- Дата и час: 20 Ное 2024, 17:30 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Може ли да се произнася осъдителна присъда само на свидетелс
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
25 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Може ли да се произнася осъдителна присъда само на свидетелс
Може ли да се произнася осъдителна присъда само на свидетелски показания ? Без други доказателства само и единствено на свидетелските показания .
Доказателства ли са свидетелските показания ?
- mrkiril
- Младши потребител
Re: Може ли да се произнася осъдителна присъда само на свиде
mrkiril написа:Може ли да се произнася осъдителна присъда само на свидетелски показания ? Без други доказателства само и единствено на свидетелските показания .
Нали вече Ви беше отговорено в другата тема, че може? Сигурно не Ви харесва осъдителната присъда, ако не сте изпуснал срока, обжалвайте!
- nk7702n
- Старши потребител
Явно бъркате хората . Регистрирах се преди малко .
Последна промяна mrkiril на 20 Май 2012, 15:42, променена общо 1 път
- mrkiril
- Младши потребител
mrkiril написа:Може ли да се произнася осъдителна присъда само на свидетелски показания ? Без други доказателства само и единствено на свидетелските показания .
Да може!
Даже е желателно.
- REVOLUTION
- Активен потребител
Доказателства ли са свидетелските показания ? Знам че е тъп въпрос но имаме спор .
- mrkiril
- Младши потребител
Да, доказателства са. А каква точно е темата на спора?
- nk7702n
- Старши потребител
Темата на спора е двата въпроса . Благодаря на всички.
- mrkiril
- Младши потребител
Аз съм на вашето мнение.
- mrkiril
- Младши потребител
чл.121,ал.4 от конституцията от 1991г. установява общо задължение актовете на правораздаванет да бъдат мотивирани.(това с още по -голяма сила важи за съдебните решения,чрез който приключва процесът на правораздаване.
Мотивите са съществен и централен елемент от съдебните решения-чл.236,ал.2 ГПК и чл.305,ал.3 НПК...
Те обясняват логическия път на расъждение на съдията,по който той е решил юридическия спор.
Мотивите са съществен и централен елемент от съдебните решения-чл.236,ал.2 ГПК и чл.305,ал.3 НПК...
Те обясняват логическия път на расъждение на съдията,по който той е решил юридическия спор.
правото е алгоритъм.....
-
nasso_5 - Потребител
Абе, не знам.... нещо не схващам принципния въпрос, а още по-малко категоричността на отговорите.
Без нищо друго?, па макар и косвено, само на едната дума... не бих била така категорична.
Казал Иван, че видял Хасан да изнасилва/блудства с Айшето, ама последната не потвърждава това твърдение, напротив отрича го категорично, липсват други, какви да е, доказателства за твърдяното престъпление - е, малко тегаво да си изкара мотивите магистрата, га чете осъдителна.
Казал Иван, че пили с Драган, последния го спират при управление на МПС, отказва да бъде тестван с техническо средство( що не? да не е задължително - едното неизпълнение на разпореждане да не е като да си навлечеш сериозности), отказва кръвна проба...
Ми, няма ли експертиза ( че е сложна), ако и Иван да твърди, че са пили по две бири( всички пият само по две )- нЕма да излезе и 343б.
Не ми се сочат други примери, ама като да е невъзможен категоричен отговор.
Без нищо друго?, па макар и косвено, само на едната дума... не бих била така категорична.
Казал Иван, че видял Хасан да изнасилва/блудства с Айшето, ама последната не потвърждава това твърдение, напротив отрича го категорично, липсват други, какви да е, доказателства за твърдяното престъпление - е, малко тегаво да си изкара мотивите магистрата, га чете осъдителна.
Казал Иван, че пили с Драган, последния го спират при управление на МПС, отказва да бъде тестван с техническо средство( що не? да не е задължително - едното неизпълнение на разпореждане да не е като да си навлечеш сериозности), отказва кръвна проба...
Ми, няма ли експертиза ( че е сложна), ако и Иван да твърди, че са пили по две бири( всички пият само по две )- нЕма да излезе и 343б.
Не ми се сочат други примери, ама като да е невъзможен категоричен отговор.
- Гост.
- Старши потребител
Единствено и само на свиделски показания няма как да стане. Те се използват за достигане на самата обективна истина. Трябва да се докажат твърденията на въпросния свидетел от този който поддържа обвинението - демек прокурора
- 6erifa
- Младши потребител
6erifa написа:Единствено и само на свиделски показания няма как да стане. .....
`начи, не казвай голЕма дума, че с двама кошаревци и един експериментатор ( деликатно чувствителен на темата възходяща от първа по права линия, примерно) такова че-хе може да ти се спретне, че да се питаш от къде ти дойде.
- Гост.
- Старши потребител
..... за справка делото Соло ...
- 6erifa
- Младши потребител
Всъщност свидетелските показания са доказателствени средства, не доказателства. Доказателствата са фактически данни, които са свързани с обстоятелствата по делото, допринасят за тяхното изясняване и са установени по реда, предвиден в НПК. Съгласно НПК, доказателствата се установяват чрез гласни, веществени и писмени доказателствени средства, събрани или изготвени чрез способите, предвидени в същия закон. Свидетелските показания са каласически гласни доказателствени средства, а способът за тяхното приобщаване към доказателствената съвкупност е разпит на свидетел. Показанията на всеки един свидетел подлежат на оценка поотделно и в съвкупност с останалия събран по делото доказателствен материал /който може да се състои и само от показанията на други свидетели/. Принципно е възможно осъдителна присъда да се основава само на свидетелски показания. Въведено е едно изключение обаче, което касае и обвинението - обвинението и присъдата не могат да почиват само на показанията на свидетели с тайна самоличност или на служители под прикритие. Вече спецификата на всяко едно обвинение и използваните доказателствени средства за установяване на обстоятелствата, включени в предмета на доказване, е друг въпрос. Самият предмет на доказване обаче включва една по-широка група обстоятелства от тази, за която ми се струва, че се отнася въпроса - например тези, които имат значение за отговорността на обвиняемия, включително и относно семейното и имущественото му положение. Пример за такова обстоятелство е съдебното минало на дееца. То се установява с писмено доказателствено средство - справка съдимост. Изхождайки от тази позиция - предмета на доказване, дори заради едната справка съдимост - да, не може само на свидетелски показания
-
lexy21 - Активен потребител
lexy21 написа: Самият предмет на доказване обаче включва една по-широка група обстоятелства от тази, за която ми се струва, че се отнася въпроса - например тези, които имат значение за отговорността на обвиняемия, включително и относно семейното и имущественото му положение. Пример за такова обстоятелство е съдебното минало на дееца. То се установява с писмено доказателствено средство - справка съдимост. Изхождайки от тази позиция - предмета на доказване, дори заради едната справка съдимост - да, не може само на свидетелски показания
A може ли осъдителната присъда да почива само на свидетелски показания без справка съдимост?
- REVOLUTION
- Активен потребител
REVOLUTION написа:A може ли осъдителната присъда да почива само на свидетелски показания без справка съдимост?
То казват, че в България всичко можело, ама това горното не съм го виждала
-
lexy21 написа:REVOLUTION написа:A може ли осъдителната присъда да почива само на свидетелски показания без справка съдимост?
То казват, че в България всичко можело, ама това горното не съм го виждала
Ок , аз само принципно питам.
- REVOLUTION
- Активен потребител
Очевидно само lexy21 знае като професионалист за какво става въпрос. От това което тя написа излиза че НЕ може единствено и само по свидетелски показания да бъде осъден човек. Ако не съм разбрал правилно ме поправете.
- 6erifa
- Младши потребител
Вижте, достатъчно от писалите в тази тема знаят за какво става въпрос, просто аз бях по - подробна и то не заради тях. Очевидно подходът ми е бил грешен, защото на тях не казах нещо, което не знаят, а Вие не ме разбрахте - ако нещата се поставят на простата плоскост - ДА, може единствено и само по свидетелски показания да бъде осъден човек.
-
И аз съм категоричен че може и не един и два пъти съм бил свидетел на такива осъдителени присъди. Свидетелските показания сами по себе си са доказателствени средства. В повечето случаи по преценка на съда те водят до осъдителни действия.
-
doznanie - Младши потребител
25 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
|
|