начало

Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна

Припаднал водач предизвиква ПТП-помощ!

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Припаднал водач предизвиква ПТП-помощ!

Мнениеот kami_gs » 07 Май 2015, 17:21

Здравейте,

Обръщам се към компетентните лица в този форум за помощ.Преди година и половина дядо ми претърпя птп, при което загинаха две жени возещи се в неговия автомобил.Пресичайки кръстовището на път E871 в посока от гр.Елин Пелин към с.Столник,спирайки на знак СТОП намиращ се на няколко метра преди кръстовището,дядо ми се изнася с автомобила за да провери дали може да премине пътя с предимство.Счел ,че няма близо движеща се кола той предприема пресичане на кръстовището при,което колата му изгасва/колата е технически изправна,но експертизата излязла вчера не уточнява защо колата му е изгаснала/.Докато се опитва да запали двигателя/колата му по експертиза в момента на катастрофата се е движела с 5км. в час/, той забелязва бързо движещ се автомобил в посока гр. София.Осъзнал че ще претърпи катастрофа в паниката си той не успява да запали колата и припада от притеснение.Връхлитащата кола,която има ограничение за своето платно 60км./по експертиза се е движела със 100 км. в час и има 25 м. спирачен път/удря колата на дядо ми точно между двете гуми от страната до шофьора и на място загиват двете му спътнички.В последствие той е закаран в болница със счупени ребра и множество охлузвания.Взети са му проби за алкохол-отрицателни са.На мястото на произшествието,за да избегне удара е спрял и миниван идващ от гр.София.Двамата свидетели в минивана са дали показания,че са видели дядо ми да не спира на знак стоп./но те са били там веднага след катастрофата/.Протокол от птп-то не му е предоставен до момента,автомобила му конфискуван за разследването е обран и е открадната гражданската отговорност/която е валидна/,но няма застраховка за 5-те места в колата.Застрахователната компания на дядо ми е уведомена в 7 дневен срок за птп-то.В експертизата пише,че дядо ми не е спрял на знак стоп и е отнел предимство на другия водач,който го е блъснал.Роднините на починалите жени ще предявят иск за изплащане на кръвнина.Моля Ви да дадете светлина по този порочен казус,защото адвокатите му не ни дават никаква надежда.Много Ви благодаря предварително.
kami_gs
Нов потребител

Re: Припаднал водач предизвиква ПТП-помощ!

Мнениеот kdkrastev1234 » 08 Май 2015, 10:02

Ако правилно разбирам, притесненията ви са от това, че пострадалите са били в колата на дядо ви. Застраховката "гражданска отговорност" покрива отговорността му и по отношение на пътуващите в колата. Ако адвокатите ви са казали друго, значи са некомпетентни и просто трябва да ги смените.
advokat.k.krastev@gmail.com
https://justice-online.com/bg
kdkrastev1234
Потребител

Мнениеот kami_gs » 08 Май 2015, 12:53

Не съм компетентна,но доколкото разбрах от застрахователя, задължителна застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите покрива отговорността на застрахования за причинените от него на трети лица, в това число пешеходци, велосипедисти и други участници в движението по пътищата, вреди вследствие на притежаването или използването на моторно превозно средство, включително:
1. неимуществените и имуществените вреди вследствие на телесно увреждане или смърт;
2. вредите, причинени на чуждо имущество;
3. пропуснатите ползи, които представляват пряк и непосредствен резултат от увреждането;
4. разумно направените разходи във връзка с предявяването на претенция по т. 1 - 3, включително съдебните разноски, присъдени в тежест на застрахованото лице.
ЗЛОПОЛУКА НА МЕСТАТА В МПС - дядо ми няма такава застраховка,тя е по желание и се изплаща до 1 година след злополуката.
kami_gs
Нов потребител

Мнениеот portokal » 08 Май 2015, 13:36

Мисля, че тук имаше вече такава тема. Но може и да е била в друг форум.
С две думи, колегата е прав и ако някой ви е казал, че пострадалите пътници във "виновната" кола не се ползват от застраховката ГО на водача, това не е вярно.
Застраховката на местата има смисъл, когато застрахованият водач (дядо Ви) е невинен за ПТП-то и парите не могат да се съберат от виновния водач, ако има такъв. Иначе на общо основание застрахователят на ГО на виновния шофьор отговаря и към неговите пътници. Пътниците в неговата кола са си трети лица отвсякъде, да не са първи или втори случайно (първото ;) лице е водачът и всички извън него са трети).
Струва ми се обаче, че ще се окаже, че дядото има вина (и неговият застраховател по ГО трябва да плати), защото припадъкът не е единствената причина за катастрофата - можел е да не се изнася, може би колата е угаснала заради негово действие, и какво ли не...
Може би трябва да изчакате приключването на разследването.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот svettoslav » 08 Май 2015, 13:59

kami_gs написа:доколкото разбрах от застрахователя

Е,той какво друго да ви каже...така ще каже естествено...
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот svettoslav » 08 Май 2015, 14:07

А че дядото е виновен-виновен е. Ако ще и някой умишлено да му е повредил колата и точно тогава да е угаснала.Минал е на стоп.
Няма да е отговорен, ако при сходна хипотеза,минавайки на СТОП, до него се блъснат две коли и едната го прасне странично или пък хвръкнала част от друга кола се удари в неговата и нарани тежко трето лице на улицата.

И в двата случая създава опасност за движение по пътищата,но в първия случай именно тази опасност,която той създава,се е и реализирала-отнема предимство,от което следва ПТП-то.
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот kami_gs » 08 Май 2015, 14:20

Благодаря за бързите отговори,запзвам правото си да задам и още въпроси в хода на делото.
kami_gs
Нов потребител

Мнениеот kdkrastev1234 » 10 Май 2015, 23:21

Всъщност застраховката "Злополука" е нещо като бонус. Яко я има, се дължи плащане и по нея, и по гражданската отговорност.
А застрахователите ще се опитат по всякакъв начин да не платят, включително и с лъжи. То и обезщетенията, които предлагат са 5-10 пъти по-малки от тези, които би изкарал грамотен адвокат.
advokat.k.krastev@gmail.com
https://justice-online.com/bg
kdkrastev1234
Потребител

Мнениеот bobi9 » 11 Май 2015, 15:36

Съветвам Ви и при най-малко съмнение,че адвокатът Ви не работи във Ваш интерес,да се ориентирате към хора с опит в такива дела. И то във време,преди делото да е стигнало до момент в който вече ще е без значение,кой Ви представлява.Съветвам Ви да избягвате и всякакви асоциации за помощ на пострадали при ПТП,че и там положението не е розово.
bobi9
Потребител

Назад към Наказателно право