начало

13 съдии са повишени в Гражданската колегия на ВКС 13 съдии са повишени в Гражданската колегия на ВКС

ПТП с пострадало дете

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

ПТП с пострадало дете

Мнениеот vesela10055 » 25 Сеп 2013, 00:21

Здравейте! Имам нужда от малко помощ, която надявам се да получа тук. На 12.09. детето ми - на 5 год., бе ударено от мотор. Инцидента стана на алеята на парка, където е забранено движение на МПС. Детето е с открита разкъсно - контузна рана на крака и охлузвания. Раната зашиха в Спешна помощ и ни пуснаха на домашно лечение. Водачът на мотора е непълнолетен, без свидетелство за управление на МПСто. Оказва се, че е закупен на името на водача, т.е. на непълнолетното лице. Не е регистриран в КАТ, няма застараховка гражданска отговорност. Понеже раната е лека телесна повреда, според дознателката делото ще бъде върнато от прокурора и дотук, а непълнолетния водач го "грози" единствено обществено порицание!
Какво да правя? Какви са възможностите пред мен? Ако се води дело по частен път, дали разходите няма да са по- големи от евентуалното обезщетение? Какъв е реда с изплащането на обезщетения от Гаранционен фонд? Станаха много въпросите. Благодаря предварително!
vesela10055
Нов потребител

Re: ПТП с пострадало дете

Мнениеот bludniq_sin » 25 Сеп 2013, 11:51

Здравейте! Имам нужда от малко помощ, която надявам се да получа тук. На 12.09. детето ми - на 5 год., бе ударено от мотор - само информативно - мотор или мотопед/скутер Инцидента стана на алеята на парка, където е забранено движение на МПС. Детето е с открита разкъсно - контузна рана на крака и охлузвания. Раната зашиха в Спешна помощ и ни пуснаха на домашно лечение. Водачът на мотора е непълнолетен, без свидетелство за управление на МПСто Във връзка с горното питане - минималната възразст за управление на мотопед (ако е било такова мпс-то) е 16 г. Така че непълнолетието не означава автоматично невъзможност за придобиване на СУМПС - ест. е нарушение да управлява без такова - . Оказва се, че е закупен на името на водача, т.е. на непълнолетното лицеТе могат да извършват правни действия със съгласието и чрез представителство от техните родители или попечители и ако не се бъркам (да ме поправят ако греша). Не е регистриран в КАТ, няма застараховка гражданска отговорност. Понеже раната е лека телесна повреда, според дознателката делото ще бъде върнато от прокурора и дотук, а непълнолетния водач го "грози" единствено обществено порицание! С цялото ми възмущение от деянието на непълнолетния хулиган (защото наистина е признак на абсолютна глупост, липса на възпитание и елементарна съобразителност да се движи из парка) да Ви попитам - вие какво наказание очаквате - да го тикнат за 5 години в затвора? Имайте предвид, че целите на наказанията на непълнолетни са преди всичко тяхното превъзпитание и подготовка за общественополезен труд в "живия живот" в последствие. Освен това имайте предвид, че той надали умишлено е блъснал детето Ви. Другото е, че вероятно това, което е извършил го е извършил поради лекомислие и могат да му се наложат някакви мерки по закона за "борбата" с противообществените прояви на непълнолетни. И последно - поставете се на мястото на родителите му - не Ви пожелавам някога Вашето дете (да е живо и здраво) да направи подобна глупост - вярвате ли, че е редно да лежи в ТВУ за такова нещо? Повярвайте - ако го пратят в институция не само няма да се поправи но ще излезе вероятно по "развален" отколкото е влязъл. Тези моменти могат да служат като обеца на ухото и вредата която сега е причинил и която за щастие е малка (отново не омаловажавам стреса от преживяното за Вас и детенцето) заедно с последиците за него да послужат за това да си извлече необходимите поуки и да се изгради като отговорен шофьор на пътя един ден.
Какво да правя? Какви са възможностите пред мен? Аз бих се насочил към родителите с един иск по чл. 48 вр. чл. 45 ЗЗД, а именно "Родителите и осиновителите, които упражняват родителските права, отговарят за вредите, причинени от децата им, които не са навършили пълнолетие и живеят при тях." Така ще е и обеца на ухото за самите родители да си контролират отрочето.Ако се води дело по частен път, дали разходите няма да са по- големи от евентуалното обезщетение? Какъв е реда с изплащането на обезщетения от Гаранционен фонд? Станаха много въпросите. Благодаря предварително!
Moral und Gerechtigkeit haben nichts mit Rechtswissenschaft zu tun.
bludniq_sin
Потребител

Мнениеот advkrkr » 25 Сеп 2013, 12:21

Имате коректен и пълен отговор от bludniq_sin. И тъй като сама вероятно няма да успеете да се правите със защитата на правата и интересите на детето си, по-добре потърсете адвокат опит в тази област. Желая ви успех и бързо възстановяване на детенцето от уврежданията и шока от преживяното!
advkrkr
Нов потребител

Мнениеот svettoslav » 25 Сеп 2013, 20:19

bludniq_sin написа: С цялото ми възмущение от деянието на непълнолетния хулиган

Така е наистина.Същински хулиган. За това-леката тел. повреда-директно по хулигански подбуди-така става НОХД.Незабавно сигнализирайте прокурора за това.Като нищо ще го погне... :)
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот bludniq_sin » 26 Сеп 2013, 09:29

Е-де еее-де светославе :) Лош, лош! Да питаме и doc и се обединете да му разкажете играта на тоя зъл тийнейджър и да изгние в дранголника и да пие от онова твоето затворническо кафе ;) А иначе за хулиганските подбуди не мисля, че ще мине: трябва да докажат пряк умисъл за грубо нарушение на обществения ред и изразяване на явно неуважение към обществото посредством увреждане здравето на пострадалия а не мисля че при цялата му глупост на онзи нехранимайко той е действал с пряк умисъл за увреждане на детето, или? Според мен си е осъзната непредпазливост - демекинг самонадеяност и те така :)
Moral und Gerechtigkeit haben nichts mit Rechtswissenschaft zu tun.
bludniq_sin
Потребител

Назад към Наказателно право