- Дата и час: 20 Ное 2024, 08:22 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Хванаха ме с около 1 грам трева, моля помогнете
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
20 мнения
• Страница 1 от 1
Хванаха ме с около 1 грам трева, моля помогнете
Здравейте,
Искам да се извиня за баналната тема, но съм доста притеснен от невежеството си по въпроса. Сцената се разигра в неделя вечерта в столичната гара. Имах около 1 грам трева и полицията реши да ме джоби в следствие на което, след като видях, че нещата отиват на зле, реших доброволно да си предам пакетчето ,естествено нямах абсолютно никакъв изход, а и куките ми казаха че ако го предам доброволно няма да е толкова тежко провинението и нямало да ме водят като дилър. След като ме заведоха в районното, там ме задържаха за 24 часа. На следващия ден към 15 часа ме извикаха при следователите, писах че съм си закупил пакета от непознато лице и ме пуснаха... В протокола съм писал, че марихуаната е за моя лична употреба и че съм я предал доброволно.
Както и да е въпроса ми е някой знае ли какво следва по нататък тъй като твърде много се вълнувах че се махам оттам и не попитах. Какво да очаквам през следващите месеци? Ще се води ли дело?
П.С. : извинявам се ако имам правописни и пунктуационни грешки.
Оценявам абсолютно всякаква помощ независимо дали е професионална или от личен опит
Благодаря ви предварително !
Искам да се извиня за баналната тема, но съм доста притеснен от невежеството си по въпроса. Сцената се разигра в неделя вечерта в столичната гара. Имах около 1 грам трева и полицията реши да ме джоби в следствие на което, след като видях, че нещата отиват на зле, реших доброволно да си предам пакетчето ,естествено нямах абсолютно никакъв изход, а и куките ми казаха че ако го предам доброволно няма да е толкова тежко провинението и нямало да ме водят като дилър. След като ме заведоха в районното, там ме задържаха за 24 часа. На следващия ден към 15 часа ме извикаха при следователите, писах че съм си закупил пакета от непознато лице и ме пуснаха... В протокола съм писал, че марихуаната е за моя лична употреба и че съм я предал доброволно.
Както и да е въпроса ми е някой знае ли какво следва по нататък тъй като твърде много се вълнувах че се махам оттам и не попитах. Какво да очаквам през следващите месеци? Ще се води ли дело?
Оценявам абсолютно всякаква помощ независимо дали е професионална или от личен опит
- goodjoe
- Нов потребител
Re: Хванаха ме с около 1 грам трева, моля помогнете
Според мен:
дознание
постановяване на мярка за неотклонение ( предполагам подписка )
Привличане като обвиняем
повдигане на обвинение
запознаване с обвинението.
След това прокуратура и съд ще си кажат какво следва...и като финал , някаква присъда, дали глоба по 78а, дали пробация, дали условна, според мен ще е първото, ако не си с криминално минало и нямаш предишни осъждания.
дознание
постановяване на мярка за неотклонение ( предполагам подписка )
Привличане като обвиняем
повдигане на обвинение
запознаване с обвинението.
След това прокуратура и съд ще си кажат какво следва...и като финал , някаква присъда, дали глоба по 78а, дали пробация, дали условна, според мен ще е първото, ако не си с криминално минало и нямаш предишни осъждания.
snooker, chinchillas, STARGATE & Alfa Romeo
-
chinchilla - Потребител
Мерси много..
да нямам криминално досие, за първи път мв хващат и също и така съм студент, но това мисля че няма никакво значение..
Ако може и да ми кажете къде ще ми пратят разписката, тъй като съм от Варна, но ме хванаха в София, защото като попълвах при следователите как се е разиграла случката, откъде съм си зел тревата писах за текущ адрес, адреса си в София, а за постоянен този във Варна?
да нямам криминално досие, за първи път мв хващат и също и така съм студент, но това мисля че няма никакво значение..
Ако може и да ми кажете къде ще ми пратят разписката, тъй като съм от Варна, но ме хванаха в София, защото като попълвах при следователите как се е разиграла случката, откъде съм си зел тревата писах за текущ адрес, адреса си в София, а за постоянен този във Варна?
- goodjoe
- Нов потребител
goodjoe написа:Здравейте,
goodjoe написа:...
да нямам криминално досие, за първи път мв хващат и също и така съм студент...
НК - Чл. 354а. (3) Който без надлежно разрешително придобие или държи наркотични вещества или техни аналози, се наказва:
1. за високорискови наркотични вещества или техни аналози - с лишаване от свобода от една до шест години и с глоба от две хиляди до десет хиляди лева;
(5) В маловажни случаи по ал. 3 и 4 наказанието е глоба до хиляда лева.
(6) В случаите по ал. 1 - 5 предметът и средствата на престъплението се отнемат в полза на държавата.
...Призовките - имаш предвид, като питаш, къде ще ти ги изпратят.
Желателно да си адресно регистриран - по постоянен и/или настоящ адрес - там, където живееш!
В кое РУП на МВР си бил задържан и кой ОР е работил по твоя случай? Можеш да се обадиш по телефона в РУП - да потърсиш въпросния ОР и да помолиш да те свържат с него, а след това - да му продиктуваш адреса на който живееш във Варна.
Наложена ли ти е мярка за неотклонение - ПОДПИСКА?
ЗСВ-Съдиите, съдебните заседатели, прокурорите и следователите нямат право да изразяват предварително становище по възложените им дела, както и становище по дела,които не са им възложени. Съдия, прокурор и следовател няма право да дава правни консултации.
- georgiev_sfbg
- Активен потребител
Задържаха ме в 2ро РПУ в София, това което е до централната автогара. Ако може да ми разясните какво ще рече ОР и подписка, защото не съм от най - запознатите със закона и полицейските органи. Извинявам се за невежеството си и за в бъдеще ще се постарая да науча повече за тях.
И ако може да ми кажете кой определя кое е маловажен случай и според вас дали моя случай дали е маловажен?
Подписка. Като най-лека мярка за неотклонение подписката се състои в поемане на задължение от обвиняемия, че няма да напуска местоживеенето си без разрешение на съответния орган.
- това го намерих в Wikipedia не знам доколко мога да вярвам на ифнормацията там, но ако се състой в това, не нямам подписка, не са ми казали да им казвам ако ще пътувам до Варна да ги уведомявам
И горе - долу до колко време се получава призовка?
Искрени благодарности към georgiev_sfbg.
И ако може да ми кажете кой определя кое е маловажен случай и според вас дали моя случай дали е маловажен?
Подписка. Като най-лека мярка за неотклонение подписката се състои в поемане на задължение от обвиняемия, че няма да напуска местоживеенето си без разрешение на съответния орган.
- това го намерих в Wikipedia не знам доколко мога да вярвам на ифнормацията там, но ако се състой в това, не нямам подписка, не са ми казали да им казвам ако ще пътувам до Варна да ги уведомявам
- goodjoe
- Нов потребител
goodjoe написа:Задържаха ме в 2ро РПУ в София, това което е до централната автогара. Ако може да ми разясните какво ще рече ОР и подписка, защото не съм от най - запознатите със закона и полицейските органи. Извинявам се за невежеството си и за в бъдеще ще се постарая да науча повече за тях.
ОР - оперативен работник ("следовател", както го наричате Вие) - по-скоро е разследващ полицай (РП) - този, който Ви е разпитвал и е работил по Вашия случай.
П.П. ...На Заповедта за задържане за срок от 24 часа, екземпляр от която трябва да са Ви дали - името на кой ОР (РП) е записано? Опитайте да се свържете с него - в работно време - на посочените по-долу телефони и обяснете за случая.
2-ро Районно Управление
1202 гр. София, ж.к. Банишора, ул. Княз Борис I № 215
тел. (02) 831 01 07- дежурна част
(02) 982 08 20
http://www.sdp.mvr.bg/structure/2ru.html
УСПЕХ!
ЗСВ-Съдиите, съдебните заседатели, прокурорите и следователите нямат право да изразяват предварително становище по възложените им дела, както и становище по дела,които не са им възложени. Съдия, прокурор и следовател няма право да дава правни консултации.
- georgiev_sfbg
- Активен потребител
Звънах на дежурните и ми казаха, че оттам не могат да ми дадат информация и трябвало да се обадя в отдел наркотици към 2ро РПУ. Дадоха ми телефона на отдела, звънах им и никой не ми дигна ще пробвам пак утре но сутринта. Иначе на заповедта за арест е написано името на полицай, а не ОР-ци, които ме разпитваха. Предполагам, че като се свържа с отдел наркотици ще направят справка и ще видят кои са ОР-ци.
Само една последна молба имам ако може някой да ми разясни какви са маловажните случай по ал. 3 и
4 - та, потърсих информация в интернет, но не намерих почти нищо за тях и кой решава дали случая ми е маловажен?
Мерси отново за цялата информация
Само една последна молба имам ако може някой да ми разясни какви са маловажните случай по ал. 3 и
4 - та, потърсих информация в интернет, но не намерих почти нищо за тях и кой решава дали случая ми е маловажен?
- goodjoe
- Нов потребител
Ако те осъдят за 1гр. трева, направо ще падна...
Дишай спокойно ( и спри тея глупости! заради себе си, не заради това, което ти се е случило), защото обвинението ( разбирай прокурора) няма да го допусне това.
От друга страна де да знам- имат нов шеф, може и да премислят столичните обвинители, ама надали.... за 1гр. и му изписахте на човека триста букви.
Дишай спокойно ( и спри тея глупости! заради себе си, не заради това, което ти се е случило), защото обвинението ( разбирай прокурора) няма да го допусне това.
От друга страна де да знам- имат нов шеф, може и да премислят столичните обвинители, ама надали.... за 1гр. и му изписахте на човека триста букви.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
- bird_of_paradise
- Активен потребител
bird_of_paradise написа::lol: Ако те осъдят за 1гр. трева, направо ще падна...
Така е... за 1 гр плява, лош късмет е че са закъснели с тараша, другото го е изпафкал с аверите. Как ще допусне прокурорът такова нещо? После момчето да си търси обезщетение по ЗОДОВ за претърпения страх... и дисциплинарка за полицаите, дето вместо да му свият цигарка на момчето и да го охраняват да си я доизпафка спокойно, взели, че му я експроприирали... и кафенце от някой автомат да му бяха поръчали.
-
teogeo - Активен потребител
goodjoe написа:Звънах на дежурните и ми казаха, че оттам не могат да ми дадат информация и трябвало да се обадя в отдел наркотици към 2ро РПУ. Дадоха ми телефона на отдела, звънах им и никой не ми дигна ще пробвам пак утре но сутринта. Иначе на заповедта за арест е написано името на полицай, а не ОР-ци, които ме разпитваха. Предполагам, че като се свържа с отдел наркотици ще направят справка и ще видят кои са ОР-ци.
По 1-ви въпрос:
НК - Чл. 93. Указаните по-долу думи и изрази са употребени в този кодекс в следния смисъл:
9. "Маловажен случай" е този, при който извършеното престъпление с оглед на липсата или незначителността на вредните последици или с оглед на други смекчаващи обстоятелства представлява по-ниска степен на обществена опасност в сравнение с обикновените случаи на престъпление от съответния вид.
По 2-ри въпрос:
На първо време - наблюдаващият прокурор по делото.
- georgiev_sfbg
- Активен потребител
И още един въпрос относно призовките има ли друг начин освен да звъна в 2-ро РПУ и да разбера къде ще ми я пратят, страх ме е да не я пратят някъде, където няма да я получа навреме...?
От 2-3 дена им звъня и никой не ми дига...
Благодаря на всички, които проявиха интерес към моят проблем.
От 2-3 дена им звъня и никой не ми дига...
Благодаря на всички, които проявиха интерес към моят проблем.
- goodjoe
- Нов потребител
Какво стана по твоя случай? Някой обади ли ти се или ти пратиха писмо по пощата? Има ли вероятност прокурорът да откаже да завежда дело срещу за подобно маловажно престъпление?
- breakpoint
- Нов потребител
Ако нямаш криминално минало и реално наистина си задържан с 1гр. зелена тревиста маса,силно се съмнявам да се предприемат качествени осъдителни действия.Може да останеш и "незавършен" или да те привлекът като информатор,но дишай,хора хванати с по 200-300 грама остават със закопчани гащи
- advocate007
- Нов потребител
По принцип зависи на кой прокурор ще се паднеш. Но от адвокати съм чувал, че има възможност въобще да не се заниват с теб. Още почече, че в София, за разлика от дгругите градове натовареността на прокурорите е в пъти по-голяма. Най-лошият за теб вариант е, ако нямаш криминално минало, е да те глобят до 1000 лв. Не знам обаче, в случаите, когато не ти се повдигне обвинение, дали не получваш писмо от прокурора, затова, че няма да се стига до съд. Тук нека компетентните по въпроса хора да се включат
- breakpoint
- Нов потребител
НАКАЗАТЕЛЕН КОДЕКС
Освобождаване от наказателна отговорност с налагане на административно наказание
Чл. 78а. (Нов - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г., изм. - ДВ, бр. 62 от 1997 г., изм. - ДВ, бр. 21 от 2000 г., изм. - ДВ, бр. 75 от 2006 г., в сила от 13.10.2006 г., изм. - ДВ, бр. 26 от 2010 г.) Пълнолетно лице се освобождава от наказателна отговорност от съда и му се налага наказание от хиляда до пет хиляди лева, когато са налице едновременно следните условия:
а) (изм. - ДВ, бр. 86 от 2005 г., в сила от 29.04.2006 г.) за престъплението се предвижда наказание лишаване от свобода до три години или друго по-леко наказание, когато е умишлено, или лишаване от свобода до пет години или друго по-леко наказание, когато е непредпазливо;
б) деецът не е осъждан за престъпление от общ характер и не е освобождаван от наказателна отговорност по реда на този раздел;
в) причинените от престъплението имуществени вреди са възстановени.
(2) (Отм. - ДВ, бр. 21 от 2000 г.)
(3) (Отм. - ДВ, бр. 21 от 2000 г.)
(4) Съдът, който налага глобата по ал. 1, може да наложи и административно наказание лишаване от право да се упражнява определена професия или дейност за срок до три години, ако лишаване от такова право е предвидено за съответното престъпление.
(5) Когато за извършеното престъпление е предвидено само глоба или глоба и друго по-леко наказание, административното наказание не може да надвишава размера на тази глоба.
(6) (Нова - ДВ, бр. 26 от 2010 г.) Когато са налице основанията по ал. 1 и деянието е извършено от непълнолетно лице, съдът го освобождава от наказателна отговорност, като му налага административно наказание обществено порицание или възпитателна мярка. Съдът може да наложи и административно наказание лишаване от право да се упражнява определена професия или дейност за срок до три години, ако лишаване от такова право е предвидено за съответното престъпление.
(7) (Нова - ДВ, бр. 86 от 2005 г., в сила от 29.04.2006 г., изм. - ДВ, бр. 75 от 2006 г., в сила от 13.10.2006 г., доп. - ДВ, бр. 27 от 2009 г., предишна ал. 6 - ДВ, бр. 26 от 2010 г.) Алинеи 1 - 5 не се прилагат, ако причиненото увреждане е тежка телесна повреда или смърт, или деецът е бил в пияно състояние, както и при множество престъпления както и когато престъплението е извършено спрямо орган на власт при или по повод изпълнение на службата му.
НАКАЗАТЕЛНО-ПРОЦЕСУАЛЕН КОДЕКС
ОСВОБОЖДАВАНЕ ОТ НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ С НАЛАГАНЕ НА АДМИНИСТРАТИВНО НАКАЗАНИЕ
Предложение на прокурора за освобождаване на обвиняемия от наказателна отговорност с налагане на административно наказание
Чл. 375. Когато прокурорът установи, че са налице основанията на чл. 78а от Наказателния кодекс, той внася делото в съответния първоинстанционен съд с мотивирано постановление, с което прави предложение за освобождаване на обвиняемия от наказателна отговорност с налагане на административно наказание.
Насрочване на делото за разглеждане
Чл. 376. (1) Когато установи, че са налице условията за разглеждане на делото, съдът го насрочва в едномесечен срок.
(2) Препис от постановлението се изпраща на обвиняемия, който може в седемдневен срок от връчването му да даде отговор, като изложи възраженията си и направи нови искания.
(3) В това производство не се допуска граждански иск.
(4) По тези дела не участва частен обвинител.
Прекратяване на съдебното производство и връщане на делото на прокурора
Чл. 377. Когато не са налице основанията на чл. 78а от Наказателния кодекс, съдът прекратява съдебното производство и връща делото на прокурора.
Разглеждане на делото от първоинстанционния съд
Чл. 378. (1) Съдът разглежда делото еднолично в открито съдебно заседание, за което се призовават прокурорът и обвиняемият. Неявяването на страните, които са редовно призовани, не е пречка за разглеждане на делото.
(2) При разглеждане на делото могат да се преценяват събраните в наказателното производство доказателства и да се събират нови доказателства.
(3) Съдът разглежда делото в рамките на фактическите положения, посочени в постановлението. Когато установи нови фактически положения, съдът прекратява съдебното производство и връща делото на прокурора.
(4) Съдът постановява решение, с което:
1. освобождава обвиняемия от наказателна отговорност и му налага административно наказание;
2. оправдава обвиняемия;
3. прекратява наказателното производство в предвидените от закона случаи.
(5) Решението на съда подлежи на обжалване и протест по реда на глава двадесет и първа.
Прилагане разпоредбите на Закона за административните нарушения и наказания
Чл. 379. При решаване на делото се прилагат и разпоредбите на чл. 17 - 21 от Закона за административните нарушения и наказания.
Възобновяване на делото
Чл. 380. (1) Предложението за възобновяване на делото по тази глава се прави от апелативния, съответно военно-апелативния прокурор и се разглежда от апелативния, съответно военно-апелативния съд по реда и в сроковете, определени в Закона за административните нарушения и наказания.
(2) Когато предложението е основателно, съдът се произнася и по същество, като събира доказателства, ако това е необходимо.
- georgiev_sfbg
- Активен потребител
Здравейте,
Имам подобен случай, само че съм хванат с по-голямо количество - може би около 2 гр. + едно хапче екстази. Предадох ги доброволно и нямам предишни задържания.
Доколкото разбрах от ОР много зависи от прокурора, но някой може ли да ми каже нещо допълнително? Някой имал ли е подобен опит или да се е занимавал с такива дела?
Имам подобен случай, само че съм хванат с по-голямо количество - може би около 2 гр. + едно хапче екстази. Предадох ги доброволно и нямам предишни задържания.
Доколкото разбрах от ОР много зависи от прокурора, но някой може ли да ми каже нещо допълнително? Някой имал ли е подобен опит или да се е занимавал с такива дела?
- petard
- Нов потребител
petard - различно е. Разгледах няколко присъди, където ситуацията прилича на твоята, но е без екстази - В единия случай подсъдимият има общо 3,3692 грама марихуана. Там районния съд приема деянието за маловажен случай поради което и на осн. чл. 354а, ал. 5 във връзка с ал. 3, т. 1 от НК и чл. 373 ал.2 от НПК във вр. с чл.58а ал.5 от НК го ОСЪЖДА на „ГЛОБА” в размер на 100 лв (това е цитат). Тук обаче няма екстази и имаме съкратено съдебно следствие (човекът си е признал всичко) и съдът е приел, че е маловажен случай.
Във втория случай е малко по-различен и имаме 5 гр. марихуана - присъдата е на основание чл. 354а, ал.1, изр.1, пр.4 (държи с цел продажба), вр. чл. 55, ал.1 т. 1 от НК го ОСЪЖДА на ШЕСТ МЕСЕЦА „ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА”, изпълнението на което на основание чл. 66 ал.1 от НК, ОТЛАГА за изпитателен срок от ТРИ ГОДИНИ, считано от влизане на присъдата в сила. Тук съдът е приел, че лицето е държало марихуаната с цел продажба, но също и че има смекчаващи вината обстоятелства и е наложил лека присъда условно.
Док може да те посъветва как е най-добре да се действа, но едно споразумение с прокурора ми звучи добре. Относно едното хапче екстази .. не мога да преценя до колко и каква тежест ще има.
Във втория случай е малко по-различен и имаме 5 гр. марихуана - присъдата е на основание чл. 354а, ал.1, изр.1, пр.4 (държи с цел продажба), вр. чл. 55, ал.1 т. 1 от НК го ОСЪЖДА на ШЕСТ МЕСЕЦА „ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА”, изпълнението на което на основание чл. 66 ал.1 от НК, ОТЛАГА за изпитателен срок от ТРИ ГОДИНИ, считано от влизане на присъдата в сила. Тук съдът е приел, че лицето е държало марихуаната с цел продажба, но също и че има смекчаващи вината обстоятелства и е наложил лека присъда условно.
Док може да те посъветва как е най-добре да се действа, но едно споразумение с прокурора ми звучи добре. Относно едното хапче екстази .. не мога да преценя до колко и каква тежест ще има.
Moral und Gerechtigkeit haben nichts mit Rechtswissenschaft zu tun.
- bludniq_sin
- Потребител
bludniq_sin, благодаря много
Ако може да се доверяваме на сайта pravatami.bg, една цигара марихуана се равнява на 5 хапчета екстази, но ми се струва прекалено несъразмерно, а и няма цитиран източник.
Иначе аз предадох веществата доброволно, не съм задържан преди, даже нямам и фишове към КАТ. От друга страна пък притежавах марихуана и екстази.
Много се надявам резултатът да не е сериозен, защото не искам една грешка да ми проваля живота.
Допълнителен въпрос - ако се прецени, че е маловажен случай и ми се наложи глоба, това отразява ли ми се в съдебното свидетелство?
Edit: Намерих източникът за класификация на тежестта на наркотичните вещества - Наредбата за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични. В него марихуана/канабис и екстази са включени в един и същи списък - списък I
Ако може да се доверяваме на сайта pravatami.bg, една цигара марихуана се равнява на 5 хапчета екстази, но ми се струва прекалено несъразмерно, а и няма цитиран източник.
Иначе аз предадох веществата доброволно, не съм задържан преди, даже нямам и фишове към КАТ. От друга страна пък притежавах марихуана и екстази.
Много се надявам резултатът да не е сериозен, защото не искам една грешка да ми проваля живота.
Допълнителен въпрос - ако се прецени, че е маловажен случай и ми се наложи глоба, това отразява ли ми се в съдебното свидетелство?
Edit: Намерих източникът за класификация на тежестта на наркотичните вещества - Наредбата за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични. В него марихуана/канабис и екстази са включени в един и същи списък - списък I
- petard
- Нов потребител
petard - ако се приеме за маловажен случай съдът може да те освободи от наказателна отговорност на основание чл. 78а НК и ще ти наложи административно наказание - глоба - тогава ще се водиш неосъждан. Ако обаче няма основание за прилагането на чл. 78а НК и те осъдят по 354а, ал. 5 и ти наложат наказание глоба (този път това няма да е административно наказание) то тогава ще се водиш осъждан. И все пак така както си дал ситуацията изглежда няма причина да не се разминеш с административно наказание и да започнеш да си правиш сметка какви неща употребяваш щото птичката (административното наказание) може да каца за последен път на рамото ти.
Moral und Gerechtigkeit haben nichts mit Rechtswissenschaft zu tun.
- bludniq_sin
- Потребител
Така е
Благодаря за информацията
Благодаря за информацията
- petard
- Нов потребител
20 мнения
• Страница 1 от 1
|
|