начало

Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна

Въпрос за самоосигуряващо се лице, получаващо обезщетение за

Осигурителноправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Въпрос за самоосигуряващо се лице, получаващо обезщетение за

Мнениеот popska » 30 Ное 2012, 21:13

Може ли самоосигуряваща се адвокатка, която получава обезщетение за бременност и раждане, да извършва в същото време правни и други платени услуги и на какво основание?
popska
Нов потребител

Re: Въпрос за самоосигуряващо се лице, получаващо обезщетени

Мнениеот papazov » 25 Яну 2013, 13:44

В София на Пиротска 45 има осигурителна каса, където мисля за 25 лева на месец те правят всичко. При тях се внасят дължимите осигурителни и здравни вноски, а те правят останалото – оформят и представят в НОИ документите за изплащане на парични обезщетения и помощи; представят в НАП данните за внесените вноски; оформят и съхраняват осигурителните книжки; подават документите за пенсиониране.
papazov
Младши потребител

Мнениеот nevin_alibriam » 25 Яну 2013, 14:04

Не. Само през втората година, когато се върне на работа, получава 50 % от майчинството и си работи.
nevin_alibriam
Потребител

Мнениеот peta_5 » 01 Фев 2013, 15:02

Здравейте! За да не отварям нова тема ще задам въпроса си тук.СОЛ е в майчинство от 28.11.2012 г.За м.12.2012 г. внася само ЗО/4,8% върху 420,00 лв./. В справката за социално осигуряване на НОИ за м.12.2012 г.излиза сума 356,41 лв.- не трябва ли да е 420,00?
peta_5
Нов потребител

Мнениеот sunrise » 02 Фев 2013, 20:00

Защо върху 420 лв. Трябва да изчислите до 28 колко дни са. Разделяте сумата от 420 на броя на работните дни за месеца и умножавате по броя на работните дни по 28.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот atevasile » 03 Фев 2013, 11:27

peta_5 написа:В справката за социално осигуряване на НОИ за м.12.2012 г.излиза сума 356,41 лв.- не трябва ли да е 420,00?

За времето, в което осигурените лица получават обезщетение за бременност и раждане и това време им се зачита за осигуретелен стаж, без да се дължат осигурителни вноски, за осигурителен доход се счита доходът, от който е определено паричното обезщетение.
Той, от своя страна, е равен на средномесечния осигурителен доход за последните 24 календарни месеца, предхождащи месеца на настъпване на временната неработоспособност поради бременност и раждане.
Аватар
atevasile
Потребител

Мнениеот peta_5 » 03 Фев 2013, 18:00

Благодаря за отговора.За м.ноември 2012 г. е така.Въпросът ми е за времето в което се получава обезщетение за бременност и раждане-в случая за 24- те месеца осигурителния доход за всеки месец е 420 лв.Такъв е окончателния осигурителен доход. Нали в случая средномесечния осигурителен доход също е 420 лв. или може би зависи от броя на работните дни в месеца?
peta_5
Нов потребител

Мнениеот go6eva » 04 Фев 2013, 16:12

Здравейте!
До 13.05.2013г.съм в майчинство до 415 дни.Самоосигурявам се като ЕТ-към момента фирмата не е преустановила дейност и оттам ми върви майчинството..Невъзможно ми е да се върна на работа,тъй като отглеждам близнаци,а разходите по назначаване на прокурист не са оправдани предвид дейността ми-занимавам се с търговия на дребно и работя без наети лица.Искам да знам какви са ВАРИАНТИте да остана да отглеждам децата си колкото е възможно по-дълго,без да влизам в разрез със закона. Мога ли да получавам обезщетение за отглеждане на дете до 2 години и при какви условия(без прокурист и връщане на работа)?В една консултация четох,че за да получавам прословутите240лв. трябва да преустановя дейността на фирмата временно,което ми се струва малко необяснимо-вярно ли е?Ако пък трябва да остана в майчинство без право на обезщетение какво става с фирмата и осигуровките ми-особено здравните?Времето тече неумолимо бързо и все повече почва да ми пари под краката :hmmm:
Ако някой желае да сподели опит или да ми даде насоки ще бъда изключително признателна!
go6eva
Нов потребител

Мнениеот peta_5 » 05 Фев 2013, 09:59

http://www.nap.bg/document?id=3721 това е отговора на НАП по въпроса. Във вашия случай след като няма прекъсване на дейността трябва да назначите прокурист за съжаление. За мен също не е оправдан разхода за една малка търговска дейност.За здравните осигуровки мисля че се внасят както по време на 410 дни-4,8% от 420 лв.
peta_5
Нов потребител

Мнениеот go6eva » 05 Фев 2013, 20:56

Благодаря Ви за отзивчивостта!
Пожелавам Ви ЩАСТИЕ!!!
go6eva
Нов потребител

Мнениеот pitasht » 06 Фев 2013, 10:39

popska написа:Може ли самоосигуряваща се адвокатка, която получава обезщетение за бременност и раждане, да извършва в същото време правни и други платени услуги и на какво основание?

То че може може. Въпросът е дали ако го прави ще има право на обезщетение. Според мен до годинката на детето няма да има право на обезщетение,
освен ако не намери начин да укрива дейността си- това все едно не съм го казала.
pitasht
Активен потребител

Назад към Осигурително право