начало

ВСС търси осем щата за административни съдии от прокуратурата ВСС търси осем щата за административни съдии от прокуратурата

Конкурс за младши съдии и младши прокурори 2015

Дискусионен форум, посветен на конкурсите за магистрати

Re: Конкурс за младши съдии и младши прокурори 2015

Мнениеот little_girl » 23 Апр 2015, 20:06

miko_pk написа:
u3mamhukaa написа: "Лолитка"

и Кен-лии,das gefaеllt mir so :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Каква жлъч и ожесточение.Дали си струва?
Гледайте да не се разболеете от негативните си емоции.
little_girl
Младши потребител

Мнениеот neudarjim_jurist » 23 Апр 2015, 20:38

Аз ще изготвя петицията и ще пусна тук примерния вариант утре до ранния следобяд, за да се обсъди и коригира. Нека изчакаме до неделя на обяд да се индикират всички, които искат да се включат, и неделя вечер да се срещнем да я подпишем, или направо понеделник на обяд, когато да я внесем във ВСС. Преди да почна да пиша,обаче, ми се иска да сме се преброили горе долу колко човека ще я подпишем, защото ако сме едноцифрено число хора, дали изобщо има смисъл, няма да има тежест. Много интересно ще е, ако комисията междувременно провери писмените работи и обяви резултатите, оценките примерно в голямата си част са хубави, а след това ВСС отмени писмения изпит. Дали тогава няма да се надигне една голяма вълна от недоволство, за разлика от сега, когато почти всеки си трае и не иска да излезе с позиция :)
neudarjim_jurist
Младши потребител

Мнениеот pm » 23 Апр 2015, 20:45

И как точно ви проверяват работите, като предстои смяна на членовете на комисиите и като актуалните по настоящем също предстои да бъдат проверявани?!
pm
Потребител

Мнениеот zoi2011 » 23 Апр 2015, 21:21

От ВСС- отдел "КОНКУРСИ НА МАГИСТРАТИ" така казаха.
zoi2011
Младши потребител

Мнениеот bananarama » 23 Апр 2015, 21:27

Колега НЕУДЪРЖИМ,

аз заявявам , че ще застана зад подобна позиция без значение на т.нар. оценка. Вярвам, че трябва да сме личности, да можем да заявим твърденията и позицията си и твърдо да ги отстояваме. Иначе с какво сме по-различни от разните там ТошковциВичевци и пр. магистратски издънки?
Най-готината версия е бойкот на изпита, но уви, това са само празни химери....
bananarama
Младши потребител

Мнениеот miko_pk » 23 Апр 2015, 23:05

bananarama написа:Най-готината версия е бойкот на изпита,

Един българин-хайдутин, двама българи-сговорна дружина, трима българи- чета с предател! Не 30, не 300, ами 800 човека ще изпортят заверата!
miko_pk
Потребител

Мнениеот lexitlikeitshot » 24 Апр 2015, 00:20

Юристи, които искат да бъдат магистрати, ще изготвят петиция против отменянето на изпит, в който тайната на казусите е нарушена, с което се опорочават конкурсът, ВСС (ако не отмени конкурса) и всеки, който стане прокурор от евентуално неотменения конкурс.
Когато станете прокурори пак ли на този принцип ще действате - "Има престъпление, но аз вече написах постановлението за прекратяване, докато считахме, че няма, така че ще е подигравка с труда ми да пиша ново постановление." Тъжно колеги, дано не сте млади хора.
lexitlikeitshot
Младши потребител

Мнениеот kenjin » 24 Апр 2015, 00:34

u3mamhukaa написа:Прави ли ви впечатление как тия които са .

Колега, аз съм писал реална съвкупност и съм се обосновал с наличието на две отделни решения ("да възбуди" и "да отнеме") макар наличието на останалите предпоставки от обективна и субективна страна на деянието и мисля че достатъчно точно съм си дал първо и определението (същото като на проф. Гергинов) и смятам че членовете на комисията ще го одобрят. Оценката няма значение, факт е, че има изтичане на информация. Дали е само Един хванат или са повече, факта, че Тодор е имал предварително подготвени 10те казуси (както обявиха от прокуратурата в интервюто за Нова телевизия), умело прикрити в закона, е категоричен довод против прозрачността на конкурса и спазване на основните правила при провеждане на процедурата, подробно описана в правилата за провеждане на конкурси за младши прокурори и съдии. Казусите са 10 запечатани са в пликове и сложени в сейф, като отварянето става в деня на провеждане на конкурса.Също така самите членове на комисията, до колкото ми е известно, преди встъпването им в това качество са подписали декларации за поверителност. Това еднозначно говори за това, че тайната за съдържанието им е основно правило защитаващо равнопоставеността на кандидатите. В случая не става дума за това че Тодор е преписвал, а че казусите са изтекли и независимо до колко човека са достигнали (абстрактно или реално) е нарушен принципа. Ако си учил по задълбочено знаеш, какво става при нарушаване на тайната на съвещанието на съдебния състав , при произнасяне на присъдата и знаеш какво значи, да стане достояние, на колко лица, за да е налице абсолютно нарушение. Мисля че по елементарно не мога да ти го обесня ако не го разбираш значи си просто малоумен. Конкурса е опорочен и следва да се анулира до фазата посочена от комисията КПА към ВСС. За да ти стане още по ясно, както и КПА констатира конкурса може да бъде отменен по съдебен ред от Административния съд, който аз лично и моите приятели, които поддържат темата а и извън форума ще сезираме в случай че се стигне до някакво превратно тълкуване на процедурата и продължаването и в този уродлив вид. Тъй като знанията ми в административното право не са толкова широки а и не претендирам за всепознание съм се консултирал с колега адвокат по административно право и категорично конкурса ще бъде обжалван в случай, че не бъде отменено порочното действие. Единичната санкция не е задоволителна в случая. Относно петициите, те са безсмислени и мисля че всеки здравомислещ юрист знае, че петицията в каквато и да е форма не може да дерогира нормативните актове. Мисля че темата се е обезсмислила от допълнително коментиране и дъвкане, картите са хвърлени на масата и ВСС са сезирани с проблема и се очаква отговор от тях, съответно който и ние ще си търсим правата, ако считаме че са нарушени. Друго решение извън предложеното от КПА, ще ви постави в по неблагоприятната позиция да ходите на устен изпит и след това да се отмени конкурса и да ходите пак на писмен и на устен изпит, което считам че е ненужно. Колкото до съдийския изпит , на който не участвах за мое съжаление, процедурата е проведена макар по същите правила от други състави на изпитващи комисии. Там презумпциите за прозрачност и тайнственост на казусите не е нарушена по начин, обосноваващ дерогирането им (така че няма да стане номера). Не намесвай името ми повече в постовете си, така както аз не съм се обръщал пряко към теб по елементарния начин, по който го правиш. Пожелавам ти приятно изкарване на наближаващите празници и по-малко нерви.
kenjin
Потребител

Мнениеот sshaft » 24 Апр 2015, 00:57

Някои колеги явно решиха, че крайно елементарния казус, който се падна, е единствената им възможност да станат магистрати... само с това мога да си обясня желанието Конкурсът да НЕ бъде анулиран.

Участието в подобна петиция е срам за всеки юрист, още повече за кандидат-прокурор, поради следните причини:

1) В случая най-важното(по-важно от личния успех) е да има строги санкции, промяна в мерките за сигурност и хора, които да понесат отговорност за случилото се. Създалата се ситуация може да бъде малка крачка към промяна на гнилата правосъдна система, а вярвам тя/системата/ има нужда от хора, които да я променят отвътре, вместо да станат част от нея. Едно евентуално провеждане на устния изпит би означавало съгласие с легитимността на проведения писмен изпит и потушаване на скандала - наистина ли искате това, за да избегнете възможността от по-труден казус или ново разкарване до София?

2) Изтекла е информация към неопределен брой хора и не са били взети необходимите мерки за сигурност. Конкурсът е категорично опорочен, а случилото се далеч не е обикновено преписване - примерно от учебник или съдебна практика. Разликата е огромна, в единия случай имаме пробив в изпитната комисия и органите, които провеждат конкурса, а в другия - опит на произволен кандидат да заобиколи правилата. Затова и в първия случай следва конкурсът да бъде анулиран, а във втория - последствия да има само за заловения кандидат.

3) Вие наистина ли искате да бъдат избрани магистрати по казус и оценки на подобна компрометирана изборна комисия? Вие наистина ли сте съгласни ТЕЗИ хора, които не са достойни за тога, които ви се подиграват и не зачитат правото ви за равен старт, да поставят оценка върху работата ви???

Абсурдно е, че подобно нещо се случва на конкурс за магистрати. Още по-жалкото е, че част от кандидатите, в търсене на личния успех или спестяване на допълнителни грижи, настояват конкурсът да бъде проведен и желаят да легитимират пародията, състояла се на писмения изпит. С такива хора е пълно в системата, явно и от новата вълна нищо ново не се задава. Тъжно.

Не може ли поне в едно нещо да сме обединени? Сега какво следва, петиция и контра-петиция? Справедливостта е нарушена - помислете какво би станала в една Германия или друга развита европейска държава при подобен случай. Мислете как да променим грешната система и да изчистим мършата от нея, а не как да се намърдаме на прокурорското местенце със сигурната заплата.
sshaft
Нов потребител

Мнениеот kakapenka » 24 Апр 2015, 07:18

Колеги , има ли желаещи да заведем колективен граждански иск против ВСС, за това, че не успяха да организират адекватен конкурс, за това, че ни причиниха вреди с безсмисленото пътуване, за това, че ни причиниха стрес и безпокойство.
Можем да изкараме едни бързи 200 лв. на калпак, а на тях можем да им причиним голяма проверка , след като ни платят на 1000 човека по 200лв., вие си го смятайте какъв шум ще се вдигне
kakapenka
Нов потребител

Мнениеот neudarjim_jurist » 24 Апр 2015, 08:02

Някои колеги тръгнали на изпит за младши прокурори да се явяват, а не знаят смисъла на презумцията в наказателното право "невинен до доказване на противното". Взеха вече правосъдие да раздават, обявиха за виновни комисиите, знаят вече, че оттам е изтекла информацията. Разследващи полицаи ли са, или вече си се представят като действащи прокурори? Явно не са наясно и със съдържанието на българската поговорка, че "рибата се вмирисва откъм главата", т.е. комисиите са само един проводник на нечия политика, съответно могат и грам представа да нямат за изтеклата информация. Но някой трябва да опере пешкира, защото май политиците са вдигнали мерника на членовете на ВСС и искат да им съкратят мандата. Затова искат да излезнат безболезнено от ситуацията, а не, че КПА се сетила за обжалване пред Административния съд.
Други проявяват наивитет и си мислят, че трябва да бъде осигурен принципът на равния старт, какъвто за всякакъв тип конкурс в България няма и скоро няма и да има. И си мислят, че проведен нов конкурс от нови комисии ще осигури паритет на конкуренцията и господство на знанията. Който има повече практика като мен, вероятно е разбрал, че правото у нас се практикува в една хищническа, враждебна и конфликтна среда, от която справедливост не можеш да очакваш, а трябва да се пребориш за нея, па макар и да излезнеш леко пообрулен от тази битка. Ето защо всякакви сравнения с държави като Германия са, меко казано, нелепи.
Паралелът с нарушаване тайната на съвещанието също не го намирам за уместен, това е принцип с конкретно формулирано значение само и единствено при постановяване на присъдата. Има си публикувани Правила за провеждане на конкурси на сайта на ВСС, влезте, прочетете ги внимателно, открийте основание за отмяна на конкурса и се аргументирайте, не говорете само за абстрактни възможности и накърнени права. Говорил съм с административни съдии и една немалка част от тях мислят, че няма основания за отмяна, но знаете, в правото и медицината колкото хора, толкова и мнения. Аз не търся справедливост,защото знам, че няма да я намеря, гледам реално на нещата. Не съм съгласен конкурс за магистрати да се провежда 5 месеца, да ми образува допълнителни главоболия, разноски, проблеми с работодателя около ползването на отпуск и т.н. в името на някаква абстрактна цел като равния старт. Говорим за нерви и време, не за оценки и казуси.
А идеята за колективния иск е доста оригинална и много добър вариант, аз бих се включил.
neudarjim_jurist
Младши потребител

Мнениеот ando24 » 24 Апр 2015, 08:38

zoi2011 написа:От ВСС- отдел "КОНКУРСИ НА МАГИСТРАТИ" така казаха.

Какво по-точно са казали? Да очакваме ли публикуване на резултати, въпреки предстоящото решение на ВСС за отмяната ?
ando24
Нов потребител

Мнениеот kenjin » 24 Апр 2015, 08:51

kakapenka написа:Колеги , има ли желаещи

Абсурд, не мога да бъда част от такава глупост. Взехте темата за мезе, всеки си пише каквато глупост му дойде на ум без вторична съзнателна проверка....
neudarjim_jurist написа:Някои колеги тръгнали на изпит за младши прокурори да се явяват, а не знаят смисъла на презумцията в наказателното право "невинен до доказване на противното". Взеха вече правосъдие да раздават, обявиха за виновни комисиите, знаят вече, че оттам е изтекла информацията. Разследващи полицаи ли са, или вече си се представят като действащи прокурори?

Колега, не трябва ли да пишете петиция, защо продължавате да пробутвате вашите си идеи, не сме длъжни да ги приемем! Вие си пишете петиция и се надявайте да им се "размине" на преписалите, но нехванати (евентуално), а пък ние ще си обжалваме конкурса накрая и всичко ще зависи от ВАС. Тези съдии които си попитал, откровено са те излъгали, но не няма да го коментирам. В крайна сметка всеки има право на собствено мнение. Мисля, че всички ясно изразихте своето. Спрете да разводнявате темата с глупости, моля!
kenjin
Потребител

Мнениеот iurist_s_napyni » 24 Апр 2015, 09:55

Няма тук разводняване на темата, ЗА колективния иск за вреди! Мога да се явя още сто пъти, четено, още един казус отгоре или отдолу все тая, ама разходите си ги искам!
iurist_s_napyni
Младши потребител

Мнениеот sarrummann » 24 Апр 2015, 10:38

Колеги, тук се изказаха позиции и в двете насоки - да се отмени или да не се отменя конкурсът. Основателни аргументи се посочиха в подкрепа и на двете предложения. Контра аргументи се посочиха и срещу двете. Аз намирам основания и в двете искания, не защото аз самият съм без мнение, напротив моето мнение е такова и затова го аргументирам тук. За да изразим позиция пред ВСС и тя да тежи, е необходимо да сме единни, а не да изпращаме петиции и контра петиции. Истината е, че в България почти всичко се случва по втория начин. Този конкурс не прави изключение. Изразявайки становище, че не искаме конкурсът да бъде анулиран, това не бива да бъде тълкувано в смисъл, че се стремим към мишкуване, към интегриране в порочната система, към възползване от лесния казус и т.н. Това наше искане следва да е искане на честно явилите се на конкурса, ценящи своите усилия и нерви, заставащи зад своя труд, независимо от резултата. Едновременно с това, следва да се обявим категорично против задкулисието /модерна стана напоследък тази дума/ в провеждането на изпита, като апелираме, че в случай на установяване на нарушения в процедурата по провеждането му, да бъде анулиран както прокурорския, така и съдийския изпит, с оглед участието в последния на компрометирани покрай скандала с прокурорския изпит лица. Това е скромното ми мнение.
sarrummann
Младши потребител

Мнениеот u3mamhukaa » 24 Апр 2015, 11:24

Шафт казуса явно не е толко елементарен след като има толко много "велики мислители" и застъпници за справедливост,като тебе , които са се осрали и сега искат отмяна под фалшив предлог.
Ние не сме Германия и никога няма да бъдем. Защо някои все ни сравняват и оприличават към народи , които са тотална противоположност на нашия и последно , но не по важност , народи които ни ощетяват и презират.
Най-доброто отмъщение е да живееш щастливо
Аватар
u3mamhukaa
Потребител

Мнениеот justice496 » 24 Апр 2015, 12:05

Петиции, обаждания във ВСС, протести :| ... и всичко, за да бъде легализиран един опорочен конкурс :evil: . Горко ни , ако Вие сте бъдещите магистрати.. Всички се готвим от доста време и още един казус повече едва ли ще е проблем. След като бъде анулиран конкурсът, ще бъдат избрани и нови комисии. Дали ще има теч, ама разбира се, но 100% няма да е в същите размери. Но дано се замислите, дали не сте гнили преди да узреете...
justice496
Младши потребител

Мнениеот little_girl » 24 Апр 2015, 13:46

u3mamhukaa написа:Шафт казуса явно не е толко елементарен след като има толко много "велики мислители" и застъпници за справедливост,като тебе , които са се осрали и сега искат отмяна под фалшив предлог.
Ние не сме Германия и никога няма да бъдем. Защо някои все ни сравняват и оприличават към народи , които са тотална противоположност на нашия и последно , но не по важност , народи които ни ощетяват и презират.

Следвайки вашата логика,можем да се запитаме дали не сте един от привилигированите добрали се до казусите и затова яростно да сте се вкопчили конкурса да си продължи и да си я караме по старому,питаме си се ние по вашите думи сме все пак "прости и нищо не разбираме",но не сме чак дотам изпаднали .
little_girl
Младши потребител

Мнениеот generx » 24 Апр 2015, 14:15

100% няма да е същия теча на информация - може и да е по-голям :D
И за какъв равен старт си говорим изобщо?! Тук равни няма и то изначално. Едните имат повече знания, другите не.
И 20 пъти да го анулират пак поне 50% ще отпаднат още в началото.
Има индивиди с болни амбиции, нереално високо самочувствие и тотално нереалистична самооценка на знанията и подготовката.
На такива все някой ще им е крив, че са се прецакали - я комисия, я корупция, я казус...

Очаквам оценки и не виждам причина да не ги изкарат, при положение, че ВСС още нищо не е отменил.
Ако отмени ще ходим пак.
generx
Младши потребител

Мнениеот ando24 » 24 Апр 2015, 14:34

generx написа:100% няма да е същия теча на информация - може и да е по-голям :D
И за какъв равен старт си говорим изобщо?! Тук равни няма и то изначално. Едните имат повече знания, другите не.
И 20 пъти да го анулират пак поне 50% ще отпаднат още в началото.
Има индивиди с болни амбиции, нереално високо самочувствие и тотално нереалистична самооценка на знанията и подготовката.
На такива все някой ще им е крив, че са се прецакали - я комисия, я корупция, я казус...

Очаквам оценки и не виждам причина да не ги изкарат, при положение, че ВСС още нищо не е отменил.
Ако отмени ще ходим пак.

А кога ги очаквате, колега ? Някаква по-конкретна информмация по въпроса ?
ando24
Нов потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Конкурси, изпити