начало

ВСС търси осем щата за административни съдии от прокуратурата ВСС търси осем щата за административни съдии от прокуратурата

Важен въпрос за мярка

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Важен въпрос за мярка

Мнениеот aaabbb » 28 Май 2012, 16:12

Здравейте, няма да увъртам а ще попитам направо.
Важи ли срока от една година за задържане по време на разследване ако той е комбиниран от половин година "задържане под стража" и половин година "домашен арест" ?
Другия ми въпрос е ако вече е наложена мярка "домашен арест" може ли при пускане на иск за промяната й , да бъде наложена "задържане под стража" без да има никакви нарушения на предната?
Много благодаря за отговорите предварителни!
aaabbb
Нов потребител

Re: Важен въпрос за мярка

Мнениеот Pause » 28 Май 2012, 16:53

aaabbb написа:Здравейте, няма да увъртам а ще попитам направо.
Важи ли срока от една година за задържане по време на разследване ако той е комбиниран от половин година "задържане под стража" и половин година "домашен арест" ?

Важи ,но е относително към състава на НК посочен в постановлението за привличане но обвиняем т.е. размера на наказанието например ако e повече от 5г важи ,ако е под 5г тогава е два месеца .

Другия ми въпрос е ако вече е наложена мярка "домашен арест" може ли при пускане на иск за промяната й , да бъде наложена "задържане под стража" без да има никакви нарушения на предната?

Не ,неможе така прокурорът пие кафе няма какво да прави и дай да му наложа по строга мярка.Има си предпоставки ,които следва да се изпълнят и тогава се съчетава принципа с минимум репресия.

:D
Аватар
Pause
Активен потребител

Мнениеот teogeo » 28 Май 2012, 19:19

aaabbb написа:Здравейте, няма да увъртам а ще попитам направо.

Прям човек сте, без увъртания подхождате към нещата. Удоволствие е да се работи с прями хора. Дано да сте така прям и с отговорите си в залата :)

Два дни ДА = един ден задържане под стража. Сметнете си ги. СПоред мен отговорът е положителен.
Друг е въпросът, че максималният срок на МНО "задържане под стража" се определя според тежестта на обвинението. Щом знаете, че Вашият максимален срок е една година, предполагам, че сте наясно с това.

aaabbb написа:Другия ми въпрос е ако вече е наложена мярка "домашен арест" може ли при пускане на иск за промяната й , да бъде наложена "задържане под стража" без да има никакви нарушения на предната?

Не би следвало. Или ще приемат искането Ви, или ще го отхвърлят.
Аватар
teogeo
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 28 Май 2012, 20:24

aaabbb написа:.....
Другия ми въпрос е ако вече е наложена мярка "домашен арест" може ли при пускане на иск за промяната й , да бъде наложена "задържане под стража" без да има никакви нарушения на предната?..

Първият въпрос не го схванах и пропускам, що се отнася до втория- не знам, но широката общественост възприема ( неправилно) правната ни система като заведение за бързо хранене.

За да ви се наложи по-тежката МНО, за сигурност, просто нарушете сегашната.
В противен случай слънце няма да изгрее на тази улица, ако и да апелирате.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот aaabbb » 28 Май 2012, 23:09

Хмм, мерси но и тук се получават конфликти. Единия пост споменава че важи срока от една година, другия че домашния се брой 2/1. Адвокатите които разпитах също ми дават различни отговори. Интересно, смятах че тези неща са точни и ясни като математиката. И 10 математика да попитам ще ми отговорят с един и същ отговор на въпроса: Колко е 2+2? Но получавам все различни отговори от различни юристи.
А всъщност за втория въпрос искам да поясня, че мярката смятам да я пусна аз, не прокурора с кафето :) ако в срока за задържане от една година( колкото е по моето обвинение) не влиза домашния арест.
aaabbb
Нов потребител

Мнениеот Гост. » 28 Май 2012, 23:33

Не знам кого сте разпитвал, и в какво качество, но при такива въпроси- логични отговори.
Правото не е математика, но все пак дните на домашен арест се приспадат при изпълнението на наказанието ЛС, както следва-
1. един ден задържане се зачита за един ден лишаване от свобода или за три дни пробация;
2. два дни домашен арест се зачитат за един ден лишаване от свобода или за два дни пробация

:arrow: чл. 59, ал.1 НК
Гост.
Старши потребител

Мнениеот teogeo » 29 Май 2012, 02:41

И аз съм прям човек и няма да увъртам, ама никак.

Тук, като задаваш неясни въпроси - получаваш и неясни отговори. Аз смятам, че на базата на това, което си попитал, съм дал ясен отговор. Като искаш точен съвет - наеми си адвокат, който да се запознае с нещата ти обстойно и да знае за какво точно става въпрос. Аз като съм болен - ходя на лекар с преглед, с изследвания и т.н. Не се лекувам по форумите.

Прямо и без увъртане!
Аватар
teogeo
Активен потребител

Мнениеот kpavlova » 29 Май 2012, 10:30

Аз си мисля, че съотношението по материалноправната норма на чл.59 НК няма място при преценката по чл.63, ал.4 от НПК.
Защо мисля така -
И бълг.КС се е произнасял, че МНО домашен арест е също форма на задържане и посегателство върху личността/ в средата на 90 те г мисля/
Европейския стандарт - чл. 5 т. 4 КПЧОС- изисква като форма на задържане домашният арест да се ползва с всички процедурни гаранции, предвидени за самото задържане.
По тази причина искаме /не искаме от 1999 г сме въвели съдебен контрол над домашния арест.
Съдили са ни в ЕСПЧ по този въпрос :).
Че е по -лека МН е отвъд всякакво съмнение.Но и двете МН са подложени на еднакъв процесуален подход, би следвало обв., дето ги търпи, да се ползва с еднакви проц.гаранции.
Чл.59 НК/ последните му изменения - 2009 г /, според мен, няма отношение към макс.граница на продължителност на домашния арест, защото нормата е материалноправна/ има и ТР от 2010 г по въпроса /, а говорим за процесуални срокове, второ, защото чл.59 от НК касае приспадане на задържане / арест от ЛС- т.е е относим към правното положение на осъдено лице, уредено в изрична МП норма.
Прилагането на чл.59 НК по аналогия при изчисляване на срока по чл.63, ал.4 НПК води до утежнявне на проц.положение на обв., което според мен , при липса на изрична законодателна воля, не е допустим тълкувателен / правоприложителен :) подход по отношение на презумптативно невинен човек.
П.П.По тези въпроси - чл.63, ал.4 прилага ли се за домашен арест като спец.норма или се прилага само общата на 234 ал.8 НПК - има различна практика в различни съд.райони.Има и становища/ и на състави на апел.съд/, че само процедурата за вземане на МН дом.арест е като на МНЗС, но не и ограничението за максимална продължителност по спецтекст на 63, ал.4 .Така, че отговорът на въпроса зависи от становището и на съд.състав :)
Последна промяна kpavlova на 29 Май 2012, 14:05, променена общо 1 път
kpavlova
Активен потребител

Мнениеот aaabbb » 29 Май 2012, 11:09

Благодаря Ви!
aaabbb
Нов потребител

Мнениеот teogeo » 29 Май 2012, 11:15

kpavlova написа:Аз си мисля, че съотношението по материалноправната норма на чл.59 НК няма място при преценката по чл.63, ал.4 от НПК.
Защо мисля така -
И бълг.КС се е произнасял, че МНО домашен арест е също форма на задържане и посегателство върху личността/ в средата на 90 те г мисля/
Европейския стандарт - чл. 5 т. 4 КПЧОС- изисква като форма на задържане домашният арест да се ползва с всички процедурни гаранции, предвидени за самото задържане.
По тази причина искаме /не искаме от 1999 г сме въвели съдебен контрол над домашния арест.
Съдили са ни в ЕСПЧ по този въпрос :).
)

Да, и именно в решението на ЕСПЧ по такова дело се посочи, че един ден "задържане под стража" = 2 дни "домашен арест", което дава възможност да се извлече максимален срок за МНО "домашен арест".
Аватар
teogeo
Активен потребител

Мнениеот kpavlova » 29 Май 2012, 11:48

Дали ?
48. Съдът отбелязва, че жалбоподателят е бил обект на временно задържане от 2 юли 1999 г. до 6 юли 2000 г. След това е поставен под домашен арест до 23 юли 2001 г. (параграфи 15–24 по-горе). В този случай (виж Данов с/у България, № 56796/00, § 80, 26 октомври 2006 г.) може да се заключи, че продължителността на лишаване от свобода, която трябва да се разгледа в съответствие с член 5 § 3 от Конвенцията, е две години и двадесет и един дни.

Наложеният на жалбоподателя домашен арест се анализира като лишаване от свобода, предназначено да позволи явяването му пред компетентните съдебни власти, за да отговаря за нарушение, и попада в обхвата на член 5 § 1, буква с) от Конвенцията

Мисля, че въпросът с продължителността на домашния арест в ДП трябва да се уреди изрично.Изобщо всички въпроси около домашния арест.До тогава си има място за различни становища и то обосновани в равна степен. :)
kpavlova
Активен потребител

Назад към Наказателно право