начало

Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна

Съдебно-медицинско удостоверение

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Съдебно-медицинско удостоверение

Мнениеот magistrat1988 » 02 Дек 2014, 20:48

Добър вечер, колеги,
бих искал да Ви попитам дали наистина има шестмесечен срок на важимост на съдебно-медицинското удостоверение, издаден от съдебен лекар?
Благодаря предварително!
magistrat1988
Младши потребител

Re: Съдебно-медицинско удостоверение

Мнениеот doc03 » 02 Дек 2014, 21:10

Не знам дали никът Ви отговаря на ценза? :roll: ... но някой вероятно е имал предвид не СМУ, а че ЧНХД за престъпление което се преследва по тъжба на пострадалия (лека телесна повреда) може да се заведе до 6 месеца от извършване на деянието.
СМУ удостоверява факти и обстоятелства, констатирани от лекаря към момента на прегледа на освидетелствания, същите се вписват в заключението, и последното, като част от документа, няма срок на валидност.
Едни други неща имат срокове ...
ПРЕД НАЙ-ВАЖНИТЕ ПЪТИЩА НЯМА УКАЗАТЕЛНИ ТАБЕЛИ ...
http://vbox7.com/play:7d23a9b5&r=emb :D

Простичко е: http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
Аватар
doc03
Активен потребител

Мнениеот sunshine_75 » 02 Дек 2014, 21:11

Не знам какво разбирате под "важимост". 6 месеца е срокът, през който можете да сезирате съда с претенции за причинена лека телесна повреда. Иначе документът си е документ. И си "важи", докато не се установи по надлежния ред някое престъпно обстоятелство, свързано с него - например, че не е издадело от лекар, че не удостоверява истината или нещо друго...
sunshine_75
Потребител

Мнениеот magistrat1988 » 02 Дек 2014, 21:15

Имах предвид точно това, което попитах - дали съдебно-медицинскто удостоверение има срок на валидност? Не за срок за подаване на частна тъжба! Вече от две места чувам, че имало срок за самото СМУ.
magistrat1988
Младши потребител

Мнениеот doc03 » 02 Дек 2014, 21:23

magistrat1988 написа:Имах предвид точно това, което попитах - дали съдебно-медицинскто удостоверение има срок на валидност? Не за срок за подаване на частна тъжба! Вече от две места чувам, че имало срок за самото СМУ.

Тук, на това място, чухте от магистрат и от съдебномедицински експерт, че СМУ няма срок на валидност (важимост - нова дума за мен, ще я запомня :!: .)
Изберете си, магистрате, кое от чутото да кредитирате.

П.П. Току що ме ... сугестираха, че някои застрахователи не признавали СМУ, издадено преди повече от 6 месеца, считано от датата на предявяване на претенцията към тях. Но ... това е друга ... басня :-)

Аватар
doc03
Активен потребител

Мнениеот magistrat1988 » 02 Дек 2014, 22:08

Благодаря Ви!
magistrat1988
Младши потребител

Мнениеот kontrol » 03 Дек 2014, 01:45

sunshine_75 написа: ... документът си е документ. И си "важи", докато не се установи по надлежния ред някое престъпно обстоятелство, свързано с него - например, че не е издадело от лекар, че не удостоверява истината или нещо друго...

Просто за пълнота и избягване на съмнения: на плоскостта на наказателното право документите нямат обвързваща съда материална доказателствена сила. Тъй че СМУ (баш теоретично) може да не бъде кредитирано и по реда на съпоставката с други доказателства (т.е. без някакъв надлежен ред за признаване на престъпност). (Донякъде обратно е в гражданския процес и то за официалните документи, какъвто СМУ може да не е.)
При всички случаи фотоснимките нямат срок на годност.
Впрочем има ли някаква позитивноправна уредба на СМУ, че ме понамързява да търся?
Горното представлява потенциално грешно становище. Консултирайте адвокат, ако искате сигурност и юридическа отговорност при защитата на правата Ви.
kontrol
Активен потребител

Мнениеот kpavlova » 04 Дек 2014, 12:43

В Г п-с би следвало медицински документ, удостоверяващ здравословното състояние на лицето, издаден по искане на самото лице, да е частен документ съгласно чл.180 ГПК и да се ползва само с формална доказателствена сила – че материализираното в него писмено изявление е направено и че то изхожда от лицето, сочено за негов автор.Може и да имаше практика по 290 , а може и да нямаше ? Не ми се рови :oops: , пък може и да не познах :)
По НК – за да се говори за официален документ, трябва да е издаден от дл.л,, по предвидения в закона ред и форма.Съгласно чл. 93, т. 1 НК, длъжностни лица са единствено тези, които чрез акт на възлагане изпълняват определени категории дейности в определени организационно -обособени структури. Изброяването е изчерпателно.Лицата, изпълняващи лекарска професия, без да заемат управителни или ръководни функции в дадено учреждение, не попадат под нито една от визираните категории. В този смисъл и същите не представляват "длъжностни лица" съгласно чл. 93, т. 1 НК. Така би следвало и като се гледа ТР за подкупа 2 / 2011 , има ли той почва сред лекарското съсловие. Съставът на чл. 312 НК урежда лъжливото документиране от лекар, когато последният не действа като длъжностно лице
Никое доказателство в наказателния процес не се ползва с обвързваща съда предустановена доказателствена сила и това е принцип, неподлежащ на дерогиране.
Ред за издаване на медицински удостоверителни документи, различни видове медицински удостоверявания – сигурно има безброй Наредби, за отчетност пред НЗОК, Национален рамков договор, диспансеризация,лекарства, заплащани от НЗОК, за болнична документация/ може би относно епикризите могат да се поставят интересни въпроси от гл.т. частен / официален документ според това от кого изхождат/, Наредба за медицинската експертиза, онези удостоверения за допустимо отклонение от явяване в съд по чл.18 ..Има и безброй нормативни актове, които изискват удостоверяване на здравословно състояние, психично здраве, Правилникът за организацията и дейността на НС май беше на път да стане един от тях :?: , като че ли и Изборния кодекс, но почтените конгресмени решиха друго.
Но срок на валидност, в буквалния смисъл на думата, по какъвто и ред и на каквото и да е основание да се издават, СМУ нямат- те отразяват състояние към определен момент, с оглед доказването към същия момент .По - друг е въпросът, ако се изисква за определена длъжност или дейност, или статус /брачен :) /удостоверяване на актуално здравословно състояние на лице- здравето е безценна променлива величина. Това не прави старото МУ невалидно, просто не установява актуален здравословен статус.Може да се говори за нещо като "валидност", според мен :oops: , при медицински удостоверения, който установяват медицинска годност за летателна работа напр...Но за СМУ даже в първия момент не разбрах въпроса :oops: ....Винаги е възможно някой застраховател да си е написал във Вътрешните правила за уреждане на щети по човеци, че "важат" :) само СМУ, издадени в петък, на нечетно число, при пълнолуние , с определен шрифт...
За СМУ изрична уредба за ред за издаване и аз не знам :oops:
Последна промяна kpavlova на 04 Дек 2014, 22:18, променена общо 2 пъти
kpavlova
Активен потребител

Мнениеот miko_pk » 04 Дек 2014, 13:45

magistrat1988 написа:частна тъжба! .

Колега, Частен тъжител и тъжба( без частна)- ще ви се смеят някъде...ако вече не Ви се!
miko_pk
Потребител

Мнениеот commodoro » 04 Дек 2014, 23:08

Я виж ти - док се оказа съдебен лекар. Е изненадан съм, признавам, с такива познания по полицейско право успя да ме заблудиш. Имам още доста да уча за разузнавач.
commodoro
Потребител

Мнениеот doc03 » 04 Дек 2014, 23:18

commodoro написа:Я виж ти - док се оказа съдебен лекар. ....

Отново заблуда ... :|

Аватар
doc03
Активен потребител

Мнениеот kodeks » 05 Дек 2014, 18:17

Колега , все едно да питаш съдебно медицинската експертиза (СМЕ), дали важи 6 месеца.
Защото един от документите , по които се прави СМЕ е именно "медицинското", само ,че СМЕ е доста по разширена и обоснована.
Все едно да имам нанесена средна телесна, което е престъпление от ОХ , и да реша след една година да се жалвам ,защото реално може и да ми кажат" Аааа не! Това медицинско не важи - изкарай си ново". А все пак при престъпление от ОХ давността е доста повече от 6 месеца - там говорим за давност " в години"
Така ,че извода можеш сам да си го направиш.
kodeks
Младши потребител

Мнениеот commodoro » 09 Дек 2014, 17:38

doc03 написа:
commodoro написа:Я виж ти - док се оказа съдебен лекар. ....

Отново заблуда ... :|

Хммм.. в такъв случай остава следовател..? Помня някъде беше писал че трябвало сам да си купуваш компютър принтер и пр. това в съда и прокуратурата не може да стане, докато следствието беше достатъчно маргинализирано за да се стигне до такива безобразия.
commodoro
Потребител

Мнениеот doc03 » 09 Дек 2014, 20:50

Тц!

Аватар
doc03
Активен потребител

Назад към Наказателно право