Замислих се над един случай.
В една голяма борса за едни стр.материали или нещо подобно .Товарят се разни работи в разни ремаркета,камиони и се плаща на излизане(подобно на разглежданите случаи с магазина,ресотранта,бензинджийницата).Продажбата е консенсуален договор.В момента,в който се разбере за цената с представителя на фирмата,значи имаме сделка.Работниците му товарят стоката,онзи отива да плаща.Чета Гиргинов,който казва за подобни случаи-ако дееца е станал собственик по силата на сделката,не може да имаме кражба,нито обсебване.Доколкото и в двата случая се свои
чужда вещ.
Така че, когато разсъждаваме за сделката и последиците й,това не можем да го подминем.И нямаме причини да не се интересувме от тези неща.Вярно,че сделката си е едно ,върху нея може да има криминално нещо-кражба ли е,измама ли е..както се помена по-горе.
Тъй че плащането и зареждането на горивото не са ли действия по изпълнението на сделката? А поменатия автор говори,че при подобни ситуации може да имаме или измама,или изнудване.Тоест действия,стоящи като порок в самото правно основание.Заблудил го е,че ще плаща-взел каквото има за вземане.
Но пък никак не се вижда една такава измама с примера с количката в магазина
А дали това не е така,предвид обстоятелството,че дееца не желае сделката? Да,взема от подреденото на рафтовете,но за да не го плати.С две думи той не извършва нито действия,нито словесно изявление за сключване на продажба !?! Не е ли за това налице кражба?
На бензинджийницата съзнанието му е същото като цяло- "Няма да платя".Но пък с това зареждане...
А по-различно ли ще бъде ,ако момчето,вместо да дойде до колонката,му каже : Няма проблеми,зареждай,ей сега идвам ?
И все пак,имаме ли сделка на фона на това зареждане? За такава престация,която дължиш според налятото гориво? Да не би случайно фирмата да не може да го осъди на осн. 79 ЗЗД? И как така,ако още по-случайно пък, имаш сделка,крадеш/обсебваш своя вещ?
За това ми мина през ума още в самото начало,че....може да няма и нищо. Като се върнем обаче в магазина пак става интересно.И там ли няма нищо? Оня не е ли сключил и той такава сделка? Няма как да е най-малко заради това,че насрещното изявление трябва да стигне до знанието на продавача.Минавайки през касата ти ги изнасяш директо с намерение да ги своиш незаконно,т.к нямаш намерение да плащаш.Това не е действие,което да се разбира насрещно съгласие. Имаш ли обаче сделка в бензиностанцията? Ако крадешком заредиш-нямаш сделка,имаш кражба.Ако обаче работника ти зареди в очакване да платиш или ти кимне да си заредиш сам? Или може би ще имаш сделка ако оформите всичко писмено? Тогава ли ставаш собственик на нафтата? Или когато действията ти стигнат до знанието на работника(като представител на фирмата в случая)?
Същото е като ми донесат стола в кантората.Аз съм станал собственик още по интернет.Онзи може да упражни право на задържане например и да не ми го предаде докато не платя.Как мога да извърша кражба или обсебване като стола е вече мой? Или пък грабеж ако го изблъскам навън за да си задържа вещта.Може да е самоуправство,доколкото онзи упражнява ВНД(чл(90 ал.1 ЗЗД).Така аз осъществявам едно оспорено от другиго право(не правото на собственост /
без значение онзи какво си мисли/
,а правото да получа вещта си).