начало

13 съдии са повишени в Гражданската колегия на ВКС 13 съдии са повишени в Гражданската колегия на ВКС

Ускоряване на Предварителна Проверка

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Ускоряване на Предварителна Проверка

Мнениеот mephistopheles » 26 Сеп 2013, 18:31

Здравейте,

Изпратих на 12.08 преписка с напълно описан казус, по който нужните проверки могат да се направят дори по телефона. От 26.08 насам преписката стои в статус "Очакват се материали от друг орган за решаване на преписката.". При опит да разбера кой е този орган, от прокуратурата ми отговориха, че при тях все още не е постъпила информация, само знаят, че е разпределена на прокурор. Запознах се с "Инструкция за провеждане на предварителни проверки", от където разбрах, че ще стои така най-много 2 месеца без разрешение на прокурора, но предоставил съм толкова доказателствен материал с подаването на преписката, че според мен на средно интелигентен човек ще му трябват не повече от 10 мин, просто да прочете документите?!

Има ли някакъв начин да се ускори преминаване на преписка в ДС? Нещо странично, някаква практика?

Благодаря ви!

ПС:
Желая да се извиня! Знам, че това е форум за юристи, а все още съм далеч от действащ юрист, но ми се наложи да се сблъскам предварително.
Alea iacta est.
Аватар
mephistopheles
Нов потребител

Re: Ускоряване на Предварителна Проверка

Мнениеот nk7702n » 26 Сеп 2013, 18:40

Аз предлагам да подадете изрична молба с искане да Ви информират в писмен вид в какъв срок да очаквате произнасяне и има ли обективни причини за забавяне на произнасянето на съответния орган.
П.П. Не знам какво разбирате под извършване на проверки по телефона и изпращане на преписка с напълно описан казус, но не мислите ли, че предварителните проверки не се извършват по телефона, а следва да се разпитат определени лица, да се съберат необходимите писмени доказателства !? За Вас, от Ваша гледна точка нещата може да са напълно ясни, но това е Вашата гледна точка, а не пътят за събиране на доказателства от овластените от закона служебни лица.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот mephistopheles » 26 Сеп 2013, 18:59

Разбирах, ще изпратя молба, в която ще попитам има ли обективна причина за забавяне и в какъв срок да очаквам отговор.

Благодаря много!
Alea iacta est.
Аватар
mephistopheles
Нов потребител

Мнениеот policai » 30 Сеп 2013, 21:00

mephistopheles написа:Разбирах, ще изпратя молба, в която ще попитам има ли обективна причина за забавяне и в какъв срок да очаквам отговор.

Благодаря много!

Забавяне?!

Съгласно разпоредбите на АПК забавяне няма.
...полицай, наистина е призвание...
policai
Потребител

Назад към Наказателно право