начало

Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна

куче и лека телесна повреда

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

куче и лека телесна повреда

Мнениеот sofialh3 » 04 Юни 2014, 23:10

Здравейте,

Преди по-малко от 2 часа, станах жертва на между-комшийска разправа, която завърши с двойно подут крак за мен и никаква физическа вреда за ответната страна.
Това което бих искала да разбера е има ли смисъл да се опитвам да си търся правата, какво предвижда закона и какво бих постигнала с това?
А ето и случая...

Бях пред блока, за да разходя кучето. Кучето беше отвързано и се разхождаше на известно разстояние от мен. По някое време го чух да лае и го извиках. Кучето дойде веднага. След него видях майка която грабна детето си на видима възраст от 1 годинка и баща който от далече почна да вика и се затича към мен.
Вече беше застанал срещу мен и крещейки че кучето е щяло да изяде детето му той би един шут на кучето. Кучето застана зад мен и той посегна втори път да удари кучето, но аз застанах точно между тях и получих удар в долната част на крака.
Човека си тръгна без проблем, аз завързах кучето и след кратък момент го последвах. Крака вече ме болеше и усещах че след като ми спадне адреналина, ще усетя доста болка... Заварих семейството с детето под една стряха точно пред блока ми. Отидох за да покажа крака си на този неандерталец, който бие кучета и хора и се започна една разправа. Имаше и много други комшии около нас, но абсолютно никой не се намеси.
И те гредаха, докато нещастника се разправяше със сама жена, докато ми завираше лактите си в гърлото и се опитваше да ме души, да ме спре.
Минута по-късно те се прибраха в съседния блок.

На мястото където този мъж ме удари, крака ми се поду двойно. Оттогава досега са минали 2 часа, през които благодарение на много лед, лук и други домашни помощи, крака ми вече е доста спаднал. Има няколко бабуни, твърди места и различни цветове, сини, зелени, лилави...

- медицинско:
Ако искам да подавам каквато и да е жалба, зная че трябва да си изкарам медицинско. Предполагам че мога да отида на преглед и в утрешния ден? или вредата ще се счита за по-малка?
- жалба:
В полицията ли трябва да подам жалба? загубено ли е всичко ако не сме извикали полиция веднага? ако нямам представа за идентичността на мъжа, какво се прави?
- лека телесна повреда:
От това което прочетох дотук разбрах че за хора с доста по-тежки телесни повреди категоризирани като леки, или не са предявявали никакви искове, или решението на съда не е било в тяхна полза, или обвинения е трябвало да заплати някаква смешна сума.

- кучето:
Напълно съм наясно че съм виновна за това че съм оставила кучето си без повод.
Доколкото разбрах, глобата за това, при първо нарушение е 50 лв, а при второ - 500 лв.
Нямам никакви претенции за това, ако някой ме обвини и може да го докаже, ще си платя и 50лв и 500 лв без проблем.

Каква е глобата за човек който е нанесъл телесна вреда на куче и на човек?

Имам подут крак, ако имам медицинско, и подам жалба в полицията, какво се случва по- натам? някой съд ще ми обърне ли внимание или агресивността на един човек към друг човек и към куче ще си остане ненаказана?

Благодаря ви предварително и съжалявам ако има подобна тема вече.

SofiaLH3
sofialh3
Нов потребител

Re: куче и лека телесна повреда

Мнениеот bludniq_sin » 05 Юни 2014, 09:07

Няма смисъл от жалби и тн. И вие сте виновна и той е виновен (не е трябвало да ви удря), но освен да затлачите съда с още една жалба, която във вашия случай не знам как ще се реши друго няма да постигнете. Да му бяхте ударили един шамар да има реторсия ама .. сега вие сте с едната болка на крака, която да ви напомня за това, че куче без повод не се оставя, а детето може да е стресирано.

п.с. Не знам как е лаело кучето ви и дали е агресивно както и не знам породата, но ако аз съм баща и до детето ми се приближи куче без стопанин и без намордник, което лае (и ми се стори агресивно) ще го застрелям без да се замислям и без капка жал.
Moral und Gerechtigkeit haben nichts mit Rechtswissenschaft zu tun.
bludniq_sin
Потребител

Мнениеот Pause » 05 Юни 2014, 11:02

Има смисъл от жалби искайте да му съставят акт по УБДХ ,понеже това не е начина за потушаване на проблема със саморазправа.Точно полицията има такава специална компетентност ако и се занимава със случая.Може ,да е лаело от радост животното ,въпреки че понякога са по умни от хората. :D
Аватар
Pause
Активен потребител

Мнениеот zmeyan » 05 Юни 2014, 11:55

Ако може да се приеме за достоверно в цялост вашето описание, то няма смисъл да подавате каквото и да е, а по-скоро си трайте и си водете кучето на повод.
1) Другият човек е бил в афект и стресиран за детето си - на една годинка, приближено от куче без повод и стопанин (дори не е нужно да лае)
2) Под състояние на афект е изкарал раздразнението си върху животното, което не е било под ваш контрол, а е пуснато свободно
3) Замахвайки да удари кучето е ударил вас - лиспва намерение и умисъл.
4) След случката се е отдалечил и не ви е закачал повече физически
5) Вие сте отишла към него и сте започнала да се разправяте.

Можете да подадете жалби на много места, но няма да постигнете краен положителен ефект.
За сметка на това, ако изнервите отсрещната страна със своите жалби, тя може да подаде жалба срещу вас и стресът нанесен на едногодишното дете. Определено другата страна има по-големи шансове за успех, отколкото вие.

И без да ви звучи грубо и безчувствено - Кротувайте си, лекувайте се и си водете кучето на повод!
zmeyan
Потребител

Мнениеот kuzdov » 05 Юни 2014, 18:32

Ей, и тука стрелци, афектирани и пр. раздават правосъдие на улицата :roll: .... Ми ако стопанина на кучето също има оръжие и сметне изваденото оръжие от отсрещната страна за нападение срещу него к'во праим, м 8) ? То ако се стреляше само щото някой ти изглежда агресивен, аз трябваше да трепя поне по 100 души на ден :lol: . Колкото и невероятно да звучи, често като си разхождам кучето вечер си нося и оръжието, особено в парка, защото съм ставал свидетел на какво ли не. Т-а-а, не се знае знае ли се и от едно лаене може да излезе погребение и други неприятни мероприятия.
По темата, трябвало е да се съобщи за инцидента веднага, да се изчака полицейския патрул да установи хулигана и после медицинско и жалба. Най-малкото щеше да отнесе една глоба от съда, която да му действа успокояващо ако пак реши да раздава правосъдие по неговите си закони.
П.П. Никой закон не вменява задължение на собственика на кучето да го държи на повод. Щом не е причинило вреда, значи е било под контрол.
"Quis custodiet ipsos custodes?"
kuzdov
Потребител

Мнениеот Pause » 05 Юни 2014, 19:10

Има наредби на всяка Обстина ,с която собствениците на агресивни кучета да ги водят на къс повод и с намордник наште кучета даже пият вода от фонтана в парка.Е,някой ги дразни ама това е положението.Пък би ли,пуснал човек агресивно домашното си куче да не е под контрол на собственика изключваме това под което е в команда охранявай- карабинерските ако застане до дъщеря му сигурно и полицая ще го отнесе . Личи си от поста, че господина е пренебрегнал общественият ред с физическа сила. :lol:
Аватар
Pause
Активен потребител

Мнениеот sofialh3 » 05 Юни 2014, 22:15

Изключително съм благодарна на всеки отговор по темата!

Ето и развоя на този ден.
Въпреки че първия коментар който прочетох тази сутрин по темата беше силно обезкуражаващ и въпреки повдигането на рамене на много хора, реших че днес ще жертвам време и усилия за да си потърся правата.
Коцукайки, отидох при личния си лекар, който ми даде бележка за травматолог. Травматолога директно ме отпрати да си ходя в ВМА в съдебна медицина. И чак там открих някакво разбиране. Човека ме прегледа, издаде ми СЪДЕБНО МЕДИЦИНСКО УДОСТОВЕРЕНИЕ. Обясни ми да отида в районното, да си подам жалба и да приложа КОПИЕ на удостоверението. Оригинала да си седи при мен. Каза ми да се върна при личния лекар и да си поискам болничен.
И тука има няколко направления :
- за да ми се издаде такъв документ, валиден пред съда трябваше да платя такса от 45 лв. Защо постоянно има някакви такси? Човек да не си потърси правата... и тук дори не става въпрос за това дали си виновен или не. Искаш ли документ, плащаш...

- болничен: работното време на личната ми лекарка вече беше свършило. Обадих й се по телефона, обясни ми най-любезно че за прегледи и за изследвания, болнични не се издават и да пробвам обратно при травматолога.
Отидох там, и човека ми издаде болничен за 2 дни, но през цялото време ми обясняваше колко е безмислена цялата история и че няма въобще нужда да си правя труда да подавам жалби...

- районното:
Въпреки всичките тези негативизми, се намериха и хора които да ме подкрепят, затова отидох до районното, с всички документи. Написах жалбата и тука идва парадокса.
Дадоха ми телефонния номер на деловодството, на което да звънна в близките 3 дни за да си поискам входящ номер.
Тръгнах си от районното без входящ номер и без копие на жалбата ми, въпреки че повдигнах въпроса.
Такава ли е процедурата? Няма доказателство че съм била в това районно... може просто да бъде изхвърлена жалбата в първото кошче...

Хубавото е че оригинала е в мен, и мога пак да отида ако трябва...

За протокола:
- кучето е на 8 месеца, дори още не е почнало да вдига крак когато пикае, още е бебе и определено не е агресивно и не еот агресивна порода. Да, лае от време на време, нали е куче! и ми харесва варианта за лаене от радост :)
- за жалбата, не се бях сещала за УБДХ , така че много благодаря!

Благодаря ви и лека вечер!!!
sofialh3
Нов потребител

Мнениеот ivanov_p » 05 Юни 2014, 22:31

Не се занимавайте с глупости! Не е трябвало да пускате кучето да яде деца, а бащата е трябвало да убие кучето, не да рита вас. Станалото-станало. Болшинството от социопатите - собственици на кучета, не съзнават, че кучето няма място сред хората, изключвам портативните породи и специализираните за месо, но те са актуални в Азия. Когато някой отглежда куче не осъзнава, че кучето е добро и послушно, защото го познава. Дори по принцип да е такова и с другите хора, няма как те да знаят това и е нормално да виждат в кучето заплаха и да изпаднат в ужас от вида му.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот bludniq_sin » 06 Юни 2014, 11:06

Ами не знам Куздов. Ето виж в повечето наредби на общините относно притежаването на домашни любимци има подобни текстове:

Собственикът на куче - домашен любимец е длъжен:
1. На обществени места да води кучето - домашен любимец винаги и задължително на повод до 1,5 м., а при кучета - домашни любимци над 10 кг. на неразтеглив повод до 1,5 м. или с намордник.
2. От намордник са освободени кучета - водачи на незрящи хора;
3. Поводът и намордникът не са задължителни на местата за разхождане на кучета - домашни любимци, определени със заповед от кмета на района;
4. При пътуване със средствата на масовия градски транспорт собственикът е длъжен да води кучето - домашен любимец на къс неразтеглив повод и с намордник, или в транспортен кафез. От намордник при пътуване в градския транспорт са освободени кучета - домашни любимци по т. 2 на чл. 13 от настоящата наредба.

При регистриран подаден писмен сигнал за случай на нападение от куче -домашен любимец с известен собственик и/или адрес на отглеждане срещу човек или друго животно, се извършва проверка на място от представители на мобилната група по смисъла на § 1, т. 9 от допълнителните разпоредби на настоящата наредба, които процедират, съгласно изискванията на ЗВД и ЗЗЖ;
Кучето - домашен любимец по ал. 2 на чл. 20 от настоящата наредба може да се отнеме от собственика, съгласно чл. 426 от ЗВД и въз основа на изготвен от проверяващите органи протокол, съдържащ основанията за отнемането му, подписан от минимум 2/3 от членовете на комисията. Кучето - домашен любимец се настанява в общински приют.

и др. Има и други текстове в много наредби на различните общини които уреждат правила за собствениците на домашни любимци. А относно въпроса :Ми ако стопанина на кучето също има оръжие и сметне изваденото оръжие от отсрещната страна за нападение срещу него к'во праим, м?" Ще кажа, че в конкретната ситуация изглежда кучето е било отдалечено от стопанина си, без повод (така изглежда от написаното) и явно без намордник на място непредназначено за подобна разходка.
Moral und Gerechtigkeit haben nichts mit Rechtswissenschaft zu tun.
bludniq_sin
Потребител

Мнениеот n_ikito » 06 Юни 2014, 11:45

Винаги ми е било интерсно на хората с теза -'ми, то кучето ми не е агресивно, добро е!!!'. Това да го обяснят на някой хапан или нападан от куче, да го обясни на 10г. дете което се напика пред очите ми..заради 'добрудушен' лай. Когато не спазваш правилата, не бива да очакваш другите да го правят :idea:
n_ikito
Активен потребител

Мнениеот sechka » 06 Юни 2014, 12:13

Всички кучета трябва да са с повод на обществени места. Дори и тези "джобен" формат. Родителите ми имат мини пинчер. Толкова е дребен, че прилича на чихуахуа и колкото дремен, толкова и злобен. Извинения от сорта "Ами той няма да закачи никого, ако не го пипат." не важат. На малко дете не можеш да обясниш, че кучето е злобно и да не го закача или пък, че лае "радостно".

А на питащата госпожа с кучето мога да кажа, че също имам дете на година и половина и ако в градинката пред блока куче ми изплаши детето, няма да бия кучето, а направо стопанката му. Винаги съм смятала, че за проблемите причинени от домашни кучета са виновни техните стопани.
sechka
Младши потребител

Мнениеот Pause » 06 Юни 2014, 15:19

Да ,не се изказвам клиширано Ама първо виж,гредата в собствените си очи ,а после треската в другите конкретно за случая. :D
Аватар
Pause
Активен потребител

Мнениеот doc03 » 08 Юни 2014, 01:11

В подобните теми, преди време, все поствах нещо, което възбуждаше гняв у тези, които нямат уважение към човеците, но са доста жалозливи щом се говори за животни ... както и относно собствените си крайници ...
Леле .. боли я крачето ....

Изображение

... ако залае по моето дете, sofialh3, дълго време ще сънуваш кошмари ...

П.П. Как е кракът Ви ? А виждала ли сте детски крачета, хапани от куче ? Убеден съм, че не сте ... Нали ?
ПРЕД НАЙ-ВАЖНИТЕ ПЪТИЩА НЯМА УКАЗАТЕЛНИ ТАБЕЛИ ...
http://vbox7.com/play:7d23a9b5&r=emb :D

Простичко е: http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
Аватар
doc03
Активен потребител

Мнениеот Pause » 08 Юни 2014, 01:56

Док 03, има едно пп № 2 от 29.11.1974г. в което изрично е записано,че може да се окачестви деянието като дребно хулиганство с нанасяне на обида или телесна повреда ,както и в други форми включително и с непристойни действия.Точно това е измисленото от човеците в нормалното общество, че и те да не подивяват и нека участващите в темата да не я цапорят и иронизират толкова.Пожелавам ти да не се налага ,никога да използваш пищака.
Аватар
Pause
Активен потребител

Мнениеот doc03 » 08 Юни 2014, 03:57

Я какъв радетел за правдини се извъди.
Просто мразя да страдат животните - да се тровят, или да се умъртвяват с лопати и прочие подръчни средства. Щом куче веднъж прояви агресия към човек, без с това действие да защитава стопаните си (т.е. непровокирана агресия), правилното решение е само едно.
А ТПЗ, дето не може да си контролира животното, и дори не се е постарала да го възпита, да квичи тук, че и жертва да се изкарва ... извинете, ама доста са ви изкривени понятията за морал и право.

sofialh3 написа:... ако някой ме обвини и може да го докаже...

На всичкото отгоре е и нагла. Но ... Факт. Точно така. Нещата се доказват. Включително и тези с краката.
ПРЕД НАЙ-ВАЖНИТЕ ПЪТИЩА НЯМА УКАЗАТЕЛНИ ТАБЕЛИ ...
http://vbox7.com/play:7d23a9b5&r=emb :D

Простичко е: http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
Аватар
doc03
Активен потребител

Мнениеот sofialh3 » 08 Юни 2014, 12:08

Здравейте отново!

Изключително много благодаря на абсолютно всеки коментар! Дори и на тези с пищовите, кланетата, убийствата, нараняванията, иронията и обидите.
Това показва една част на нашето общество.
Другата част на обществото , която ми посочва норми, наредби, и закони които мога да използвам в своя защита, са приели за важно, че саморазправата и насилието от всякакъв тип не могат да остават извън закона.

Моето мнение е че всяко действие генерира противодействие. Моето действие, да пусна неагресивното си куче без повод е генерирало противодействие от страна на бащата. Но неговото действие, също би трябвало да генерира противодействие. И всяка една страна трябва да си понесе последствията.
Моето противодействие е жалба в полицията. За моя радост вече имам входящ номер и контакт с лицето по случая. Започна се, и с най-голямо удоволствие ще разбера как закона в България защитава децата, обвинява кучетата, или защитава собствениците, обвинява насилниците...

Имам съдебно медицинско удостоверение, свидетели, жалба в полицията и входящ номер.
Ако според някой трябва още нещо градивно и конструктивно, различно от куршум, пищов, саморазправа и т.н... моля кажете.
Благодаря предварително!
sofialh3
Нов потребител

Мнениеот svettoslav » 08 Юни 2014, 15:28

sofialh3 написа:Моето действие, да пусна неагресивното си куче

Вие да не сте случайно ветеринарен медик? Дали едно куче проявява агресия в дадена ситуация е въпрос на конкретен случай.Обясни ви се доста(а и изобщо не е нужно смятам) че при детската психика,това дали кучето е по принцип агресивно или не,няма абсолютно никакво значение.
Възможно е едно невинно кученце,да бъде провокирано от едно дете, и като следствие да прояви нападателност като защитна реакция.Отговорност за последиците носите ВИЕ,а не родителите на детето,които са го пуснали да играе.

Според мен, сте направили грешка с жалбата до полицията.И както ви се каза,нещата могат да се обърнат изцяло срещу вас.Молете се на Господ последиците за вас да са само споменатата глоба,за която сме наясно вече,че "ще платите без проблем".
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот svettoslav » 08 Юни 2014, 15:58

bludniq_sin написа:

п.с. Не знам как е лаело кучето ви и дали е агресивно както и не знам породата, но ако аз съм баща и до детето ми се приближи куче без стопанин и без намордник, което лае (и ми се стори агресивно) ще го застрелям без да се замислям и без капка жал.

doc03 написа:Изображение

... ако залае по моето дете, sofialh3, дълго време ще сънуваш кошмари ...

Не си го и помисляйте !Че видите какво ви чака.Куздов винаги е готов за "неизбежна отбрана".

kuzdov написа:Колкото и невероятно да звучи, често като си разхождам кучето вечер си нося и оръжието, особено в парка, защото съм ставал свидетел на какво ли не.

Въпреки че май не се допускаше срещу законна такава.Но Куздов ,с макар и помътен по принцип,но пък за сметка на това хладен за случая ум, ще прецени,че се касае за превишаване пределите й.
Тогава се допуска пак чл.12 НК.Трудничкото ще е,че преценката има ли превишаване,няма ли,буквално е за части от секундата-докато траят изстрелите.После няма нападение срещу Куздов.

Но всичко това е безпредметно за обсъждане- както сами забелязваме,няма нормативни изисквания нито за повод,ни за намордници :lol:

П.П. Кузинка,довечера сме на разходка в морската градина с лъвовете от зоопарка.Много са сладки животинките;особено пък тези по-малките,осеммесечните-и на мравката път струват!Да,бе,-питай дресьора им от цирка-ще потвърди пред съда същото.
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот svettoslav » 08 Юни 2014, 16:40

sofialh3 написа:- за да ми се издаде такъв документ, валиден пред съда трябваше да платя такса от 45 лв. Защо постоянно има някакви такси? Човек да не си потърси правата... и тук дори не става въпрос за това дали си виновен или не. Искаш ли документ, плащаш...

sofialh3 написа:- кучето е на 8 месеца, дори още не е почнало да вдига крак когато пикае, още е бебе

Е,че къде сте тръгнали в съда с това куче,дето още се напикава(било от притеснение и от страх,било поради неопитност)?? Съвсем ще станете за смях ! :mrgreen:

sofialh3 написа: и ми харесва варианта за лаене от радост

Аха! А варианта за на*кване от страх,случайно не ви ли харесва повече? :?
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот ivanov_p » 08 Юни 2014, 17:47

Няма неагресивно куче. Кучето е животно и реагира според ситуацията. Кротък уличен помияр захапва за глезена, ако не го видиш и настъпиш, при силна уплаха и други случайни събития. Кучето може и да не иска да напада и пак да е опасно, напр. скача върху някой със страх от кучета. Човекът може да умре от удар, особено ако е от изневиделица, а кучето да иска да си играе. В същата ситуация може да издраска с нокти и т.н. Мене не ме е страх от кучета, но веднъж посред бял ден върху ми скочи огромен доберман, докато стопаните му си бяха направили софра пред блока. Ами ако не бях аз, я някоя жена със страх от кучета и в страха си се беше гътнала или ударила кучето или дори само разкрещяла с което да отключи инстинктите му?
ivanov_p
Активен потребител

Следваща

Назад към Наказателно право