Здравейте, колеги. Въпросът ми е свързан с чл. 153 от НК
Чл. 153. (Изм. - ДВ, бр. 75 от 2006 г., в сила от 13.10.2006 г.) Който се съвкупи с друго лице, като го принуди към това чрез използване на служебната му или материална зависимост от него, се наказва с лишаване от свобода до три години
Интересно ми е да открия съдебно практика, ако въобще има такава, защото наскоро слушах за случай, който може да се квалифицира по този член и успя да събуди любопитството ми.
Как ще се докаже подобен вид поведение /съвкупяването, принудата/. Ще се кредитира ли доверие само на свидетелите? Според мен работодателят винаги може да лавира и да се позове на субективни възприятия на отсрещната страна. Все пак нямаме изнасилване или белези, винаги може да се твърди че сношението си е напълно доброволно. За мен в конкретния случай всичко е в полза на работодателя.
Например: имам подчинена секретарка и когато сме насаме и казвам че ако не спи с мен, ще и възлагам 10 пъти повече задачи или пък ще я уволня. Тя отказва и аз и възлагам тройно повече задачи, под предтекст че съм овластен свободно да избирам персонала във фирмата си и персонално да решавам на кого какви задачи да поставя.
Пример 2: Ще назнача дадена служителка ако преспи с мен? Тя склонява, преспива и съответно я назначавам. Как ще докаже че това се е случило?
Това са само малка част от примерите. Ще се радвам да ги обсъдим, но като цяло за мен този член е почти недоказуем. В тази връзка искам да прочета поне 1-2 решения.
- Дата и час: 20 Ное 2024, 17:24 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
чл. 153 НК
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
3 мнения
• Страница 1 от 1
Re: чл. 153 НК
Здравейте! колега.
Вторият пример според мен не е съставомерен.По отношение на доказателствата следва да са относими и допустими знаете в наказателния процес всичко може да се докаже със свидетелски показания.Има си и тактика на разследване ,с която се доказват релевантните факти и когато приключи прокурорът може да състави обвинителен акт.Имаме пострадал лице от мъжки или женски пол ,който се съвкуплява против свободната му воля.
Нямам съдебна практика.
Вторият пример според мен не е съставомерен.По отношение на доказателствата следва да са относими и допустими знаете в наказателния процес всичко може да се докаже със свидетелски показания.Има си и тактика на разследване ,с която се доказват релевантните факти и когато приключи прокурорът може да състави обвинителен акт.Имаме пострадал лице от мъжки или женски пол ,който се съвкуплява против свободната му воля.
Нямам съдебна практика.
-
Pause - Активен потребител
Re: чл. 153 НК
В казусите по наказателно право на Лазар Груев и Ралица Илкова (в специалната част) имаше подобен казус.
А там в края на всяка глава има цитирана подробна практика. Погледнете, ако имате книжката под ръка.
А там в края на всяка глава има цитирана подробна практика. Погледнете, ако имате книжката под ръка.
-
teogeo - Активен потребител
3 мнения
• Страница 1 от 1
|
|