начало

13 съдии са повишени в Гражданската колегия на ВКС 13 съдии са повишени в Гражданската колегия на ВКС

Въпрос относно ПТП с пострадал

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Въпрос относно ПТП с пострадал

Мнениеот spacezealot » 19 Юли 2013, 17:26

Здравейте. Ще препредавам направо жалбата която мисля да пусна в полицията.

На 05.07.2013 г. около 20:00 часа претърпях ПТП на пешеходна пътека на кръстовището *** и ул. *** в град София. Пресичайки платното на зелена светлина на светофарната уредба, на пешеходната патека в насрещното (явно опитвайки се да се пререди пред колоната спрели автомобили) бях блъсната от автомобил *** със *** цвят. Веднага след индидента, шофьорът, който беше с някаква жена, ме качи в автомобила му заедно със сестра ми ***, която беше с мен тогава и ме откара в най-близкото ДКЦ за преглед, там ме прегледаха и направиха превръзка. След което ми прилоша и причерня, изглежда от шока на случалото се, и се обадих на мой приятел - *** да ме прибире. Шофорът на блънсалия ме автомобил ми остави име и мобилен номер на визитка на ДКЦ-то и си тръгнха с жената, с която беше. За голямо съжаление от шока на преживяното и стреса не обърнахме внимание на регистрационния номер на автомобила, с който блъсна. При придвиждането от ДКЦ *** до вкъщи отока на крака ми се увеличи значително и реших да потърся, къде могат да ми снимат крака не би да има счупване, за да се взема незабавни мерки, тогава приятелят ми ***, ме откара в спешното отделение на *** . От там се обадиха на КАТ, за да регистрират случая, за съжаление за не бях наясно преди това как трябва да се процедира в подобни случаи.
След съобщаване за ПТП и извършени прегледи в спешното отделение на *** бяха извикани органите на КАТ за регистриране на инцидента, но извършителя си беше тръгнал, а в бързината и от болката бях забравила вкъщи визитката, на която ми беше оставил името и мобилния си номер. След регистрирането на случая бях изписана от спешното отделение с работна диагноза „Контузия на лява колянна става“, описана в Констативен протокол № *** от 05.07.2013 г.
През следващите дни болките в ударенито ми ляво коляно не намаляха, а отока на крака ми не спадаше. За това още през първия работен ден на 08.07.2013 г. потърсих медицинска помощ и мнение на специалист „Ортопед-травматлог“. Така след извършения ми преглед в болница *** в клиниката по Ортопедия и Травматология ме изпратиха на изследване с ядрено–магнитен резонанс. След извършеното изследване се установи, че имам счупване и разместване на костта на левия ми крак и голям хематом над коляното, което наложи спешна оперативна намеса за наместване на костта и фиксирането му с гипс. Същата ми беше направена на 12.07.2013 г., за което прилагам копие от медицински документи, изследване от ЯМР и епикриза при изписването от болничното заведение.
Уважаеми господин Началник,
Моля, да бъде открит виновния шофьор, който ме блъсна - извършил ПТП-то и къде е застрахован. Разполагам със следните данни:
*** с мобилен номер :***, караш автомобил *** със *** цвят.

Как предлагате да се процедира при подобна ситуация.
Става въпрос за моя позната. Която беше блъсната на пешеходна пътека на червено (за пешеходци зелено) при спрели няколко коли.. извършителят е решил да изпревари колоната.. влязал е в насрещното движение.. и да е ударил. Каква изобщо е глобата за подобно престъпление.. както и отнема ли се книжка и т.н. След това веднага я е закарал в болница.. където дори не са имали скенер.. и е обещал да покрие всички разходи по лечението. Естествено като се видя, че нещата са сериозни операция, възстановяване и т.н. доста сериозна сума. Реши, че няма да съдейства за каквото и да е.
Благодаря предварително на отзовалите се за професионалната компетентна помощ.
spacezealot
Нов потребител

Re: Въпрос относно ПТП с пострадал

Мнениеот bludniq_sin » 22 Юли 2013, 17:02

Ами пускате сигнал в прокуратурата. Ако внесат обвинителен акт ср/у шофьора в рамките на наказателния процес се конституирате като граждански ищец и претендирате и вреди за причинени болки и страдания както и разходите които сте направили. Съдът може да не уважи молбата за конституирането ви като такъв, защото може да не иска да обединява двата иска - в такъв случай чакате присъдата и завеждате иск за вреди по ЗЗД като фактите установени от наказтелния съд са задължителни за гражданския. Счупения крак в практиката мисля, че се определя като средна телесна повреда. Ако прокуратурата реши, че има престъпление вероятно ще го квалифицира като причиняване на средна телесна повреда при нарушаване правилата за движение а наказанието, което е предвидено е до две години или пробация. И да - при всички случаи лишава от право да управлява МПС
Moral und Gerechtigkeit haben nichts mit Rechtswissenschaft zu tun.
bludniq_sin
Потребител

Назад към Наказателно право