Здравейте,
Студентка редовно обучение съм, бременна съм и се интересувам от промените, които бяха направени относно отпускането на съответните помощи за майки-студентки. Моля някой да ми помогне за тълкуването на този текст, защото тотално се изгубих! Предварително благодаря на отзовалите се, коментари за източване на пари и т.н. са ненужни, следването ми си е абсолютно реално, така че не е нужно от злобичка, благодаря
Текста е следния и е от ЗАКОН ЗА СЕМЕЙНИ ПОМОЩИ ЗА ДЕЦА:
Чл. 8в. (Нов - ДВ, бр. 110 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г., изм. - ДВ, бр. 23 от 2009 г., в сила от 01.01.2009 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 57 от 2015 г., в сила от 28.07.2015 г.) Майка (осиновителка) студентка има право на еднократна помощ за отглеждане на дете независимо от доходите на семейството, при условие че:
1. детето живее постоянно в страната и не е настанено за отглеждане извън семейството по реда на чл. 26 от Закона за закрила на детето;
2. майката (осиновителката) живее постоянно в страната и е студентка в редовна форма на обучение във висше училище, получило акредитация и създадено при условията и по реда на Закона за висшето образование;
3. майката (осиновителката) е записана като студентка в редовна форма на обучение към датата на раждане на детето;
4. майката (осиновителката) не е осигурена и не получава обезщетение за бременност, раждане и отглеждане на дете по реда на Кодекса за социално осигуряване.
(5) (Нова - ДВ, бр. 57 от 2015 г., в сила от 28.07.2015 г.) Помощта по ал. 1 се изплаща на два пъти, като 50 на сто от нейния размер се изплаща след влизане в сила на заповедта за отпускането й, а остатъкът се изплаща след представяне на уверение/удостоверение за записан следващ семестър или за завършено висше образование, но не по-късно от навършване на една година от детето.
Касае ме т.4 и по-конкретно следните неща:
Нали се полагат болнични преди раждането на бебето, ако се възползвам от болничните губя ли помощта?
Имам трудов стаж от 17м., и 4 месеца на борсата за безработни, възнамерявам да започна да се самоосигурявам като психолог - ако го направя губя ли помощта?
И на последно място - нали се полага някаква сума за първо дете - ако я взема какво се случва?
Текста не е променен тази година, преди една година моя позната взе тази помощ, при условие, че беше на ТД, ползваше болнични през цялото време и взе всичко, което и се полага от където и се полага.
Моля някой да ми помогне да не се чувствам като пълна неграмотница. Благодаря предварително!
- Дата и час: 19 Ное 2024, 23:54 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Майка-студентка и помощите
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
6 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Майка-студентка и помощите
Темата е много дълга, но прочетете това http://noi.bg/benefits/benefits/100-ner ... /1860-ma13
Накратко:
Полагат се 45 дни болничен за временна неработоспособност поради бременност и раждане преди термина и след раждането до достигане на 135 работни дни /1 болничен преди раждането - 45 дни, 1 болничен за раждането - 42 дни и един изравнителен от личния лекар на детето до достигане на общо 135 календарни дни/. След това се подава заявление до работодателя /от работещите на трудов договор/ или до НОИ /от самоосигуряващите се лица за ползване на обезщетение за бременност и раждане за остатъка от 135 до 410 работни дни. При изтичането на 410-я ден може да се подаде още едно заявление за ползване на обезщетение за гледане на малко дете до навършване на 2-годишната му възраст. За да се ползва обезщетение за бременност и раждане лицето трябва да има мининум 12 месеца осигурителен стаж и към датата на излизане в болничен, респективно датата на искане на помощта със заявлението да е "осигурено лице" по КСО за риска "общо заболяване и майчинство". Моят съвет е 45 дни преди термина да имате осигуряване по трудов договор или като самоосигуряващо се лице /в този случай ще ви е необходим счетоводител, който да ви изготвя платежните и да подава декларации всеки месец, в противен случай има доста неприятни санкции/. В случай че получавате обезщетение от НОИ, нямате право на обезщетение по чл.8В от ЗСПД. Смисълът на тази помощ, е че е много трудно да се учи редовно и да се работи на трудов договор, затова държавата с нея един вид насърчава раждаемостта. Тя замества обезщетението за бременност и раждане/отглеждане на дете до 2 години. А какво е взела приятелката Ви, без да се погледнат разпорежданията на НОИ и на Социално подпомагане няма как да знаем. Ако ги е получила неправомерно е възможно един ден да си ги върне с лихвите.
Независимо от всичко друго се полага еднократна помощ при раждане на дете: Чл. 6. (1) ЗСПД (Изм. - ДВ, бр. 57 от 2015 г., в сила от 28.07.2015 г.) Майката има право на еднократна помощ при раждане на живо дете, независимо от доходите на семейството, когато детето не е настанено за отглеждане извън семейството по реда на чл. 26 от Закона за закрила на детето, като за 2015 година за първо дете е 250 лв, за второ дете е 600 лв, за трето и всяко следващо по 200 лева /Закон за държавния бюджет 2015/. При раждане на близнаци, помощта е по-голяма.
Накратко:
Полагат се 45 дни болничен за временна неработоспособност поради бременност и раждане преди термина и след раждането до достигане на 135 работни дни /1 болничен преди раждането - 45 дни, 1 болничен за раждането - 42 дни и един изравнителен от личния лекар на детето до достигане на общо 135 календарни дни/. След това се подава заявление до работодателя /от работещите на трудов договор/ или до НОИ /от самоосигуряващите се лица за ползване на обезщетение за бременност и раждане за остатъка от 135 до 410 работни дни. При изтичането на 410-я ден може да се подаде още едно заявление за ползване на обезщетение за гледане на малко дете до навършване на 2-годишната му възраст. За да се ползва обезщетение за бременност и раждане лицето трябва да има мининум 12 месеца осигурителен стаж и към датата на излизане в болничен, респективно датата на искане на помощта със заявлението да е "осигурено лице" по КСО за риска "общо заболяване и майчинство". Моят съвет е 45 дни преди термина да имате осигуряване по трудов договор или като самоосигуряващо се лице /в този случай ще ви е необходим счетоводител, който да ви изготвя платежните и да подава декларации всеки месец, в противен случай има доста неприятни санкции/. В случай че получавате обезщетение от НОИ, нямате право на обезщетение по чл.8В от ЗСПД. Смисълът на тази помощ, е че е много трудно да се учи редовно и да се работи на трудов договор, затова държавата с нея един вид насърчава раждаемостта. Тя замества обезщетението за бременност и раждане/отглеждане на дете до 2 години. А какво е взела приятелката Ви, без да се погледнат разпорежданията на НОИ и на Социално подпомагане няма как да знаем. Ако ги е получила неправомерно е възможно един ден да си ги върне с лихвите.
Независимо от всичко друго се полага еднократна помощ при раждане на дете: Чл. 6. (1) ЗСПД (Изм. - ДВ, бр. 57 от 2015 г., в сила от 28.07.2015 г.) Майката има право на еднократна помощ при раждане на живо дете, независимо от доходите на семейството, когато детето не е настанено за отглеждане извън семейството по реда на чл. 26 от Закона за закрила на детето, като за 2015 година за първо дете е 250 лв, за второ дете е 600 лв, за трето и всяко следващо по 200 лева /Закон за държавния бюджет 2015/. При раждане на близнаци, помощта е по-голяма.
- vaskovasko
- Потребител
Благодаря Ви много, така предполагах и аз, просто ми е малко трудно с термините!
- van4eto_as
- Младши потребител
van4eto_as написа:Моля някой да ми помогне да не се чувствам като пълна неграмотница.
За да не се чувстваш като неграмотница залягай над учебниците вместо да скачаш от .I. на .I. Що не изчака да завършиш преди да се разплождаш? Щото сигурно този момент е химера.. Бащата вероятно е неизвестен, щом ревеш за помощи..
- commodoro
- Потребител
ама невероятни сте просто, благодаря, че така се грижите за бъдещето ми, bdw, това ми е втора магистратура и вече съм достатъчно голяма за да създам семейство със съпруга си - с мнооого голям кеф и завидно бързо заченато бебенце ! Помолих изрично - ако не помагате, поне не дразнете и не пречете, а що се отнася за ПОМОЩИТЕ - не, няма да оставя и една скапана стотинка неизцедена от нещото наречено държава. Аман от философи - ако аз не съм работила достатъчно, то майка ми е, баба ми е, и много хора покрай мене са, за да оставя всичко на циганите!
Моля да закриете темата, и отново благодаря на човека с адекватния пост!
Моля да закриете темата, и отново благодаря на човека с адекватния пост!
- van4eto_as
- Младши потребител
Моля. Аман от проституиращи "стОдентки" кинтотърсачки. Като искате консОлтация - наживо, срещО такса! За без пари никой за нищо не виЙ длъжен!!
- commodoro
- Потребител
6 мнения
• Страница 1 от 1
|
|