начало

Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна

Изтриване на досие

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Изтриване на досие

Мнениеот vladimirsofia » 16 Апр 2014, 22:33

Здравейте,
един полицай беше казал на мой колега следното:
Като го проверяват полицаите и правят справка за досието му и го питат какво престъпление е правил като е бил непълнолетен.
В неговия случай той е участвал в някакво сбиване и това му е записано в досието. Полицаят му е казал, че можело да се плати явно на законова основа и това да се заличи, след като се е случило когато е бил непълнолетен.
Ако това е вярно, какво представлява тази процедура?
vladimirsofia
Нов потребител

Re: Изтриване на досие

Мнениеот katerinakuch » 23 Апр 2014, 22:50

Отворете Наказателния кодекс и прочетете Глава десета, в която от чл.85 до чл.88а са регламентирани разпоредбите на института реабилитация.
katerinakuch
Активен потребител

Мнениеот vladimirsofia » 23 Апр 2014, 23:37

Благодаря ви много за информацията!
vladimirsofia
Нов потребител

Мнениеот doc03 » 23 Апр 2014, 23:43

katerinakuch написа:Отворете Наказателния кодекс и прочетете Глава десета, в която от чл.85 до чл.88а са регламентирани разпоредбите на института реабилитация.

Нищо общо нямат горецитираните текстове.
Н И Щ И Ч К О !

vladimirsofia написа:... беше казал ...

Присъствахте ли ?

Не може да се плати - нито на законова, нито на противозаконова основа.
Вариант 1 - приятелят не е разбрал.
Вариант 2 - vladimirsofia не е разбрал.
Вариант 3 - две в едно (без захар!) от горните.
Вариант 4 - ако полицаят е бил "полицай" от патрул - демонстрирал е незнание, но пък и не е длъжен да знае. Ако полицаят е бил "инспектор" или нагоре - демонстрирал е некомпетентност.

Относно приятеля (брех, пълно с приятели в този форум!) .... тогава е счетено, че като непълнолетен не следва да носи наказателна отговорност и не са му "направили дело". Това е отразено в системата - отказ (прекратяване) на основание чл.61 от НК.
Всичко си е наред, и няма какво да се "заличава". Случката е факт и ще си съществува във времето.
ПРЕД НАЙ-ВАЖНИТЕ ПЪТИЩА НЯМА УКАЗАТЕЛНИ ТАБЕЛИ ...
http://vbox7.com/play:7d23a9b5&r=emb :D

Простичко е: http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
Аватар
doc03
Активен потребител

Мнениеот batkracio » 24 Апр 2014, 01:03

Aз пък що си мисля че става дума за обикновен подкуп и нерегламентирано заличаване на запис от съответния регистър.. Аман, вече и за такива работи почнаха да търсят контакти в тоя форум.
batkracio
Младши потребител

Мнениеот doc03 » 24 Апр 2014, 11:14

И като как ще стане този "подкуп" ? И как ще се "заличи" записа, че нещо не схващам ... ?
"Полицейската регистрация се снема или се отказва снемането й с писмена заповед на министъра на вътрешните работи или оправомощени от него длъжностни лица."
Същото е и за данните в регистъра.
Та, наистина ще ми е интересно да прочета.

Аватар
doc03
Активен потребител

Мнениеот batkracio » 24 Апр 2014, 11:38

Айде стига си се правил на ощипан и ти. Как - ми вероятно без заповед от министъра съответния служител, който има администраторски права до базата данни на регистъра ще заличи записа.
batkracio
Младши потребител

Мнениеот vladimirsofia » 24 Апр 2014, 11:46

Става въпрос за най-обикновен полицай, който го е спрял и му е казал нещо такова, че го има законово. Не става въпрос за търсене на връзки и така нататък в администрация и за подкупи, за да се премахне това еднократно провинение като непълнолетен. Човекът просто иска когато го спират случайно по пътя да не го прибират и разпитват 10 часа в районното като рецидивист само заради това, че преди 15 години е направил нещо.
Това за реабилитирането в такъв случай вярна информация ли е? И в крайна сметка при проверка от органите на реда ще спре ли да му излиза при справка, че е извършил нещо преди толкова години, когато е бил непълнолетен.
vladimirsofia
Нов потребител

Мнениеот doc03 » 24 Апр 2014, 12:34

Реабилитацията се отнася до осъждането и до свидетелството за съдимост.
В полицейската справка винаги излиза всичко, само че най-обикновения полицай не знае какво в същност излиза, а че проверяваният има криминална проява. Това не значи, че е престъпник, нито че е рецидивист. В справката фигурира реален факт от живота - нещо, което човекът е извършил. Не се коментира дали е виновен, нито дали и колко време е минало, а само факт - имало е случка. Толкова. Ако беше съден и оправдан - това щеше да фигурира, точно в този му вид - деяние, дело, оправдателна присъда.
vladimirsofia написа:... и когато го спират случайно по пътя да не го прибират и разпитват 10 часа в районното като рецидивист само заради това, че преди 15 години е направил нещо. ...

Много ми е чудно едно нещо ... На мен на челото ми не пише какъв съм, колата ми е със сравнително хулигански вид, доста пътувам (често през места, в които мразят софийски табели), не съм от най-примерните шофьори, а за последните пет-шест години я има, я няма, да са ме спирали пет-шест пъти за проверка (три пъти за нарушения на ЗДвП).

Ако там, където са го спрели, в последните 72 часа, на някого, някой му е размазал черепа (просто ей така, за удоволствие), и ако на "приятеля" му излиза, че е нанасял побой - ще го дърпат и ще го разпитват по подобни случки колкото си искат.

Може да поиска заличаване на данни, с мотива, че е бил непълнолетен и са минали 15 години, но, от това, което чета, си мисля, че няма да стане. Тогава, са били събрани достатъчно данни, че е виновен, но прокурорът (предполагам че е прокурорът, а не съдията), е решил, че не следва да бъде наказан. Само заради това не е осъждан.

30-40% от крадците, изнасилвачите, грабежлиите, рекетьорите и пр., са реабилитирани, съгласно ония членове, но това не значи, че са забравени. И като ги "спират", си ги чоплят, независимо от реабилитацията. В това се състои работата на полицая. Това водене и пр. на хора в районното, е вменено по силата на инструкции, наредби и пр., в това се състои полицейската работа. Нещо като сито, но за хора.

Ако теб, vladimirsofia, те пребият пред къщата ти, и след време разбереш, че патрулът в твоя квартал е спрял за проверка 10 човека - побойници (като непълнолетни), и нито един от тях не е разпитан и не е проверен по твоя случай, с мотива, че то било отдавна ... Как ще се почувстваш?
Да, от въпросните 10, ще се окаже, че само двама са те ритали по канчето, или нито един от точно тези 10, ама как да се разбере, според теб? На боб ли да фъргат, или на пъп да гледат?

Прав си за себе си. Така е. Разбирам мисленето ти - Полицаят трябва да хваща "лошите", кефиш се, като гледаш някой айдук с белезници, еле пък и осъден (да видиш ти :wink: ...), но ако те настъпят теб, без лично отношение, просто за да си свършат работата - тогава се сърдиш, щото считаш по презумпция че вече си добър. Е да де, ама полицаят, той пък трябва да се убеди в това. А то не става без ... срещи от близо :)

Аватар
doc03
Активен потребител

Мнениеот vladimirsofia » 24 Апр 2014, 13:10

Съгласен съм с това, което казваш, от гледна точка на това ако полицаите винаги правеха нещата, защото наистина смятат, че лицето може да е виновно, а не например защото нямат достатъчно хора, които да задържат за разпит.
Скоро по "Господари на ефира" даваха за полицейски произвол - http://www.vesti.bg/bulgaria/gospodari-na-efira-razkriha-policejski-proizvol-6009334 и как си прикриват нещата. Това със сигурност не е инцидентен случай. И на моя приятел няколко пъти се случи полицаите така да дадат фалшиви обяснения защо са сметнали, че трябва да го задържат и въпреки жалбите като цяло нищо не може да се направи.
Не съм за това да се маха информация от досиетата, просто попитах дали наистина има такова нещо в закона, ако е минало много време и така нататък. Като няма, няма и точка. Благодаря ви.
vladimirsofia
Нов потребител

Мнениеот batkracio » 24 Апр 2014, 14:49

"са ме спирали пет-шест пъти за проверка (три пъти за нарушения на ЗДвП)"
Хм... останалите 3 за какво беше?
batkracio
Младши потребител

Мнениеот doc03 » 24 Апр 2014, 15:38

batkracio написа:"са ме спирали пет-шест пъти за проверка (три пъти за нарушения на ЗДвП)"
Хм... останалите 3 за какво беше?

:)
Е к-во е това "Хм..." сега ... :D
Два пъти рутинна проверка - документи, багажник, (знаеш), и един път да ме питат къде съм правил стъклата.
А, да, и още един път. Някъде малко след Ябланица - беше голям сняг и нямаше много пътуващи, та на момчетата им течеше радиатора и питаха за вода дали имам.

П.П.
vladimirsofia написа:... даваха за полицейски произвол ...

Ми естествено че за полицейски произвол ще дават, няма да дават за граждански произвол ....

Аватар
doc03
Активен потребител

Мнениеот batkracio » 24 Апр 2014, 16:04

Странно, мен пък никога не са ме подлагали на рутинни. Мислех че са изоставили тези практики отдавна, Е зависи в кой край на българия може би.. Не разбирам само в твоя случай не минава ли номера просто да покажеш служебната карта и да попиташ "Имаме ли проблем?" гледайки над очилата/под вежди? :)
batkracio
Младши потребител

Мнениеот doc03 » 24 Апр 2014, 21:15

Нямам очила. Стъклата на таратайката са почти черни и слънчевите в колата не са ми нужни.
Не си ползвам служебната карта при проверка. Проверката приключва за 2 минути и - приятна вечер! :)
Когато се возя, и се случи да ни спрат, не позволявам на шофьора и на останалите да се заяждат, и така с времето всички покрай мен се убедиха, че нещата могат да се случват по съвсем културен начин, а и доста бързо.
Иначе е сложно ... Мога да откажа проверка на който и да е служител, но не виждам защо. Той ще напише една докладна, ще я изпрати в ГДНП, след това хем ще ме накажат, хем ще си платя и нарушението.
Рутинните? Има ги колкото искаш, ежедневно - при въоръжени грабежи, при убийства, и пр., се заграждат цели квартали, или по няколко карета, и всичко, което излиза или влиза се проверява, даже и под постелките в краката се гледа. Просто не си попадал.
А моята част на България е ..... абе мани, в най-голямото село съм :? :D

Упс ... :oops: Пропуснах още едно спиране ... ама тогава бях много нагъл ... Тръгна да ми реже главата колегата, не го познах, ама той явно ме позна, и разумно заяви, че не желае да водим този разговор ... и така.
Е, добре де, може и десетина да дойдат спиранията ... :P

П.П. Обаче, и аз не им разбирам психологията ... :wink: Като карах червения "Голф", '86, триъгълното стъкло, като ме видеха и просто се обръщаха с гръб, не искаха даже да ме гледат, а пък да ме спрат ... Добре си беше ... :D

batkracio написа:Айде стига си се правил на ощипан и ти. Как - ми вероятно без заповед от министъра съответния служител, който има администраторски права до базата данни на регистъра ще заличи записа.

Администраторски права за въвеждане в база данни, имат ... доста хора. Знаеш, че въвеждането става срещу имена, ЕГН, и подпис на служителя, инициатор на въвеждането, и на още двама над него. Не може, ей така, защото Пешо мрази Гошо, а Пешо е полицай, да го вкара в база данни. Пълни щуротии се пишат и се говорят за това, ама ... няма значение ... Служителите, с права да заличават, обаче, бяха на пръстите на ръцете. Единият го пенсионираха :? ... така че това става, вероятно, ама вероятно си го гледал по телевизията.
Кацнете на земята бе, еееееей, хора! Стига чели жълта преса, стига с тия господари и пр. простотии!

Аватар
doc03
Активен потребител

Мнениеот kuzdov » 24 Апр 2014, 23:16

Участвал в сбиване преди 15 г. и където го барнат го водят за профилактика.......айде нема нужда :roll: . "Приятелят" най-вероятно е грабежлия (щото стандартно всички такива отговарят, че се сбили, пък на "оня" взели, че му изчезнали телефона, ланеца и портфейла :twisted: ) и също най-вероятно е с множество регистрации. Так мисля аз де, поправи ме ако греша :wink: .
"Quis custodiet ipsos custodes?"
kuzdov
Потребител

Мнениеот doc03 » 24 Апр 2014, 23:59

Е, сега ... ти пък, толкова грубо ...
Недей така. Нали знаеш ... "бит, и му няма парите ..."
А пък vladimirsofia разказва, каквото е ... чул :wink: от "приятеля".
Какво пък ... приятелството е велико нещо (съдейки по питащите в този форум).

Аватар
doc03
Активен потребител

Мнениеот chinchilla » 28 Апр 2014, 10:33

А бе да си призная, това с рутинните проверки и при мен приключи доста отдавна. Не, че не ме водят "действащ контингент", ама просто някак си....като че ли не ми обръщат внимание. Даже последните 4-5 месеца, като се возя нощем, дори не ни спират. Спряха не идна нощ, само провериха документите на шофьора, мен никой не ме е закачал, не се и опитаха да искат да отваряме багажника, а редовните въпроси от сорта на "Вие в районно били ли сте?" , или "И сега какво правим по това време тук", не ни зададоха.
snooker, chinchillas, STARGATE & Alfa Romeo
Аватар
chinchilla
Потребител

Мнениеот votpuska » 29 Апр 2014, 13:50

A що пък непременно да е грабежлия.. не всички са толкова меркантилни. Може просто.. момчетата с които се е сбил.. да са били полицаи :lol: :lol:
Иначе и на мен споменатото ми се стори доста съмнително, ще уведомя вътрешна сигурност да проверят как са заличавани записи в последните години..
Юризмът не е лъжица за всяка уста!
votpuska
Потребител

Мнениеот kuzdov » 29 Апр 2014, 21:08

Не знам, просто гадая. Обикновено за профилактика се води активен контингент с много регистрации за кражби, грабежи и ПЗО на МПС (при това пресни), а не келеши с хулиганства от преди 15 години, ако ще и да са се били с Папата. То иначе районните трябва да са като зала "Арена" за да съберат всички задържани.
"Quis custodiet ipsos custodes?"
kuzdov
Потребител

Назад към Наказателно право