начало

13 съдии са повишени в Гражданската колегия на ВКС 13 съдии са повишени в Гражданската колегия на ВКС

"Психически тормоз" - въпроси

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

"Психически тормоз" - въпроси

Мнениеот edcvfr » 12 Сеп 2013, 03:55

Имам следния въпрос.... Случва ми се следното
Седя аз на кафе и няколко мъже от съседната започват да приказват за мен и ми казват, че нещо ще ми се случи, защото съм правил нещо. После си спомням, че съм ги виждал още веднъж да стоят на едно кафе до моя дом когато се връщах от работа.
Това нещо започва да ми се случва. Аз го определям като предистория свързана с мен като малък. Опит за измама с пари и тормоз след несполучивата измама да напусна страната и да си продам имотите.
Отивам в полицията да се оплача. Приказвам с един полицай, който приема жалбите. Той ми казва, че това е не е криминално и това било психически тормоз и те с това не се занимавали. Цитира ми се член. Трябвало да съм познавал кои са тримата мъже. Нямало какво да се направи.

Какво може да се направи по случая? Търся адвокат, с който мога да се консултирам за това.

Подробности ще изпратя на лични.
Последна промяна edcvfr на 12 Сеп 2013, 13:39, променена общо 1 път
edcvfr
Нов потребител

Re: Въпрос

Мнениеот bludniq_sin » 12 Сеп 2013, 09:26

Имам следния въпрос.... Случва ми се следното
Седя аз на кафе и няколко мъже от съседната започват да приказват за мен и ми казват, че нещо ще ми се случи - "нещо" е много неопределено и не стига за "нищо" съществено, освен това ако ги питаш може и нещо хубаво да са имали предвид, защото съм правил нещо. После си спомням, че съм ги виждал още веднъж да стоят на едно кафе до моя дом когато се връщах от работа.
Това нещо започва да ми се случва - какво точно започва да ви се случва понеже сякаш е нещо продължено във времето. Аз го определям като предистория свързана с мен като малък. Опит за измама с пари и тормоз след несполучивата измама да напусна страната и да си продам имотите - като малък как се очаква да напуснете страната и какви имоти сте притежавал като малък? Каква е тая история която ви се е случила като малък, че да рефлектира сега когато може би не сте чак толкова малък.
Отивам в полицията да се оплача. Приказвам с един полицай, който приема жалбите. Той ми казва, че това е не е криминално и това било психически тормоз - (ако само това са казали/направили хората дори и психически тормоз не е) и те с това не се занимавали. Цитира ми се член. Трябвало да съм познавал кои са тримата мъже. Нямало какво да се направи.

Какво може да се направи по случая? - До момента нищо според мен ако това е всичко, което Ви се е случило до този момент. Търся адвокат, с който мога да се консултирам за това.

Вижте единствения начин да се случи нещо (всъщност вие какво точно бихте желал да се случи) е те да извършат състава на някое престъпление. До момента изречението - "ще ти се случи нещо" не може да се определи като закана по чл. 144 НК, което е единственото идващо ми на ум. Ето текста на закона:
Който се закани на другиго с престъпление против неговата личност или имот или против личността или имота на неговите ближни и това заканване би могло да възбуди основателен страх за осъществяването му, се наказва с лишаване от свобода до три години.
Хората не са се заканили да ви причинят нещо което наказателният кодекс инкриминира - е определил за престъпно, нали? (убийство, телесна повреда, палеж - например). Едва тогава с много зор може и да стане нещо
Moral und Gerechtigkeit haben nichts mit Rechtswissenschaft zu tun.
bludniq_sin
Потребител

Re: "Психически тормоз" - въпроси

Мнениеот bludniq_sin » 12 Сеп 2013, 14:02

Трябва да си включите личните съобщения, за да мога да отговоря на Вашето.
Moral und Gerechtigkeit haben nichts mit Rechtswissenschaft zu tun.
bludniq_sin
Потребител

Мнениеот bestman » 12 Сеп 2013, 20:52

Искам само да добавя нещо, към горният пост:

За да имаме "закана за убийство" , трябва да опишете как точно е възнамерявал "да ви убие" даденият човек!
Почти невъзможно е да се направи ДП, в случай, че някой ВИ каже някъде си "ЩЕ ТЕ УБИЯ".

Относно Вашият случай, полицаят Ви е отговорил много коректно.
В съда също няма да издържи, дори да се явите като частен обвинител, защото :

1. не може да посочите конкретно лице
2. нямате свидетели, които да потвърдят, че именно Вас са визирали с тези заплахи
3. нямате никакви доказателства относно това, което сте чули.
4. няма състав на престъпление, от което Вие да сте пострадали психически/физически

Общо взето, за да предприемете някакви законови мерки срещу тези лица, при разказаната от Вас ситуация е добре да "изчистите" поне няколко от точките, които Ви написах !
Успех
bestman
Потребител

Мнениеот edcvfr » 12 Сеп 2013, 21:52

Тука не става въпрос за убиване.... тука става въпрос за изнудване да напуснеш страната/тормоз... по друг начин. Аз мога да посоча трима човека, които видях, но аз не знам кои са и не ги познавам. От моето 1 час чакане и 10 мин приказване с полицая разбрах, че искат аз да направя разследване (аз да ги намеря тези хора и да разуча техните методи на действие) и да им дам цялата информация, а те само да ги арестуват. някой трябва да разследва, а полицията не иска. Аз не съм полицията и нямам техните права и неща да го правя. Имам си работа с високотехнологични измамници, които са наясно как работи полицията в България и правната ни система.
edcvfr
Нов потребител

Назад към Наказателно право