начало

Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна

законно ли е да ви водят до районното

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: законно ли е да ви водят до районното

Мнениеот TheOldMan » 14 Юни 2012, 22:00

И за да затвърдя окончателно образа си на безпричинно мразеща полицаите личност ...

Според закона е така: http://www.lex.bg/news/view/47351
Полицаите ще използват оръжие, физическа сила и помощни средства само при "абсолютна необходимост". Това реши парламентът, като прие окончателно промените в закона за МВР, внесени от кабинета.

И в реалността (от вчера):
Изображение
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот emilgrigorov » 14 Юни 2012, 22:54

КоУегите биха могли да споделят кой колко прибра вчера и днес :lol: и кой е издал заповедта ?
Нещо ми навява спомени за градинката пред Кристал ... това едва ли ще затихне скоро, та се замислих за структурата на полицейското градче :lol: :lol: :lol:
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот lexy21 » 14 Юни 2012, 22:59

Гледай сега как манипулираш без да искаш :lol:
Стандартът "абсолютна необходимост" си беше приложим и преди промяната на ЗМВР - по силата на ЕКЗПЧО. Имаше /и ще има/ много решения на съда в Страсбург и решиха да го вкарат в закона - лошо няма, по същество нищо не се промени в приложимата уредба, колкото и да се бият в гърдите някои хора, че са открили топлата вода и са направили велико достижение, като са го вкарали в ЗМВР. Приложим си беше и преди.
От снимката обаче не се вижда нищо в нарушение на стандарта. Най-общо, развит в практиката на ЕСПЧ, стандартът налага неизползаване на животозастрашаваща сила за задържане или предотвратяване бягството на лице, извършващо или извършило ненасилствено деяние, ако лицето не представлява опасност за живота и здравето на другиго. Полицията е длъжна да взема всички мерки за опазване живота и здравето на лицата, срещу които са насочени физическата сила и помощните средства, както и да преустановява употребата на оръжие незабавно след постигане на нейната законна цел.
П.П. Бата мата, преврнах се в най-големия защитник на полицията в тази тема, ама мнооооооооу мразя ей така да се плюе принципно, както се почна :lol:
П.П.П. Ама мразя и другото - ей такива изказвания, като на street и принципът "бий по канчето, докато омекне".
Последна промяна lexy21 на 14 Юни 2012, 23:13, променена общо 1 път
Аватар
lexy21
Активен потребител

Мнениеот emilgrigorov » 14 Юни 2012, 23:12

Чакай, чакай малко :lol: Чудя се аз какво става, та от няколко дни из града е пълно с групички униформени с държание на обикновени простаци, говорещи си простотии, с плюванката по пльочниците, ръцете в джобовете и капите - на УВО. И преди малко разбрах, че вчера и днес се повтаря историята "Пред Кристал". Какво толкова :lol: :lol: :lol:
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот lexy21 » 14 Юни 2012, 23:19

emilgrigorov написа:Чакай, чакай малко :lol: Чудя се аз какво става, та от няколко дни из града е пълно с групички униформени с държание на обикновени простаци, говорещи си простотии, с плюванката по пльочниците, ръцете в джобовете и капите - на УВО. И преди малко разбрах, че вчера и днес се повтаря историята "Пред Кристал". Какво толкова :lol: :lol: :lol:

Абе, Емо, Ентелигенто, нямаш спирачка.
Аватар
lexy21
Активен потребител

Мнениеот teogeo » 14 Юни 2012, 23:39

lexy21 написа:TheОldMan,
Понеже си на тема пътна полиция и чужди правила в тази връзка... Знаеш ли какво се случва в САЩ /поне за три щата знам със сигурност/, ако обажалваш санкция за нарушени правила за движението по пътищата? Там нямаш гаранцията за невлошаване на положението на жалбоподателя, напортив, ако се установи, че жалбата ти е неоснователна, си отнасяш санкцията в троен размер на обжалваната. И съдът им не е заринат от дела, като нашия по ЗДвП, 2/3 от които са "просто за да не влезе в сила сега". Но там и действията на полицаите се видеозаснемат - за тяхна сигурност и за обезпечаване на обективната истина. Въобще несравними са нещата и не са като по филмите.

И е така, и не е така. И в Щатите на водачите до болка им е познат въпросът: "И знаете ли за какво ви спрях?"

В този ред на мисли:

http://www.trafficticketusa.com/
Аватар
teogeo
Активен потребител

Мнениеот nk7702n » 14 Юни 2012, 23:40

lexy21 написа:
emilgrigorov написа:Чакай, чакай малко :lol: Чудя се аз какво става, та от няколко дни из града е пълно с групички униформени с държание на обикновени простаци, говорещи си простотии, с плюванката по пльочниците, ръцете в джобовете и капите - на УВО. И преди малко разбрах, че вчера и днес се повтаря историята "Пред Кристал". Какво толкова :lol: :lol: :lol:

:lol: :lol: :lol:
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 14 Юни 2012, 23:45

lexy21 написа:

Нанайси феродо ... знаем, знаем :lol:
Ама какво ще кажеш за природната картина: "групички униформени с държание на обикновени простаци, говорещи си простотии, с плюванката по пльочниците, ръцете в джобовете и капите - на УВО" :lol: :lol:
ЯкУ, а? Моментално ти става ясно :lol: :lol: :lol:
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот lexy21 » 14 Юни 2012, 23:53

Дефинирай "обикновен простак", така щото трябва да има и необикновен тогава... Научи ме :lol:
Аватар
lexy21
Активен потребител

Мнениеот emilgrigorov » 14 Юни 2012, 23:57

lexy21 написа:Дефинирай "обикновен простак", така щото трябва да има и необикновен тогава... Научи ме :lol:

Обикновения, за разлика от мен, не е ентелегентен (Дефиниция А-31-СТ248/14.06.2012).
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот lexy21 » 15 Юни 2012, 00:09

emilgrigorov написа:(Дефиниция А-31-СТ248/14.06.2012).

Сигурен ли си, че не е с гриф и можеш спокойно да споделяш? То вярно, че простотията, обикновена или не, като кашлицата - не може да се скрие, ама все пак... някой да не ти направи проболем :wink:
Аватар
lexy21
Активен потребител

Мнениеот TheOldMan » 15 Юни 2012, 00:13

Забавлявам се да чета "препоръките на начеващия протестиращ на Орлов мост". Има доста интересни неща, които според мен не са лишени от логика. Например:

1. Само кметът или лице, което той изрично писмено е упълномощил за това, може да прекрати незаконосъобразен митинг. Полицията не може да прекрати протеста. Неразрешен от кмета митинг не е равнозначен на забранен от кмета митинг. Забраната трябва да е изрична и мотивирана. Ако кметът или негов пълномощник прекратят митинга, участниците са длъжни да се разотидат. В противен случай, носят административнонаказателна отговорност (глоба). Това нарушение може да се установи само от длъжностно лице, определено от кмета – а не от полицията.

И с'я к'во излиза - пред тълпата трябва да се появи някой от кметството, полицията не е достатъчна. А всички от кметството след 17 часа са като Човека без сянка - не можеш да ги намериш докато не се блъснеш в тях случайно.

2. Полицията има право да ви задържи, ако не изпълните тяхно разпореждане, вкл. заповед да освободите пътното платно. Ако полицията ви задържи, поискайте незабавно да ви обяснят защо ви задържат. Ако кажат, че е защото не се подчинявате на разпореждане да освободите пътното платно, поискайте да ви освободят веднага щом вече не се намирате на пътното платно – тогава основанието за задържането ви ще е отпаднало и те са длъжни да ви освободят.

Демек - по двама носачи за всеки протестиращ, които да го изнасят от платното до тротоара. В момента в който вече не са на платното - няма основание за задържане -> трябва да го пуснат. Той се връща обратно и така до безкрай... :) Другия вариант е да го носят САМО ПО ПЪТНОТО ПЛАТНО чак до районното :)
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот emilgrigorov » 15 Юни 2012, 00:18

Пффф, Лекси, вЕрно ... май май ... лука ...
Така и така, станалото-станало, ми да замоля коУегите да проверят и диск D, че нещо ми забива напоследък. Тамън да се упражнят още малко с тая скъпа техника, не е лесно.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот lexy21 » 15 Юни 2012, 23:56

TheOldMan,
Ти се забавляваш, като четеш препоръките, аз - докато днес се опитвах да се прибера вкъщи като премина кръстовището на Орлов мост :lol: Но, понеже Банкя разпоредила "уволнение за полицай, ударил протестиращ" - малко преди 22 часа тази вечер видях пияни лумпени насред кръстовището, голяма част от тях не знаеха къде се намират и защо са там, а хората в колите си и в автобусите на градският транспорт - кучета ги яли. Протестиращ ударил в гръб оператор на национална телевизия, предодха медиите, полицията просто гледала. Ама нали ще ги уволнят, ако някой ги заснеме да бутат гражданин - тогава ще ги удрят протестиращите и в гръб, и в анфас :lol:
Аватар
lexy21
Активен потребител

Мнениеот street » 16 Юни 2012, 08:41

doc03 написа:Напротив, отвсякъде са налице предпоставките, но не го задържат, а го водят там да си проверят нещата и максимално бързо ще го пуснат. Това е работа, но полицейска. Друг е въпроса, че този полицай не е такъв льольо, какъвто го показват. Познавам го лично. Но се притеснява от камерата. Клипът е гОла вОда. Но - и за такива, правещи клипове МВР-то отделя пари.

TheOldMan написа:..........

Който каквото си знае - това си бае.
И сега какво, да се засрамя и като няма място - няма да паркирам, съответно няма да работя, няма да задържам никого, защото на някой друг не му харесва, така ли ? Давай тогава и линейките и пожарните талони за синя зона да си купуват, м ?
Служебният ми автомобил е без обозначения. Нарочно. Два пъти са ми го откарвали на наказателен паркинг и си плащам като поп. Възможно е някой да паркира обозначено служебно МПС на МВР на тротоар за да си пазарува. Това не го одобрявам.

toten14 написа:И според вас отговорите на такива важни въпроси следва да се търсят в могъщите "подзаконови нормативни актове"? Нима законът (не подзакона) не изрежда изчерпателно кога едно лице може да бъде задържано?
Някак не ви ли се вижда твърде вяло основни права на граждани да подлежат на ограничение от майката и бащата на правната ни система - подзаконовите актове на Цв. Цв.? И защо някаква бумащина следва да служи за оправдание за своеволни действия на униформени? Така ли бихте отговорили на едно лице, което е задържано, ей така профилактично - ами...има там едни подзаконови нормативни актове....
Хубаво, разяснете тогава на мен, неукия и задаващ въпроси под ниво II курс на Академията, тази Магнаурска школа на правото как легално се оправдава задържане на някой само поради наличие на предишна полицейска регистрация? Нали това е темата все пак, едно мнение по същество не видях.

П.П. И безконечните клипове в интернет с канадски борби, псувни и шамари и тях ли ще ги оправдаете с "подзаконовите нормативни актове'? :D
П.П. Нима може да има подзаконови нормативни актове, които не са явни? Нямаше ли едно такова, несъществено изискване всички нормативни актове да бъдат обнародвани? :roll: Поне така пише в някакво членче там ...37 от Закона за нормативните актове. Ама какво е там някакъв закон пред мощта на полицейските органи :))

Така, така. Темата е законно ли е да ви водят до районното, а не законно ли е да ви задържат

Именно тук е нещото, което не се разбира. Основание за задържане има винаги, щом лицето е регистрирано (тоест обвинено), още повече ако е осъждано, при положение, че се намира в район, където е извършено престъпление по текста, по който му е регистрацията и/или присъдата. В голям град това е на практика всеки един район.
Воденето в районното е действие на устно призоваване, дори и полицаят да не се е обърнал към лицето с този текст "призовавам Ви да се явите в районното". Това "водене" няма за цел с лицата да се извършват ПСД. Същите не се задържат, не им се извършва личен обиск. При влизане в сградата, това се документира в дневник, където фигурира кога е влязло и кога е излязло лицето, кой служител го е довел и кой е работил с него. В повечето случаи лицата не пишат нищо и не подписват нищо, освен протокол по чл.56. А такъв протокол мога да го викам да подписва всеки ден, ако реша, докато не го реабилитират.
Единственото което може да му се поиска на "отведения" е да обясни защо като е от населено място на 500 километра се намира пред блок № Х в София, а той даже и не знае в кой квартал е бил. Освен това някои от справките, задължителни за криминално проявените не могат технически да се извършват от улицата. В процеса на изясняване на някои факти може да се появи основание и за задържане. Има си тънкости в работата, които не са ясни на повечето хора. И няма нужда. Не е необходимо да се знае. А ако някой "клиент" сме ви го задържали неправомерно - обжалвайте.
Само по реакцията на поканването понякога е ясно за какво става въпрос. Да, ще кажете "с какво е нарушил закона, ако нощем ходи с две отвертки и кози крак - продават се навсякъде". Нали така ? Или това, че има в себе си 25 заготовки за отваряне на 5 марки коли не значи, че е престъпник, щом не сме го хванали вътре в колата. А и да сме го хванали вътре - влязъл е да се топли ! Нали така ? Ами като има паяк татуиран на шията и изнасилената го сочи, значи не може да отведем в "боклучарника" (така юрист нарича РПУ-тата) 10 човека с паяци на шията, без да ги задържаме ? Така ли ? Според повечето тук е така. Да ама ние не мислим така.
На полицая буквално му "зачисляват" района докато е на смяна, и в края на смяната му търсят сметка за случките там. Така че той има право, а и му е задължение да знае и майчиното мляко на този, когото проверява - кой е, за какво е там, как и кога се движи из неговия район, и това не е прищявка за да тормози хората. В много случаи в нарядните дневници има по 10-15 описания на лица и автомобили и единствения начин да се изчисти това е отвеждане до районното на отговарящите на това описание.
И както написа The Old Man - ако този "човечец", който ти е изнесъл къщата случайно го бяха спрели и случайно му бяха "проверили" колицата, ама не съвсем по НПК, надали щеше да се измъкне с вещите. И тогава ли щеше да кажеш - "А, не, не си ги искам, щото не съвсем по правилата сте го хванали."

Това ли е проблема на сигурността в държавата - че някой отвел престъпник за проверка в районното ? Или че полицейски автомобил спрял в нарушение ? Ние и на червено минаваме, и с превишена скорост караме, и в насрещното даже ... Точно така е. И ще бъде. Но не за удоволствие. А защото така е било нужно. В огромната част от случаите. Всичко в крайна сметка (говоря за криминална), е за да се приложи Закона, наказателния, и за да получи някой възмездие. Не за лична облага. Защо никой не казва нищо, когато се наложи да се придвижвам из задръстванията с личен автомобил защото (до тогава!) не ми познават колата и има някакъв шанс да ги хванем преди да изхвърлят "материала" ? И всички знаете, че това го правим редовно. Да не би някой да ми плаща горивото, и да не би държавата да застане зад мен ако застрелям някого, който е решил да ми го "върне", защото след 6 месеца ми е разпознал колата, а децата ми са вътре ?

Що не си гледате Вашия кош с мръсно бельо ? Законно ли е като разнасЯТЕ пликчета с "волни подаяния" от обвиняемите ? Законно ли е когато ходите тайно да четеТЕ делата при престоя им в прокуратура, във фаза, в която все още няма предявяване ? Законно ли е когато сте служебни и крънчиТЕ от бай-мангал пари отгоре, че иначе ще лежи ? И до колко стига "мизата" за архитектИТЕ в общинИТЕ за да "мине" проекта ? И всичко това е за лична облага ....
Не Ви беше приятно множественото число, нали ?

А иначе ... за удоволствие си карам моята си кола в забраненото, без колан, с мобилен на ухото (та и свидетел-юрист до мен) :P И си карам кеф ми със 100, кеф ми със 140 (ако няма камери) И какво ? Пожелаваме си с колегата приятен ден и толкоз. И да го е яд някой - това е положението. Хайде обесете ме.

Между другото, когато пътувам надалеч винаги си разделям служебните документи от личните. И никога не започвам с това кой съм и какъв съм. Спиран съм много пъти. Заради колата, че е малко особена на външен вид. Винаги съм се представял едва след като приключи колегата с проверката. Винаги си отварям багажника, саковете, задните врати, жабката, предния капак, ако искат, съдействам и за 2-3 минути сме готови. Често нищо не казвам. Когато и ако им се представя реакцията е "Ей, що не каза ?!?". Ми що да кажа - търсите оръжие, дрога или крадено - търсете и при мен. Не е изключено и аз да съм престъпник. А и така те са по-спокойни като си тръгна. Иначе винаги си остава една питанка Изображение да ги гложди.

:P

Така че - не се сърдете. Доста от тук четящите хабер си нямате от полицейска работа. Щото това не е нито футбол, нито жена, нито кола. А и хабер си нямате от това какво и как трябва да се промени, че да станем оптимална полиция в една ненормална държава. Дано някога стане тази промяна. И дано останат полицаи на служба до тогава.

Евала за написаното колега!
Аватар
street
Потребител

Мнениеот emilgrigorov » 16 Юни 2012, 10:11

lexy21 написа: ...се опитвах да се прибера вкъщи като премина кръстовището на Орлов мост :lol: ...

Лекси, Лекси, Лекси :lol:
За кой ли път си станала свидетел на демонстративното полицейско безумие. То на това ги учат, виж писаното от Док и Стрийт. Елементарно.
Сега ще убеждават с бездействието си ... ще разработват активно общественото мнение. Абе, ВЧК, Ежов ..... нищо ново.
Казах по-горе, че за манкиране, в така омразния на коУегите частен сектор, уволняваме :lol: :lol: :lol:

P.S. Лекси, това което си видяла, си е организирано от самите служби театрално представление :lol: :lol: :lol: Жалко, че си била участник в постановката :lol:
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот nk7702n » 16 Юни 2012, 10:38

И сега аз не разбрах защо Бате Бойко заяви, че ще уволнява полицаите, които посегнат на протестиращите? За да докаже, че бездействието на полицията е пагубно за българския народ ли? :roll:
Или просто да демонстрира активно зачитане на гражданските права?
П.П. Задавам си аз разни реторични въпроси...
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот lexy21 » 16 Юни 2012, 13:42

emilgrigorov написа: Лекси, Лекси, Лекси :lol:
За кой ли път си станала свидетел на демонстративното полицейско безумие.
P.S. Лекси, това което си видяла, си е организирано от самите служби театрално

Всъщност това, на което станах свидетел е, че за пореден път редовият полицай е винаги виновен :lol:
Виновен е, когато бута, виновен е и когато не бута :lol: И, че с височайшата благословия "уволенине, ако бутнеш" го унижават и правят на маймуна. Ама него никой не го е питал за Закона за горите, нито пък той го е гласувал и не заради недоволство от полейски действия хората блокират центъра на София :lol: Но пък - него ще го уволняват :wink:
Аватар
lexy21
Активен потребител

Мнениеот street » 16 Юни 2012, 18:31

http://www.vbox7.com/play:f6fa634a

Ай стига сте плакали от нашата полиция...
Ей ги какво правят хората в една "цивилизована" държава и това е само защото има нож.... а тука пребиват и убиват полицаи защото са принудени от закона да ползват оръжие само в случай, че вече е късно....
Аватар
street
Потребител

Мнениеот emilgrigorov » 16 Юни 2012, 20:10

lexy21 написа:
emilgrigorov написа: Лекси, Лекси, Лекси :lol:
За кой ли път си станала свидетел на демонстративното полицейско безумие.
P.S. Лекси, това което си видяла, си е организирано от самите служби театрално

Всъщност това, на което станах свидетел е, че за пореден път редовият полицай е винаги виновен :lol:
Виновен е, когато бута, виновен е и когато не бута :lol: И, че с височайшата благословия "уволенине, ако бутнеш" го унижават и правят на маймуна. Ама него никой не го е питал за Закона за горите, нито пък той го е гласувал и не заради недоволство от полейски действия хората блокират центъра на София :lol: Но пък - него ще го уволняват :wink:

Естествено, че това ще видиш, това се демонстрира.
Да, глупостта е присъщо качество в системата, ми да вземат, да се оправят.
За пример може да вземеш поста на Стрийт. Стрийт, Вие не си вършите работата и сте глупави, гледай си клипа и се учи, ама едва ли ще научиш нещо ... Защото сте елементарни и първосигнални. Това също няма да го разбереш.
Загледай сега по новините как се спекаха режисьорите :lol:
Щото нещата си отиваха на "довиждане" :lol: :lol: :lol:
Сега пък включват Банскалийски и Разложки пияндета, щото не мина номера с уволненията на полицаи ... Втори епизод :lol: :lol: :lol:
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Наказателно право