начало

Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна

Получаване на СУМПС след отнемане

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Получаване на СУМПС след отнемане

Мнениеот ladysa » 23 Май 2014, 11:30

Здравейте!

Изправена съм пред следния казус: след ПТП със средна телесна повреда, имам следното съдебно решение:

Престъпление по чл.343а ал.1 б.”а” пр.2 вр.чл.343 ал.1 б.”б” пр.2 вр.чл.342 ал.1 от НК, за което на основание чл.78а ал.1 от НК я ОСВОБОЖДАВА от наказателна отговорност и НАЛАГА административно наказание - ГЛОБА в размер на 1000/ХИЛЯДА/ лева.
На осн.чл.78а ал.4 вр.чл.343г от НК ми беше отнет и документа.

Предадох си документите в КАТ Варна, като постоянния ми адрес по лична карта е в друг град и ми казаха, че съответно от там трябва да си получа документа, защото тук временното местожителство не важало.

ОК. След изтичане на наказанието си, отивам отново в КАТ Варна, да попитам каква точно е ситуацията, какво се иска от мен, какви документи трябва да нося. Там ми казаха, че трябва да отида само с лична карта и да си получа документите от родния град - не им трябвало платежно, защото задължението било към съда, нямало и психотест.
Съответно отивам до родния си град и там в КАТ ми казват, че трябва да положа психотест и ми дадоха една бланка да попълня за някакъв документ, който трябва да получа след седмица и с него да се запиша на психотест.

Моля за помощ - последно трябва или не да се явявам на психотест, според наложеното ми наказание?
Ще се радвам на всякаква помощ.

Благодаря предварително!
ladysa
Нов потребител

Re: Получаване на СУМПС след отнемане

Мнениеот jorko_gt » 23 Май 2014, 22:31

Би трябвало психо... виж чл. 152, ал. 1, т. 2, б. В от ЗДвП
jorko_gt
Потребител

Мнениеот iva_sh » 23 Май 2014, 23:01

http://www.rta.government.bg/images/Ima ... ba/n36.pdf
щом има лишаване по чл. 343г от НК би следвало да има изследване за психологическа годност, макар че в случая наказанието е административно по чл. 78а от НК и не води до т. нар. "съдимост".
iva_sh
Потребител

Мнениеот ladysa » 24 Май 2014, 10:46

Наистина ли никой друг не се е сблъсквал с такава ситуация?
С кого мога да се консултирам - някой в КАТ или ДАИ ли да търся или адвокат?
Какво бихте ме посъветвали?
ladysa
Нов потребител

Мнениеот jorko_gt » 24 Май 2014, 18:26

Кое точно не разбра от двата отговора по-горе?
jorko_gt
Потребител

Мнениеот ladysa » 25 Май 2014, 11:33

Не разбрах каква е ролята на чл. 78а при отнемането по чл. 343 г.

Извинявам се, ако звучи глупаво, но парадоксалната ситуация, в която попаднах, беше повече от абсурдна.
ladysa
Нов потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 25 Май 2014, 12:54

ladysa написа:...Какво бихте ме посъветвали?

Да се явиш на психотест- алтернатива нямаш. Това, че за причиненана средна телесна повреда са те освободили от наказателна отговорност с налагане на административно наказание не влече привилегия и при отнемането на права по 343г.
Виж чл.1, ал.1 т.7 от http://lex.bg/bg/laws/ldoc/2135528222 и действай.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот ladysa » 25 Май 2014, 18:37

Благодаря на всички, още утре действам по направление.

Хубава седмица!
ladysa
Нов потребител

Назад към Наказателно право