начало

Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна

Казус: Моля за помощ и съвети какво трябва да направя

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Казус: Моля за помощ и съвети какво трябва да направя

Мнениеот okean » 28 Дек 2014, 17:13

По време на следването си като студент - бакалавър, за периода от 2009 до 2011 година си открих две банкови сметки - сметка към ОББ, която съм открил на 6 април 2009 и след това сметка към Райфайзен банк- не знам точно кога, може би на следващата година- 2010. Двете сметки бяха открити от мен служебно с цел университетът да превежда студентските ми социални стипендии към тези сметки, както и евростипендиите, като за социалните стипендии дори съм представял молби и документи за доход на член от семейството- родителите ми са разведени, аз съм без постоянен доход- безработен съм и предоставях само данни за доходите на пенсията на майка ми за последните шест месеца. След като тия сметки останаха с нулево салдо, аз повече в банките не съм ходил, те не са ми пращали писмо че дължа някаква такса за месечно обслужване на сметка, но все пак последните дни нещо ме обхвана страх, че ще се обадят едва когато се натрупа голяма сума. Може ли това да стане при положение, че нямам договор нито за овърдрафт, нито за директен дебит- сметките са стандартни разплащателни с дебитни карти. От страх да не ми искат такса при закриване на тия сметки, аз дори не си върнах дебитните карти за банкомат към тях- картата на Райфайзен банк, изтече на 30 април 2013, имам нова деактивирана карта със срок на валидност 30 април 2015 година, която никога няма да взема, защото вече не ползвам банкови сметки- няма кой да ми превежда пари по тях, безработен съм. Последно сметката към Райфайзен банк ползвах на 30 май 2013 година, когато закрих срочен депозит- дата на падеж от 216 лева, като за тоя срочен депозит ми изплатиха лихва за 3 месеца- първи път си открих депозит през декември 2012 година за срок от три месеца до февруари 2013, след това го поднових за още три месеца до май 2013 година, след което го закрих и изтеглих сумата от 217.36 лева по този депозит. Всъщност в брой изтеглих само лихвата от 1.36 на 10 юни 2013 година, а останалите 216 лева ги оставих по сметката, внесох още 60 лева и преведох цялата сума 275 лева плюс 1 лев такса за превода за да си платя държавният изпит за магистър към Шуменски университет "Епископ Константин Преславски". От тогава аз тази сметка не я ползвам, никой не ми превежда пари към нея, не съм ползвал дебитната карта, имам само пасивен онлайн достъп. Въпросът ми е трябва ли да закрия тези сметки, за да съм сигурен че банките няма да начисляват месечни такси за обслужване и след години да ми ги искат с лихвата ? Как мога да разбера, тъй като съм ги използвал само за превод на стипендии от университета дали са закрити служебно или са блокирани ? Какво ще стане, ако са блокирани и все пак никога не внеса пари по тях ? Аз един път питах в обб, отговориха ми че поради системно неподдържане на минимално салдо повече не мога да ползвам тази сметка, освен ако не искам да извърша превод с такса 3 лева. Аз се чудя и как съдия-изпълнител може да запорира банкова сметка с нулево салдо, по която няма постоянни постъпления- магистър бях задочно, тогава дори стипендия не съм получавал. Семестриалните такси и таксите за държавен изпит ги превеждах на университета чрез банковата си сметка към Райфайзен банк, като пари за тези такси даваха родителите ми от техните пенсии и ги превеждах не в брой, за да избегна такса от университета за плащане в брой. Имам и още един казус
okean
Младши потребител

Re: Казус: Моля за помощ и съвети какво трябва да направя

Мнениеот ilian_todorov » 28 Дек 2014, 17:49

Не виждам проблем сметките да бъдат закрити.
Биха могли да бъдат запорирани от ЧСИ или публичен изпълнител дори да са с нулево салдо. Идеята е, ако постъпи нещо вътре, да не може да се изтегли. Един такъв запор спира давността по ДОПК и не е във Ваша полза.
ilian_todorov
Активен потребител

Мнениеот okean » 28 Дек 2014, 19:30

Много благодаря, сега въпросът относно другият ми казус: първата ми сметка- лична я открих преди тези две сметки и тя е към Прокредит банк, също не я ползвам към момента, не поддържам минимално салдо по нея и не плащам месечни такси за обслужване. Закрих си дебитната карта към тази сметка миналата година, поради злоупотреба. Оставих я с нулево салдо, заради страх породен да не ми бъдат източени пари от сметката на случаен принцип. На 19 август 2013 година след справка на банкомат за последни пет транзакции установих че две от тях не са извършени от мен и се изненадох. Подадох молба за оспорване на транзакциите в банката и жалба в полицията за разследване на случая. Към тази сметка също са ми превеждали стипендии от университета, а и съм внасял към нея пари дадени от родителите ми. На 3 септември 2013 година получих официално писмо- отговор от банката, в което ми пишат че оспорените от мен транзакции, направени на 18 август 2013 година са осъществени след точно и коректно въвеждане в сайтовете на търговците ийзипей и техномаркет на персонализираните защитни характеристики на картата ми- номер, срок на валидност и код за сигурност. Чрез сайта на ийзипей със сумата от 21.38 лева е платена битова сметка за вода към Водоснабдяване "Дунав"- Разград, а със сумата от 11.51 лева е поръчана, получена и доставена компютърна мишка. Получател е Ц. А. Н. - инициалите на лице, което не познавам и разбрах как се казва едва от писмото-отговор на Прокредит- банк. Не знам как същото лице е научило данните от картата ми и каква е неговата версия по въпроса. На 21 септември 2013 година търговецът ийзипей на база на подаденото от мен оспорване на транзакция и жалба към полицията ми възстанови сумата от 21.38 лева и още на следващия ден аз я изтеглих в брой и закрих дебитната си карта към тази сметка. Но сметката остана да съществува, тъй като не можела да се закрие преди да получат официални резултати от разследването. След това вече банката не ме е търсила. На 8 август 2014 година ми се обади разследващ полицай, отидох и състави протокол, с който доброволно предадох на основание чл. 109, 110, 159 от НПК веществени доказателства- справка-извлечение за последни пет транзакции от банкомат, писмо-отговор от банката, ксерокопие на движение по сметка за периода 18- 19 август 2013 година и подписах, че повече не желая да бъда уведомяван, ако има развитие по случая, като обясних на полицая, че това е защото често отсъствам от Шумен и ако ми пратят призовка може да не мога да се явя. Той ми каза, че все пак ако има дело така или иначе ще бъда извикан. Полицаят писа още в протокола, че тези веществени доказателства могат да послужат за досъдебно производство по опис 80 на ОД- МВР Шумен. Как мога да разбера към коя прокуратура са препратили този опис и дали опис на ОД - МВР и преписка е едно и също нещо. Аз питах и разследващия за една година защо никой не ми се обади да ме уведоми как върви този случай, нито от банката, нито от полицията и защо не са извикали този Ц. да го разпитат и да ме уведомят впоследствие за неговата версия по въпроса- от къде ми знае данните и поради каква причина е злоупотребил с тези данни. Питах го също е колко може да продължи едно досъдебно производство. Той каза, че не може да ми даде такава информация, било относително можело и с години да продължи. Каза още, че можело да изземват допълнително компютри, джи ес еми, таблети, ако е необходимо. Банката как може да разбере окончателните резултати от досъдебното производство- примерно ако прокуратура е отказала да образува наказателно такова и какво ще стане при това положение- ще ми искат ли да възстановя върнатите 21.38 лева плюс да платя наказателни месечни такси за обслужване на сметката, за да мога да я закрия. Или ще я закрият служебно или блокират ? Правих справка в сайта на районна прокуратура - Шумен за преписка 80 и в сайта на окръжна прокуратура - Шумен за преписка 80 и ми изписва че има изписва най-различни неща- Постановление за отказ да се образува наказателно производство, Преписката е прекратена, Преписката е решена от прокурор. Това досъдебно производство към коя прокуратура трябва да се отнесе- районна, окръжна и в кой град следва да е тази прокуратура- тук в Шумен, където съм подал жалбата или в града, където са интернет-търговците, към които са извършени тези транзакции, или в града от който е лицето Ц. А. Н. Нищо не ми е ясно по въпроса. Ако има дело прокуратурата към кой съд следва да го препрати- районен, окръжен или директно към върховен касационен съд ? Аз как ще разбера за конкретен резултат по този случай- не ми са се обаждали нито от банката, нито от полицията, нито от прокуратурата, нито от съда. Следствие и прокуратура едно и също нещо ли е ?
okean
Младши потребител

Мнениеот okean » 28 Дек 2014, 19:56

Също се интересувам относно това дали ако една сметка е служебно закрита не би ли трябвало при проверка за валидност на ай- бан през интернет да ми изписва невалиден. Аз съм го проверявал и ми изписва валиден и се чудя банката дали начислява някакви такси за обслужване, без да ми казва.
okean
Младши потребител

Мнениеот doc03 » 28 Дек 2014, 21:12

На всичките въпроси са компетентни да отговорят, както следва:
1. Съответните банки.
2. Разследващият полицай.
3. Наблюдаващият прокурор (съответната прокуратура)

Всичко останало ще е на боб, на пъп, или взиране в кълбето.

П.П. Щом съществува сметка - дължи се такса за обслужване! Това нещо ново ли е като инфо?
ПРЕД НАЙ-ВАЖНИТЕ ПЪТИЩА НЯМА УКАЗАТЕЛНИ ТАБЕЛИ ...
http://vbox7.com/play:7d23a9b5&r=emb :D

Простичко е: http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
Аватар
doc03
Активен потребител

Мнениеот okean » 29 Дек 2014, 23:37

Да се похваля: разреших си проблемите частично. Моля помагайте, ще съм благодарен и ако някой адвокат напише мнение, по Коледните празници щях да се побъркам от това че имам три незакрити и неизползвани банкови сметки и се страхувах да ги закрия заради месечните такси по обслужването им. Случаят е следният: Аз Николай Петров Сладкаров днес 29 декември 2014 година задействах процедура за закриване на три мои банкови сметки към Прокредит банк, ОББ и Райфазен банк, за да си осигуря спокойствие че нямам задължения към банки и тъй като тези сметки не ги използвам. От Прокредит банк бях уведомен, че сметката ми е закрита още на 4 март 2013 година и нищо не дължа към тази банка. От Райфайзен банк върнах дебитната си карта, която изтича на 30 април 2013 и новата е деактивирана, служебно подновена до 30 април 2015, но аз няма да я вземам, тъй като искам повече да нямам взаимоотношения с банката. Подадох заявление за прекратяване действието на банкова карта, а като причина посочих не ми е необходимо към настоящия момент. Тъй като тази сметка била студентска не били дължими такси по нея. От ОББ обаче когато спрях да ползвам тази сметка- дори не помня кога съм я ползвал последно, може би през 2010 година и в един момент, когато остана на отрицателен баланс повече не съм се интересувал какво става, нито пък банката ми е пращала уведомление че дължа нещо. Мислих си че при неползване трябва да се закрие служебно. Мислих си още, че банкова сметка не може да се закрие преди да изтече срокът на дебитната карта към нея. Дебитната ми карта също изтече отдавна- 30 април 2014 година. Днес я върнах и я перфорираха, защото не само, че отдавна не я използвам и няма да я използвам, но и защото искам да си закрия сметката. Взеха ми такса от пет лева и тридесет и шест стотинки- не знам как са ги изчислили, но доколкото ми обясниха се прилагали общите условия на банката от последното изменение: тоест от два месеца такси за месечно обслужване плюс покриване на отрицателен баланс по сметката от 1.17 за справка наличност от банкомат на обб преди години. Освен тези пет лева и тридесет и шест стотинки казаха че нищо друго не се дължи и утре ще ми се обадят да ми кажат дали сметката е закрита и ако има някакви допълнителни проблеми. Тъй като утре приключват годината и аз не съм сигурен че ще получа обаждане как да процедирам, ако не ми се обадят. Да отида ли в банката още сутринта и да ги питам какво става. Много държа да си закрия тази сметка, защото дълго време беше с отрицателно салдо и не я обслужвах месечно, тъй като нямах финансова възможност за това. Трябва ли да ми дадат удостоверение, че сметката е закрита ? То и да се обадят има теоретична възможност да ме излъжат.
okean
Младши потребител

Мнениеот kontrol » 30 Дек 2014, 00:15

Изчакайте няколко дни де, празници са, няма страшно.
Ако не вярвате, после идете в друг, произволен клон и питайте!
Горното представлява потенциално грешно становище. Консултирайте адвокат, ако искате сигурност и юридическа отговорност при защитата на правата Ви.
kontrol
Активен потребител

Мнениеот okean » 02 Яну 2015, 02:41

Честита Нова година. Само искам да попитам някой знае ли законно ли е следенето на интернет комуникация, ако това е от значение за разследване на досъдебно производство ? Скайп, фейсбук и имейл адрес може ли да се следят тайно ?
okean
Младши потребител

Мнениеот sunshine_75 » 02 Яну 2015, 10:22

Честита да е. Законно е възможно следенето в интернет, когато се е образувано досъдебно производство. Възможно е следенето и на имейл-кореспонденцията, и в скайп, и във фейсбук.
sunshine_75
Потребител

Назад към Наказателно право