начало

Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна

Изнудват ме да извърша престъпление и заплашват живота ми

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Изнудват ме да извърша престъпление и заплашват живота ми

Мнениеот nefertum » 04 Мар 2015, 20:50

Здравейте, имам следния проблем и не знам какво да предприема. Моля за съвет.

Малко предистория. Юни месец миналата година през социална мрежа в Интернет с мен се свързаха хора от Русия с предложение за работа. По същество трябваше да предоставя лична банкова сметка на която техни клиенти да преведат сума. Аз трябваше да изтегля сумата и да преведа средствата чрез Уестърн юнион на посочен от тях получател. Оказа се че това е измама, тъй като парите се крадат по интернет от банкови сметки на български фирми, превеждат се на банкова сметка на физическо лице, в случая моя милостс и аз съответно трябва да ги изпратя на адрес посочен от хората, свързали се с мен, т.е. на крадците. Свързах се с полицията и успяхме при осъществяването на няколко такива превода, да върнем парите на потърпевшите български фирми от тази схема. Буквално изработихме ефективна система и действам координирано с полицията, с цел откраднатите пари веднага да се върнат на собствениците.

Сега по същество. Споделих на един мой познат това още тогава. И в петък, на 27 февруари, той ми заяви, че трябва да намеря начин тези пари да не се връщат, да не съобщавам на полицията за такива преводи, да подготвя документи, които да обосновават такива преводи и такива пари да му ги изпращам на него. Дори предложи вариант - да разпиша документ с който аз му дължа пари, за да има основание той да ги вземе от мен. Категорично му отказах и му казах, че това, освен че е незаконно, но още повече, той ми предлага аз самия да се инкриминирам и да извърша престъпление. На това получих отговор под формата на заплахи за живота ми. Отново категорично отказах, получих още заплахи и затворих телефона. Получих още обаждания, но престанах да отговарям.

Какво предприех досега:

1. Свързах се с хората от полицията, на които помагам при хващането на тези преводи. Те ми казаха да не се притеснявам, защото, цитирам: "куче, което лае не хапе".

2. Попитах ги дали да подам жалба за заплаха и изнудване. Отговорът беше, "както прецениш".
Мисля си, че ако подам жалба, ще го извикат да го предупредят и той може да се озлоби още повече.

3. Направих заявка за СОТ с паник бутон.

4. Смених номера на телефона си.

Моля Ви, посъветвайте ме какво още бих могъл да направя. Познавам този човек от близо 8 години, никога не се е проявявал в такава светлина. Казва че има много познати в полицията и че ще ми утежни живота ми.

Наистина се страхувам.
nefertum
Нов потребител

Re: Изнудват ме да извърша престъпление и заплашват живота м

Мнениеот georgiev_sfbg » 05 Мар 2015, 11:59

nefertum написа:Здравейте, имам следния проблем и не знам какво да предприема. Моля за съвет.

Малко предистория. Юни месец миналата година през социална мрежа в Интернет с мен се свързаха хора от Русия с предложение за работа. По същество трябваше да предоставя лична банкова сметка на която техни клиенти да преведат сума. Аз трябваше да изтегля сумата и да преведа средствата чрез Уестърн юнион на посочен от тях получател. Оказа се че това е измама, тъй като парите се крадат по интернет от банкови сметки на български фирми, превеждат се на банкова сметка на физическо лице, в случая моя милостс и аз съответно трябва да ги изпратя на адрес посочен от хората, свързали се с мен, т.е. на крадците. Свързах се с полицията и успяхме при осъществяването на няколко такива превода, да върнем парите на потърпевшите български фирми от тази схема. Буквално изработихме ефективна система и действам координирано с полицията, с цел откраднатите пари веднага да се върнат на собствениците.

Сега по същество. Споделих на един мой познат това още тогава. И в петък, на 27 февруари, той ми заяви, че трябва да намеря начин тези пари да не се връщат, да не съобщавам на полицията за такива преводи, да подготвя документи, които да обосновават такива преводи и такива пари да му ги изпращам на него. Дори предложи вариант - да разпиша документ с който аз му дължа пари, за да има основание той да ги вземе от мен. Категорично му отказах и му казах, че това, освен че е незаконно, но още повече, той ми предлага аз самия да се инкриминирам и да извърша престъпление. На това получих отговор под формата на заплахи за живота ми. Отново категорично отказах, получих още заплахи и затворих телефона. Получих още обаждания, но престанах да отговарям.

Какво предприех досега:

1. Свързах се с хората от полицията, на които помагам при хващането на тези преводи. Те ми казаха да не се притеснявам, защото, цитирам: "куче, което лае не хапе".

2. Попитах ги дали да подам жалба за заплаха и изнудване. Отговорът беше, "както прецениш".
Мисля си, че ако подам жалба, ще го извикат да го предупредят и той може да се озлоби още повече.

3. Направих заявка за СОТ с паник бутон.

4. Смених номера на телефона си.

Моля Ви, посъветвайте ме какво още бих могъл да направя. Познавам този човек от близо 8 години, никога не се е проявявал в такава светлина. Казва че има много познати в полицията и че ще ми утежни живота ми.

Наистина се страхувам.

:idea: :arrow: Незабавно подайте подробна Жалба по случая - до Окръжна прокуратура (ако се касае за територията на София-град - до Софийска градска прокуратура) - с Вх.№ !!
http://www.prb.bg/bg/

НАКАЗАТЕЛЕН КОДЕКС
Раздел V.
Изнудване

Чл. 213а. (Нов - ДВ, бр. 62 от 1997 г.) (1) Който с цел да принуди другиго да се разпореди с вещ или със свое право или да поеме имуществено задължение го заплаши с насилие, разгласяване на позорящи обстоятелства, увреждане на имущество или друго противозаконно действие с тежки последици за него или негови ближни, се наказва с лишаване от свобода от една до шест години и глоба от хиляда до три хиляди лева.
(2) Наказанието е лишаване от свобода от две до осем години и глоба от три хиляди до пет хиляди лева, когато деянието е:
1. придружено със заплаха за убийство или тежка телесна повреда;
2. придружено с причиняване на лека телесна повреда;
3. придружено с отнемане, унищожаване или повреждане на имущество;
4. извършено от две или повече лица;
5. извършено от лице по чл. 142, ал. 2, точки 6 и 8;
6. извършено от въоръжено лице;
7. извършено повторно в немаловажни случаи.
(3) Наказанието е лишаване от свобода от пет до петнадесет години и глоба от пет хиляди до десет хиляди лева, като съдът може да постанови конфискация до 1/2 от имуществото на дееца, когато:
1. е причинена средна или тежка телесна повреда, ако за извършеното престъпление не се предвижда налагане на по-тежко наказание;
2. са причинени значителни имуществени вреди;
3. деянието е извършено от организация или група или по поръчение на лице, организация или група;
4. деянието е придружено с взрив или палеж;
5. деянието е извършено от или с участието на длъжностно лице;
6. деянието е извършено спрямо длъжностно лице във връзка със службата му;
7. деянието представлява опасен рецидив.
(4) (Изм. - ДВ, бр. 153 от 1998 г.) Наказанието е лишаване от свобода от петнадесет до двадесет години или доживотен затвор, или доживотен затвор без замяна, като съдът може да постанови конфискация на част или на цялото имущество на дееца, когато деянието е:
1. придружено с тежка или средна телесна повреда, от която е последвала смърт;
2. придружено с убийство или с опит за убийство.

Чл. 214. (1) (Изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г., изм. - ДВ, бр. 50 от 1995 г., изм. - ДВ, бр. 62 от 1997 г.) Който с цел да набави за себе си или за другиго имотна облага принуди някого чрез сила или заплашване да извърши, да пропусне или да претърпи нещо противно на волята му и с това причини нему или другиму имотна вреда, се наказва за изнудване с лишаване от свобода от една до шест години и глоба от хиляда до три хиляди лева, като съдът може да наложи конфискация до 1/2 от имуществото на дееца.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 50 от 1995 г., изм. - ДВ, бр. 62 от 1997 г.) За изнудване при условията на чл. 213а, ал. 2, 3 и 4 наказанието е:
1. по ал. 2 - лишаване от свобода от две до десет години и глоба от четири хиляди до шест хиляди лева, като съдът може да постанови конфискация до 1/2 от имуществото на дееца;
2. по ал. 3 - лишаване от свобода от пет до петнадесет години, глоба от пет хиляди до десет хиляди лева и конфискация до 1/2 от имуществото на дееца;
3. (Изм. - ДВ, бр. 153 от 1998 г.) по ал. 4 - лишаване от свобода от петнадесет до двадесет години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна и конфискация на не по-малко от 1/2 от имуществото на дееца.
(3) (Нова - ДВ, бр. 50 от 1995 г.) За изнудване наказанието е от пет до петнадесет години лишаване от свобода и глоба до петстотин лева, като съдът може да постанови конфискация до една втора част от имуществото на виновния, ако:
1. е придружено с тежка или със средна телесна повреда;
2. деянието представлява опасен рецидив.

Чл. 214а. (Нов - ДВ, бр. 62 от 1997 г.) За приготовление към престъпление по чл. 213а и 214 наказанието е лишаване от свобода от една до три години.
ЗСВ-Съдиите, съдебните заседатели, прокурорите и следователите нямат право да изразяват предварително становище по възложените им дела, както и становище по дела,които не са им възложени. Съдия, прокурор и следовател няма право да дава правни консултации.
georgiev_sfbg
Активен потребител

Мнениеот nefertum » 07 Мар 2015, 13:45

Благодаря. Вече подадох жалба. подробно описах всико, с дати, часове, телефонни номера.
nefertum
Нов потребител

Мнениеот ivodam » 08 Апр 2015, 17:26

Щом не те гонят руснаците, което наистина би си било за притеснение, а някакъв тука с извинение цървул, гонка до дупка. Познати, дрън-дрън, ще му свият сърмите за нула време. Правилно сте постъпили.
ivodam
Потребител

Назад към Наказателно право