начало

Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна

Свидетелство за съдимост-проблем

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Свидетелство за съдимост-проблем

Мнениеот dindolinka » 18 Фев 2014, 13:21

Здравейте на всички,преди месец останах без работа и в момента търся нова,вече на две места губя възможността за започване на работа,защото в свидетелството ми за съдимост пише"осъждан".За жалост по-голямата присъда е че не мога да намеря работа,съответно да имам доход да мога да издържам семейството си...През 2009г допуснах грешки,за който всеки ден съжалявам и още страдам от това,страда и семейството ми.Тогава преживявах силен емоционален шок и всякаш не мислех,какво може да ми коства това...Става дума,за това че през 2009г,бях осъден от Военният съд-Пловдив за притежание на наркотици за съучастник(макар,че аз нямах вина,просто бях на неподходящото място с неподходящите хора),присъдата е една година условно с 3 год,изпитателен срок.Същата година 5 месеца по-късно ме хванаха с алкохол 1.2 промила в кръвта,осъдиха ме на 9 месеца лишаване от свидетелството за управление на МПС,парична глоба и 1 година пробация...Искам да попитам след като изтече давността на присъдите,каква е процедурата за да ми пише в свидетелството за съдимост,че съм "неосъждан".Питах няколко човека(уж наясно с правните въпроси"),какво трябва да направя,къде трябва да отида,колко ще ми струва и тн,всеки ми казва различно нещо.
Ако има реабилитация по право,автоматично ли се изчиства свидетелството за съдимост или трябва да се отиде някъде да се направи ръчно?Благодаря на всички за отделеното време и съдействието,желая Ви лек ден
dindolinka
Нов потребител

Re: Свидетелство за съдимост-проблем

Мнениеот svettoslav » 18 Фев 2014, 14:51

dindolinka написа:....Питах няколко човека(уж наясно с правните въпроси")....

Уж наясно ?
И накрая какво се оказа? -"уж наясно" ли са или ..."уж не са наясно" ? 8)

Те във Върховния съд не могат да се оправят и в едната канцелария са не съвсем наясно пък в съседната "уж наясно" ,той бил питал...

Консултацията Ви струва 100лв. Това е положението. Ако искаш "уж да си платиш"
-ще получиш адекватен съвет,може и + писмена форма (да си го имаш,че се забравят нещата)но ако уж-продължаваш да обикаляш "уж тези,които са наясно" ,ще си продължаваш да бъдеш съвсем ...ненаужким,а твърде действително ,"осъждан" !
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот igtnd » 24 Фев 2014, 14:55

Съдебна реабилитация ще ти помогне. Питай един грамотен юрист по наказателно право, но за да ти пише неосъждан, няма да минеш само с питане.
igtnd
Нов потребител

Мнениеот svettoslav » 24 Фев 2014, 17:01

igtnd написа:но за да ти пише неосъждан, няма да минеш само с питане.

Чувал съм от една моя преподавателка,че мизата за чисто св.съдимост някъде вървяла по 1000-1500лв.
Това беше обаче преди 10г.,сега не знам,а и изобщо не ми се вярва.

Има късмет питащия,,че Реб/я по право все пак ще настъпи за условната,т.к отговаря на изискванията на чл.86 ал.1т.1 НК.

Но ще тр. да се изчакат 3год. от изтърпяването на пробацията+останалите предпоставки за съдебната.
А това "добро поведение".... през това време... , ама никак не се предполага до доказване на противното....
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот igtnd » 26 Фев 2014, 10:07

Имах предвид, че автора на темата трябва да плати адвокатски хонорар, иначе поне доколкото съм час няма никакви мизи и пр. Вади си човека бележки, пуска молба, представя доказателства, че е платил разноските, респ. глобите и се реабилитира.
igtnd
Нов потребител

Мнениеот svettoslav » 26 Фев 2014, 15:15

igtnd написа:, иначе поне доколкото съм час няма никакви мизи и пр

А,бе,явно и това се е случвало,нещо чак толкова ли изненадващо има? Ако ти остават 2-3 месеца ..колко му е някой да "сбърка" при подписването на документа в Районен съд -Чучулигово ?

Да ми го каже професор по наказателен процес,аз му давам вяра...тъй като не беше разведряване по време на лекции...

Хората с дипломи за юристи се сурвакат....ти си се напънал с тия реабилитации 8)
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот igtnd » 26 Фев 2014, 15:38

Мисля, че си доста далеч от реалността?
igtnd
Нов потребител

Мнениеот svettoslav » 26 Фев 2014, 16:11

igtnd написа:Мисля, че си доста далеч от реалността?

Ами всеки ден се срещам с полуграмотни юристи(тоест такива като мен),които незнайно как са получили свидетелства дори за водачи на МПС(там искат основно образование);Както и др. видове екземпляри,за които няма разлика в значенията на препинателните знаци...

П.П. Приятел,ти наистина ли идваш от Луната ?

Това са случаи 1 :10 000 .
Инфото ми е от личен разговор с ....запознал се лично със съдържанието на такъв документ!
Що се отнася до контекста на постовете ми,то мисля че е пределно ясно,че това е в кръга на шегата,тъй като,поне към днешна дата,....трудно ми е да повярвам, че такова нещо може да се случи днес.
Що се отнася до съзнателно/несъзнателно вписани "неверни" данни,то това се среща по-скоро при отбелязване на осъждания,когато всъщност вече няма такова и деецът е реабилитиран.
В моя случай беше по право,но въпреки това осъждането излезна.При повторно подаване-пак изникна същото нещо.Става дума за много сложна абсолютна реабилитация по право,касаеща 8-9 осъждания от много далечно минало,за които два дни ги смятах и пресмятах ...дали са заличени...

П.П. И айде,кажи ми,така,между другото,каква е процедурата,която се активира в случая, за да ти впишат "неосъждан" при подобна ситуация ? Понеже виждам, че имаш интерес към реабилитациите.Говорим за такава,настъпила "по право".
А ако случайно много ги разбираш нещата-може да посочиш и повече от един отговор,че ми стана интересно :|
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот igtnd » 26 Фев 2014, 17:07

Поводът да се регистрирам в този форум бе взаимопомощ, но картинката явно не е по-различна от другите в интернет пространството. Нападки и заяждане наволя.
Тази тема за мен е приключена.
igtnd
Нов потребител

Мнениеот kobuladze » 16 Апр 2014, 20:21

[quote="igtnd"]Поводът да се регистрирам в този форум бе взаимопомощ, Ако веднъж си осъждан няма начин в свидетелството да не е споменато.Може би има "втори начин" но на мен не ми е извесетн.Винаги ще пише например -осъждан-риабилитиран.
kobuladze
Младши потребител

Назад към Наказателно право