- Дата и час: 20 Ное 2024, 06:40 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Даване на заем срещу лихва
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
18 мнения
• Страница 1 от 1
Даване на заем срещу лихва
Здравейте на всички във форума.
Бих искал да попитам има ли престъпление ако частно лице даде заем на частна фирма срещу някаква лихва, примерно 24% на годишна база. Банките са отказали кредитиране на тази частна фирма, по бизнес проекта който е представен и търсят кредитиране по друг начин.
Бих искал да попитам има ли престъпление ако частно лице даде заем на частна фирма срещу някаква лихва, примерно 24% на годишна база. Банките са отказали кредитиране на тази частна фирма, по бизнес проекта който е представен и търсят кредитиране по друг начин.
- peter789t
- Младши потребител
Re: Даване на заем срещу лихва
Здравейте
Не е престъпление квалифицира се по чл.240 от ЗЗД във връзка с чл.10,ал.2 ЗЗД, даване на заем на ЮЛ понеже не е банкова сделка по смисъла на чл.1,ал.1,т.7 ТЗ предложение първо ,което да обоснове и фактическия състав по чл.252 ал.1 от НК допълнително изискващ да извършва банкови сделки по занятие и без съответното разрешение от заемодателя.
Не е престъпление квалифицира се по чл.240 от ЗЗД във връзка с чл.10,ал.2 ЗЗД, даване на заем на ЮЛ понеже не е банкова сделка по смисъла на чл.1,ал.1,т.7 ТЗ предложение първо ,което да обоснове и фактическия състав по чл.252 ал.1 от НК допълнително изискващ да извършва банкови сделки по занятие и без съответното разрешение от заемодателя.
-
Pause - Активен потребител
А има ли значение размерът на кредита и съответно на лихвата?
- peter789t
- Младши потребител
Няма ограничения никакви! Колкото имаш даваш, на каквато лихва предложиш. Аз събирам дългове, може да ме търсиш веднага щом ги дадеш, ще ти взема малко, за ракията дето се вика, защото така или няма да съберем нищо. Ако искаш ми дай половината на двойна лихва, на теория ще имаш да взимаш същата лихва, а на практика ще спестиш 50% от главницата, аз ще изхарча останалата по заведения с лоша репутация и двамата ще сме на кяр.
- ivanov_p
- Активен потребител
Няма да има нужда да се събират дългове, тъй като кредита ще е за закупуване на съоръжения, които документно ще бъдат отдадени под наем на фирмата, като след изплащане на кредита стават собственост на фирмата. Ако спрат да плащат си взимам съоръженията и ги продавам. Самият кредито получател предлага и недвижими имоти като обезпечение. Банките не отпущат кредита защото не може да го обезпечи напълно, просто тези съоръжения няма как да са собственост на фирмата защото така кредита не е добре обезпечен. По-скоро ме притеснява дали подобно кредитиране не може да се изтълкува от някой прокурор като лихварство.
- peter789t
- Младши потребител
Те ще се водят документално на теб, но ще са при тях? Трогателно.... Знаеш ли защо някой вещи се наричат "движими"?
Какво ще каже прокурорът за лихварството не знам, вероятно ще предпочете да се заеме с молбата на жена ти за поставяне под запрещение.
Мога да ти дам професионален съвет, отиди в банката която е отказала кредита и ако видиш, че са задръстили коридорите с такива машини, давай смело парите. Няма как банка да се откаже от делавера с над 100% приход годишно, още повече след като той им е дал бизнес плана. Ако след обстоен разпит на персонала установиш, че не са купили нито една машина, бягай надалече и ми преведи половината сума, така ще си спасил останалата!
Какво ще каже прокурорът за лихварството не знам, вероятно ще предпочете да се заеме с молбата на жена ти за поставяне под запрещение.
Мога да ти дам професионален съвет, отиди в банката която е отказала кредита и ако видиш, че са задръстили коридорите с такива машини, давай смело парите. Няма как банка да се откаже от делавера с над 100% приход годишно, още повече след като той им е дал бизнес плана. Ако след обстоен разпит на персонала установиш, че не са купили нито една машина, бягай надалече и ми преведи половината сума, така ще си спасил останалата!
- ivanov_p
- Активен потребител
Алтернативен вариант е ЮЛ да сключи договр за лизинг по ТЗ със търговеца на стоката ,понеже са скъпи ДМА и съответно не знае дали и бизнеса му ще процъфти ,като получи кредит как ще се издължи. Така считам ,че е разумно да се постъпи.
-
Не може да се сключи договор за лизинг тъй като въпросното оборудване е втора употреба и трябва да се плати в брой. Ново е страшно скъпо и няма как да се закупи. Фирмата има добри показатели, печели доста добре, това е което знам. Кредита е добре обезпечен, няма как да се иска нещо повече, проста фирмата се нуждае от оборудването за да развива дейност това е. Фирмата и сега разполага с подобно оборудване но смята че след закупуване но новото ще реализира доста по -големи печалби - над 60% на годишна база. Банките не дават кредити на фирми без история, това е положението. Може ли подобно кредитиране да се сметне за конкуренция на банковата система, тъй като там разпоредбите са други, в един момент се получава че банките не отпускат кредити но ако някой друг отпусне кредит той се явява своево рода нарушител че отпуска кредит.
- peter789t
- Младши потребител
Въпросните машини няма как да се намират в коридорите на банката тъй като става въпрос за кораби.
- peter789t
- Младши потребител
Банковите сделки като елемент от някакъв теоретичен спор, трябва да са по занятие - но само това не е достатъчно. Не виждам пречка - напротив - обикновен заем. Но ще се третира като търговска сделка, но всъщност няма да е. Парадокс. Мисля че не е пречка. До Хикс броя сделки не е занятие. Примерно няколко десетки - да речем заема - това не е основния бизнес. Сложна конструкция е - не защото има търговски интерес на банките - на тях не им пука за някакви заеми, нито са им конкуренция. Аз съм виждал стотици подобни заема - на практика не са атакуеми. Ако трябва да се влезне дълбоко теоретично - може да се изкове някаква тактика и в другата посока.
Разбирате ли - черно и бяло, верно-неверно, в скоби ще кажа, че фолклорът е интересно явление, но тук няма място за игрословици. Вземете поръчката, пък ще му я мислите после. Наясно ми е какво е да отсичаш решение. Все тая - има ли алтернатива, няма. Трамбовайте добре основата на размишленията - логика, анти-логика и така. Трябва да направите консултация най-вероятно и практическа дейност - теоретичното изчисление казва - че посоката е вярна. Но дали има някаква опасност - някаква жега, това може да се помисли и да се обмисли.
Разбирате ли - черно и бяло, верно-неверно, в скоби ще кажа, че фолклорът е интересно явление, но тук няма място за игрословици. Вземете поръчката, пък ще му я мислите после. Наясно ми е какво е да отсичаш решение. Все тая - има ли алтернатива, няма. Трамбовайте добре основата на размишленията - логика, анти-логика и така. Трябва да направите консултация най-вероятно и практическа дейност - теоретичното изчисление казва - че посоката е вярна. Но дали има някаква опасност - някаква жега, това може да се помисли и да се обмисли.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
Опаааа...., само ще ви кажа, че ВКС "пляска през пръстите" такива хитреци като вЪпросителят когато се стигне до спор кой какво обещал - изпълнил/неизпълнил....
-
Melly - Старши потребител
Един ден, 789t, ще рониш горчиви сълзи, за това, че не си се замислил над думите на Иванов.
Фирмата нямала история, банката не била склонна да отпусне кредит на ЮЛ, а запита ли се защо самите собственици на капитала не предприемат нужното, за да им отуснат на тях самите кредит или пък да си увеличат капитала с допълнителни парични вноски.
Няма банка, която да пропусне далавера " над 60% печалба на годишна база", но от друга страна- парите са твои ( очевидно пари за семки), настояваш да гледаш този филм- решението и сълзите също.
Фирмата нямала история, банката не била склонна да отпусне кредит на ЮЛ, а запита ли се защо самите собственици на капитала не предприемат нужното, за да им отуснат на тях самите кредит или пък да си увеличат капитала с допълнителни парични вноски.
Няма банка, която да пропусне далавера " над 60% печалба на годишна база", но от друга страна- парите са твои ( очевидно пари за семки), настояваш да гледаш този филм- решението и сълзите също.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
- bird_of_paradise
- Активен потребител
Потърсете финансиране от чуждестранна банка /от друга държава, не нашите щото и те са чужди/. Лихвите и ГПР-то са в пъти по-добри от тукашните. Според мен е най-добрият вариант. Банките в България в момента пари не дават, поради най-различни причини и ако решат да дата много мотаят и не дават това, което се иска, а си ги нагласят сумите по тяхна преценка.
- vaskovasko
- Потребител
Аз със събиране се занимавам отскоро, вече ме мързи да търгувам, а и печалбите паднаха, но имам представа от бизнеса с "кораби", като активен участник преди двайсетина години. Става въпрос за турска туристическа яхта/и, с капацитет 35-70 човека, която да прави няколко часови турове, вероятно в Несебър. Само там и с такъв кораб може да се стигне на теория до такива печалби. На теория обаче, защото туроператора взима половината от билета, като сложиш ДДС-то остават 40%, заплати за екипаж, поддръжка на кораба, място в пристанището, застраховки и като хване лошо време през двата силни месеца, както тази година, се връзвате дружно за котвата и я хвърляте в морето. Другите, големите кораби, които за нашата страна са всъщност от най-малките до 5000 БРТ, зависят изцяло от фрахта, там трябва да сте много яко в бизнеса и възвращаемостта е малка, освен ако не ги напълниш с бежанци. Риболовните, основно турски таки, вече не вървят поради липса на риболовни лицензи, а рапанджийството западна.
Корабът обаче не е МПС. Той се вписва в корабните регистри по име и номер, БРТ и мощност на двигателя. Най-лесно се краде кораб, достатъчно е да му смениш името и номера с тези на друг. Така правят всички, първо се купуват документите на стар кораб или голяма лодка, после се внася друг със същата дължина и тонаж и на него се изписва номерът на стария. Същото се прави и когато се строи нов кораб (говоря за тези до двайсетина метра). Използват се документите на стар иначе узаконяването му отнема години.
Не се занимавай с нещо от които хабер от понятие си нямаш, както казваше старшината, а от стари капитани съм чувал, че никой не наказва по-жестоко самонадеяността от морето. Да не стане така, че както си седиш вкъщи да те изведат с белезници, защото корабособственикът отговаря заедно с капитана.
Корабът обаче не е МПС. Той се вписва в корабните регистри по име и номер, БРТ и мощност на двигателя. Най-лесно се краде кораб, достатъчно е да му смениш името и номера с тези на друг. Така правят всички, първо се купуват документите на стар кораб или голяма лодка, после се внася друг със същата дължина и тонаж и на него се изписва номерът на стария. Същото се прави и когато се строи нов кораб (говоря за тези до двайсетина метра). Използват се документите на стар иначе узаконяването му отнема години.
Не се занимавай с нещо от които хабер от понятие си нямаш, както казваше старшината, а от стари капитани съм чувал, че никой не наказва по-жестоко самонадеяността от морето. Да не стане така, че както си седиш вкъщи да те изведат с белезници, защото корабособственикът отговаря заедно с капитана.
- ivanov_p
- Активен потребител
Както предупреждават от полицията да не се съгласявате със обещанието за печалба, за лесни пари ,а банките преценяват риска на възвращаемост ,чрез предварителни обезпечения и оценка на риска за възвращаемост и то по занятие.
-
Банките не преценяват никакви рискове те просто искат обезпечения и това е. Наскоро един познат изтегли 400 000 лв. кредит като го обезпечи с недвижими имоти. Кредита беше за бизнес като от самото начало го предупредих че този бизнес няма да потръгне, щом аз го знам предполагам и банката е знаела че този бизнес няма да го бъде. Така и стана за 1 година фалира, продаде си заложеното имущество и си върна кредита, бизнесът фалирал но банката доволна, за какви оценки на риска говорим - майката са му обезпеченията.
- peter789t
- Младши потребител
Политика на банките, дават пари ама си застраховат риска чрез предложените условия например по определена скала могат да дадат вероятна оценка на риска. Бяха навремето кредитните милионери теглиха едни едри суми и банките фалираха нещо като КТБ.
-
Въпросът няма отношение към бъдещите действия на страните. Пита се дали даването на заем ще е престъпление, а на практика не се дава заем, купува се актив, който в процеса на ползване става собственост на страната. Може да се оформи като лизинг или изплащане на вноски, като собствеността преминава след последната. Проблемът е, че вещите са движими, което означава свободно продаваеми, а конкретно за кораб смяната на собствеността може да стане по описания начин. Единственото сигурно е договорите да се изготвят така, че да може да се ангажира наказателна отговорност за ползвателя, евентуално за обсебване, но сделката ще си остане високорискова.
- ivanov_p
- Активен потребител
18 мнения
• Страница 1 от 1
|
|