начало

Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна

ЕВРОПЕЙСКА ЗАПОВЕД ЗА АРЕСТ ДАВНОСТ

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

ЕВРОПЕЙСКА ЗАПОВЕД ЗА АРЕСТ ДАВНОСТ

Мнениеот kiroi69 » 20 Яну 2015, 20:51

Здравейте на всички които имат желание и могат да ми помогнат с правни съвети.

Интересуваме какъв е реда за отмяна на Европейска заповед за арест, поради изтекла Абсолютна 20 годишна давност (по закона на ЕС) издадена от съда в град Гожов в Република ПОЛША.
На 05/12/1994 година бях задържан в град Субице Полша и срещу мен започна наказателно производство. Същия месец бях пуснат под гаранция и се прибрах в България.
От тогава до 2009 год. бях забравил за този проблем на 12.01.2009 г. ме потърсиха от полицията в град Вана и когато отидох там ме арестуваха с ЕЗА с цел екстрадиция за приключване на делото от 05.12.1994 г. в Полша. ( Между другото през това време съм излизал многократно извън България почти в цяла Европа без Полша.) След ареста ми на 12.01.2009 г. в България
На 23.01.2009 година Окръжният Съд в град Варна отказа екстрадиция до Полша поради изтекла малка 10 годишна давност и бях освободен.След месец останах без валидни документ за самоличност и свидетелство за управление на МПС поради изтичане срока на валидност и поради факта че когато отида да подам декларация за смяна на документи ми излизаше че ме издирват все още. След повече от 1 година ходене по мъките министерства, окръжни управления и съдилища бях свален от издирване и си смених документите.
В края на 2010 година отидох до Италия. Там отново се сблъсках с проблем който мислех че е приключил. Бях арестуван в град Триест Италия с ЕЗА цел екстрадиция по същото дело от 05.12.1994 г. в Полша. След 5 дни съда в град Триест Италия отново отказа да изпълни екстрадиция до Полша поради изтекла 5 годишна давност. ( По Италианските закони за това престъпление давността е 5 години.) Според документите които изпращаха от Полша имаше точка която беше задраскана че не е минала 20 годишна давност.По Полския закон надявам се също 20 години да е абсолютната давност. На 5/12/2014 година изтекоха 20 години от датата на задържането ми по това дело. (Нямам други не съм и имал.)
Обръщам се към вас да ми кажете какво да правя, как да проверя дали все още стои тази заповед за Европа.(за България съм свален през 2010 година.) Какъв е реда сега да се свали тази Европейка заповед за арест за да мога да излизам свободно в чужбина без да се притеснявам от арест отново.
Благодаря ви.

Ако е необходимо мога да изпратя документи от делата ми.
kiroi69
Нов потребител

Re: ЕВРОПЕЙСКА ЗАПОВЕД ЗА АРЕСТ ДАВНОСТ

Мнениеот kontrol » 20 Яну 2015, 23:18

Не мога да се закълна, че има 20-год. давност за Вашето престъпление, още повече общоевропейска, или че тя тече безспирно.
Но въпросът може да се сведе до това, какво да се прави, ако циркулира ЕЗА, която вече е неизпълнима.
Логиката сочи да се иска отмяната й от органа, който я е постановил, което ще следва да стане по полското право, евентуално след прекратяване на наказателното производство. После технически ЕЗА-та трябва да бъде свалена, напр. от ШИС, като предполагам, че това отново се прави от инициатора й.
Вж чл. 25, 44, 58, 59 тук http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/Lex ... 084:BG:PDF
Горното представлява потенциално грешно становище. Консултирайте адвокат, ако искате сигурност и юридическа отговорност при защитата на правата Ви.
kontrol
Активен потребител

Мнениеот kiroi69 » 22 Яну 2015, 23:05

Благодаря за отговора.
Линка който сте ми дали не ми се отваря.
kiroi69
Нов потребител

Мнениеот kontrol » 23 Яну 2015, 01:42

При мен бачка. Вижте дали имате четец за пидиефи.
Горното представлява потенциално грешно становище. Консултирайте адвокат, ако искате сигурност и юридическа отговорност при защитата на правата Ви.
kontrol
Активен потребител

Назад към Наказателно право