начало

Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна

Полицейска Регистрация

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Полицейска Регистрация

Мнениеот nk7702n » 02 Ное 2013, 20:12

ilian_todorov написа:
doc03 написа:
mihail1 написа:Тоест, чак когато случаят се прекрати, мога да го изчистя това.

Не като се прекрати.
Случаят няма да се прекрати - или ще има обвинение срещу извършителя, или ще бъде спряно производството поради неустановен извършител.
Но трябва да приключи, по някой от двата начина.
.............................................

Брат ми преди десет години направи една глупост, регистрираха го и после му наложиха адм. наказание по чл. 78 а от НК. Има ли право да иска да му бъде махната регистрацията?

Да, има право, ако това е единственото наказателно производство, водено срещу него.

Чл. 160. (1) Данните от полицейската регистрация на лицата се използват само за предотвратяване и разкриване на престъпления или за дейности, свързани със защитата на националната сигурност и обществения ред.

(2) Полицейската регистрация се снема въз основа на писмена заповед на администратора на лични данни или на оправомощени от него длъжностни лица служебно или след писмено мотивирано искане на регистрирания, когато:

1. е извършена в нарушение на закона;

2. наказателното производство е прекратено, с изключение на случаите по чл. 24, ал. 3 от Наказателно-процесуалния кодекс;

3. е влязла в сила оправдателна присъда;

4. лицето е освободено от наказателна отговорност и му е наложено административно наказание;
5. лицето е починало; в този случай искането може да се направи от неговите наследници.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот ilian_todorov » 02 Ное 2013, 22:18

Благодаря! Да му кажа да подаде заявление до Началника на МВР да бъде заличена?
ilian_todorov
Активен потребител

Мнениеот nk7702n » 02 Ное 2013, 22:22

Ако може да се справи сам, да подаде заявление. Ако има нужда от правна помощ, да се обърне към колега адвокат!
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот ilian_todorov » 02 Ное 2013, 22:31

nk7702n написа:Ако може да се справи сам, да подаде заявление. Ако има нужда от правна помощ, да се обърне към колега адвокат!

С риск да се отклоня от темата, може ли да бъде реабилитиран затова че е наказан по чл. 78 а от НК?
ilian_todorov
Активен потребител

Мнениеот nk7702n » 02 Ное 2013, 22:46

В случая не става дума за осъждане, а за налагане на административно наказание.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот ilian_todorov » 03 Ное 2013, 00:14

nk7702n написа:В случая не става дума за осъждане, а за налагане на административно наказание.

Точно така и затова ми е въпросът. Може ли да се реабилитира адм. наказание по чл. 78 а от НК? Евентуално ако сгази лука пак, да се приложи повторно. :D
ilian_todorov
Активен потребител

Мнениеот nk7702n » 03 Ное 2013, 00:24

Да, може да се приложи повторно нормата.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот nasso_5 » 03 Ное 2013, 00:59

Полицейска регистрация се прави,когато си ОБВИНЯЕМ,а не свидетел.
При прекратяване/отказ за образуване на досъдебно или ако съда откаже да образува такава или съда те оправдае. Пускаш молба до Началника на РПУ-то по местоживеене по ЛК за заличаване на полицейска регистрация поради еди-какво си и прилагаш копие от прокуратурата....От РПУ-то дават мнение и се препраща до СДВР...и там питашпо телефона,а ако го имаш номера и от вкъщи става...
Разбира се ще се върне преписката няколко пъти за дораследване...2-3месеца...
/един Господ знае какво разледват при прекратена пр.пр/
правото е алгоритъм.....
Аватар
nasso_5
Потребител

Мнениеот ilian_todorov » 05 Ное 2013, 00:51

nk7702n написа:Да, може да се приложи повторно нормата.

Само че тук се твърди друго. Би ли го коментирал?

[color=#800080][color=#BF00BF][color=#BF00FF]Re: Може ли да се приложи повторно чл. 78 а от НК?

Мнениеот dessi741 » 09 Окт 2013 02:05 pm
Чл. 78а. (Нов - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г., изм. - ДВ, бр. 62 от 1997 г., изм. - ДВ, бр. 21 от 2000 г., изм. - ДВ, бр. 75 от 2006 г., в сила от 13.10.2006 г., изм. - ДВ, бр. 26 от 2010 г.) Пълнолетно лице се освобождава от наказателна отговорност от съда и му се налага наказание от хиляда до пет хиляди лева, когато са налице едновременно следните условия:
а) (изм. - ДВ, бр. 86 от 2005 г., в сила от 29.04.2006 г.) за престъплението се предвижда наказание лишаване от свобода до три години или друго по-леко наказание, когато е умишлено, или лишаване от свобода до пет години или друго по-леко наказание, когато е непредпазливо;
б) деецът не е осъждан за престъпление от общ характер и не е освобождаван от наказателна отговорност по реда на този раздел;
в) причинените от престъплението иму
ществени вреди са възстановени.[/color]
Четете внимателно буква "Б" втората част!!!-съдебната практика е, че не може!
[/color][/color]
ilian_todorov
Активен потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 05 Ное 2013, 00:59

Може, може... и още как, ама за т`ва се учи в университет, а не във форум, където удивителните идват в повече от знанията.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот doc03 » 05 Ное 2013, 01:15

nasso_5 написа:Разбира се ще се върне преписката няколко пъти за дораследване...2-3месеца...
/един Господ знае какво разледват при прекратена пр.пр/

Коя преписка ?

nasso_5 написа:....отказ за образуване на досъдебно или ако съда откаже да образува такава

Какъв отказ, кой шЪ кара траНвая, каква такава да откаже да образува съда ?

Аз ли изтрещях, или някой е за тест за редуциращи субстанции ?
ПРЕД НАЙ-ВАЖНИТЕ ПЪТИЩА НЯМА УКАЗАТЕЛНИ ТАБЕЛИ ...
http://vbox7.com/play:7d23a9b5&r=emb :D

Простичко е: http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
Аватар
doc03
Активен потребител

Мнениеот ilian_todorov » 05 Ное 2013, 22:10

bird_of_paradise написа:Може, може... и още как, ама за т`ва се учи в университет, а не във форум, където удивителните идват в повече от знанията.

Има и друг вариант. Взимаш си (ако си мъж де) жена юрист. :) Освен всичката домакинска работа и креватни задължения ще ти дава и безплатни консултации. Проблем ще имаш, ако решиш да се разделиш с нея, ама риск печели, риск губи. :) Аз не съм хазартен тип и затова съм си взел докторка. :)
Сега сериозно. Би ли посочила съдебна практика за повторно прилагане на чл. 78 а от НК?
ilian_todorov
Активен потребител

Мнениеот doc03 » 05 Ное 2013, 22:49

ilian_todorov написа:...... Освен всичката домакинска работа ....

:roll:
ПРЕД НАЙ-ВАЖНИТЕ ПЪТИЩА НЯМА УКАЗАТЕЛНИ ТАБЕЛИ ...
http://vbox7.com/play:7d23a9b5&r=emb :D

Простичко е: http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
Аватар
doc03
Активен потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 05 Ное 2013, 22:50

Има още алтернативи:
- омъжваш се за нехазартен тип, който се занимава с всички битовизми ( вкл. и да те прави щастлива), докато завършиш право, че и след това ( идилия :mrgreen: ). Няма риск, няма и нужда от насрещна престация, защото сам ще знаеш отговорите.
- живееш си живота по собствени правила, но когато имаш нужда заплащаш на човека, знаещ отговора на всеки елементарен въпрос ( утопия- у нас всеки разбира от право, футбол и ... жени. Особено мъжете. :mrgreen:)
- регистрираш се в лекс.бг. , пускаш питане и ... чакаш. Чакаш... ( търпението е висша добродетел :wink: :lol: ), защото знаеш, че човекът е слабо същество и някой знаещ ще опита да лъсне с познанието си, за да се докаже на ... ( когото искаш- тук няма верен отговор, защото никой не знае точно защо).

Сега сериозно- дойде, попита и получи отговор. Може да е непълен, може да не те задоволява, но е верен.
Това е достатъчно :) .
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот ilian_todorov » 06 Ное 2013, 00:31

bird_of_paradise написа:Има още алтернативи:
- омъжваш се за нехазартен тип, който се занимава с всички битовизми ( вкл. и да те прави щастлива), докато завършиш право, че и след това ( идилия :mrgreen: ). Няма риск, няма и нужда от насрещна престация, защото сам ще знаеш отговорите.
- живееш си живота по собствени правила, но когато имаш нужда заплащаш на човека, знаещ отговора на всеки елементарен въпрос ( утопия- у нас всеки разбира от право, футбол и ... жени. Особено мъжете. :mrgreen:)
- регистрираш се в лекс.бг. , пускаш питане и ... чакаш. Чакаш... ( търпението е висша добродетел :wink: :lol: ), защото знаеш, че човекът е слабо същество и някой знаещ ще опита да лъсне с познанието си, за да се докаже на ... ( когото искаш- тук няма верен отговор, защото никой не знае точно защо).

Сега сериозно- дойде, попита и получи отговор. Може да е непълен, може да не те задоволява, но е верен.
Това е достатъчно :) .

Достатъчно, достатъчно, колко да е достатъчно? :) Съдебна практика няма. За без пари толкоз или се обърка нещо? :D
Имам познато семейство адвокат и прокурорка, които ми казаха, че може да се приложи повторно чл. 78 а от НК, но не ми е удобно да им искам съдебна практика. На брат ми адвокатът обаче казал, че не може като веднъж е бил освобождаван. Кой е крив и кой прав? :)
ilian_todorov
Активен потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 06 Ное 2013, 10:27

ilian_todorov написа:Кой е крив и кой прав?

Не знам- може и двете насрещни тези да са верни - зависи от конкретиката за деятелността на брат ти и последиците.
Съдебна практика- има, но аз няма да ти я дам, защото съм предубедена по отношение твоя ник.
Дали съм объркала нещо- може, човек е несъвършено същество ( виж ми сигнатурата).
А, може и да не съм. :)
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот ilian_todorov » 06 Ное 2013, 12:00

bird_of_paradise написа:
ilian_todorov написа:Кой е крив и кой прав?

Не знам- може и двете насрещни тези да са верни - зависи от конкретиката за деятелността на брат ти и последиците.
Съдебна практика- има, но аз няма да ти я дам, защото съм предубедена по отношение твоя ник.
Дали съм объркала нещо- може, човек е несъвършено същество ( виж ми сигнатурата).
А, може и да не съм. :)

Че какво му е на ника ми? Аз така се казвам. :!: Мислиш, че се представям за друг ли или нещо съм те обидил?
Моля за извинение автора на темата, тъй като много се отклонихме!
ilian_todorov
Активен потребител

Мнениеот citizex » 29 Ное 2013, 22:22

doc03 написа:
iva_sh написа:За да има полицейска регистрация по ЗМВР трябва да е налице привличане като обвиняем.
Дори наказателно дело да има и да е висящо срещу някого или срещу неизвестен извършител, ако то не е било образувано срещу конкретното лице или е било прекратено срещу това лице, за него основанието е отпаднало.

[ Полицейската регистрация по смисъла на ЗМВР и оперативни данни за лице нямат нищо общо. С :D

А къде точно в ЗМВР са регламентирани регистрирането на "оперативни данни".?

Абсолютно вярно е. Данните се съхраняват безсрочно. И има защо.
През 1999г. става грабеж с тежка телесна. Счупен череп (с бутилка от шампанско). От бутилката изкарват годни следи, има подробно описание на извършителя, но го няма в системата и така и си остава - неустановен. През 20011г. по повод сбиване (хулиганство) правим регистрация на един почтен бизнесмен, току що завърнал се от странство, с няколко фирми из Европа. И лъсна. Та така ...

Хипотетичен случаи, за съжаление много далеч от деиствителността.

В повечето случаи, докато трае милиционерското безвремие, с данните ти се гаврат както си искат, дават ги на когото си искаст и то напълно безнаказано, както е правил и тоя пич:

http://www.monitor.bg/article?id=357551
citizex
Нов потребител

Мнениеот citizex » 29 Ное 2013, 23:05

И в краина сметка, щом такава е логиката зад ПР, да регистрират всички налични граждани на територията на РБ ,тогава, та като стане некое престъпление да има достатъчна база данни.....защо само едни да са прецакани?
citizex
Нов потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 02 Дек 2013, 01:19

citizex написа:.....защо само едни да са прецакани?

Нямам нищо против да ме регистрират- голЕма работа, че имали данните ми, след като доброволно си ги давам на всякаква ... паплач ( ето, тези дни се регистрирах за пореден път в хотел- да не мислите, че става с адвокатската ми карта?!?). Имам банкови сметки- само с документ за самоличност; ел. подпис- пак документ, мобилни, вода, ток, собствености разни ( недвижими и движими)- пак с него; регистрации тук- таме, пак така стават нещата; преди години имаше взломна кражба в един обект, който ежедневно посещавах- снеха ми отпечатъците, за да ме изключат ( дадох ги доброволно, ако се вълнувате)...
Личните ни данни се въргалят из нета- стига да знаеш, как да търсиш- намираш, каквото те интересува.

Защо едни да са "прецакани"?- защото между мен и тях ( регистрираните онеправдани) стои цял един НК. За това. Ако разпишат онези 12 дузини лумпенизирани популисти, че всички ще имаме регистрация- ще дам.
До тогава нямам заслуги и привилегията да го правя.
bird_of_paradise
Активен потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Наказателно право