Подсъдим съм по дело, на което се дава ход сега 2013 г.
Преди шест години един от свидетелите е дал показания пред съдия, с които ме набедява в няколко престъпления. По едно от тях ПОНЕ мога да докажа, че е осъществена втората форма на „набедяване” по Чл. 286 НК, ал. 1 – „представяне на неистински доказателства, които уличават някого в престъпление.” - във вид на свидетелски показания. И е осъществен състава на ал. Чл. 286 ал. 2, защото съм „привлечен към наказателна отговорност” само въз основа на неговите показания, без каквито и да е други доказателства, напротив показанията на другите свидетели на прокуратурата го опровергават, но това не е забелязано по време на ДП поради наказателния уклон.
Тъй като досега не е било разгледано по същество – нямах възможност да се защитя и да заведа дело за набедяване, защото доказателствата за набедяване са дефакто събрани в ДП на дело което още не е било разгледано.
ВЪПРОСИ ДВА:
1. Откога започва да тече давностния срок в който аз мога да заведя срещу него дело за набедяване по Чл. 286 ал. 2. –
А) от преди 3-ри години (Ъпдейт: НЕ Шест години!), когато съм с е запознал с неговите показaния при ДП и съм подписал "Протокол за предявяване на разследване". В този документ открих, че за пръв път съм се подписал, че "съм се запознал материалите по ДП"
Б) или отсега 2013 г., когато се дава ход на делото и той даде същите или потвърди старите си показания?
2. Колко е давностния срок? Или "какъв" е
Благодаря за отговорите!
- Дата и час: 20 Ное 2024, 13:22 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Откога тече давностния срок за набедяване?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
5 мнения
• Страница 1 от 1
Откога тече давностния срок за набедяване?
Последна промяна ikrystev на 11 Окт 2013, 01:04, променена общо 2 пъти
- ikrystev
- Младши потребител
Re: Откога тече давностния срок за набедяване?
Опа, нещо няма голямо желание да се покажат капацитетите във този форум.
Просто търсене по Google показва че верния отговор е 1. А. и че давноста е 2-ри въпрос е 5 години.
Имам си адвокат, платил съм му 3К преди 5 години ОБАЧЕ и от него мога да разчитам на отговор толкова колкото мога да разчитам на отговор тук - за без пари.
Интересно ми беше да чуя и независимо мнение за БЕЗОБРАЗИЯТА, извършвани по време на ДП и каква държава сме, че по едни свидетелски показания, неподкрепени от нищо друго във вселената, може аз да бъда подсъдим за нещо отпреди 6 години на което никой не е бил свидетел, освен лицето, мотивирано че ще спечели много пари ако даде прaвилните показания, че някой да си направи ДП?!
Щото живота ми е 80 години средно и просто нямам 15 години излишни за да чакам абсолютната давност и някаква ояла се ПЛУТОКРАЦИЯ да реши аджеба виновен ли съм или я е досърбяло нещо ...
Просто търсене по Google показва че верния отговор е 1. А. и че давноста е 2-ри въпрос е 5 години.
Имам си адвокат, платил съм му 3К преди 5 години ОБАЧЕ и от него мога да разчитам на отговор толкова колкото мога да разчитам на отговор тук - за без пари.
Интересно ми беше да чуя и независимо мнение за БЕЗОБРАЗИЯТА, извършвани по време на ДП и каква държава сме, че по едни свидетелски показания, неподкрепени от нищо друго във вселената, може аз да бъда подсъдим за нещо отпреди 6 години на което никой не е бил свидетел, освен лицето, мотивирано че ще спечели много пари ако даде прaвилните показания, че някой да си направи ДП?!
Щото живота ми е 80 години средно и просто нямам 15 години излишни за да чакам абсолютната давност и някаква ояла се ПЛУТОКРАЦИЯ да реши аджеба виновен ли съм или я е досърбяло нещо ...
- ikrystev
- Младши потребител
Re: Откога тече давностния срок за набедяване?
Давността тече от извършване на деянието(денят,в който пред съответния орган е казано),респ.-на съответното място-направено действието-представяне на неистински доказателства.
Не от узнаването.
Давността за преследване на набедяване е 10г. и в двата случая на чл.286 НК.
Не от узнаването.
Давността за преследване на набедяване е 10г. и в двата случая на чл.286 НК.
- svettoslav
- Активен потребител
5 мнения
• Страница 1 от 1
|
|