на 0878323005, за да се разберем за консултация.
Поздрави

П.П. Първата консултация винаги е безплатна и неангажираща, като ние гарантираме вашата анонимност.
vassilnnikolov
Младши потребител

Мнениеот bludniq_sin » 22 Окт 2015, 10:37

николов, тия неща се правят на лично съобщение. Тия самопредлагания не правят добро впечатление.

До питащия - леката телесна повреда (съдейки от това, което сте написал прокуратурата така я е квалифицирала) е престъпление от частен характер и се преследва по тъжба на пострадалия. Освен ако няма разминаване в информацията ви адвокатът, който ви е съветвал е в грешка. Освен това - не е ваша работа да квалифицирате степента на телесната повреда. След като прокуратурата вече се е произнесла трябва да сте наясно, че имате 6 месечен срок от деня в който сте получил съобщение за прекратяване на досъдебното производство (ако е имало образувано такова) или от деня в който са ви нанесли телесната повреда.

Сменете адвоката, отидете при друг евентуално, за да ви помогне с писането на тъжбата и да ви обясни за доказателствената тежест (кой какво как трябва да доказва), след като сте я написал отивате в районния съд в града в който са ви нанесли леката телесна повреда и подавате документите и тн и тн. Но това и друга информация най-добре да получите от адвокат (не този, който ви е съветвал до момента според мен).
Moral und Gerechtigkeit haben nichts mit Rechtswissenschaft zu tun.
bludniq_sin
Потребител

Мнениеот doc03 » 23 Окт 2015, 01:14

Ако в момента на случката работодателят и/или работникът са били в работното си време, еле пък на местоработата, си е престъпление от общ характер.

П.П. Адвокатът си е ОК
ПРЕД НАЙ-ВАЖНИТЕ ПЪТИЩА НЯМА УКАЗАТЕЛНИ ТАБЕЛИ ...
http://vbox7.com/play:7d23a9b5&r=emb :D

Простичко е: http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
Аватар
doc03
Активен потребител

Мнениеот bludniq_sin » 23 Окт 2015, 09:43

Хм .. Док, имаш предвид, че работодателят е длъжностно лице ли? Не се бях замислил за това, но ако е това ми се струва, че от прокуратурата са преценили, че не е дл.л. Иначе не се сещам защо ще е ОХ ако е по месторабота?
bludniq_sin
Потребител

Мнениеот vassilnnikolov » 23 Окт 2015, 10:38

bludniq_sin написа:николов, тия неща се правят на лично съобщение. Тия самопредлагания не правят добро впечатление.

До питащия - леката телесна повреда (съдейки от това, което сте написал прокуратурата така я е квалифицирала) е престъпление от частен характер и се преследва по тъжба на пострадалия. Освен ако няма разминаване в информацията ви адвокатът, който ви е съветвал е в грешка. Освен това - не е ваша работа да квалифицирате степента на телесната повреда. След като прокуратурата вече се е произнесла трябва да сте наясно, че имате 6 месечен срок от деня в който сте получил съобщение за прекратяване на досъдебното производство (ако е имало образувано такова) или от деня в който са ви нанесли телесната повреда.

Сменете адвоката, отидете при друг евентуално, за да ви помогне с писането на тъжбата и да ви обясни за доказателствената тежест (кой какво как трябва да доказва), след като сте я написал отивате в районния съд в града в който са ви нанесли леката телесна повреда и подавате документите и тн и тн. Но това и друга информация най-добре да получите от адвокат (не този, който ви е съветвал до момента според мен).

Благодаря колега, действах прибързано, моля членовете на форума да приемат моето извинение.
vassilnnikolov
Младши потребител

Мнениеот doc03 » 25 Окт 2015, 22:16

bludniq_sin написа:Хм .. Док, имаш предвид, че работодателят е длъжностно лице ли? Не се бях замислил за това, но ако е това ми се струва, че от прокуратурата са преценили, че не е дл.л. Иначе не се сещам защо ще е ОХ ако е по месторабота?

Ако serina е бил(а) в работното си време, на работното място, също е ДЛ.

П.П.
От прокуратурата са "преценили"? Дали?
serina написа:... От прокуратурата обаче ми казаха, че ще образуват дело, ако могат да се хванат за нещо освен леката телесна повреда и ми казаха за нея да подам жалба в съда (т.е. аз да го съдя)..

Демек - отсвирили са го (я), да не им прави жалби разни ... А са длъжни да заведат преписка :arrow: проверка :arrow: и от там отказ или ДП. (Аз съм ЗА последното.)
Нищо черно на бяло няма, няма отказ, само ЕЖК (Щото съм убеден, на 100%, че това "от прокуратурата обаче ми казаха", го е казала жена!)
ПРЕД НАЙ-ВАЖНИТЕ ПЪТИЩА НЯМА УКАЗАТЕЛНИ ТАБЕЛИ ...
http://vbox7.com/play:7d23a9b5&r=emb :D

Простичко е: http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
Аватар
doc03
Активен потребител

Мнениеот bludniq_sin » 26 Окт 2015, 10:37

Понеже не уточнява какво точно работи той самият и какво точно стои зад "бившия ми работодател" не знам дали са дл по смисъла на 93 ама като нищо ..
bludniq_sin
Потребител

Назад към Наказателно право