начало

13 съдии са повишени в Гражданската колегия на ВКС 13 съдии са повишени в Гражданската колегия на ВКС

За кражба на евтин телефон образува ли се нак. производство?

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

За кражба на евтин телефон образува ли се нак. производство?

Мнениеот ilian_todorov » 27 Сеп 2013, 23:19

Откраднаха ми евтин мобилен телефон (60-70 лв. цена на старо) с мемори карта и сим карта от чантата в автобуса. Казаха ми, че преписката е изпратена от полицията в РП Варна. Ще образува ли прокурорът ДП или ще го прекрати по чл. 9 (2) от НК поради малката стойност на откраднатото?
ilian_todorov
Активен потребител

Re: За кражба на евтин телефон образува ли се нак. производс

Мнениеот policai » 30 Сеп 2013, 20:54

Да, това са двете хипотези.

Решението е лично на съответния наблюдаващ прокурор. Напълно е възможно да прекрати преписката, защото при евентуално образуване на производство разходите биха надвишили стойността на отнетата вещ, което не е добре за държавния бюджет.
...полицай, наистина е призвание...
policai
Потребител

Мнениеот ilian_todorov » 01 Окт 2013, 11:48

policai написа:Да, това са двете хипотези.

Решението е лично на съответния наблюдаващ прокурор. Напълно е възможно да прекрати преписката, защото при евентуално образуване на производство разходите биха надвишили стойността на отнетата вещ, което не е добре за държавния бюджет.

Това за разходите ми го казаха в полицията, което много ме възмути. За какво тогава плащам данъци? Дал съм им IMEI на гсма и ако го хванат и осъдят престъпника ще плати разноските. Ами обществената опасност на деянието? Няма по-голям цар от нехванатия крадец, ми казваше баща ми, още когато бях ученик.
Днес ми се обади разследващ полицай. Образували са го.
ilian_todorov
Активен потребител

Мнениеот ilian_todorov » 23 Ное 2013, 13:55

ilian_todorov написа:Откраднаха ми евтин мобилен телефон (60-70 лв. цена на старо) с мемори карта и сим карта от чантата в автобуса. Казаха ми, че преписката е изпратена от полицията в РП Варна. Ще образува ли прокурорът ДП или ще го прекрати по чл. 9 (2) от НК поради малката стойност на откраднатото?

Обадиха ми се от полицията, че са намерили телефона и притежателя му, който твърди, че го е намерил. Изтрил е обаче информацията в него.
Това ми дава повод да напиша друга тема. :)
ilian_todorov
Активен потребител

Мнениеот doc03 » 23 Ное 2013, 15:54

Най-вероятно ще се прекрати по 218б, но никога нищо не се знае.

... Неведоми са мислите прокурорски :D

- Господин прокурор, съседът ме обиди на публично място.
- И какво ви каза?
- Да вървя по дяволите.
- Е, и?
- Идвам право при вас !

.... пропускам милиционерските ... :wink:

Не знам, "женска" кражба са ти направили, аз така им казвам, извинявай. Напомня ми на случка:

Дамата: - Откраднаха ми служебното оръжие - "ПСМ" ... ами сега, ще ме накажат, ще ме уволнят, олеле...
Аз: - Как така ? От къде Ви откраднаха оръжието ?
Дамата: - Как от къде бе, колега ? От чантата разбира се !!!

П.П. Само до тук си над 100 лева разходи за намирането на телефона, от които петарка е заминала от джоба на мицифайките :-) Поради безхаберието ти. Без извинение. Но има и по-зле ...

Общо взето - забрави за инфото в телефона. Още този, който го е препродал вече го е бил върнал към заводските настройки
ПРЕД НАЙ-ВАЖНИТЕ ПЪТИЩА НЯМА УКАЗАТЕЛНИ ТАБЕЛИ ...
http://vbox7.com/play:7d23a9b5&r=emb :D

Простичко е: http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
Аватар
doc03
Активен потребител

Мнениеот ilian_todorov » 23 Ное 2013, 16:09

doc03 написа:Най-вероятно ще се прекрати по 218б, но никога нищо не се знае.

... Неведоми са мислите прокурорски :D

- Господин прокурор, съседът ме обиди на публично място.
- И какво ви каза?
- Да вървя по дяволите.
- Е, и?
- Идвам право при вас !

.... пропускам милиционерските ... :wink:

Не знам, "женска" кражба са ти направили, аз така им казвам, извинявай. Напомня ми на случка:

Дамата: - Откраднаха ми служебното оръжие - "ПСМ" ... ами сега, ще ме накажат, ще ме уволнят, олеле...
Аз: - Как така ? От къде Ви откраднаха оръжието ?
Дамата: - Как от къде бе, колега ? От чантата разбира се !!!

П.П. Само до тук си над 100 лева разходи за намирането на телефона, от които петарка е заминала от джоба на мицифайките :-) Поради безхаберието ти. Без извинение. Но има и по-зле ...

Общо взето - забрави за инфото в телефона. Още този, който го е препродал вече го е бил върнал към заводските настройки

Няма ли да образува ДП по чл. 207 от НК? Защо да ги прекратява, по 218 б има предвидена глоба.
Какво като са похарчили пари заради това, че не съм си отварял достатъчно очите? Нали плащам данъци.
ilian_todorov
Активен потребител

Мнениеот doc03 » 23 Ное 2013, 17:27

Когато има възможност за прилагане на 218б - се прилага. Зависи от съдебното и криминалистическото минало на извършителя ("дееца") :D , както и от стойността на вещта (под 2 МРЗ).
Може и да не образува, а образуваното се прекратява на това основание.

Полицаите са си свършили работата, като полицаи в гражданското общество.
А ти, българино-данъкоплатец, с какво се прояви като гражданин ? С безхаберие. Типично. Та и претенции даже.
Смях ...

П.П. Полицаите също плащат данъци, но не могат да шават, за разлика от някои.

Аватар
doc03
Активен потребител

Мнениеот ilian_todorov » 23 Ное 2013, 19:22

doc03 написа:Когато има възможност за прилагане на 218б - се прилага. Зависи от съдебното и криминалистическото минало на извършителя ("дееца") :D , както и от стойността на вещта (под 2 МРЗ).
Може и да не образува, а образуваното се прекратява на това основание.

Полицаите са си свършили работата, като полицаи в гражданското общество.
А ти, българино-данъкоплатец, с какво се прояви като гражданин ? С безхаберие. Типично. Та и претенции даже.
Смях ...

Полицаите свършили работата? Трябваше им два месеца и половина да го намерят този телефон, а той почти веднага е бил включен към оператора. :?: Можеше за два-три дни да го върнат, но има сложна процедура, а и те са мудни, макар че уж имам връзки.
Как безхаберие, веднага пуснах тъжба в МВР? Предполагам знаеш, че има специалисти в занаята, така че всеки може да пострада. :!:
ilian_todorov
Активен потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 23 Ное 2013, 20:00

ilian_todorov написа:Трябваше им два месеца и половина да го намерят този телефон

Радвай се, твоя поне е намерен, защото някои имаме П на РП, че прекратяват преписката ( в столицата имат различен поглед върху нещата :) ). Не всичко зависи от тях - има едни законодателни изменения, които им вързаха ръцете, а що се отнася до данъците- убедена съм, че ако си ги "мерим" по декларация, моите ще са по-големи по размер от твоите, ерго това не е мотив за обсъждане.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот doc03 » 24 Ное 2013, 00:48

ilian_todorov написа:Полицаите свършили работата? Трябваше им два месеца и половина да го намерят този телефон, а той почти веднага е бил включен към оператора. :?: .........

Като те чета, се убеждавам, че този народ освен докторите и даскалите, не си заслужава и друго ...
Специалист ...

Аватар
doc03
Активен потребител

Мнениеот ilian_todorov » 24 Ное 2013, 01:31

doc03 написа:
ilian_todorov написа:Полицаите свършили работата? Трябваше им два месеца и половина да го намерят този телефон, а той почти веднага е бил включен към оператора. :?: .........

Като те чета, се убеждавам, че този народ освен докторите и даскалите, не си заслужава и друго ...
Специалист ...

Ако имаш предвид, че съм много взискателен си прав, но съм такъв и към себе си. :D
ilian_todorov
Активен потребител

Мнениеот kolegat » 24 Ное 2013, 09:30

doc03 написа:Полицаите са си свършили работата, като полицаи в гражданското общество.
Смях ...

Ето го мрънкалника doc03. На човека му откраднали телефона, а той плюе ли плюе по него. Че го нарича и "безхаберник". А на изнасилините жени сигурно казваш - "Ама, овцо, мноо си проста ма, що си минавала през парка по тва време. Хак да ти е сега, друг път да знайш." Така ли бе doc03 ? Ебати наглия човечец - за един телефон да занимава органите на реда... Че пък са му го и намерили, видиш ли, а той продължава да наглее. И сега се налага doc03 за пореден път да убеждава някого колко е прост. Doc03, объркал си професията, момче. А относно данъците - не, полицаите не плащат нито данъци, нито осигуровки, защото реално в бюджета на държавата от вашите удръжки не постъпва нищо, тъй като това пак са си държавни пари. Въпросът е ти и такива хубостници като теб дали си заслужавате заплатите, които ви плаща българския данъкоплатец.

Към ilian_todorov. Нещата са се бавили 2 месеца и половина, тъй като приблизително толкова време се чака, да дойде една проста разпечатка от джи ес ем операторите с информация дали е имало активация на телефон със съответния имей в някоя от мрежите. А такава информация не би трябвало да се бави повече от 72 часа. Сам виждате Глобул, Ментел и Виваком колко им пука за родното МВР.
kolegat
Потребител

Мнениеот doc03 » 24 Ное 2013, 15:17

kolegat написа:
doc03 написа:Полицаите са си свършили работата, като полицаи в гражданското общество.
Смях ...

Ето го мрънкалника doc03. На човека му откраднали телефона, а той плюе ли плюе по него. Че го нарича и "безхаберник". А на изнасилините жени сигурно казваш - "Ама, овцо, мноо си проста ма, що си минавала през парка по тва време. Хак да ти е сега, друг път да знайш." Така ли бе doc03 ? Ебати наглия човечец - за един телефон да занимава органите на реда... Че пък са му го и намерили, видиш ли, а той продължава да наглее. И сега се налага doc03 за пореден път да убеждава някого колко е прост. Doc03, объркал си професията, момче. А относно данъците - не, полицаите не плащат нито данъци, нито осигуровки, защото реално в бюджета на държавата от вашите удръжки не постъпва нищо, тъй като това пак са си държавни пари. Въпросът е ти и такива хубостници като теб дали си заслужавате заплатите, които ви плаща българския данъкоплатец.

Към ilian_todorov. Нещата са се бавили 2 месеца и половина, тъй като приблизително толкова време се чака, да дойде една проста разпечатка от джи ес ем операторите с информация дали е имало активация на телефон със съответния имей в някоя от мрежите. А такава информация не би трябвало да се бави повече от 72 часа. Сам виждате Глобул, Ментел и Виваком колко им пука за родното МВР.

Няма да ти стигне злобичката, ама е оправдано.
И - не. Не говоря за изнасилените жени, нито за десетките пребити пенсионери заради телефон от 30 лева (или за 210 лева пенсийка), нито за стотиците разбити апартаменти. Говоря за хилядите простотии, при които държавни служители (дето ги храни данъкоплатеца) трябва да компенсират липсата на каквото и да е обществено съзнание в същите тези данъкоплатци, за които говориш. И се получава омагьосан кръг, от който скоро измъкване няма да има. А за това вина имат и двете страни, но така или иначе - няма да разбереш.
И като казвам, че и полицаите плащат данъци, имам предвид че не могат да шават, както повечето БГ данъкоплатци - нито опцията пълномощно във формат А4 им е активна :wink: , нито пък се разписват за едно, а получават много повече. А за косвените данъци, които често надвишават този по ЗДДФЛ, няма да ти обяснявам, защото отново няма да ме разбереш. А не знам други държавните служители, освен тези в МВР да плащат такъв, в такива размери.
Освен това, не знам как си формираш дохода, но надали някой ти контролира банковите сметки, и надали ти се налага да наемаш счетоводители, да ти попълват данъчната декларация. Щото в МВР не те дебнат само данъчните ... Но и това няма да разбереш ...

Относно операторите - просто не им пука за клиентите им, не за МВР, (защото не за свой кеф им искаме информация.) Но който от каквото не разбира - точно за това приказва ... (Не знам дали ти е известно, но в 8 от 10 случая съдията отказва да разреши информация, съгласно ЗЕС)

П.П. Като говориш за изнасилените жени (ще добявя и убийствата), попрочети малко относно виктимологията на тези две престъпления, специално за София, за последните 4 години. Ще бъдеш неприятно изненадан.

И, не на последно място - спести си епитетите и квалификациите за баща си ...

:wink:
Новобогаташ, бандит и ку*варин обсъждат как да се развие сътрудничеството им за в бъдеще.
Новобогаташът:
- А какво ще правим с синът ми?
Единият: - ми остави момчето да си се развива бе, я колко е готин, жените ще го гледат.
Бандитът:
- Да проверим. Ти сложи на масата пачка пари, ти сложи презервативите си, а аз ще оставя пистолета си. Викаш сина си, ако нищо не вземе, значи ще стане порядъчен човек. Ако вземе парите, ще тръгне по твоя път, а ако вземе пистолета - по моя, а ако вземе презервативите - ясна работата. Така и направили.
Влиза синът, слага в единия джоб парите, в другия презервативите, запасва пистолета и излиза....
Тримата се споглеждат:
Тате казва:
- Какво пък, полицай също не е зле...

:D

Аватар
doc03
Активен потребител

Мнениеот kolegat » 24 Ное 2013, 19:42

doc03 написа:[
Няма да ти стигне злобичката, ама е оправдано.
И - не. Не говоря за изнасилените жени, нито за десетките пребити пенсионери заради телефон от 30 лева (или за 210 лева пенсийка), нито за стотиците разбити апартаменти. Говоря за хилядите простотии, при които държавни служители (дето ги храни данъкоплатеца) трябва да компенсират липсата на каквото и да е обществено съзнание в същите тези данъкоплатци, за които говориш. И се получава омагьосан кръг, от който скоро измъкване няма да има. А за това вина имат и двете страни, но така или иначе - няма да разбереш.
И като казвам, че и полицаите плащат данъци, имам предвид че не могат да шават, както повечето БГ данъкоплатци - нито опцията пълномощно във формат А4 им е активна :wink: , нито пък се разписват за едно, а получават много повече. А за косвените данъци, които често надвишават този по ЗДДФЛ, няма да ти обяснявам, защото отново няма да ме разбереш. А не знам други държавните служители, освен тези в МВР да плащат такъв, в такива размери.
Освен това, не знам как си формираш дохода, но надали някой ти контролира банковите сметки, и надали ти се налага да наемаш счетоводители, да ти попълват данъчната декларация. Щото в МВР не те дебнат само данъчните ... Но и това няма да разбереш ...
Относно операторите - просто не им пука за клиентите им, не за МВР, (защото не за свой кеф им искаме информация.) Но който от каквото не разбира - точно за това приказва ... (Не знам дали ти е известно, но в 8 от 10 случая съдията отказва да разреши информация, съгласно ЗЕС)

П.П. Като говориш за изнасилените жени (ще добявя и убийствата), попрочети малко относно виктимологията на тези две престъпления, специално за София, за последните 4 години. Ще бъдеш неприятно изненадан.

И, не на последно място - спести си епитетите и квалификациите за баща си ...

:D

Казах ти, не си за тази професия. Това не е работа за комплексари и хора с неизживяно детство. Злобата е в теб, не в мен. Всичките ти постове са едно заяждане, репчене и безгранична арогантност. Ако работата ти тежи, намери си друго. Само че като теглиш чертата май по си струва да си натискаш парцалчетата в МВР-то, нали ? Иначе навън си "никой" :lol: Нема привилегии, нема първа категория труд, нема сигурна заплатка, нема да има на кого да се дуеш, а това си е просто кошмарно. Както и да е.

А аргументите ти за разпечатките и начинът, по който прехвърляш отговорността от МВР към операторите, защото видиш ли "не им пукало" за клиентите им, за пореден път показва какво .......... си и колко вреден си за обществото, като я работиш таз професия.
kolegat
Потребител

Мнениеот nk7702n » 25 Ное 2013, 02:07

Прекалено много глупости, kolegat, не ти е за първи път, нито за последен. Я, кажи какви точно правни изводи изложи дотук, че аз лично не разбрах? Ти наясно ли си кога се прилага чл.218б и кога следва да се образува производство по чл.207, както и дали се прилага чл.78а, когато става дума за производство по чл.207? Ако се прилага чл. 78а, какъв е размерът на глобата? Аз лично знам, затова не пиша глупости като теб, ама ти сигурно не знаеш, затова вземи да прочетеш!
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот neutralen » 25 Ное 2013, 02:37

Нещо си се объркала - kolegat изразява лично отношение спрямо арогантното поведение (според него) на друг участник във Форума, а не се изказва по правни въпроси. Всеки юрист може да прочете какво пише в чл.218б от НК.
neutralen
Активен потребител

Мнениеот nk7702n » 25 Ное 2013, 03:03

neutralen написа:Нещо си се объркала - kolegat изразява лично отношение спрямо арогантното поведение (според него) на друг участник във Форума, а не се изказва по правни въпроси. Всеки юрист може да прочете какво пише в чл.218б от НК.

Неутрален, за какво лично отношение говориш, в случая става дума за обиди и нелепи квалификации от някого, който изобщо не познава другия постващ, както и наказателноправната материя. Мен изобщо не ме интересува дали някой ме харесва или не и какво е личното отношение на kolegat спрямо мен. Целта на форума е да се споделят знания и темите да имат някакъв смисъл.
Последна промяна nk7702n на 25 Ное 2013, 03:16, променена общо 1 път
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот doc03 » 25 Ное 2013, 03:16

kolegat написа:Казах ти, не си за тази професия. Това не е работа за комплексари и хора с неизживяно детство. Злобата е в теб, не в мен. Всичките ти постове са едно заяждане, репчене и безгранична арогантност. Ако работата ти тежи, намери си друго. Само че като теглиш чертата май по си струва да си натискаш парцалчетата в МВР-то, нали ? Иначе навън си "никой" :lol: Нема привилегии, нема първа категория труд, нема сигурна заплатка, нема да има на кого да се дуеш, а това си е просто кошмарно. Както и да е.

А аргументите ти за разпечатките и начинът, по който прехвърляш отговорността от МВР към операторите, защото видиш ли "не им пукало" за клиентите им, за пореден път показва какво .......... си и колко вреден си за обществото, като я работиш таз професия.

Дали съм за тази професия или не - рано ти е, точно на теб да си ми съдник, щото не можеш да ми стъпиш на първото кокалче на петия пръст на левия крак. Първо се научи да общуваш. А като те гледам колко си духовит, как се оправяш с клиентите си (ако имаш изобщо такива), и какви съвети им даваш - наистина не знам, но това (за сега) си е само твой проблем.
Та относно комплексите, злобата, репченето, и арогантността - приписваш ми твои качества (знам, че е похват в защитата), но при мен не минава. Виж си мненията - пълни са с немотивирани обиди, обидни епитети, квалификации и какво ли не, към кой ли не, а е ясно, че това е по две причини. Първо - защото не си достигнал нужното речево ниво за да спориш (имам предвид БЕЛ), и второ - по този начин именно ти избиваш твоите си комплекси. Ти си от онзи вид форумни Юнаци, които не са влизали на живо в спор и в конфликт със себеподобен, от времето, когато са се карали с другарчетата си на детската площадка кой ще бие дузпата. Ама то е било преди седмата, и там си е останало. Тук си плюеш, обиждаш и съдиш хората спокойно, щото иззад мониторчето е лесно, и безопасно.
И изобщо не ми тежи работата, напротив, върша я с удоволствие. Ти си този, на когото работата хич не му харесва, нито явно ти изнася да я вършиш, ама то е щото явно ... преуспяваш в любимото си поприще ..., нали ?
И да - като тегля чертата, струва си, да. Що, теб да не те е яд ? Ама като тегля другата черта - изкарал съм си я заплатката, дори само с част от нещата - като просто пресметна стойността на крадените вещи, които съм върнал на хората. Ти твоята как я изкара, м ? И да не би да ти резнаха твоята заплатица, че точно в моята се огледа ?
А дали ще бъда никой навън - няма как да знаем. Факт е че ти си никой - и сега, и преди си бил, и ще си останеш никой, извън монитора. Толкова никой, че щях да те пропусна в навалицата дипломирани юристи, ако не ми се беше замотал в краката.
И не - не съм от тези, които се дуят. Кротък съм, за полицай. Но тези, пред които съм се "дул", когато се е налагало, избягват да разказват.

Апропо - нищичко не знаеш, нито разбираш от "разпечатки" (и колко рядко се ползват), както и от оператори, както и не правиш разлика между трафик и активност, но и това е разбираемо. Чувал си, ама и не си чул като хората. Хабер си нямаш и от това колко на оператора му пука за клиента му ... Хабер си нямаш и от отговорности, и от кражби, и от превенция, и от доста неща. Само дето объркваш читателите :)

Моите първи седем не ми позволяват да ти кажа тук ти какво .......... си, съответно и относно ползата или вредата от теб за обществото - ще спестя ...

Аватар
doc03
Активен потребител

Назад към Наказателно право