начало

Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна

Конкурс за младши съдии и младши прокурори 2015

Дискусионен форум, посветен на конкурсите за магистрати

Re: Конкурс за младши съдии и младши прокурори 2015

Мнениеот mirkov_em » 05 Апр 2015, 20:01

относно нак. казус да допълня, че има само едната буква на рецидива. Съд. практика предвижда 2 или повече осъждания, а не присъди или престъпления. В случая е налице комулация, което означава 1 осъждане. По отношения на останалата част мисля, че всичко е така.
И по делата им ( НОХД №, НАХД №, НЧХД №, Дознание № и т.н.) ще ги познаете.
mirkov_em
Младши потребител

Мнениеот contralegem » 05 Апр 2015, 20:11

Според мен искът е по 45 ЗЗД - противоправното деяние е неизпълнение на съдебното решение по чл.109 ЗЗД в частта, в която отвътникът е осъден да отстрани повредите.
В случая обаче не ни интересува махнал ли е ответникът мухала или не - сумите за ремонта биха били претърпени загуби, а не пропуснати ползи, но всъщност няма такива, защото нали ремонтът е извършен безвъзмездно.
Вижте ТР № 3 ОТ 12.12.2012 Г. ПО ТЪЛК. Д. № 1/2011 Г., ОСГТК НА ВКС - макар да касае друга хипотеза:
В съответствие с правилото на чл. 154, ал. 1 ГПК, че страните са длъжни да докажат твърденията, на които основават своите искания и възражения, кредиторът-възложител следва да докаже, че при точно изпълнение на задължението за изграждане на обекта със сигурност би получил увеличаване на имуществото си, като установи факта на създадени между него и трети лица правоотношения във връзка с този обект по повод ползването или разпореждането с него, които са били осуетени именно в резултат от забавата на длъжника или като установи, че при конкретните пазарни условия в периода на забавата е съществувала реална възможност за отдаване на обекта под наем, за получаване на доходи чрез използването му за осъществяване на търговска дейност или за изгодно разпореждане с него. Относимите и допустими доказателства са в зависимост от вида на претендираните пропуснати ползи и подлежащите на установяване факти.

Аз не виждам нито едно доказателство в тази насока.
contralegem
Потребител

Мнениеот vaniaoz » 05 Апр 2015, 20:28

Tова е отговора ми, иска е недоказан на база представените доказателства.Иска е допустим, има правно основание и интерес да бъде занеден, но с посочените доказателства е останал недоказан.
А във вр.с чл.50 ли е? Имаше и още една особеност, ответник е ЕТ "Бреза", а деликвент може да е само физическо лице.ЕТ е физическо лице, следователно това не би било пречка или би било?
Последна промяна vaniaoz на 05 Апр 2015, 22:17, променена общо 1 път
vaniaoz
Потребител

Мнениеот shany83 » 05 Апр 2015, 20:34

Добре, не е доказан, но няма ли чл.82 в правното основание на иска, щом е искал само пропуснати ползи.....
shany83
Потребител

Мнениеот victorgapa » 05 Апр 2015, 20:46

Никой нищо не каза за съвкупността в наказателния казус.
victorgapa
Нов потребител

Мнениеот vaniaoz » 05 Апр 2015, 20:56

Аз го обясних така иска е 1 главен по чл.45 от ЗЗД и акцесорният, обуславящият го по чл.51, ал.1 от ЗЗД/пропуснати ползи/, но може да се окаже, че са 2 иска.

Наказателния казус.
Според мен няма съвкупност-едно престъпление е грабеж , дори по точно опит за грабеж.Но аз не съм го решавала този казус и може да бъркам.
vaniaoz
Потребител

Мнениеот zoi2011 » 05 Апр 2015, 21:36

Аз, също смятам, че няма съвкупност от престъпления. А относно грабежа, съм съгласна с колегата, че е налице опит към грабеж с причиняване на средна телесна повреда, плюс опасен рецидив.
zoi2011
Младши потребител

Мнениеот nelinka123 » 05 Апр 2015, 22:35

дилемата е чл. 45 или чл. 82 някои ако открие практика да сподели, аз неуспявам откривам само при обективно съединени иска по чл. 109 и чл. 45, но тук все пак има в.с. съд. р-е което създава облигационна връзка мевду страните, поради тази причина аз писах чл. 82
nelinka123
Младши потребител

Мнениеот kenjin » 05 Апр 2015, 22:38

от прочита на примерния казус, съм съгласен с Бойнин и нейните отговори с изключение на опасния рецидив, той е само по буква а. Интересно ми е на втория въпрос какъв е отговора, това ли е целия казус или има и още? Важно е датите да се следят че има различни хипотези и на предсрочно освобождаване, намалено с работа, добро поведение, изпитателен срок и т.н. Казуса казва изтърпял наказанието на дата и май има някакво разминаване с първото осъждане. Определението по 306 вр. 25 нищо ли не казва, приспада, има 5 месеца между втората присъда и определението по 25, което на какво се дължи ? От опит знам, че въпросите им обикновенно изискват доста дълги и хипотетични отговори. Особено такъв въпрос...
Принципно си права, изтърпяването на "общото най-тежко наказание" важи и по отношение на по-леките погълнати от него, с изключение на посочените за добавяне. Но от това следва, че отговора е даден в самия казус, което е налудничаво
kenjin
Потребител

Мнениеот bananarama » 05 Апр 2015, 23:16

За времето , прекарано в затвора, следва да се има предвид зачитането на работните дни и времето, прекарано в следствен арест, така че може би липсващите 5 месеца имат своето обяснение.
bananarama
Младши потребител

Мнениеот boynin » 05 Апр 2015, 23:48

Съгласен съм принципно с kenjin и нейният отговор. Но колежке нека не бъркаме половете. :-)
boynin
Младши потребител

Мнениеот kenjin » 06 Апр 2015, 00:20

boynin написа:Съгласен съм принципно с kenjin и нейният отговор. Но колежке нека не бъркаме половете. :-)

Sorry, my bad! :lol: :twisted:

bananarama написа:За времето , прекарано в затвора, следва да се има предвид зачитането на работните дни и времето, прекарано в следствен арест, така че може би липсващите 5 месеца имат своето обяснение.

Точно така, няма начин да нямат обеснение, просто посочих, че съставителите никога не посочват отговора в казуса, затова ме осъмни това че по толкова явен начин са го написали. Ама може да са решили да пуснат повече хора на устния да се забавляват :)
kenjin
Потребител

Мнениеот plamentanevv » 06 Апр 2015, 01:30

за квалификацията на наказателния казус: връзката е само с чл.198 ал.3, без след това да има и връзка с ал. 1, тъй като ал.3 и ал.1 са отделни основни състави и препращането от основен към основен състав е невъзможно.
plamentanevv
Младши потребител

Мнениеот tiesto » 06 Апр 2015, 09:13

Някой от колегите, които са решавали наказателния казус, да са се подвели като мен по учебника на проф. А. Стойнов, в който е написано, че когато имаме напускане на мястото на престъплението (офиса на банката), имаме 2 отделни изпълнителни деяние - 2 престъпления - основен състав на кражба и средна телесна?
Някои така да го е писал?

П.С. За разлика от типичния грабеж по ал. 1 на същия член тук принудата не предхожда, а следва кражбата. Принудата не улеснява кражбата, а служи само за да се запази резултатът от нея, и то на местопрестъплението. Иначе, ако деецът го е напуснал и окаже съпротива по-късно, няма да е налице грабеж, а две отделни престъпления – кражба и принуда. Това имам предвид!
Последна промяна tiesto на 06 Апр 2015, 09:45, променена общо 1 път
Similia similibus curantur.
Аватар
tiesto
Потребител

Мнениеот bananarama » 06 Апр 2015, 09:39

А някой свързал ли е счетоводителя с особеното качество 'длъжностно лице' , предвид, че се касае за изпълнение на служебни функции?
bananarama
Младши потребител

Мнениеот ivanova12 » 06 Апр 2015, 09:57

Относно нак.казус дали има опасен рецидив или е само грабеж със средна тел.повреда?
ivanova12
Нов потребител

Мнениеот victorgapa » 06 Апр 2015, 10:14

ivanova12 написа:Относно нак.казус дали има опасен рецидив или е само грабеж със средна тел.повреда?

чл. 29, ал. 1, буква "а" НК-
Чл. 29. (1) Предвидените в особената част на този кодекс по-тежки наказания за престъпления, представляващи опасен рецидив, се налагат, когато деецът:
а) (изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г.) извърши престъплението, след като е бил осъждан за тежко умишлено престъпление на лишаване от свобода не по-малко от една година, изпълнението на което не е отложено по чл. 66;

Според мен има опасен рецидив, тъй като е бил осъден на 2 год. ЛС, които е изтърпял, т.е. повече от 1 година и не е отложено по реда на чл. 66 НК. А за квалификацията - чл. 198, ал. 3, вр...., вр....НК
victorgapa
Нов потребител

Мнениеот sarrummann » 06 Апр 2015, 11:11

bananarama написа:А някой свързал ли е счетоводителя с особеното качество 'длъжностно лице' , предвид, че се касае за изпълнение на служебни функции?

Аз също се досетих за това, но не съм го споменавал, защото квалификацията не се променя от това качество на пострадалия.
sarrummann
Младши потребител

Мнениеот sarrummann » 06 Апр 2015, 11:13

tiesto написа:Някой от колегите, които са решавали наказателния казус, да са се подвели като мен по учебника на проф. А. Стойнов, в който е написано, че когато имаме напускане на мястото на престъплението (офиса на банката), имаме 2 отделни изпълнителни деяние - 2 престъпления - основен състав на кражба и средна телесна?
Някои така да го е писал?

П.С. За разлика от типичния грабеж по ал. 1 на същия член тук принудата не предхожда, а следва кражбата. Принудата не улеснява кражбата, а служи само за да се запази резултатът от нея, и то на местопрестъплението. Иначе, ако деецът го е напуснал и окаже съпротива по-късно, няма да е налице грабеж, а две отделни престъпления – кражба и принуда. Това имам предвид!

Може пък да се окаже, че подвелите се са имащите различно от това мнение, ако проверяващите са фенове на Стойнов :)
sarrummann
Младши потребител

Мнениеот bananarama » 06 Апр 2015, 11:35

Ще обясня защо го споменавам. Писах , че е нанесена средна телесна повреда на длъжностно лице, което е квалифициран състав на телесната повреда. Това променя и отговора ми за съвкупността, защото ако не бе налице горното, щяхме да сме в хипотеза на привидна идеална съвкупност в условията на поглъщане. В противен случай е идеална съвкупност, с изпълнителното деяние се осъществяват съставите на грабеж и квалифицирания на средна телесна повреда.

sarrummann написа:
bananarama написа:А някой свързал ли е счетоводителя с особеното качество 'длъжностно лице' , предвид, че се касае за изпълнение на служебни функции?

Аз също се досетих за това, но не съм го споменавал, защото квалификацията не се променя от това качество на пострадалия.
bananarama
Младши потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Конкурси, изпити