начало

Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна

реабилитация по право-кога настъпва??

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

реабилитация по право-кога настъпва??

Мнениеот talaz1 » 05 Мар 2015, 12:47

Здравейте, осъден съм условно за подкуп преди 3г. на 2г лишаване от свобода и глоба от 2000лв. като на основание чл.66 ал.1 от НК съдът отложи същото с изпитателен срок от три години.Нямам никакви предишни наказания и преди тази присъда съм бил с чисто съдебно минало! По време на изпитателният срок нямам никакви провинения даже и глоби от кат! Интересува ме кога настъпва реабилитацията по право и от кога започва да тече изпитателният срок, от датата на решението и присъдата на първа инстанция или от решението на върховият съд? Освен това не съм платил глобата към държавата защото съм безработен и нямам никакви доходи. Ако изтече срока без да платя глобата дали ще ми се изчисти съдебното минало и ще бъда реабилитиран по право? Не искам да изкарвам свидетелство за съдимост преди да съм сигурен, че съм реабилитиран защото това е свързано с разходи. които аз нямам! Благодаря на отзовалите се .
talaz1
Нов потребител

Re: реабилитация по право-кога настъпва??

Мнениеот georgiev_sfbg » 07 Мар 2015, 23:35

talaz1 написа:Здравейте, осъден съм условно за подкуп преди 3г. на 2г лишаване от свобода и глоба от 2000лв. като на основание чл.66 ал.1 от НК съдът отложи същото с изпитателен срок от три години.Нямам никакви предишни наказания и преди тази присъда съм бил с чисто съдебно минало! По време на изпитателният срок нямам никакви провинения даже и глоби от кат! Интересува ме кога настъпва реабилитацията по право и от кога започва да тече изпитателният срок, от датата на решението и присъдата на първа инстанция или от решението на върховият съд? Освен това не съм платил глобата към държавата защото съм безработен и нямам никакви доходи. Ако изтече срока без да платя глобата дали ще ми се изчисти съдебното минало и ще бъда реабилитиран по право? Не искам да изкарвам свидетелство за съдимост преди да съм сигурен, че съм реабилитиран защото това е свързано с разходи. които аз нямам! Благодаря на отзовалите се .

:idea: Задължителни условия, при реабилитация по право:
:arrow: причинените вреди - обезщетени :!:
:arrow: наложените глоби – платени :!:

НК - Чл. 86. (1) Реабилитацията настъпва по право в следните случаи:
3. когато е осъдено заедно или поотделно на глоба, обществено порицание или лишаване от права, ако в течение на една година от изпълнение на наказанието не е извършило друго престъпление от общ характер.

:idea: :arrow: Във Вашия случай, наказанието на което сте осъден, все още НЕ Е изпълнено изцяло, тъй като все още, не сте заплатили глобата - на която сте осъден!
ЗСВ-Съдиите, съдебните заседатели, прокурорите и следователите нямат право да изразяват предварително становище по възложените им дела, както и становище по дела,които не са им възложени. Съдия, прокурор и следовател няма право да дава правни консултации.
georgiev_sfbg
Активен потребител

Мнениеот talaz1 » 08 Мар 2015, 00:43

Благодаря за отговора ,а от кога тече изпитателният срок,от решението на първа инстанция или от потвърждаването на присъдата от върховният съд?? Освен това значили, че ако не успея да заплатя глобата никога няма да се реабилитирам?? В едно решение на съдебен орган, което намерих в нета се казва, че реабилитацията може да настъпи по право без да е платена глобата ако тя не е основно наказание! И при изтекла изпитателен срок като основно наказание може да настъпи реабилитация без да е платена глобата! Глобата ми е наложена като второ наказание а основното ми е 2г. лишаване от свобода заменени от три години изпитателен срок! Дали и това въпрос на тълкуване от въпросният съд на закона, както много закони, които се тълкуват по различен начин от различните съдебни състави в България или бъркам??
talaz1
Нов потребител

Мнениеот svettoslav » 09 Мар 2015, 00:40

Реабилитация може да настъпи и ако е изтекла давноста за изпълнение на глобата+ още 1 година.Поне аз така го чета.И не е образувано изпълнително дело от държавата за сумата.Последното не е никак малко вероятно.
Трябва да се правят проверки и ще разберете дали сте реабилитиран.

П.П. С "нямам пари" обаче няма как да стане.Щом си имал да дадеш подкуп,ще намериш и за тая работа сега,ако действително искаш да си наясно.Иначе ще има да си пишеш по форумите,а в свидетелството за съдимост ще ти излиза все "осъждан".
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот talaz1 » 09 Мар 2015, 00:50

Не съм дал, а само съм обещал! Не съм имал намерение да давам защото нямам и 1лев мои активи! Но, в България може да те осъдят без белязани пари и СРС само на Честна дума на 2 свидетеля с ,които се познаваме от 10г.!? Освен това съм инвалид 2 група! Пари никога няма как да вземат от мен защото както казах нямам пари да се обръсна!
talaz1
Нов потребител

Мнениеот svettoslav » 09 Мар 2015, 11:58

talaz1 написа:Не съм дал, а само съм обещал!

Кофти.
Въпреки че никога не съм се замислал над хипотеза,където дееца нито има възможност,нито намерение да дава облага.Ако тогава е било така-доста интересен случай.
talaz1 написа:нямам пари да се обръсна!

Няма да се бръснеш!Но отвреме навреме се къпи. :)

П.П. А само така,бай дъ хуей-за какво ти е това св.съдимост и съответно-притумкала тая реабилитация.Предполагм няма да постъпвате на работа в банка?!?
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот talaz1 » 09 Мар 2015, 13:16

Защото, ако не дай си боже сгафя нещо отивам право в затвора, а и за каквато работа вече да кандидатстваш искат св. за съдимост! И никой няма да наеме осъждано лице!
talaz1
Нов потребител

Мнениеот svettoslav » 09 Мар 2015, 15:16

talaz1 написа:Защото, ако не дай си боже сгафя нещо отивам право в затвора, а и за каквато работа вече да кандидатстваш искат св. за съдимост! И никой няма да наеме осъждано лице!

"Отиването в затвора" ни най-малко зависи от отразеното в свидетелството за съдимост.Така ако в действителност са налице предпоставките за реабилитация по право,но същата по една или друга причина не е отразена в св. съдимост,това не е проблем за съда,нито за вас.Тъй като сте реабилитиран,независимо от това.Заличаването на осъждането не зависи от отразяването в документа.

За работата,да.Трябва да се вземат мерки и да проверите как стоят нещата.И като споменавате така за работа, това е признак за доход за вбъдеще.
А щом е така-подписваш си с адвоката договор за правна помощ-оправяте каквото може,пък после ще си плащаш когато можеш.Безплатен обяд няма.
svettoslav
Активен потребител

Назад към Наказателно право