начало

13 съдии са повишени в Гражданската колегия на ВКС 13 съдии са повишени в Гражданската колегия на ВКС

Предявяване материалите по ДП и право на адвокат означават?

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Предявяване материалите по ДП и право на адвокат означават?

Мнениеот ilian_todorov » 08 Дек 2013, 14:24

Привличане като обвиняем или това не е задължително? Според мен става въпрос за първото. Днес търсиха брат ми от Окръжна следствена служба, като искаха да му връчат призовка за предявяване на материали по ДП от 2009 г. , като има право на адвокат? Аз естествено не получих призовката, тъй като не е за мен. Брат ми досега не е викан за каквото и да е при следовател, а сега вероятно ще го привлекат като обвиняем. Практика ли е това или някакво специално негативно отношение към него? Ако не го открият, може ли да го обявят за издирване?
ilian_todorov
Активен потребител

Re: Предявяване материалите по ДП и право на адвокат означав

Мнениеот emita2323 » 08 Дек 2013, 15:20

За предявяването на разследването се призовават обвиняемият и неговият защитник; пострадалият и неговият повереник, ако е направил искане за това.
Разследващият разяснява на явилите се лица техните права. Предоставят им се всички материали по делото за проучване.
emita2323
Младши потребител

Мнениеот ilian_todorov » 08 Дек 2013, 16:02

emita2323 написа:За предявяването на разследването се призовават обвиняемият и неговият защитник; пострадалият и неговият повереник, ако е направил искане за това.
Разследващият разяснява на явилите се лица техните права. Предоставят им се всички материали по делото за проучване.

Само че брат ми не е привлечен като обвиняем и дори никога не е викан през тези повече от четири години ДП срещу него?
Възможно ли е да са объркали призовката и да го викат да бъде разпитан само като свидетел?
ilian_todorov
Активен потребител

Мнениеот emita2323 » 08 Дек 2013, 17:30

Предявяване на разследването означава, че лицето извършило престъпление се привлича в качеството на обвиняем.Призовката се връчва не по-късно от три дни преди предявяване на обвинението.
Дали е възможно да са объркали? Според мен не може, защото материалите от ДП се предоставят само на обвиняемия и на пострадалия ( или негови близки, ако е починал), когато е поискал това. Информацията съдържаща се в материалите по ДП е конфиденциална и не се предоставя на всяко лице.
emita2323
Младши потребител

Мнениеот ivanov_p » 08 Дек 2013, 17:38

Няма полза от криене, брат ти да взима адвокат и да отива. На призовката има телефон на следователя, може да се обади за отсрочване, но няма смисъл.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот ilian_todorov » 08 Дек 2013, 17:40

emita2323 написа:Предявяване на разследването означава, че лицето извършило престъпление се привлича в качеството на обвиняем.Призовката се връчва не по-късно от три дни преди предявяване на обвинението.
Дали е възможно да са объркали? Според мен не може, защото материалите от ДП се предоставят само на обвиняемия и на пострадалия ( или негови близки, ако е починал), когато е поискал това. Информацията съдържаща се в материалите по ДП е конфиденциална и не се предоставя на всяко лице.

В призовката пише, че ще му се предявят материали по ДП и има право на адвокат. Ако не го открият и не му връчат призовката ще го обявят ли за издирване?
ilian_todorov
Активен потребител

Мнениеот ilian_todorov » 08 Дек 2013, 17:44

ivanov_p написа:Няма полза от криене, брат ти да взима адвокат и да отива. На призовката има телефон на следователя, може да се обади за отсрочване, но няма смисъл.

Аз не съм получил призовката, тъй като отказах да я взема. Брат ми живее в друг град. Защо не го търсят там и не е ли отговорност на разследващия орган да го намери и му я връчи?
ilian_todorov
Активен потребител

Мнениеот emita2323 » 08 Дек 2013, 18:02

В призовката пише, че ще му се предявят материали по ДП и има право на адвокат. Ако не го открият и не му връчат призовката ще го обявят ли за издирване?[/quote]

Когато призовката е предназначена за обвиняем ( при негово отсъствие или е невъзможно връчването на призовката) те се връчват на неговия защитник. Да може да го обявят за издирване, но само ако предвидените в закона предпоставки са налице. В случая брат ти няма защитник най вероятно може да го разгледат задочно делото, като му назначат служебен защитник. Но докато се стигне до там предполагам, че ще намерят начин да му я връчат по надлежния ред.
emita2323
Младши потребител

Мнениеот ilian_todorov » 08 Дек 2013, 18:07

emita2323 написа:В призовката пише, че ще му се предявят материали по ДП и има право на адвокат. Ако не го открият и не му връчат призовката ще го обявят ли за издирване?

Когато призовката е предназначена за обвиняем ( при негово отсъствие или е невъзможно връчването на призовката) те се връчват на неговия защитник. Да може да го обявят за издирване, но само ако предвидените в закона предпоставки са налице. В случая брат ти няма защитник най вероятно може да го разгледат задочно делото, като му назначат служебен защитник. Но докато се стигне до там предполагам, че ще намерят начин да му я връчат по надлежния ред.[/quote]

Значи могат да го осъдят без той да разбере? :?: Минават две-три години и се оказва, че е осъден на няколко години лишаване от свобода или на пробация? :roll: Струва ми се абсурдно, но БГ е страна на абсурдите, така че не трябва да се учудвам.
ilian_todorov
Активен потребител

Мнениеот emita2323 » 08 Дек 2013, 18:15

ilian_todorov написа:
emita2323 написа:В призовката пише, че ще му се предявят материали по ДП и има право на адвокат. Ако не го открият и не му връчат призовката ще го обявят ли за издирване?

Когато призовката е предназначена за обвиняем ( при негово отсъствие или е невъзможно връчването на призовката) те се връчват на неговия защитник. Да може да го обявят за издирване, но само ако предвидените в закона предпоставки са налице. В случая брат ти няма защитник най вероятно може да го разгледат задочно делото, като му назначат служебен защитник. Но докато се стигне до там предполагам, че ще намерят начин да му я връчат по надлежния ред.

Значи могат да го осъдят без той да разбере? :?: Минават две-три години и се оказва, че е осъден на няколко години лишаване от свобода или на пробация? :roll: Струва ми се абсурдно, но БГ е страна на абсурдите, така че не трябва да се учудвам.[/quote]

Докато се стигне до задочно производство има ред процедури.
По- добре брат ти да отиде и да разбера в какво го обвиняват, за да не се стигне до крайности.
Относно предявяването на обвинението може да се направи по телефона или да се връчи на работодател, който поема отговорността да му я връчи.
emita2323
Младши потребител

Мнениеот ilian_todorov » 08 Дек 2013, 18:23

emita2323 написа:
ilian_todorov написа:

Значи могат да го осъдят без той да разбере? :?: Минават две-три години и се оказва, че е осъден на няколко години лишаване от свобода или на пробация? :roll: Струва ми се абсурдно, но БГ е страна на абсурдите, така че не трябва да се учудвам.

По- добре брат ти да отиде и да разбера в какво го обвиняват, за да не се стигне до крайности.
Относно предявяването на обвинението може да се направи по телефона или да се връчи на работодател, който поема отговорността да му я връчи.[/quote]

Брат ми няма телефон на негово име и в момента не работи никъде. Преди месец го оправдаха за престъпление, което не е извършил. По време на процеса вдигна кръвно. Засега не мисля да му казвам, за да не се притеснява. Щом като ДП е от 2009 г., а преписката от 2008 г., значи, че искат да докажат деяние което е извършено отдавна ( не казвам, че е извършил престъпление) и не е ли по-добре да не се бърза да мине време, може давността да изтече?
ilian_todorov
Активен потребител

Мнениеот emita2323 » 08 Дек 2013, 18:32

Относно предявяването на обвинението може да се направи по телефона или да се връчи на работодател, който поема отговорността да му я връчи.[/quote]

Брат ми няма телефон на негово име и в момента не работи никъде. Преди месец го оправдаха за престъпление, което не е извършил. По време на процеса вдигна кръвно. Засега не мисля да му казвам, за да не се притеснява. Щом като ДП е от 2009 г., а преписката от 2008 г., значи, че искат да докажат деяние което е извършено отдавна ( не казвам, че е извършил престъпление) и не е ли по-добре да не се бърза да мине време, може давността да изтече?[/quote]

Чл. 80. (1) Наказателното преследване се изключва по давност, когато то не е възбудено в продължение на:

1. (изм. - ДВ, бр. 31 от 1990 г., бр. 153 от 1998 г.) двадесет години за деяния, наказуеми с доживотен затвор без замяна, доживотен затвор, и 35 години за убийство на две или повече лица;

2. петнадесет години за деяния, наказуеми с лишаване от свобода повече от десет години;

3. десет години за деяния, наказуеми с лишаване от свобода повече от три години;

4. (изм. - ДВ, бр. 62 от 1997 г.) пет години за деяние, наказуемо с лишаване от свобода повече от една година, и

5. две години за всички останали случаи. :wink:
emita2323
Младши потребител

Мнениеот emita2323 » 08 Дек 2013, 18:34

в случая наказателно преследване е възбудено и няма предпоставка за погасяване по давност
emita2323
Младши потребител

Мнениеот ilian_todorov » 08 Дек 2013, 18:44

emita2323 написа:в случая наказателно преследване е възбудено и няма предпоставка за погасяване по давност

2010 година срещу мен прекратиха наказателно производство поради изтичане на 15 годишна абсолютна давност. Делото беше влязло в съда, но още на първа инстанция съдът го прекрати.
ilian_todorov
Активен потребител

Мнениеот emita2323 » 08 Дек 2013, 18:58

Между наказателно преследване и наказателно производство има разлика.
Всеки казус е индивидуален ( при твоя случай си извършил деяние преди 95г.), за давностните срокове има значение извършеното деяния, възраст при извършването на деянието ( касае се за непълнолетни- при тях давностните срокове за различни) тъй като меродавно за наказателното право е момента на извършването на деянието и т.н.
В случая на брат ти не мога да гадая какво е станало, след като дори не е известно в какво го обвиняват.
Би било добре да се узнае и да се реагира навреме. Щом казваш, че не е извършил престъпление предполагам, че не е нещо сериозно. Успех.
emita2323
Младши потребител

Мнениеот doc03 » 08 Дек 2013, 21:55

emita2323 написа:Щом казваш, че не е извършил престъпление предполагам, че не е нещо сериозно. Успех.

Абе хора ....
Окръжна следствена служба .... и да не е сериозно ? А не ми се вярва да е на следствие, просто защото през 2008г. е бил непълнолетен ... (то зависи и кога през 2008)

Тия мурафети с необявените адреси излизат солено. Ако попадне на Следовател, за 20 дни са го обявили за ОДИ като стой та гледай.
При добро желание, с тичане и получаване на справките "на ръка", става и за 72 часа.

П.П. Интересен род сте ...
ПРЕД НАЙ-ВАЖНИТЕ ПЪТИЩА НЯМА УКАЗАТЕЛНИ ТАБЕЛИ ...
http://vbox7.com/play:7d23a9b5&r=emb :D

Простичко е: http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
Аватар
doc03
Активен потребител

Мнениеот ilian_todorov » 09 Дек 2013, 00:23

doc03 написа:
emita2323 написа:Щом казваш, че не е извършил престъпление предполагам, че не е нещо сериозно. Успех.

Абе хора ....
Окръжна следствена служба .... и да не е сериозно ? А не ми се вярва да е на следствие, просто защото през 2008г. е бил непълнолетен ... (то зависи и кога през 2008)

Тия мурафети с необявените адреси излизат солено. Ако попадне на Следовател, за 20 дни са го обявили за ОДИ като стой та гледай.
При добро желание, с тичане и получаване на справките "на ръка", става и за 72 часа.

П.П. Интересен род сте ...

Бил е пълнолетен. По време на делото срещу него по чл. 206 от НК по което беше оправдан, той случайно разбра от приложените по това дело доказателства, че срещу него и покойната ни майка е образувано ДП по чл. 252 ал. 1 от НК през 2009 г., че в периода 2002 -2007 г. са извършвали незаконна банкова дейност. ДП срещу тях е образувано половин година след като майка ни е починала! :!: :?: На пръв поглед колкото смешно, толкова и гадно, но вече нищо не ме учудва.
П.П. Кой мислиш е подал сигнала за да се образува ДП по чл. 252 от НК? Сигурно се досещаш, че са пострадалите по делото по чл. 206 от НК.
ilian_todorov
Активен потребител

Мнениеот emita2323 » 10 Дек 2013, 17:17

ilian_todorov написа: той случайно разбра от приложените по това дело доказателства, че срещу него и покойната ни майка е образувано ДП по чл. 252 ал. 1 от НК през 2009 г., че в периода 2002 -2007 г. са извършвали незаконна банкова дейност.

Случайно :?: :shock: Нормално е да е случайно. Както бе писал по-горе не си приел призовката и не мислиш да го съобщиш на брат си. Несъобщаването на адресите, когато са променени (било постоянен, било то настоящ) ей така случайно ще се уведомите за осъжданията си. Неявяването за получаване на призовки, съобщения и т.н. или неявяването на съд.пр-во не те освобождава от наказателна отговорност :!:
emita2323
Младши потребител

Мнениеот ilian_todorov » 10 Дек 2013, 17:28

emita2323 написа:
ilian_todorov написа: той случайно разбра от приложените по това дело доказателства, че срещу него и покойната ни майка е образувано ДП по чл. 252 ал. 1 от НК през 2009 г., че в периода 2002 -2007 г. са извършвали незаконна банкова дейност.

Случайно :?: :shock: Нормално е да е случайно. Както бе писал по-горе не си приел призовката и не мислиш да го съобщиш на брат си. Несъобщаването на адресите, когато са променени (било постоянен, било то настоящ) ей така случайно ще се уведомите за осъжданията си. Неявяването за получаване на призовки, съобщения и т.н. или неявяването на съд.пр-во не те освобождава от наказателна отговорност :!:

Брат ми не живее на този адрес повече от две години? Той няма мярка за неотклонение и е свободен да ходи където си поиска. Не е ли задължение на разследващия орган да го намери и връчи призовката? Може да греша, но този който има зор да го намери трябва да го търси и открие.
ilian_todorov
Активен потребител

Мнениеот emita2323 » 10 Дек 2013, 17:48

Съгласно ЗГР, Чл. 99. (В сила от 1.01.2000 г.) (1) Всяко лице е длъжно в срок 30 дни да заяви промяната на настоящия си адрес. А това да ти говори нещо? Именно точно за това се съобщава за промяната на адрес, за да не научаваш "случайно", че си обвинен в някакво престъпление. А дали живееш от 2 или от 10г. на друг адрес, това няма никакво значение, разпоредбата гласи, че си длъжен. А друг е въпросът, че не си го съобщил. Да!!! Задължение е на органите на ДП да го издирят. Не се тревожи за това все някак ще узнаят, ако ли не има си и други варианти, за издирване и осъждане.
emita2323
Младши потребител

Следваща

Назад към Наказателно право