начало

13 съдии са повишени в Гражданската колегия на ВКС 13 съдии са повишени в Гражданската колегия на ВКС

В колата, която не е моя, откриха тайник с марихуана

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

В колата, която не е моя, откриха тайник с марихуана

Мнениеот hellmad » 06 Окт 2013, 18:53

Здравейте.
Първо - извинявам се за не до там адекватното име на темата, но тъй като въпросите са няколко - заглавието и е общо. Пиша в една тема за да не се налага да се правят връзки между отделни теми, за онези, които са решили да помогнат.

Пиша от първо лице за да не се налага непрекъснатото редуване на имена и лични местоимения.
Предисторията е такава:
Декември,15-ти, 2009-та ме осъдиха на 3 (три) месеца лишаване от свобода по чл.343б. от НК (Нов - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г., изм. - ДВ, бр. 50 от 1995 г.) (1) Който управлява моторно превозно средство с концентрация на алкохол в кръвта си над 1,2 на хиляда, установено по надлежния ред, се наказва с лишаване от свобода до една година". На основание чл.66 присъдата беше отменена за срок от три години, които изтекоха Декември, 2012-та. За въпросният период нямам никакво нарушение на закона.

Края на Март ме спряха за"рутинна проверка" с автомобил, който не е моя собственост. В колата (по необясними за мен причини) откриха скрит в тайник плик с марихуана, след което бях задържан за 24 часа. Беше образувано ДП. Сега очаквам призовка.

Тъй като, както споменах, колата не е моя собственост, по въпросният плик няма мой отпечатъци, колата беше спряна за рутинна проверка - без обявена акция и т.н., а и направеният обиск беше без ничие разрешение (не съм запознат, но по спомени ако няма разрешение от прокурор - аз лично трябва да се съглася колата ми да бъде проверена (разглобена, т.с. мисълта ми е, че в правото на пътна полиция е да провери само видимите части на колата - багажник, и купе - без да влизат вътре).
Времето, в което пътна полиция е "намерила" въпросният плик, аз не бях близко до колата, а давах обяснения на други двама униформени.

1.Въпросите са ми следните - реабилитиран ли съм по право, мога ли да бъда и какви действия трябва да предприема.
2. Да се призная ли за виновен с цел сключване на споразумение с прокурор или да търся съдействие от добър адвокат.
3. Съдействал съм на полицията с всичко, с което мога да помогна.
4. Какво в крайна сметка да очаква от въпросното дело.

Благодаря предварително.
Поздрави.
А. Енчев
hellmad
Младши потребител

Re: Въпрос.

Мнениеот sunshine_75 » 06 Окт 2013, 19:21

1. Към момента на управляването на автомобила сте бил реабилитиран по право, тъй като в изпитателния срок не сте извършил друго престъпление.
2. Споразумението не можете да сключите сам с прокурора - трябва Ви задължително и адвокат. Но се признайте за виновен само за това, което сте извършил. И каквото и да решите, който и да Ви съветва, винаги е най-добре да ангажирате адвокат, който професионално да се погрижи за интересите Ви.
3. Не разбрах: какъв е въпорсът?
4. В завъсимост от количеството марихуана, ако наистина сте съдействали, ми се струва възможно държането да бъде квалифицирано като маловажен случай, което би следвало да доведе като резултат до административно наказание - по чл. 78а от НК. Ако вече сте привлечен като обвиняем, там може да видите квалификацията на действията Ви, а в Наказателния кодекс, чл. 354а (ама целия текст) - да намерите какво наказание Ви се следва.

Прокурорът не може да разрешава извършване на претърсване и изземване - това може да го направи само съдът. Полицаите, ако установят признаците на престъпление и това е единствената възможност за запазване на доказателствата, могат да извършат тези действия без някой друг да им е разрешил (в последствие съдът преценява дали действията им са или не са били законосъобразни).
sunshine_75
Потребител

Мнениеот hellmad » 06 Окт 2013, 20:13

Благодаря Ви за отзива.
"3. Съдействал съм на полицията с всичко, с което мога да помогна." - по-скоро беше пояснение, отколкото въпрос. Питането беше, дали съдействието към правоохранителните органи се третира положително.

Хиляди благодарности.
А. Енчев
hellmad
Младши потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 06 Окт 2013, 22:36

Положително, положително - смегчаващо вината обстоятелство е и прочее, ама простете не разбирам цялото противоречие в изложението ви.
hellmad написа:ме спряха за"рутинна проверка" с автомобил, който не е моя собственост. В колата (по необясними за мен причини) откриха скрит в тайник плик с марихуана, ...няма мой отпечатъци....след което бях задържан за 24 часа...

То, вярно, че дребните детайли са важни ( не знам как сте съдействал, а от това зависи съставомерността при цялото ми уважение към sunshine_75 ), но или сте твърде наивен "бушон" ( термин на доктора), или не ви е чиста работата. Някак съм раздвоена - не мога да обясня защо, но интуитивно гласувам за наивността, от друга страна вашето искане за признание направо ме отстрелва всеки път, когато прочитам изложението ви и като се сетя, че доброволно искате споразумение най-добре да продължите със съдействието.
:roll: Въпреки това- спрете съдействието за ден и си направете една консултация с адвокат.

С надежда, че няма да съжаля за кредитирането на доверие 8) .
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот doc03 » 07 Окт 2013, 01:45

Женската интуиция не във всички случаи е добро другарче ... май ... :)
Възниква въпросът като как така един прост патрул просто спира този прост автомобил и просто ей така, по проста (милиционерска :) ) интуиция, решава просто да порови точно в него (не в останалите 20-30 рутинно спрени), и просто намира един прост тайник (дето митничарите го търсят 3 дни), и в него - Я! Каква изненада! - проста тревица ?
И като как така невинен човек (дето просто е паднал от Марс, щото просто не може да си обясни как така просто пренася дрога, в една просто чужда кола, дето просто си я кара ей така) в един момент просто се замисля за споразумение ?

Абе hellmad, що си мислиш че сме фанати от гората бе, душко ?
А, да, дилърите с СМС или по имейл да ги уведомяваме за "акциите", че да не им прецакваме бизнеса с претърсвания разни ? ... щото е криза все пак ...

П.П.
bird_of_paradise написа:най-добре да продължите със съдействието

Реплика: ама с мярка, щото после ще е я без ухо, я без пръсти ... и тогава как ще ни омайва тук с приказките за доброто момче и лошите полицаи ?

bird_of_paradise написа:С надежда, че няма да съжаля за кредитирането на доверие 8)

... естествено
ПРЕД НАЙ-ВАЖНИТЕ ПЪТИЩА НЯМА УКАЗАТЕЛНИ ТАБЕЛИ ...
http://vbox7.com/play:7d23a9b5&r=emb :D

Простичко е: http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
Аватар
doc03
Активен потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 07 Окт 2013, 03:40

Стигна до там да ме упрекваш, защото подложих на съмнение "некои прости неща" :D .
Хипотетично: колата ми е в бокса, обаждам се и моля да ми дадеш твоята, за да се придвижа от т.А до т.Б. Ти услужливо ми я даваш, амнезията услужливо те спохожда и пропускаш да ми споменеш, че някъде из нея имаш скатани тайни, забранени, нещица. Колегите, услужливо, ме спират някъде по трасето и услужливо я обръщат с хастара навън, откривайки, каквото там, ме водят в местното РУП, задържат ме 24ч. ( то да е само задържането, да го помажеш), говорят ми "учтиво" за някакви "прости неща" и накрая за нечие удобство да се призная за виновна, че с обективното придобиване на фактическата власт над МПС съм имала воля и намерение за придобиване на фактическа власт върху ... каквото там си скрил?

Възможно е да греша, но предпочетох кредита пред абстрактните предположения за вина. Дори съм склонна да се обзаложа, че идеята за споразумение е дошла от любезни хора по време на онзи 24ч. престой.

п.п. Докторе, идеята е, че между черно и бяло съществуват и други цветове. Вярно е, че изразеното желание за споразумяване ме обърква, но за делото този факт е неотносим и няма правни последици. Поне не, докато не бъде одобрено от съда. Не мога само заради това изявление да презумирам вина. :)
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот doc03 » 07 Окт 2013, 10:09

Да, винаги има два начина на разсъждаване - как да измъкнем дилъра и как да вкараме дилъра. Нормално е ти да тръгваш по първата. Аз обаче винаги движа по втората, знаеш.
Но!
1. Само дето в последните, може би 5 години, не помня да се е намерила дрога в автомобил, собственост на управляващия го. (упс ... освен веднъж, ама не спря на "рутинната" палка, та се наложи през стъклото да му се "съдейства"...) Схемата е ясна и проста - не са прости хорицата в този бизнес ... и дори да се е стигнало до "признава за невиновен", винаги нещата са ставали ясни, друг е въпросът с доказването :arrow: и от тук пак стигаме до двете пътечки ...
2. В случая звучи ли ти питащия като "накиснат" ? На мен не. По интуиция ... :) Щото то и в якето да му се намери, ще каже "откраднах го преди малко от едно заведение, ама не помня кое".
3. Надали през онези 24 часа на любезните хора им е стигнало времето и за споразумение да говорят. А и прекалено рано е било. То никой не бърза, най-малко прокурора, при наличие на толкова време за разследване.
4. Хипотетично, ако някой е видна политическа личност, или във високите сфери на влияние, е възможно докато му сменяват въжетата на ръчната спирачка 8) , да му сложат малко кока в кутията на скоростния лост и да "пуснат кучетата", за да го отстранят като страна в някое дело (например) ... ама каква полза да го правят това с hellmad ?
5. Да, сивото има много варианти, само дето наркобизнеса не се бори с алтруизъм. (Щото не знаеш тази тревица точно около кое училище е щяла да се продава).

Цветът е вторичен продукт - зависи не само от спектъра на светлината, но и от това, как тя се отразява и субективно се възприема от окото на гледащия :wink: В тази връзка да разбирам ли, че ако на някого, със синя кола (например), му намерят нещо в тръбите на парното, следва да се обръща към теб (да го отървеш от проблеми) само щото МПС-то е на баб' ти Ладунка, 39-ти набор ? :P

П.П. Допълвам
bird_of_paradise написа:Стигна до там да ме упрекваш

Да те упреквам ? :oops: :roll:
Нивгаш :!: , поне не и за неща земни 8)
ПРЕД НАЙ-ВАЖНИТЕ ПЪТИЩА НЯМА УКАЗАТЕЛНИ ТАБЕЛИ ...
http://vbox7.com/play:7d23a9b5&r=emb :D

Простичко е: http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
Аватар
doc03
Активен потребител

Назад към Наказателно право