Здравейте!
Днес посетих офис на НОЙ,служителката любезно ме обслужи ,изчисли ми стажа върху който ще ми бъде отпуснато обещетението за безработица,излезе под 10 години.Оказа се че въпреки че последните две години са ме осигурявали на 360 лв(по висока заплата от минималната), са ме водили на 6 (шест) часа.След като изчисли отработените часове (по 6 часа на ден)и ги сметна за същия период но по 8 часа,излезе че имам с три месеца по малко стаж , т.е.под 10 г.
Въпроса ми е: 1.На какво основание се намаляват месеците стаж въпреки че са ме осигурявали на заплата 360 лв(над минималната тогава)пък било то че съм работил на 6 часа,не се ли смята процент от заплатата на която ме осигуряват,а не часовете ,които в случая са по малко от 8.?
2.Смята ли се времето когато съм получавал обещетение от НОЙ за стаж който да се смята при отпускане срока на обещетение?
Благодаря.
- Дата и час: 19 Ное 2024, 22:19 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Как се изчислява стажа за безработица?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
9 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Как се изчислява стажа за безработица?
Права е любезната служителка, може да разчете правилно разпореждането за отпускане на обезщетението за безработица! Объркването идва от една друга величина-осигурителен доход, който е по икономически дейности и няма общо с МРЗ или получаваната заплата!
Всичко, което трябва да прочетеш е чл. 9 КСО-та там:
1.когато лицето е работило при непълно работно време, осигурителният стаж се зачита пропорционално на законоустановеното работно време-т.е пресмята се пропорционално-можеш да имаш 12 години общ трудов стаж, а когато през 4 от тях си осигуряван на непълно работно време( 6 часа) ти се получават 9 години осигурителен стаж.
Осигурителният стаж определя продължителността на обезщетението за безработица:
от 5 години до 10 години осигурителен стаж- 8 месеца, а от 10 години до 15 години осигурителен стаж -9 месеца
За осигурителен стаж, без да се правят осигурителни вноски, се зачита времето
4. през което лицето е получавало обезщетение за безработица;
Моля!
Всичко, което трябва да прочетеш е чл. 9 КСО-та там:
1.когато лицето е работило при непълно работно време, осигурителният стаж се зачита пропорционално на законоустановеното работно време-т.е пресмята се пропорционално-можеш да имаш 12 години общ трудов стаж, а когато през 4 от тях си осигуряван на непълно работно време( 6 часа) ти се получават 9 години осигурителен стаж.
Осигурителният стаж определя продължителността на обезщетението за безработица:
от 5 години до 10 години осигурителен стаж- 8 месеца, а от 10 години до 15 години осигурителен стаж -9 месеца
За осигурителен стаж, без да се правят осигурителни вноски, се зачита времето
4. през което лицето е получавало обезщетение за безработица;
Моля!
- miko_pk
- Потребител
Благодаря много за бързия и изчерпателен отговор,по последната точка:
..значи времето през което назад в годините съм получавал обещетение за безработица,например 2009-4 месца,20011 -4 месеца би трябвало да се включи като се изичслява стажа върху който ще се изчисли колко месеца ще получавам обещетение.Наприемр имам 9 години и 4 месеца стаж и като се включи 8 месеца времето през което съм получавал обещетение от НОЙ стават 10г и 2м , правилно ли съм разбрал ? и от къде в нормативите идва този извод,благодаря....
..значи времето през което назад в годините съм получавал обещетение за безработица,например 2009-4 месца,20011 -4 месеца би трябвало да се включи като се изичслява стажа върху който ще се изчисли колко месеца ще получавам обещетение.Наприемр имам 9 години и 4 месеца стаж и като се включи 8 месеца времето през което съм получавал обещетение от НОЙ стават 10г и 2м , правилно ли съм разбрал ? и от къде в нормативите идва този извод,благодаря....
- ta6evv
- Младши потребител
Да, със сигурност се включва и правилно си разбрал! Аз не мисля, че разпореждането е сбъркано-все пак те пресмятат пропорционално осигурителен доход по стотици пъти на месец! Разпореждането следва да включва и тези 8 месеца, които си получава обезщетение за безработица! Иначе пак чл. 9 КСО, но в ал. 2 т. 4 е записано това което те интересува! Представлява по същество общо правило за поведение, с което адресатите му-граждани и държава, следва да се съобразяват. Ако си твърдо убеден, че Разпореждането е сбъркано, може административен съд да го провери, но навярно, ще е за твоя сметка!
Честит ден на труда,иначе!
Честит ден на труда,иначе!
- miko_pk
- Потребител
ЧЕСТИТ ДЕН НА ТРУДА! Още като започнах темата се сетих че я пускам именно на този ден:)
Последно,това което посочвате е абсолютно вярно и нищо не ми пречи да го оспорвам в адм.съд,но няма ли да се заядат за това че въпреки че се смята за осигурителен стаж , през това време не са внасяни суми във фонд безработица,а едно от изискванията до колкото знам е през цялото време да са внасяни суми за фонд безработица, да е бил покриван този риск за да се зачете това време в пресмятането .
Обещетението ,което съм получавал от НОЙ се счита за осигуритлен стаж но след като не са внасяни суми към фонд безработица дали трябва да се зачете към осигурителния стаж ,който се пресмята за получаванене на това обещетение?
Последно,това което посочвате е абсолютно вярно и нищо не ми пречи да го оспорвам в адм.съд,но няма ли да се заядат за това че въпреки че се смята за осигурителен стаж , през това време не са внасяни суми във фонд безработица,а едно от изискванията до колкото знам е през цялото време да са внасяни суми за фонд безработица, да е бил покриван този риск за да се зачете това време в пресмятането .
Обещетението ,което съм получавал от НОЙ се счита за осигуритлен стаж но след като не са внасяни суми към фонд безработица дали трябва да се зачете към осигурителния стаж ,който се пресмята за получаванене на това обещетение?
- ta6evv
- Младши потребител
Прочита на чл. 54в КСО говори за продължителност на осигурителния стаж, а не за период, в който са внасяни осигурителни вноски за безработица! Виж и самото разпореждане, там следва да пише, че на основание чл. 117 ал.1 т.2 б."б" в 14 денвен срок можеш да обжалваш разпореждането пред директора на ТП на НОИ. Кога си получил разпореждането? Може първо по административен ред да пробваш, не за друго, а защото ще ти е по-лесно,а г-н Директора и на кариран лист можеш да го сезираш с искане да отмени разпореждането и да издаде ново, с което да увеличи периода на получаване на обезщетението с 1 месец!
Последна промяна miko_pk на 01 Май 2015, 13:35, променена общо 1 път
- miko_pk
- Потребител
чл.54в.(2) (Нова ДВ, бр. 67 от 2003 г.) За осигурителен стаж при определяне периода за
изплащане на обезщетение по ал. 1 се зачита т
рудовият стаж до 1 януари 2002 г. по Кодекса на
труда или по специални закони и времето след тази дата, през което лицата са осигурени за
безработица.
.....ето това последното ме кара сериозно да се замисля дали обещетението получавано от НОЙ отговаря на последното (почернено) изискване"и времето през което лицата са осигурени за безработица".
изплащане на обезщетение по ал. 1 се зачита т
рудовият стаж до 1 януари 2002 г. по Кодекса на
труда или по специални закони и времето след тази дата, през което лицата са осигурени за
безработица.
.....ето това последното ме кара сериозно да се замисля дали обещетението получавано от НОЙ отговаря на последното (почернено) изискване"и времето през което лицата са осигурени за безработица".
- ta6evv
- Младши потребител
В отношенията с държавата човек е винаги ****! Винаги след 2002 година, следва да си осигурен за безработица за да се брои този осигурителен стаж, за период от време, на базата на който ти изчисляват обезщетението! За съжаление правилно не са го включили.
- miko_pk
- Потребител
Добра и полезна дискусия се получи,заедно стигнахме до правилни изводи .
Относно реда за обжалване ми се струва ,че винаги първо трябва да се обжалва пред ръководителя на съответното Териториално поделение на НОЙ и едва след това по реда на АПК може да се обжалва чрез ръководителя неговото решение:)
Относно реда за обжалване ми се струва ,че винаги първо трябва да се обжалва пред ръководителя на съответното Териториално поделение на НОЙ и едва след това по реда на АПК може да се обжалва чрез ръководителя неговото решение:)
- ta6evv
- Младши потребител
9 мнения
• Страница 1 от 1
|
|