начало

Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна

Въпрос относно Мярка за неотклонение в съдебна фаза

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Въпрос относно Мярка за неотклонение в съдебна фаза

Мнениеот tin444eto » 27 Апр 2014, 20:48

Въпроса ми е следния- Чл.343от НПК вр.чл.270 от НПК в съдебна фаза-определението на съда за мярката по този член влиза ли в сила веднага или се изчаква решението на възивния съд??? Благодаря предварително.
tin444eto
Младши потребител

Re: Въпрос относно Мярка за неотклонение в съдебна фаза

Мнениеот chinchilla » 28 Апр 2014, 10:22

Според мен се изчаква 7 дневния срок за протест, или обжалване. Ако такива няма, на осмия ден се изменя мярката, ако има - каквото постанови въззивния съд
snooker, chinchillas, STARGATE & Alfa Romeo
Аватар
chinchilla
Потребител

Мнениеот tin444eto » 28 Апр 2014, 11:15

чл.343 от нпк гласи че наличието на частен протест,не спира изпалнението на определението на съда???? затова не го разбирам
tin444eto
Младши потребител

Мнениеот doc03 » 28 Апр 2014, 11:21

Искаш да кажеш, че ако на взломаджията му определят задържане под стража, ще има една седмица време, да си подготви багажа за .... Аруба (например) ? :wink:

Чл. 270. (1) Въпросът за изменение на мярката за неотклонение може да се поставя по всяко време на съдебното производство. Ново искане по мярката за неотклонение в съответната инстанция може да се прави при промяна на обстоятелствата.
(2) Съдът се произнася с определение в открито заседание, без да разглежда въпроса за наличието на обосновано предположение за извършено престъпление.
(3) По реда на ал. 1 и 2 съдът се произнася и по исканията относно забраната на подсъдимия за напускане на пределите на Република България и отстраняването на подсъдимия от длъжност.
(4) Определението по ал. 2 и 3 подлежи на обжалване и протестиране по реда на глава двадесет и втора.

Чл. 343. Частната жалба и частният протест не спират производството по делото и изпълнението на определението, освен ако първата или въззивната инстанция постанови друго.

Кое е неразбираемо?
ПРЕД НАЙ-ВАЖНИТЕ ПЪТИЩА НЯМА УКАЗАТЕЛНИ ТАБЕЛИ ...
http://vbox7.com/play:7d23a9b5&r=emb :D

Простичко е: http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
Аватар
doc03
Активен потребител

Мнениеот tin444eto » 28 Апр 2014, 11:31

мярката е изменена от по тежка в по- лека в съдебна фаза на основание чл.343 от нпк по чл.270 от нпк определението на съдията влиза в сила ..?след потвърждаване на окръжния съд до тогава си остава по старата мярка тъй ли?Следователно по този член който е и подч4ертан пише,че протеста не спира определението на съда и би трябвало мярката да се измени веднага ...../
tin444eto
Младши потребител

Мнениеот chinchilla » 29 Апр 2014, 08:33

Не съм юрист, "говоря" от опит. Имам МН Задържане под стража. Отивам (карат ме с конвой) на дело за изменение на мярката, там ми я изменят в по-лека. Но, докато не се произнесе въззивния състав, аз си стоя с задържането. Ако въззивния състав потвърди изменената от първоинстанционния съд мярка, тогава мен ме освобождават от ареста, или затвора. Това исках да кажа.

П.П. Не съм дочел, ако е в съдебна фаза, сиреч вече лицето е подсъдим, има обвинителен акт и се разглежда мярката в съдебно заседание, то в този случай го пускат веднага след като му се плати гаранцията, ако по-леката мярка е парична гаранция
Аватар
chinchilla
Потребител

Мнениеот chinchilla » 29 Апр 2014, 08:52

doc03 написа:Искаш да кажеш, че ако на взломаджията му определят задържане под стража, ще има една седмица време, да си подготви багажа за .... Аруба (например) ? :wink:

Чл. 270. (1) Въпросът за изменение на мярката за неотклонение може да се поставя по всяко време на съдебното производство. Ново искане по мярката за неотклонение в съответната инстанция може да се прави при промяна на обстоятелствата.
(2) Съдът се произнася с определение в открито заседание, без да разглежда въпроса за наличието на обосновано предположение за извършено престъпление.
(3) По реда на ал. 1 и 2 съдът се произнася и по исканията относно забраната на подсъдимия за напускане на пределите на Република България и отстраняването на подсъдимия от длъжност.
(4) Определението по ал. 2 и 3 подлежи на обжалване и протестиране по реда на глава двадесет и втора.

Чл. 343. Частната жалба и частният протест не спират производството по делото и изпълнението на определението, освен ако първата или въззивната инстанция постанови друго.

Кое е неразбираемо?

Не Док, не съм се изразил правилно.. исках да кажа, че ме задържат и след като ми се измени на първа инстанция мярката, чакам в ареста, докато не се произнесе въззивния съд, освен в случаите, в които след първото 72 часово задържане и първото разглеждане от съда на мярката, в което ми се измени, ме пускат същия ден.
Аватар
chinchilla
Потребител

Назад към Наказателно право