начало

Прокуратурата иска по-тежко обвинение за мъжа, който прегази момче на пешеходна пътека Прокуратурата иска по-тежко обвинение за мъжа, който прегази момче на пешеходна пътека

Могат ли да ме съдят за сигнал ?

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Могат ли да ме съдят за сигнал ?

Мнениеот niki1975 » 25 Юни 2013, 13:51

Висш магистрат, ме заплашва, че ще ме съди за набедяване, затова че съм поддал сигнал срещу него. Има ли право да ме съди за сигнал? Получих писмо от разследващия прокурор, че не са намерени данни за престъпление, което ми се вижда малко странно в предвид това за което сигнализирах. Въпроса ми е могат ли да ме съдят за набедяване и какви са наказанията?
Обещавам, след време да опиша детайли по сигнала!!! :wink:
niki1975
Младши потребител

Re: Могат ли да ме съдят за сигнал ?

Мнениеот just__me » 25 Юни 2013, 15:19

Чл.286 (1):Който пред надлежен орган на властта набеди някого в престъпление,като знае ,че е невинен или представи неистински доказателства срещу него се наказва за набедяване с лишаване от свобода от една до шест години и с обществено порицание
(2) ако набеденият бъде привлечен към наказателна отговорност,наказанието е лишаване от свобода от една до десет години
Набедяването всъщност се състои в съобщението,че някое лице е извършило определено престъпление от общ характер,каквото всъщност не е извършвало-т.е на набедения му се приписва авторство на действително извършено престъпление,в което обаче той не е участвал или му се приписва изобщо неизвършено от никого престъпление.
Набедяването може да се извърши и чрез предствяне на неистински доказателства,които уличават някого в престъпление или иначе казано такива,които не отразяват вярно действителността и които този орган може да приобщи като доказателства по образувано или бъдещо наказателно производство.
престъплението е налице дори само когато надлежния орган е узнал за неверните твърдения или уличаващите материали.не е необходимо обаче той да им е повярвал и да ги е кредитирал с доверие.
надявам се да съм била изчерпателна относно същността на набедяването и да ти е било от полза :)
just__me
Младши потребител

Мнениеот bludniq_sin » 25 Юни 2013, 15:56

just__me написа:като знае ,че е невинен или представи неистински доказателства срещу него
Ей тук е истината. Вие трябва да сте знаел, че е нямало престъпление или ако е имало, че магистратът не го е извършил и това ваше знание трябва да се докаже пред съда.
Moral und Gerechtigkeit haben nichts mit Rechtswissenschaft zu tun.
bludniq_sin
Потребител

Мнениеот neutralen » 25 Юни 2013, 17:20

:shock: Няма да се очудя ако ви осъдят, щото вие сте тръгнали срещу една от най-мощните групировки в държавата, без да държите сметка за народната мъдрост "Гарван, гарвану око не вади." 8)
neutralen
Активен потребител

Мнениеот niki1975 » 25 Юни 2013, 17:26

Благодаря, за отговора.
Сигнал може да бъде подаден до прокуратурата от всеки гражданин, който е станал свидетел или е разбрал за извършено престъпление, дори той да не е пострадал.
Нещо повече, по закон гражданите са длъжни да информират прокуратурата или полицията, когато узнаят или са станали свидетели на извършено престъпление.По-голямата част от гражданите нямат юридическо образование и поради това не биха могли да са наясно с разпоредбите на наказателното законодателство.
Важно е да изложите в сигнала си всички факти, които са Ви известни и които според Вас са престъпно посегателство.Става въпрос за използване на документ с невярно съдържание, при имотна сделка, и прокурора смята, че няма извършено престъпление!!!! Ако всеки който е смятал, че е постъпил по закон и е подал сигнал, и накрая бъде съден за набедяване, се обезсмисля смисъла на сигналите!
КОНКРЕТНО ВЪПРОСА МИ Е: ЗА ПОДАДЕН "СИГНАЛ" НЕ ЖАЛБА МОГА ЛИ ДА НОСЯ НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ ЗА НАБЕДЯВАНЕ???
niki1975
Младши потребител

Мнениеот neutralen » 25 Юни 2013, 17:54

:roll: "Документ с невярно съдържание" и "използване на документ с невярно съдържание" са юридически понятия, смисълът на които не се покрива напълно с житейския смисъл. За това е възможно е да грешите в преценката си, но това едва ли ще бъде взето под внимание от Прокуратурата, ако действително съответния магистрат подаде жалба против вас до "колегите си - магистрати" в съответната прокуратура. Това имах предвид, когато ви напомних съответната народна мъдрост. Дано нищо не ви случи, ама надали. 8)
neutralen
Активен потребител

Мнениеот niki1975 » 25 Юни 2013, 18:18

Ами тогава какво ни остава, освен като Пламен Горанов да се полеем с половинка бензин и да се самозапалим в знак на протест. Все трябва да се тръгне отнякъде , не може голямата машина на прокуратура и съд да мачка обикновените хора. Не пропускам и факта, че в съда и прокуратурата работят и кадърни хора. По вашата логика щом започне да те мачка машината на властта трябва да се предадеш. КОНКРЕТНО ЗА ДОКУМЕНТИТЕ : УКРИТ НАСЛЕДНИК В УДОСТОВЕРЕНИЕ ЗА НАСЛЕДНИЦИ. И аз искам да плащам такива данъци на моите имоти каквито плаща магистрата за неговите!!!
niki1975
Младши потребител

Мнениеот neutralen » 25 Юни 2013, 19:07

8) Доколкото разбирам от написаното става въпрос за деяние по чл.316 във вр с чл.311 от НК. Но все пак, без да се четат книжата - вашия сигнал и постановлението на Прокурора, едва ли някой тук във форума може да изрази категорично мнение по казуса. Не вземайте толкова насериозно написаното от мен - просто исках да ви обърна внимание, че може да има усложнение за вас, поради простата причина че този "магистрат" ви се е заканвал, а той много по-добре от вас познава законите и не само тях а и съответните свои "колеги-магистрати", които могат да ви създадат големи неприятности. Когато преследват някого на лична основа, злоупотребявайки с властта си, те оправдават действията си под предлог, че действат по "вътрешно убеждение" и казват: "Така съм преценил, така съм решил. Имате право да се жалвате." Това го правят, щото НИКОЙ не им търси отговорност. Примера го давате самия вие - по повод на вашия сигнал, Прокурорът ви е отговорил че няма данни за престъпление. Истинско чудо щеше да бъде, ако Прокурорът беше постановил образуване на дело поне за съставянето на документа с невярно съдържание(чл.311 от НК), което би довело и до отговорността на лицето, което ползва такъв документ(чл.316 от НК) :shock:
neutralen
Активен потребител

Мнениеот doc03 » 25 Юни 2013, 22:42

,
Последна промяна doc03 на 26 Юни 2013, 23:02, променена общо 1 път
ПРЕД НАЙ-ВАЖНИТЕ ПЪТИЩА НЯМА УКАЗАТЕЛНИ ТАБЕЛИ ...
http://vbox7.com/play:7d23a9b5&r=emb :D

Простичко е: http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
Аватар
doc03
Активен потребител

Мнениеот niki1975 » 26 Юни 2013, 16:17

Благодаря много за изчерпателните отговори. Относно изчезването и подмяната на документи в делата, няма спор. Дано, не се стигне дотам. Иначе получавах индиректни заплахи, че ще бъда съден за набедяване. Аз си имам адвокат, който също ми обясни, че няма страшно, но исках да чуя и други мнения. НЕ ВИ ЛИ Е ОМРЪЗНАЛО ДА СЕ ЧУВСТВАТЕ МАЛКИ ПРЕД ГОЛЯМАТА МАШИНА ? На мен ми омръзна!!!
Да казваш истината и да си отстояваш правата, понякога струва много скъпо. Не може законите да важат за едни, а за други не. Интересно ми е как за изгубена лична карта те глобяват, а за изгубен документ по дело, никой не носи наказание? :wink:
niki1975
Младши потребител

Мнениеот niki1975 » 27 Юни 2013, 12:19

doc03, защо от вашия коментар остана само една запетая? И тук изчезват коментари от форумите!!!
niki1975
Младши потребител

Мнениеот doc03 » 27 Юни 2013, 12:50

Прочете го, разбра, осмисли.
Стига толкова е висяло.
ПРЕД НАЙ-ВАЖНИТЕ ПЪТИЩА НЯМА УКАЗАТЕЛНИ ТАБЕЛИ ...
http://vbox7.com/play:7d23a9b5&r=emb :D

Простичко е: http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
Аватар
doc03
Активен потребител

Мнениеот amonev » 03 Юли 2013, 09:13

niki1975 написа:... Аз си имам адвокат, който също ми обясни, че няма страшно ...

Най-много се плаша, когато ми кажат няма страшно ... а колкото до въпроса на темата, "Да" за сигнал също се носи наказателна отговорност. Дали ще бъде за набедяване или клевета е друг въпрос, над който колегата /вашият адвокат/ ще разсъждава евентуално в бъдеще, ако се стигне до търсене на наказателна отговорност.
Е ли правото право?
amonev
Младши потребител

Мнениеот niki1975 » 13 Юли 2013, 18:46

doc 03 - Не ми харесват хората, които не си стоят зад думите - нищо лично ! Да внеса малко яснота по случая. Прокурор от специализираната прокуратура е използвал удостоверение за наследници, в което липсва един от наследниците. Сигурно има амнезия и не помни, че има починала сестра. В данъчната декларация имота е вписан с по-малко квадратура, с което е занижен данъка и данъчната оценка. От подадения сигнал отговорите всичките са в негова полза. Ако нещата продължават да се развиват в негативна посока ще сканирам всички документи , с които разполагам ТУК! Та много е вярно - Е ЛИ ПРАВОТО ПРАВО ? Случая е обяснен в раздел имотни казуси подраздел - съсобственост и делба. Ако ме съдят за набедяване няма какво да губя, и ще публикувам всички документи с всички постановления. И моля ви искам съвет как да постъпя ? ПРОДЪЛЖАВАМЕ НАПРЕД! КОЙТО ГО Е СТРАХ ОТ МЕЧКИ, НЕ ХОДИ В ГОРАТА, САМО МИ КАЖЕТЕ КАК ДА ХВАНА МЕЧКАТА ?
niki1975
Младши потребител

Мнениеот Pause » 13 Юли 2013, 19:13

Ники птокурора ,а и всеки може ли винаги да знае кои са и точният брои наследници та камо ли техните адреси.Защо вините магистрата нали има и проверка в регистъра от ДЛ в общината издала удостоверението.
Аватар
Pause
Активен потребител

Мнениеот votpuska » 13 Юли 2013, 22:44

doc е стара лисица и знае как се оцелява в службите при всичкото това следене.. не му се сърди.

"Ако ме съдят за набедяване няма какво да губя (?!?!?), и ще публикувам всички документи с всички постановления. "

Приятелю, няколко години от единствения ти и неповторим живот прекарани зад решетки в компания на въшливи цигани, заразноболни наркомани и закоравели пeдepacи и сaдo-мазохисти нищо ли са?

Това което можеш да направиш според мен е:
1) ако още не си, намери си изявен наказателен адвокат (каза че имаш но ако е водил/а само имотни и граждански дела няма да ти свърши много добра работа) Нищо не пречи да си наемеш двама или повече адвокати - в екип. (е разбира се ако не са от една кантора трудно ще се сработят, но - ти си прецени според обстоятелствата)
2)когато и ако те призоват за разпит/справка/"разговор" (както сега е модерно да му викат) не отивай веднага, отложи го с ден-два през които да се срещнеш с адвокатите за да те подготвят.
3)ако ти повдигнат обвинение (едва тогава, по-рано единствено ще дърпаш дявола за опашката и ще ги настървиш - има какво да губиш) опиши историята си, но не тук, а пред медиите - те на практика имат власт по-голяма и от тази на прокуратурата. при публикуването внимавай да не попаднеш под ударите на Закона за защита на класифицираната информация (макар че в твоя слуай не виждам как но все пак имай едно на ум).
4)ако въпреки всичко те осъдят на първа и втора инстанция и си на свобода (ако си задържан положете всички усилия да излезеш) тегли кредити и заминавай за Тайланд или някоя друга азиатска страна която ти допадне. Като краен вариант всяка страна извън ЕС и САЩ-Канада става. Пресметни си давността съобразно размера на присъдата и като изтече можеш да се върнеш, но - след консултация с адвокат (чрез някой близък)!
Това е от мен.
Юризмът не е лъжица за всяка уста!
votpuska
Потребител

Мнениеот niki1975 » 13 Юли 2013, 22:55

Извинявам се, ако не сте ме разбрали, защото аз съм само с основно образование и може би не се изразявам правилно. Но липсващия наследник е сестра на прокурора, която е по малка с две години и е починала когато бъдещата прокурорка е била на 20 години и няма как да не знае, че има сестра. Защо нашите удостоверения за наследници са издадени с всички наследници? Да не се окаже, че законите са само за обикновените хора. Да не би магистратите да са безпогрешни ?
niki1975
Младши потребител

Мнениеот niki1975 » 13 Юли 2013, 22:57

Благодаря за коментара votpuska, само ми прави впечатление, че нито един коментар не е обнадеждаващ. Но благодаря все пак, давайте.
niki1975
Младши потребител

Мнениеот neutralen » 13 Юли 2013, 23:07

:D Не се притеснявай, няма никаква опасност да ти заведат каквото и да било дело :D
neutralen
Активен потребител

Мнениеот niki1975 » 13 Юли 2013, 23:19

Ех, чак пък затвор, едва ли не вярвам. Но много скоро нещата ще излязат и в медиите.
neutralen усещам сарказъм :D
niki1975
Младши потребител

Следваща

Назад към Наказателно право