- Дата и час: 20 Ное 2024, 08:27 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
за структурната подсъдност
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
5 мнения
• Страница 1 от 1
за структурната подсъдност
Имам някакви бегли спомени че на районния съд били подсъдни леките престъпления, а на ОС - тежките. Поне това може би ни е набивал някой преподавател в 1-ви/2-ри курс. Сега прегледах НПК и установих че въпросът е уреден по съвсем различен начин. Въпросът ми е имало ли е някога (било по сегашния преди измененията на члена, било по предходния кодекс) такова нещо - леките да са на районен, тежките на окръжен?
- commodoro
- Потребител
Re: за структурната подсъдност
Да не се бъркаш с това в какъв състав се разглеждат делата според това какво е предвиденото наказание? Виж чл. 28 НПК.
Moral und Gerechtigkeit haben nichts mit Rechtswissenschaft zu tun.
- bludniq_sin
- Потребител
Виждам го. Имам предвид именно подсъдността. Просто имам спомен че някой ни е казвал такова нещо - напълно е възможно да е плод на потресаваща некомпетентност или аз да се бъркам..
- commodoro
- Потребител
Eми виж:
1974 г:
1952 г.:
Т.е. поне в тези два момента и междувремието решаващ критерий за родовата подсъдност не е санкцията, макар зад разпределението на делата по материя също да има някаква логика, свързана с обществената им опасност.
Впрочем немалка част от престъпленията на РС са тежки.
1974 г:
Чл. 28. (1) На районния съд са подсъдни всички наказателни дела освен подсъдните на окръжния и на Върховния съд.
(2) На окръжния съд като първа инстанция са подсъдни делата за престъпления по чл. 95 - 113, 115, 116, 118, 119, 123, 134, 152, ал. 4, 199, 202, ал. 2, 203, 205, ал. 1, т. 3 и 4, 212, ал. 3 и 5, т. 2, 219, 224, 228, ал. 1, 256, ал. 2, 279 - 281, 301 - 303, 330, 334, 340, 342, 343, ал. 1, букви "б", "в" и "г", ал. 2 и 3, 349, 350, 357 - 360 и 407 - 419 от Наказателния кодекс.
(3) На Върховния съд като първа инстанция са подсъдни делата за престъпления, извършени от членове на Държавния съвет, от членове на правителството, от съдии, съдебни заседатели, прокурори или следователи, при или по повод изпълнение на служебни задължения.
1952 г.:
15. На окръжния съд са подсъдни делата за престъпления против Народната република, за особено важни престъпления: против реда на управлението, против обществената собственост и народното стопанство, както и за особено важни престъпления по служба.
Кои престъпления се считат за особено важни, се определя от Министерството на правосъдието с наредба, одобрена от Министерския съвет.
Впрочем немалка част от престъпленията, подсъдни на РС, са тежки.
Министърът на правосъдието може да определи с наредба делата за престъпления против Народната република да се разглеждат само от някои окръжни съдилища.
Т.е. поне в тези два момента и междувремието решаващ критерий за родовата подсъдност не е санкцията, макар зад разпределението на делата по материя също да има някаква логика, свързана с обществената им опасност.
Впрочем немалка част от престъпленията на РС са тежки.
Горното представлява потенциално грешно становище. Консултирайте адвокат, ако искате сигурност и юридическа отговорност при защитата на правата Ви.
- kontrol
- Активен потребител
Точно така. Именно това ми трябваше като отговор, благодаря.
- commodoro
- Потребител
5 мнения
• Страница 1 от 1
|
|